-ISHARES- MSCI EMERGING MARKETS INDEX - ETF:-EEM, napi: A legjobban kinéző index az utóbbi
napokban.
A kitörés után fel van tapadva a 46,88-as szintre.
Erős vételi szándékokat látni, még nyitott a kép
felfele.
A szélesebb mintából a célár az 50 környékére
adódhat.
A 43,75 már támasz, alá korrekció esetén se lenne
levárható.
Ellenállások: 46,88; 48,43; 50.
Támaszok: 42,19; 39,06; 40,63, 39,06, 37,5.
-Jó napot! Private Banking friss: -WTI olaj, napi: A geopolitikai feszültségek hirtelen irányváltásra kényszerítették az árfolyamot, de ennek ellenére még nem dőlt el a trendforduló. A 71,88-as szint fölé kellene menjen és ott is kellene maradjon. Tehát ez a szint lehet vízválasztó a long és a short között. Az emelkedő ideális zöld trendvonal jellemzi az alakuló emelkedést. Ennek a letörése lenne újra eladási jel. A 71,88 felett viszont a szűkülés teteje lehetne megcélozható a 81,25 körül. Ellenállások: 81,25; 84,60; 87,5; 93,75; 100. Támaszok: 62,5; 59,38; 56,25. -Földgáz, napi: Már hetek óta emelkedő trend jellemzi. Miközben jelentősen túlvett lett, mégsem látni a lefele fordulatra utaló jelet. Long pozícióba lépéshez már nem a legjobb helyen van, ilyenkor inkább már a long zárásra érdemesebb összpontosítani. Az előző erős csúcsig (3,125 fölé) is felmehet. Ellenállások: 3,125; 3,528; 3,906. Támaszok: 2,344; 1,953; 1,563; 0,7813.
https://edition.cnn.com/2024/10/02/business/toilet-paper-shortages-port-strike/index.html . USA- ban kitört a WC papír láz! Ismerős ugye? A kikötők leállása miatt. Kakaó, narancslé, banán stb ára robbani fog! (Ezüst fórumban is megosztottam kissé hasonlít a helyzet a Covid időkre) Ki tudja mennyi LNG és olaj vesztegel a tengeren? Ha nem tudnak szállítani a kitermelők meg csak töltik a a tározókat abból furcsa helyzet lesz! EU tározókba meg az USA LNG hogy fog eljutni a tél előtt? Spanyol terminálok várják az közel- keleti és USA gázt. Most megy a fűtési tarozók feltöltése az Orosz gáz helyett. Teljesen érthetetlen számomra a tegnapi OPEC megbeszélés is. Miért nem állnak le a termelők?! Kinek lesz ez jó?! Szerintem az OPEC se tudja mit csináljon…. . Legrosszabb, hogy a hajók tele vannak rakománnyal nem tudnak másik fuvart bevállalni, a romlandó terméket, állásidőt, raktározást meg valakinek ki kell fizetni. Olajat, gázt még a tengerbe dobni sem tudják, Narancslevet legfeljebb megisszák a bálnák :) . Húú de sok a képzeletbeli kérdőjel a piacon!
2020 áprilisban -30USD alá esett az ár. Fizettek, hogy vegyél olajat. (Mínuszban volt az ár) Micsoda véletlen az is USA elnökválasztási év volt, de akkor az ellátási láncok omlottak össze a COVID miatt és megteltek a tározók.Most meg USA keleti parti kikötőit zárták le. Sztájk miatt. . OPEC nem csökkent a kitermelésen ez a tegnapi hír. De itt közel- keleten is zártak le kikötőket. (Itt nem a sztrajk miatt :) ) https://www.reuters.com/business/energy/oil-extends-losses-prospect-higher-opec-supply-2024-09-02/ . Következő OPEC gyűlés szept.10. . WTI szempontból meg hetente van USA adat a tározókról. Ami hajtja az árat csak a közel- keleti háború. De ne feledjük a világ 4 legnagyobb gazdaságának a feldolgozóipara recesszióban van. Nincs szükség annyi olajra.Így összetett a “meddig eshet az olaj ára” kérdés. Én november 7- ig biztos elkerülöm az olajat. (De a részvénypiacot is) Akkor lesz új USA elnök. Szoros a verseny két teljesen más gazdaságpolitika csap össze. Elnök megválasztása után 1 nappal lesz a FED kamatdöntés. Hihetetlen egybeesés! Ha a következő USA kamatvágás is lemegy. Na az is okozhat meglepetést főleg ha nem lesz kamatvágás, vagy nem akkora amit a piac beárazott már. (Így jártunk tavaly december elején. Esett is minden piac.) Addig meg a háború bármit hozhat! De még a sztrájk és az új járványhelyzet is. . Ja és az USD mint árupiaci deviza is tartogat meglepetést! Most nagyon erősödik ezzel gyengítve az árupiacot. Szivattyúzzák ki a dollárt. Menedéknek és Kína, hogy erősítse a dollárt, hogy ne kelljen a jüant tovább leértékelni. Ma hajnalban a DXY 101.4- re ment fel! . Azt hiszem a fentiek az első gondolataim az olajárról. De nyílván ennél bonyolultabb a helyzet! :)
-ISHARES- MSCI EMERGING MARKETS INDEX - ETFEEM, napi: Kitört felfelé a múlt hét elején az index. A gyors emelkedés az első erősebb ellenállást már el is érte 46,88 körül. A szélesebb mintából a célár az 50 környékére adódhat. A 43,75 már támasz, alá korrekció esetén se lenne levárható. Ellenállások: 46,88; 48,43; 50. Támaszok: 42,19; 39,06; 40,63, 39,06, 37,5.
https://www.eia.gov/dnav/ng/hist/rngwhhdM.htm . Nem minden évben de statisztikailag a nyári , nyárvégi gázár általában alacsonyabb mint a decemberi, januári.. . Certifikát miatt direkt a Henry Hub árat kerestem meg. A táblázatból fejben végeztem egy statisztikai számítást. Most pedig az USD is gyengítve lesz. . Szó- szó nekem a gáz nem olyan “gázos” mint az olaj. - Még! :)
https://www.fxstreet.com/markets/commodities/energy/oil . Eddig Szaudiak növelnék a kitermelést. Itt a bejrúti bombázás. Kína ma rossz ipari adatokat közölt. Van érv az olaj esetén mindkét irányba. . Nem tudom mi varható. Most viszonylag olcsó az olaj de volt már mínuszos is az ár! Én szeptember 10. Opec megbeszélést kivárnám. De ha aljat fogott akkor meg most jó beszállni. Kérdőjel, kérdőjel hátán….
Olaj és Gáz
Ugyanakkor elég jó kis forgalom megy bennük, certiben is és forexen is és jók a lehetőségek is benne (nyerni is és veszteni is.) :)
Lehet a kutya sem jön be, meg látjuk.