Igen, nagyjából felsoroltad az összes árnövelő hatást. Én is ennek adok nagyobb valószínűséget jelenleg, mert ezeket ismerem. Az árcsökkentőeket is jó volna tudni azonban, hogy az eredőre legyen némi rálátás! Pl. COVID helyzet lefutott, vagy további komoly lezárások várhatóak még 2021-ben? Ha igen, milyen időtávon? Azoknak milyen hatása lesz a globális olajfogyasztásra? Vannak azért kockázatok bőven, és én nem hiszem, hogy az összeset ismerjük.
Én azért számítok olajár emelkedésre, mert Biden nagy valószínűséggel valamilyen módon büntetni fogja a frackinget. Ez pedig azzal fog járni, hogy a nagy USA olajosok a hagyományos mezők felé fognak fordulni. Ott viszont hosszú évek óta nem volt fejlesztés, így az USA olajtermelés csökkenhet. Ehhez jön még az OPEC politikája is, ami jelentős fordulaton ment keresztül és inkább a termelés szinten tartására fókuszál, míg régebben inkább növelni akarta a termelést, hogy így szorítsa meg az USA-t. Végső soron pedig az is kialakulhat hogy USA megint importőr lesz és már vissza is csöppentünk a 2000-es évek magas energiaár világába. Ehhez jön még a robosztus kínai növekedés, ami perpillanat falja a nyersanyagokat...amire készülök: gyenge dollár, magas nyersanyag ár, infláció...
Abban nem vagyok 100 %-ban biztos, hogy innentől már csak "magas" olajárak lesznek. Én egyébként 60-70$ közé teszem a normalitást olaj esetében. Ott pl. még nem is tartunk, de jöhet még visszaesés is.
háááát, amit nagyon tolnak az előbb utóbb pukkan... sőt, be fogja rántani a "menő" szektortársakat is: NIo-t, XPEV-et, Nikolát is szerintem... csak idő kérdése :) láttuk már mariskában, és cryptoban is. nincs új a nap alatt.... aztán idővel újra meg lehet majd lovagolni őket.
Mi a tanulság az elsőből? nem feltétlenül kell kitalálni a big shortot....csak készen állni hogy ha beindítják a vonatot még kellő ütemben pattanjon fel az ember...azok akik kezdik tologatni a vonatot az elején -mire beindul a vonat már ki vannak zsigerelve..:-)))
Arany gyengének tűnik. Adtam el a bányákból, mert elegem van ebből a csiki-csukiból. Negyedét beteszem valami szarba, azok mennek...vicc ez az egész...aranyat tartom tovább...
OTP Mol Richter Certifikát,részvény , certifikát terápiás topikja
8097.......száguldunk..