Jo reggelt! Ez semmi mas, mintsem szavazatok elokeszitese jovo tavaszra. Budapest elment, azt sokkal de sokkal melosabb lenne visszaforditani, igy maradt a videk...a krumpli es erzsebet utalvany mar keves az aremelkedes miatt, ezert nagyban kell emelni a tetet!
Igen, ez egy nagyon szomorú történet, és évtizedek óta tart a folyamat. 30-éve egy kis faluból jöttem fel Bp-re, egyetemre. Szüleim mezőgazdaságban dolgoztak. Volt saját tul. - ban 7-8 hektár termőföld, és kb. ugyanennyi erdő. Nem lehetett belőle jól élni. Én szószerint menekültem fiatalként. Akkoriban kb. 500 fő volt a falu lakossága, kb 2/3 közékorú + fiatal. Ma kb. 100 élnek ott, minden 3.-4. ház lakott. Az átlagéletkor 60 év körül van. Föld saját tulajdonban gyakorlatilag a házhoz tartozó telek maradt. Szerintem sem lehet megfordítani. Ez most egy politikai akció, sokba fog kerülni. Persze lesznek nyertesei. De azok végül nem a vidéki átlagemberek lesznek. SZVSZ
Sajnos ezeknek a támogatásoknak sem lesz semmi látszatja. Nem értik, hogy mi történik a világban. Pláne nem hogy mi van vidéken. A fiatalok java része továbbtanul és kb 90%-a ezekből abban a nagy egyetemi városban marad ahova elment vagy irány Budapest. Aki nem tanul tovább az is valamelyik közeli városban fog dolgozni, mert falun csak a mezőgazdaság van munkalehetőség gyanánt. De ez nem igazán népszerű. Ennek vannk kulturális és gazdasági okai is. A nyugatos fogyasztói társadalom nem igazán preferálja az önellátást. Fogyassz, ez ma a jelszó. A média már gyerekkortól ezt sulykolja, így az agrárium lenézett lett és a munka is büdös. Valahol ez utóbbit meg is értem. Csak annak vannak romantikus tévképzetei a mezőgazdasági munkáról, aki soha életében nem dolgozott benne. Piszok kemény meló. A másik a gazdasági vonulata a kérdésnek. Ma egy életképes gazdaság beindítása több 10, de inkább közelíti a 100 milliót. És akkor még nincs saját földje. És nem is nagyon lesz. Ma minden négyzetméter földért harc folyik. A nagyok pedig vásárolnak. Érdemi földbirtokhoz ma, új belépőként hozzájutni szinte lehetetlen. Sajnos a falunak, a vidéknek vége van. Ez a lassú agónia a 20.század elejétől tart. De nem magyar jelenség. Az urbanizáció világfolyamat. Amíg nem lesz paradigmaváltás az emberek fejében és csak a fogyasztás, a kényelmes élet a minden, addig ez így is fog maradni. Ma afelé tartunk, hogy a falvakból kis agrárközpontok lesznek, ahol majd 1-2 nagygazda (akik majd a közeli városban élnek és csak kijárnak dolgozni) meg tud művelni több ezer hektárt, s így a falu a város élelmiszer kiszolgálójává silányul és mint lakóhely megszűnik egzisztálni. Ez futurisztikusnak tűnik, de nézzük csak meg a falvak demográfiáját és rájövünk, hogy ez már csak 10-20 év kérdése...
Figyelj, nálam kevés nagyobb világvége váró volt itt az évek folyamán. :D Ezen sokat is buktam. Most megpróbálok kicsit optimistábban tekinteni a folyamatokra, ezért én közép távon (1 év) én inkább azt mondom, hogy így vagy úgy, de megoldják a COVID parát...én is tisztában vagyok a vakcinakockázattal, a mutáció kockázattal, de az elmúlt évek világvége várása után kicsit szkeptikus lettem, hogy most jön el...szóval túl szép lenne, hogy most beérjen a károgásom. :DDD
Ez igaz, de a fracking miatt szvsz. Annak a felfutása hozta el azt is, hogy az USA exportőrré vált...a hagyományos onshore és az offshore mezők sem nagyon lettek fejlesztve az elmúlt 10 évben...
Koszi! EURUSD varom 1,2090-re, ott beleugranek a hanyatlo nyugat fizetoeszkozebe...bar ez az USA 10 eves hozamemelkedes meg tehet egy bohocot a piacba!
Az arany a november óta tartó rv.-hiszti miatt reccsent meg, kicsit. Nincs ez még lejátszva, szerintem. A bajoknak koránt sincs vége, ami indokolná is a rekord bikapiacot a tőzsdéken. Szóval, lesz itt még visszaterelődés az arany felé! Lehet többször is!
OTP Mol Richter Certifikát,részvény , certifikát terápiás topikja
8097.......száguldunk..