Topiknyitó: totoro 2022. 04. 23. 21:10

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik  

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik. Orosz propagandisták ne fáradjanak, tiltva lesznek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
LBalaton
LBalaton 2023. 04. 28. 15:29
Előzmény: #8979  Shortelek
Amikor Kijevtől visszavonultak és 2-3 hétig vonultak le Donbaszhoz, akkor már be kellett volna tolni a nehézfegyverzetet!
A nyugat meg csak lesett mint Jani a moziban!
Shortelek 2023. 04. 28. 15:24
Előzmény: #8978  ThePersistentTrader
Azért több mint 1 év elegendő lehetett volna a repcsi kiképzésre, az az érzésem, hogy mindig csak caplatnak az események mögött, ha előbb rájöttek volna, hogy teljes fegyvernemmel már kiűzhették volna a muszkákat, már mindenki.otthon lehetne. Nem adnak nagyható rakétákat, pedig az kellene, hogy a muszka szerelvényeket már a gyűjtőhelyen meg lehetne semmisíteni, vagy miért nem adnak az ukiknak vadászbombázókat, azzal lehetne aprítani a harcmezön is. Mindig akkor kezdenek nyomatni komolyabb cuccot amikor már nyilvánvalóan nem lehet halogatni tovább.
ThePersistentTrader 2023. 04. 28. 14:55
Előzmény: #8977  berlini
Nem értünk egyet, és ahogy elnezem nem is fogunk, ebben a tekintetben. A te nézőpontod leginkább R.C.Castelre emlékeztet. Szerintem túlságosan alabecsulod a nyugatot, és csak a felszín alapján formalod véleményed. Viszont max pár hónap és kiderul melyikunknek lesz igaza. Szerintem a komplett NATO nagyon alaposan elokeszitette az ukrán ellentamadast, és atadott mindent ami a sikerhez szükséges és lehetséges. A repcsik szerintem egyrészt ilyen gyorsan kellő mennyiségben nem atadhato, ahhoz tényleg hosszabb kiképzés kell plusz földi személyzet, infrastruktúra, másrészt sztem nelkulozheto az ellentamadashoz amíg az ukranok távol tudják tartani a ruszki légierőt. 
berlini
berlini 2023. 04. 28. 13:22
Előzmény: #8973  ThePersistentTrader
Ugyan miért tartott egy évig, amig a magasan képzett vezetői a nyugati országoknak eljutottak arra a felismerésre, hogy Jevellin rakétákkal lehet védekezni páncélosok ellen, de támadáshoz páncélosok kellenek (többek között nehéztankok)
Ugyan miért nem sikerült felfogni ezeknek a magasan képzett vezetőknek, hogy egy háborút csak összfegyvernemi erőfeszitésekkel lehet eredményesen megvivni? (A harci repülők már az 1.VH idejében komoly szerepet játszottak, most meg föld -levegő rakétáikkal igencsak meg tudják akasztani azt a támadó hadműveletet aminek nincsen légi támogatása)
Ugyan miért gondolja valaki, hogy milliárdos fegyvercsomagokat csak úgy, eltitkolva kongresszus elől át lehet adni azzal a jelszóval, hogy "ha majd nagyok lesztek visszaadjátok, addig se tegyétek tönkre"?
Olyannyira nyilvános minden nyugaton, hogy darabra ki lehet számitani melyik eszközből mennyit képesek gyártani és átadni Ukrajnának. Ki a fene gyártaná le és hol raktározták volna a most eltitkolt eszközöket?
(Ahogyan számolom én több mint két dolgot nem értek. Vagy lehet hogy nem én nem értem?)
badsector1
badsector1 2023. 04. 28. 13:16
"Egy dán járőrhajó észlelt egy orosz hajót az Északi Áramlat gázvezetékek közelében, négy nappal azelőtt, hogy annak mindkét vezetékpárjánál robbanás történt. A koppenhágai védelmi parancsnokság megerősítette, hogy 26 felvételt kapott arról az SS-750-es orosz haditengerészeti hajóról, amely egy víz alatti műveletek végrehajtására tervezett kis tengeralattjárót vitt a helyszínre 2022. szeptember 22-én - jelentette csütörtökön a Dagbladet Information című helyi lap."

a soviet trottyoknak ezt is ki kellene magyarázni :))
janosvitez 2023. 04. 28. 12:47
Előzmény: #8974  LBalaton
El kéne nekik néhány száz darab!
LBalaton
LBalaton 2023. 04. 28. 11:56
Előzmény: #8973  ThePersistentTrader
Már régóta ismert az amcsik többet adnak mint amennyit bemondanak.
Abrams is több lesz, ezt már megírták.
ThePersistentTrader 2023. 04. 28. 11:22
Előzmény: #8972  berlini
Két dolgot nem értek:
1) ugyan miért gondolja azt vki, hogy az alább vázolt problémákat, kihívásokat nem látja a NATO vezerkar és a katonai szakértők/elemzők garmadaja, miközben a nyugati meritokratikus társadalmakban jellemzően magasan kvalifikált, tehetséges emberek kerülnek ilyen pozíciókba. Nyilván látják, nyilván megoldják.
2) ugyan miért gondolja azt bárki, hogy amit ténylegesen atadnak a nyugatiak, az a teljes haditechnikai segítség, ezzel nem kicsit segítve az oroszokat. Nyilván rengeteg dolog nem kerül nyilvánosságra, amit közzétesznek az egy also becslesre jó, de könnyen lehet h a duplája v több landol Ukrajnában. Plusz nyilvan azt se fogják bejelenteni h leapasztjak a raktaraikat, hanem majd szépen csendben a kövi 10 évben visszatöltik. 
berlini
berlini 2023. 04. 28. 09:36
Előzmény: #8971  Shortelek
Igen, ezt én is irtam pár hete itt.
Egy jól kiépitett többszörös védővonal ellen kell többszörös számbeli és technikai túlerő kell.
Hogyan állunk ezzel?
- számbeli rövid ideig egy frontszakaszon létrejöhet, de legkésőbb az első áttört vonal mögötti 3. megállitja az előrenyomulást az orosz átcsoportositások miatt. (A teljes fronton orosz létszámfölény van)
- már a kezdés nehéz lesz megfelelő légitámogatás nélkül. Meddig kell a nyugatnak egy katonai egyszer egyet elmagyarázni? Ha az ellenfélnél van a légifölény, akkor ideig óráig megy a támadás, de utána elakad. (Lásd ardenneki német ellentámadás 44-ben, amit a szövetséges légifölény miatt időzitettek egy ködös borús napra.)
- tüzérség: itt meg van a fölény minőség (pontosság tekintetében) de a létszámfölény az oroszoknál. Ne becsüljük le a múzeumi T62-eseket beásva egy lövészárok vonalába. Ha ezekből többszáz kezd el egyszerre lőni vakon egy irányba, az kellemetlen lehet az előretörő csapatok szempontjából.
- mozgékony páncélosok, nehéztankok. Ha igaz, hogy van 300 jó minőségű tank az nagy támogatás. Kár hogy a másik oldalon is maradt még hasonló erőt jelentő T90-esből akár több is. (Remélhetően a kiválasztott frontszakaszon kevesebb mint a támadó ukránoknak.)
Remélem nem lesz igazam és sikeres lesz az ellentámadás a fenti hiányosságok ellenéri. 
De ha nem, akkor van egy gyanúm, hogy az USA szándékosan manőverezi az ukránokat egy olyan csatába, ahol kis területi nyereségért elveszitik a nehezen összehozott technikát és ebben az évben már nem lesznek képesek komoly támadó hadműveletre.
El tudja nekem valaki magyarázni, hogy az USA által legyártott 10 ezer Abrams tankból miért jut csak mutatóba az ukránoknak?
3000db raktáron hever valahol az USA-ban (nincs is hadrendben) 
Gondoljunk bele.
3000db ilyen tankkal az egész orosz inváziós hadsreget el lehetne söpörni Rosztovig.
(De van olyan amerikai politikus aki szidja Németországot, hogy nem segit eleget. A németeknek van kb 350 leopardjuk összesen.)
Shortelek 2023. 04. 28. 07:00
https://www.portfolio.hu/global/20230428/tul-sokat-varhatnak-az-ukran-ellentamadastol-egyre-nagyobb-az-orosz-hadsereg-haborus-hireink-penteken-611998
Nagyon kellennének a nagyobb hatótávú fegyverek, repülők, hogy pusztítani tudják a nagyob orkhadsereget, egyre több a muszka katona, pörkölni kellene őket nagyobb számban.
berlini
berlini 2023. 04. 27. 23:37
Előzmény: #8969  janosvitez
:)
janosvitez 2023. 04. 27. 23:23
Előzmény: #8968  berlini
Én nem haragszom.. -)))
De ha valamivel egyetértek csak helyeslek..  
berlini
berlini 2023. 04. 27. 22:28
Előzmény: #8967  janosvitez
Ez pech.
Ez a kockázata annak, ha beleszólsz mások beszélgetésébe.
janosvitez 2023. 04. 27. 15:56
Előzmény: #8962  berlini
Ne haragudj De valami nagyon nem stimmel...
Te Tottoroval leveleztél melyhez én is kapcsolodtam,és amiről gondoltam odaírtam!Egyszercsak beírtad miért nem válaszoltam a többire..
Mikor megkérdeztelek, azt válaszoltad Nekem írtál.....Légyszives nézd át ismét nekem nem írtál csak szóvátetted miért nem mindenre válaszolok..
badsector1
badsector1 2023. 04. 27. 15:41
"Pentagon-iratok: Putyin fű alatt sorozna be százezreket"
Ha látványosan csinálnák, az túl kockázatos lenne."

már ebből is látszik, hogy teljesen feleslegesen szurkolnak odaát a soviet trottyok az oroszoknak, mikor már a sorozást is titkolni kell.
berlini
berlini 2023. 04. 27. 14:07
Előzmény: #8959  goapsy1
Pontosan ezt kellett volna csinálni az ukrán vezetésnek.
Ugyanis a 2014-es nacionalista hullám hamar elült.
A nacionalisták ma már nincsenek az ukrán parlamentben sem.
Legkésőbb Zelenszkijnek észre kellett volna venni, hogy akármilyen kis egérszarnyi ország vagyunk tudunk kellemetlenkedni mint EU-klubtagok a felvételnél.
Ki lehetett volna fogni a szelet orbán vitorlájából.
berlini
berlini 2023. 04. 27. 14:04
Előzmény: #8960  totoro
Ebben is egyetértek.
berlini
berlini 2023. 04. 27. 14:03
Előzmény: #8958  totoro
"Nézd, nem mondom, hogy nem csinálhatták volna máshogy, jobban az Ukránok."
Egyetértek.
"De azt fogadd el, hogy háború helyzetben, kényszerpályán mozogva egy megosztott, és szegény, elmaradott országtól a nyugati normák számon kérése nem fair. "
Aki a nyugathoz akar tartozni, annak törekdenie kell a nyugat normáinak elfogadására.
"Zelenszkij személye és a mai ukrán törekvések meg kellene hogy nyugtassanak téged is, és a Fideszt is, mert az EU intergrációs törekvés egyben garancia is hogy fel lesznek számolva ezek a megkülönböztetések."
Én nem vagyok nyugatalan.
Változtatni fognak ezen, mert különben soha sem lesznek tagjai az EU-nak. (NATO-ról nem is beszélve.)
"Orbán megint fordítva ül a lovon, Ukrajnát épp abban gátolja, hogy a magyar kisebbségek jogai teljesek legyenek.
Mi akadályozzuk Ukrajnát abban hogy legalább azokat a nemzetiségi jogokat visszakapjuk, amik a szovjet komisszárok idejében élvezhettek a magyarok?
Szerintem Te ülsz forditva a lovon.
Itt meg kell hogy jegyezzem, hogy 2014 óta következetesen képviseli a kormány azt amit én is. Ilyen értelemben ez nem egy hátbatámadás, ahogyan Te is értelmezed. Lett volna ideje az ukrán elitnek látványosan változtatni Kárpátalja nemzetiségi politikáján.
Kockázat semmi.
A területen a magyar lakosság aránya ma már elenyésző. (De 1910-ben sem volt több mint 25%, azóta rohamosan csökken.)
Szóba sem kerülhetne az ami 2014-ben Dombaszban történt.
berlini
berlini 2023. 04. 27. 13:54
Előzmény: #8956  janosvitez
Igen neked.
Megismétlem.
Kire és hol mutaogattak volna az oroszok, ha különbséget láttak volna a magyarok és az orosz ajkuakkal szembeni eljárásokban?
Ne kergessük a rózsaszinű álmokat.
2014-ben volt egy nacionalista hullám ukrajnában. 
A kutyát sem érdekelte akkoriban (és ahogy látom most sem) hogy mi van Kárpátalján.
goapsy1
goapsy1 2023. 04. 27. 12:22
Előzmény: #8960  totoro
Pontosan így. 
Ezért nem is szabad soha a kezére játszani. ;)

Topik gazda

totoro
totoro
3 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek