Eddig is komolyan mondtam, de nyilván reménykedem a választásokban is, de már abban kevésbé mivel tudvalevő a csalás amivel manipulálja a kurmány a választásokat.
Belegondolva szinte nulla esélyt adok annak, hogy egy ilyen preferenciális előválasztás legyen a közös listára, az lehet talán a megoldás, hogy a sorrendnél (bejutó helyeknél) figyelembe veszik a közvéleménykutatási eredményeket. Pl. a biztosan az adott pártra szavazók %-os arányában súlyozva osztják ki a helyeket.
Ez nyilván egy konszenzusos lista lehet csak. De ha már eddig eljutnak a pártok, hogy a közös listán szereplő nevek sorrendjén alkudoznak, (előtte megegyeztek minden egyéni körzetben egy közös összellenzéki jelöltben, amit szerencsés esetben előválasztással döntöttek el), akkor ez már nem jelenthet megoldhatatlan problémát. Szükség lenne persze a pártok önkorlátozására, annak belátására, hogy ez a választás nem róluk szól, hanem Orbánék leváltásáról. Lehet, hogy a listára civil jelölteket is fel kellene venni. Technikailag pedig talán az lenne jó, ha az előválasztáson listára is lehetne szavazni PREFERENCIÁLIS módon (pl. a szlovák módszerrel), és ennek eredményében véglegesíteni.
szerinted mennyire életszerű,hogy a jobbiktól a dk ig terjedő listán mindneki elfogadja,azt a helyzeést a listán,amit ki tudja milyne szempontok szerint állítanak fel? ezt hogy oldanád meg? ha tudsz válaszolni,akkor emelem kalapom. hogy döntöd el,hogy konkrétan ki melyik helyen álljon, egymáshoz viszonyítva feljebb, vagy lejjebb? ABC sorrendben? valamiféle népszerűségi index szerint? előválasztás?
Nem mondod komolyan? Aki eddig ezt mondta, azt lehurrogtátok, hogy az ellenzék majd megmutatja és majd leváltja az orbán rezsimet, csak egy az egy ellen kell indulni és közös lista kell. Forradalom nem lesz két ok miatt: . 1, A NER udvari ellenzéke nem fog forradalmat szervezni, mivel nem érdekük. Ha kirobbanna egy forradalom akkor ennek a politikai garnitúrának (kormány és ellenzék) cakkpakk game over, mehetnének kapálni. Megélhetési politikusok nem fogják a politikai karrierjüket beáldozni a társadalom és az ország érdekében, hülyék lennének. . 2, A magyar birkanemzet. Arra van kárhoztatva, hogy a politikai hatalom kizsigerelje őket és a külföldi multik gyártószalagjai mellett csavarozza az AUDI-t meg a Mercedest. Összefogásra képtelen és alkalmatlan. Orbán tudja ezt, 2008-ban azt nyilatkozta, hogy a magyarok hátán fát lehet vágni és ezt keményen ki is használja. Idézem: . "Én úgy gondolom, hogy a magyar nép minden várakozástól eltérő nyugalommal tűri a kormány ámokfutását. Nincs Európában még egy olyan nép, amely olyan békésen tűrte volna mindazt, amit a kormány művelt az egészségüggyel, az oktatással, a nyugdíjasokkal, a szociális ellátással és a családokkal. Ha Franciaországban, Németországban vagy Olaszországban ennek a felét megengedte volna magának egy kormány, már nem lenne a helyén. A magyar az sokkal béketűrőbb nép, fát lehet vágni a hátán. Most sem gyors, erőszakos megoldást keresett, hanem egy éven keresztül harcolt a népszavazásért, aláírásokat gyűjtött. Hasonló helyzetben Franciaország már sztrájkban állna."
A választási szabályok újabb, az eredményeket befolyásoló átalakítására lehet számítani, legalábbis ez olvasható ki a Nemzeti Választási Iroda leköszönő elnökének utolsó nyilatkozatából. Lehet a választási törvényen még tovább finomítani, hogy legközelebb is meglegyen a kétharmad. A választási iroda távozó vezetőjének a szájába adta a kormány, hogy a választási rendszert újra át kell alakítani . Ezért is fontos a közös lista. MZP: " Ha több lista lesz, a Fidesz az utolsó pillanatban is módosítani fogja a választási törvényt és ellehetetlenítheti az ellenzéket. Ha azonban pontosan olyan felállással indulunk, mint a Fidesz, az ellen nem tud törvényt hozni."
Most találtam: "HA AZ ALÁBBI KILENC LÉPÉST MEGTESSZÜK, 2022-BEN AKÁR KÉTHARMADOS GYŐZELEMMEL IS MEGSZABADULHATUNK A KORRUPT BŰNÖZŐKTŐL: 1. Közös jelöltek 2. Előválasztás 106 körzetben 3. Közös lista 4. Közös program 5. Közös miniszterelnök-jelölt 6. Nem lehet többé Gyurcsánnyal riogatni 7. Két szavazatszámláló minden szavazókörben 8. Ellenzéki MTI - jusson el az igazság minden faluba 9. Most tényleg legyen elszámoltatás*** Márki-Zay Péter1 ó. · MATT KILENC LÉPÉSBEN
Folytatva az agymenésemet :) Jó lenne ha ez a kormány már most felállogatna, afféle árnyékkormányként, pártpolitikától és pártok erőviszonyaitól függetlenül, de mégis konszenzusosan. Elismert hiteles szakemberekből állna, és elkezdene dolgozni a programján, nagyjából azokkal a csapásirányokkal amit előzőleg írtam. A pártok egységesen vállalnák, hogy az (árnyék)kormány munkáját választási győzelem esetén támogatják, de egyben felügyelik is. Feladatra szegődnének, nem négy évre, minél előbb elvégzik a feladatukat annál jobb, (ezért illik rájuk a kamikaze jelző is), mert akkor tudunk visszatérni egy járható útra, egy már tisztességes és demokratikus választásokkal, ahol már pártokra szavaznánk. (Ők is fel- vagy újraépítenék közben magukat). Be kellene látni, hogy ameddig ez a tisztulás nem történik meg, csak dagonyázunk a sárban, felélve még az unokáink jövőjét is. Lehet, hogy túl sötéten látom a helyzetet, de szerintem ezt minimum meg kellene lépni az egy egyéni-egy lista mellett.
Ez a lényeg! (Persze az egyéni élethelyzet függvénye, hogy kit hogyan érint Orbánék kormányzása.) 2022-ben egy technikai választási koalíció remélem kipenderíti őket a hatalom közeléből is, aztán az új kormány (aminek nem zömmel politikusokból kellene állnia hanem hűvösfejű, a demokrácia mellett elkötelezett technokratákból), elvégzi az "aprómunkát": helyreállíítja a jogállamot, elvégzi az elszámoltatást, új irányt szab oligarchák nélkül a gazdaságnak, valamint oktatásnak, egészségügynek helyreállítja a tisztességes választások lehetőségét, kiírja és lebonyolítja a választásokat, aztán átadja a hatalmat. Ez előbb is lehet mint 2026.
Én úgy gondolom hogy a Jobbik Fidesz kreáció, de nekik is megvolt a G napjuk. Én például őket viselem el a cél érdekében de nem tartom se hitelesnek se jónak őket. Hiányolom például a szellemi potenciált náluk.
Szabad gondolkodó vagyok,nem vettem magamra. De a jelenséget furcsának találom, amit felvetsz. Szerintem teljesen normális,hogy Orbán és Gyurcsány ugyanolyan gyűlőlt figura sokak szemében és ebben bele tudom magam képzelni a jobboldali ,konzervatívak helyébe is,akiknek most lelkisismeretfurdalást okoz az ellenzékre szavazni. A megoldás az lenne,ha a Fideszt támogató értelmiségiek közül a józan rész kiállna Orbán ellen és egy új középjobb pártot, vagy megújult Fideszt szorgalmazna konzervatív értéke mentén,de az Orbáni korrupció és szélsőségek nélkül. A Jobbik pályázhatna erre a címre elméletileg, mint az egyetlen támogatottabb jobboldali erő a fideszen kivül,de a jelek sztem azt mutatják,hogy a radikalizmusuk megmaradt , illetve olyna személyek,akik ilyen kijelentéseket tettek múltban. homofóbia,rasszizmus,de nyíltan nem vállalják. Ennek ellenére számomra elég meggyőzőek és úgy látom,hogy ők valóban komolyan gondolják,hogy nem a hatalom,hanem az ország és az emberek érdekeiért politizálnak.
Nagyon aktív és a maga perverz módján szórakoztató nickcsoport, úgyhogy valahogy sikerült. Nem titkolom, kicsit belelapoztam a fórum előzményekbe is hogy felidézzek néhányat.
ORBÁN VÉGJÁTÉKÁT MP FEDEZI ?
2022: Orbán legyőzhető