Topiknyitó: Tésztavirág 2020. 08. 18. 15:55

Saját használatra ingatlant vásárlók topicja  

Ez egy egyszerű topic saját használatra ingatlant vásárlók részére élményeik, tapasztalataik megosztására, területek árszínvonalának megvitatására. Befektetői ingatlanvásárlókat várja a

Lakás/Ingatlan árak topik
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2022. 04. 09. 08:09
Előzmény: #3525  fogpaszta
#3527
Megyek!
berlini
berlini 2022. 04. 09. 08:09
Előzmény: #3524  fogpaszta
#3526
Kösz!
Gaguse-t is felesleges volt felfüggeszteni.
fogpaszta
fogpaszta 2022. 04. 08. 15:29
Előzmény: #3516  berlini
#3525
közben biztos láttad Hathor visszahívott a másik topikba.

Menj/ gyere vissza!
fogpaszta
fogpaszta 2022. 04. 08. 15:28
Előzmény: #3523  Hathor
#3524

nem olvastam mi miat törölted berlini 2 hozzászólását, DE
-berlini szerintem messze a leglogikusabban gondolokodó forumozó az ingatlanos topikban és soha nem láttam volna, hogy átlép egy olyan vonalat ami miatt ki kellene őt tiltani vagy hozzászólásait törölni...
 - 
Ha ő nincs ott maga a topik szinvonala csökken! 
Hathor
Hathor 2022. 04. 07. 09:50
Előzmény: #3513  berlini
#3523
Atjottel, mert toroltem ket hozzaszolast, ami kakaskodas volt, es csititottam a kedelyeket? Masik kollegat nemitottam le, nem teged. Nyugodtan visszajohetsz.
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2022. 04. 07. 09:47
Előzmény: #3521  berlini
#3522
Egyetertunk, lesznek kulonadok es vegul az aldi lidl is cba aron forgalmazza majd a termekeket. Kivonulni szerintem nem fognak, max engednek a profit varakozasokbol, bizni fognak benne, hogy ez csak atmeneti 4 ev lesz.
 
Az Aldi Lidl ereje a big data, illetve ahogy irod, a jol mukodo beszallitoi halozat. Nezd meg a Lidl Plus appot, kulfoldon evek ota gyujtik mindenki vasarlasat, finomitjak az ajanlott kuponokat, el fog jonni a pont, hogy tudni fogja a Lidl app, mikor fogysz ki tejbol, rizsbol es ad majd egy 100 Ft-os kupont, vagy valamit es 100% hogy ujra oda fogsz menni. Ez az ereje es ezt soha senki nem fogja tudni utanuk csinalni, mivel nincs ra akarat.
 
A magyar vizugyben a regi kommunista rendszer emberei (es utodaik) ulnek, ez az utolso nagy hivatal, amihez senki se mert nyulni 32 eve, olyan sulyos alakok ulnek benne. A fo celjuk, hogy barmilyen bejovo viz minel hamarabb elhagyja az orszagot. Latvan a felmelegedes, elsivatagosodas utemet, trendjet, most azonnal el kene kezdeni visszaepiteni a fok rendszert, tarozokat, hatalmas vizgyujtoket, hogy lehessen mibol locsolni 30 ev mulva. Mert locsolni kell, az biztos. 
berlini
berlini 2022. 04. 07. 09:26
Előzmény: #3520  JeGeMeLOV
#3521
Egyetértek.
Azzal a megszoritással, hogy Aldi, Lidl már perelt a különadó diszkriminativ bevezetése ellen pár évvel ezelőtt és veszitett az európai biróságnál.
Igy nem látom akadályát, hogy az itélet után ujra bevezetett adót megemeljék.
Van olyan adó szint ami fölött minden multi inkább kivonul és máshova koncentrál.
Ha a NER arra spekulál, hogy olcsón megveszi a kivonulók által hátrahagyott üzletláncokat akkor ismételten bebizonyitják, hogy ehhez sem értenek.
Nem az infrastruktúra az érték ott.
Hanem a beszállitói hálózat az egész világból.
Pld. Auchan.
Megveszik a többségét.
Milyen áron szállit a nagy Auchan a kicsi magyar Auchannak onnantól?
A fene sem tudja pontosan, de az biztos, hogy jóval magasabban mint amin a magyar leány eddig kapta az árut.
Az egyik kimondott cél a magyar aruk arányának növelése.
Nos ezt azzal kellene kezdeni, hogy a magyar mezőgazdaság szinvonalát kellene emelni.
Ameddig zsebkendőnyi területen minitraktorokkal versenyeznek a magyar parasztok amerikai farmerekkel a gabonaknál, addig abból nyereség csak úgy lesz hogy támogatjuk őket. (Olyan pénzzel amire máshol lenne szükség, hogy a pedagógus ne minimálbéren oktasson.)
Ameddig egy vizzel bőven ellátott Kárpátmedencében nem egy kifejezetten sok észt és munkát igénylő magasabb szinvonalú növénytermesztés folyik addig kár bármiről is beszélni. (50 éve nem tudunk elszabadulni a jonatán almától miközben a Pink Lady és társai tizszeres áron adhatóak el.)
Kár a kiskereskedelemben próbálkozni a magyar feldolgozott élelmiszeripari termékek árának növeléséről beszélni, ameddig az élelmiszeripar is a béka feneke alatti szinvonalú. Ott kellene kitalálni hogy mi a teendő.
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2022. 04. 07. 09:03
Előzmény: #3519  berlini
#3520
Aldi, Lidl, Penny szerintem tul kemeny dio lenne, biztos perelnek, biztos eljaras indul es biztos nagy lesz a nepharag, ha nem lesz olcso elelmiszer. Mert az nem a CBA, koopban van, de nem is a realban.
 
Orbaneszku meg fogja probalni, kudarcba fullad, mint az osszes tobbi haboruja, de talan az Auchant "ki tudjak rugni", magyarul felvasarolja a ner. Ez a tortenet ennyi lesz. A Tesco meg amugy is a csod fele rohan, majd mutogatjak, hogy orbi legyozte a tescot :)
 
Ingatlan ado nem lesz, a teljes ner ingatlanban uldogel. A sokadik lakas se lesz megadoztatva, sot szerintem a lakas vasarlasokat terhelo adokat teljesen lenullazzak. Ramennek viszont az airbnb-re es a kulfoldi kezben levo ingatlanokra valamilyen modon. Kulfoldi = elleneseg. Kiveve, ha orosz. 
 
Kulon adok: Aldi, Lidl teljesen biztosan. A feltetel: sarga-kek logo miatt, hiszen az ukran tamogato es Ukrajna jelenleg az ellenseg es haboruban allunk veluk az oroszok oldalan. Kb ennyit a fidesz ideologiai magassagarol. 
berlini
berlini 2022. 04. 07. 08:53
Előzmény: #3518  berlini
#3519
Kiváncsi vagyok a különadóknál mi újat tudnak még kitalálni
Mindenesetre amig nem jönnek konkrétumok addig a piacok bizonytalanságban maradnak.
Márpedig ez nem tesz jót a gazdaságnak.
Pld. belengette a mikro napóleon hogy kiszoritják a kiskereskedelmi nagy cégeket a piacról.
Ezek után milyen fejlesztéseket várhatunk ezektől miközben a helyzetük bizonytalan?
Nem lesznek új boltok, boltokban fejlesztések, de lesznek erős áremelések, hogy amig lehet a profitot maximalizálva kivigyék.
Vajh ki lesz ennek a vesztese?
berlini
berlini 2022. 04. 06. 17:54
Előzmény: #3512  berlini
#3518
2 órával később orbán megerősitette a 3. pontban leirtakat.
Azaz a fő vásárlóerő növelő és ingatlaár felhajtó u.n. családsegitő intézkedések maradnak, he kell emelt különadók kiszabásával
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2022. 04. 06. 15:59
Előzmény: #3516  berlini
#3517
a legtobb forumon idegbetegek a modik, vagy hianyzik az anyanyelvi ismeret
berlini
berlini 2022. 04. 06. 15:49
Előzmény: #3515  JeGeMeLOV
#3516
Nem!
Csak utálom, ha törlik a hozzászólásaimat. (betartottam a fórum előirásait, igy ezt igy ott nem folytatom.)
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2022. 04. 06. 15:47
Előzmény: #3514  berlini
#3515
ki vagy tiltva a masik ingatlanosbol? 
berlini
berlini 2022. 04. 06. 15:03
#3514
Orbán sajtótájékoztató:
- szerinte a jogállamiság kérdésében nincsen valós konfliktus a Bizottság és magyarország között (kivéve a genger kérdést
- Magyarország a NÁTÓ és az EU tagja és az is marad
- családtámogató intézkedési körben várhatóak bővitések
- Magyarország jól áll az államháztartási hiányt és az államadóságot illetően. Mindkettő csökkent tavaly.
Nos én nem kaptam semmilyen utalást arra vonatkozóan, hogy a kormány megszoritásokat tervezne és az uniós jogállami vitát a végsőkig vinni szándékozik.
Igy aki arra számitott, hogy ma elsül a startpisztoly és egyfajta nadrágszijmegszoritás kezdődne és ez rátenne egy lapáttal arra, amit Orbán sem tud még, hogy az orosz-ukrán helyzet milyen irányba viszi az európai konjunktúrát, az csalatkozott.
Igy számomra marad az amiről előzőekben spekuláltam már (tul) részletesen.
berlini
berlini 2022. 04. 06. 14:13
#3513
A kulcskérdés, hogy mit lépnek a jegybankok.
Az USA-ban egyszerűbb a helyzet.
Ott a háború nem fogja vissza a gazdaságot és ráadásul az infláció és magasabban van mint Európában. Igy a kamatemelés már megindult és negyedszázalékos mértékben menni is fog felfelé ebben az évben, de ez messze nem jelenti azt, hogy eléri a mai infláció szintjét.Az ugyanis most kb 8% és amit a FED inkább néz, a maginfláció pedig 5% körüli.
Utóbbi valószinűleg marad ezen a szinten és a FED az alapkamattal idén max. 3%-os magasságba kerül, ami a gazdaságot nem fogja vissza.
Az EKB már inkább bajban van.
Van olyan eurós ország ahol a múlt hónapban már 14%-os inflációt mértek.
A háború itt szétszakitott fontos gazdasági kapcsolatokat, megdrágitotta az energiát és itt a recesszió réme valósabb a 2. félévre.
Igy a kamatemelés szinte kizárt.
A recesszió elkerülésének árát továbbra is azok fizetik akik pénzeszközökben tartják vagyonukat.
Kérféle folytatás lehetséges:
1.
Remélem viszont hogy a béke már csak pár hét kérdése.
Ha ez bejön akkor a szankciók folyamatosan fel lesznek szabaditva és ekkor jön egy váratlan előny.
A rekord szintű energiaárak bázisként szolgálnak majd a következő év inflációjánál, tehát ha a gáz és oljaár visszaáll a tavaly nyári szintre, akkor akár defláció is lehet ősszel a rekord inflációból.
2.
ha viszont egy stabil háborús-szamlciós állapot marad, akkor semmi sem ment meg bennünket egy recessziótól legkésőbb ősszel. Akkor sem a kamatemelés fog bennünet súlytani. Az infláció a csökkenő fogyasztás, a gyárak csökkenő termelése és igy energia fogyasztása miatti energia ár csökkenés miatt fog )ha nem is gyorsan mint az első remélt scenárióban) valamikor jövőre normalizálódni.
berlini
berlini 2022. 04. 06. 11:47
#3512
Merre mennek az ingatlanárak?
Tény, hogy a gazdaság állapota meghatározó.
Az elmúlt évek folyamatos áremelkedését meghatározó tényezők hogyan alakulnak egy recesszióban?
1.
folyamatosan növekvő nettó pénzügyi megtakaritás, főként a felső 30-40%-nál, akik amúgy is (eddig is) szóba jöttek mint vevők. Recesszióban ők sem gyarapodnak, de a kezdetén még igen. (és ma még itt sem tartunk)
2.
infláció, illetve az a tény hogy már évek óta negativ reálhozamosak a kockázat nélküli befektetések. Recesszió elején ez nem változik. Később amikor a megtakaritások már a tehetősebbeknél is eltünnek és norminálisan is csökken a pénzügyi vagyon, akkor az infláció már hiába ösztönöz a biztosnak tűnő ingatlanbefektetés irányába. (De ez, ha bejön is inkább 2023-ban érezteti hatását.)
3.
 állami demográfiai csomagként prezentált már 7 éve egyre erősödő ösztönzők. (ÁFA, CSOk-csoport, zöldhitel) Mindenki azt várta hogy a választások eredményétől függetlenül itt erős törés lesz, az egy éven belül kifutó intézkedéseket nem hosszabbitják meg. Nos az MNB már bejelentette a Zöldhitel 100 milliárdos bővitését. Megkockáztatom, hogy orbán utolsó kiadáscsökkentő intézkedése lenne (ha már egyéb ötletekből kifogyott) hogy a csomag többi tagját kivezesse. Előbb vezet be, vagy növel különadókat és elhiteti a néppel, hogy az őket nem fogja érinteni. Igy én ezzel az ártámogató pillérrel továbbra is számitok
4.
 Uniós pénzek: ezek elvileg eddig sem az ingatlanpiacot támogatták, de miután a többségét ellopták, ez mégis egy komoly oka volt annak, hogy a haszonélvező NER-lovagok (meg sleppjük) gyarapodása az ingatlanpiacon csapódott le, emelve az árakat. Recesszióban különösen fájhat, ha ezek a jogállamisági eljárás következtében időlegesen vagy véglegesen eltünnek. Ez akkora pénz, hogy a NER erről nem tud lemondani. Az elmúlt 12 évben ha volt valahol fejlődés, azt ezeknek a sokezer milliárdoknak köszönhetjük. (Mert azér fele-harmada tényleg hasznosult.) Ma már az egész gazdaság NER kézben van. orbán nyugodtan csatlakozhat az Uniós ügyészséghez, mert a továbbiakban már nincs szükség folyamatos közbeszerzési csalásokra. A közbeszrezési szabályok betartása ma már biztositja, hogy csak a kormányközeli cégek rughassanak labdába. (Aki ismeri a rendszert az igazat ad ebben) Nem lesz 50%-os profit a beruházásokon, de már nem pár milliárdos hanem ezer milliárdos lesz az ML cégek forgalma, igy kisebb haszonkúlccsal is megélnek. Tehát szerintem lesz kompromisszum, különösen az ukrán események miatt is mindkét félnek ez lesz az érdeke. A magyar demokráciát magas ivből lesz@rja majd mindenki.
5.
 hitelkamatok: egyre magasabbak lesznek idén még, de furcsa módon én itt nem számitok arra, hogy az inflációt meghaladóak lesznek. Igy lesz egy kör (akik az idén még inflációt meghaladóan többet keresnek) akiknél a kamat-infláció különbözet még vásárlásra ösztönöz
6.
épitőipari bekerülési árak: folyamatos 2015-19 között az infláció kétszeresét is meghaladó emelkedés hajtotta (egybek mellett , lásd fent) az árakat. ha lesz idén recesszió, ha nem a háború legsúllyosabb következménye az energiaár robbanás a legjobban az energia igényes épitőanyag gyártást drágitja. Ehhez még hozzájön, hogy drága lesz, de ráadásul még el is tűnik a piacról az ukrajnából jött fa és acélárú. Amelyik beruházó teheti leáll és kivár. Igy arra számitani, hogy (várakozásommal ellentétben) eltünnek a vevők és tömegével eladatlanul állnak majd lakások nemigen lehet. Ha minden rosszul alakul, akkor idén akár 20-30%-kal drágább lesz egy lakás megépitése mint tavaly. Ez nem az árcsökkentés irányába hat. Miután a fentebb emlitett ösztönzők az új lakások felé hajtják a paramétereket teljesiteni tudó vevőket, a kevesebb de marha drága lakásokra is lecsapnak. Meg sem tudom jósolni, hogy milyen csillagászati áron. A többiek (akik még idén is gyarapodnak) egyre inkább a használt lakásoknál kénytelenk körülnézni. Ezek ára messze nem megy fel az újlkaásokhoz hasonló mértékben, de a jelenlegi körülmények között csodálkoznék, ha az áremelkedés nem haladná meg idén az inflációt.
Összegezve:
Idén mégha az év második felében recesszióba fordulunk is (követve az Uniót) idén még ez inkább erősebb ingatlanár emelkedést válthat ki.
Ha a recessziót nem sikerül gyorsan megállitani, akkor jövőre végre eljön a sokszázezer ember által várt kánaán.
vagyis talán még sem.
Mert a recesszióban fizetésük reálértéke csökken, 
sokuk elveszti a munkáját,
megtakaritásaik elolvadnak
és hiába lehet nominálisan kimutatni egyes területeken akár 10-20%-os ingatlanáresést ők ezt csak szomorúan fogják az oldalvonal mellől figyelni
balentum
balentum 2021. 10. 30. 21:23
Előzmény: #3510  Törölt felhasználó
#3511
Esetedben az eladó saját magától ajánlotta fel a 2%engedményt, melyet te elfogadrál. Esetünkben a vevő "kényszerítette ki az "engedményt". A két szituáció teljesen más, de hagyjuk nem ér ez ennyit.
Törölt felhasználó 2021. 10. 30. 21:11
Előzmény: #3509  balentum
#3510
Első lakásomat vettem, adtam ajánlatot, elhajtottak, hogy van másik vevő, majd 2 hét múlva kerestek, hogy nem jött össze, és kb 2%-ot engednének az ajánlatomból még, ha megveszem. 
Ennek tükrében én nem érzem pofátlannak azt a 250 ezret, főleg, hogy valószínűleg a vevőjelölt már izzította az ügyvédet stb.
balentum
balentum 2021. 10. 30. 20:19
Előzmény: #3508  Törölt felhasználó
#3509
Az egyszer már erősen áralatti 14,5 m után "bosszúból" még lehúzni 250 ezer forintot az eladóról olyan nagy hőstett? Ha egyszer már a 15, a 14,5 is jó ár, akkor miért kellett levetkőztetni valakit?? Hol van itt a win-win szitu? Élni és élni hagyni, vallom én.
Törölt felhasználó 2021. 10. 30. 19:49
Előzmény: #3507  balentum
#3508
Engem nem zavar, ha valaki áron alul tud venni. Nem vagyunk egyformák.
Egy nyaraló kényszer eladása az nem jó dolog, de nem mondanám komoly szerencsétlenségnek sem.
balentum
balentum 2021. 10. 30. 19:40
Előzmény: #3506  Törölt felhasználó
#3507
Van aki veszít, van aki nyer. Így van ez itt a tőzsdén is, de az oda vezető út már nem biztos, hogy mindenki számára morálisan rendben van. Szerintem az a jó ha mindkét fél úgy érzi jó üzletet kötött. Más szerencsétlenségéből gazdagodni nem biztos, hogy "dicsekvésre" méltó dolog.
Törölt felhasználó 2021. 10. 30. 19:30
Előzmény: #3505  balentum
#3506
Pánikban eladni valamit az veszteség, de az eladás máshol megmenthet egy nagyobb veszteségtől. Nem volt varázsgömbje és eladta. Ez nem gond, az egyik fél, a másik bátor, van ez így. Az, hogy nem tartotta a szavát, azért pedig szerintem megérdemelte azt a fél milla buktát. Nyaralórôl volt szó, nem a lakhatása került veszélybe.
balentum
balentum 2021. 10. 30. 19:14
Előzmény: #3504  Törölt felhasználó
#3505
Nem erről van szó. Nyilván a vevőre és eladóra tartozik miben állapodnak meg kölcsönösen egymással. De nem biztos, hogy ezt a megállapodást el kell mondani, mert morálisan kissé aggályos és az én értékrendem szerint semmi esetfe sem pozitív a leírtak alapján. Természetesen ez csak az én véleményem, de tegyük fel, hogy az eladók az én ismerőseim.
Törölt felhasználó 2021. 10. 30. 18:59
Előzmény: #3503  balentum
#3504
Miért, te fizetnél 18-at ha megkapod 14-ért? Főleg úgy hogy elsőre nem tartotta a szavát? És nem volt más vevőjelölt. Nanemár.
balentum
balentum 2021. 10. 30. 13:05
Előzmény: #3495  zsoltee77
#3503
Gratulálok büszke lehetsz magadra, sikerült kihasználnod más "gyengeségét" és megvenni valamit 14-ért mikor "állítólag" 18-20-at ér. És ezzel még el is dicsekedsz.Bravó.
Törölt felhasználó 2021. 10. 30. 12:38
Törölt hozzászólás
#3502
stock33
stock33 2021. 09. 28. 13:26
#3501
napelemmel hogy vagytok?
.
tervezek egy ilyen beruházást
egyelőre csak használati áram + fűtés
megéri már egy ilyen?

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek