Leegyszerüsítve: a fidesz bizony diktatórikus jellegű, kommunikációjában, és hatalomgyakorlási eszközeit tekintve mindenképpen. Az EU ehhez képest sehol nincs. Nem egy EU-s intézmény próbálja nap mint nap az agyamat mosni, hanem a kormányunk, nem egy EU-s intézmény épít li feudális rendszert a gazdaságban, hanem a fidesz. Hogy ez az autokrata hibrid brezsim nem tud tényleges diktatúrává válni, az pont az EU-nak köszönhető. Amíg meg kell felelni az EU-s alapokmányoknak a jogszabályalkotásban, amíg szabadon el lehet menni másik országba EU-n belül, addig valamennyire védve vagyunk.
Akkor én biztos évekig álmodtam, hogy esténként "Az este" című műsorban 1-1 kormánypárti es ellenzéki politikus vitatták meg a napi aktuális témákat. A napkeltében is gyakran szerepeltek fideszes politikusok, és mondhatták el a véleményüket. Nem volt az ÖSSZES országos rádió 1 politikai párt irányítása alatt. Összességében akkor sokkal egyszerűbben és több helyre jutott el az akkori ellenzék véleménye, valamint most sokkal nagyobb mértékű a kormányzati propaganda. Minden kommunikációs csatornán. A néphülyítős jellegge is jóval intenzívebb.
Tényleg nem értem, hogy mi abban a bonyolult, hogy az állampárt 100 milliárdokból kampányolhat, több tízezer önkéntes vagy nem önkéntes aktivistával, az ellenzékiek a századából talán, és te nem érted, hogy nagyon nem egyenlő feltételekkel indulnak a választásokon. A választásoknak csak úgy van értelme ha közel egyenlő feltételekkel induknak a pártok.
nem jó, mert te nem értetted meg azt, amit én írtam de akkor konkretizálom: a hatalomgyakorlásnak - ha bármely párt szeretné hogy ciklusa végén újraválasszák - örök érvényű (logikus) belső logikája van, amit demokratikus viszonyok között is betart lényegében minden országban, minden megválasztott törvényes kormányzati hatalom
a felvetésednek (euler) tehát akkor lenne realitása, ha most 2020 ban is mélyponton lenne éppúgy a fidesz mint a 2007 es Mszp, és épp olyan kimondott kormányváltó hangulat lenne most, mint volt 2007 ben (az öszödi beszéd és annak következményei nyomán)
nem probléma tisztázom akkor mire reagáltam, a 1416-ból, erre, ezt írtad: "A mostani helyzetre áll az amit Orbán 2007-ben, ellenzékben mondott (tekintsünk el az enyhe lázítás ízétől): "A
népnek joga van elkergetni a kormányt egy demokráciában, ha a népakarat
ellenében kormányoz, és az emberek létérdekét veszélyezteti" no erre reagáltam azt hogy aki ilyet ír ma, az vmit nagyon nem ért Orbán 2007-es kijelentésével semmi baj nincs, tehát ma, 2020 ban is jogos felvetés lenne ez bárki részéről, ha: ugyanaz lenne a helyzet mint 2007-ban, amikor országszerte is meg a Parlamentnél is folymatosan utcaán tüntettek kiseb-nagyobb csoportok, "gyurcsány takarodj" felkiáltásokkal és petíciókkal ma viszont nem tapasztalunk ilyet: a legutolsó ilyen antifidesz utcai demonstrációsorozaton 2019 tavsszán összesen mintegy 11 ezer embert tudott utcáravinni az Mtva székzostrommal is folymatosan próbálkozó ellenzéki csapat, amit a fideszesek már akkor is, meg azóta is jól körberöhögtek...
ORBÁN VÉGJÁTÉKÁT MP FEDEZI ?
2022: Orbán legyőzhető