Előbb a 19k vigye át aztán jöhet a többi,de jó hír mindenképpen!
Budapest, 2012. december 3.
Hatályba lépett a Kutatási és Termelés-megosztási Szerződés az ománi 66. blokk
kutatására
A MOL Nyrt. ezúton értesíti a tőkepiaci szereplőket, hogy MOL ománi leányvállalata
megkapta a hivatalos értesítést, amely szerint az Ománi Szultán rendeletével 2012.
november 25-én hatályba lépett a 66-os, nyugat-ománi szárazföldi blokkra vonatkozó
Kutatási és Termelés-megosztási Szerződés. A szerződést a felek 2012. szeptember 9-én
írták alá és a rendelet kihirdetésével elkezdődhetnek a kutatási munkálatok a blokkban.
Persze ezt olyan online cégnél lehet , ahol van fedezeti (dt, tdt) lehetőség és készletértékesítési (HIFO) lehetőség, amennyiben nem az egészet, hanem csak a veszteségben lévőket akarod átkötni.
Így már én is jobban értem. Egy eladási és egy vételi brokidíj a bukó, s minden részvény továbbra is nálam marad. Kivéve ha valaki abban a pillanatban lecsap rá :)
vegyünk egy példát:
Pl a könyvben a MOL
vétei ár 17950
eladási ár 18000
kinyitsz egy eladási ablakot a részvényre beírod az x db-ot és mondjuk a 17955-ös árfolyamon HIFO (laegmagasabb árú eladása először)
kinyitsz egy vételi ablakot és beírod ugyanazt a db számot és árat, mint az eladásin tetted.
Nyomsz egy eladásit és a következő pillanatban egy vételit gombot és máris megvan az önkötés, melynek dt költsége merül csak fel. Természetesen ezt nem akkor kell csinálni, amikor a legnagyobb a forgalom és a volatilitása a részvénynek:)
Ugyanezt megteheted kisebb kockázattal nyitóban, vagy záróban is, de abban az esetben legalább annyi cash-nek kell lenni a vételhez, mint amennyi értéküt el akarsz adni.
A nagyobb kockázatot/nyereséget akkor éred el, ha daytradelve csinálod meg mindezt. Eladod, majd napközben visszaveszed.
szia
ezen már én is törtem a fejem:)
bukóban vagyok az árfolyam miatt,de az ügyleteim miatt adózni kéne.
miaz hogy önkötés?
mert odáig eljutottam,h inkább el kéne adni,nehogymármég adózzak is
de ha jól értem amit írsz,akkor a te módszereddel meg maradna a részvény??
bocs ha hülye a kérdés:))
Pl. idén, (vagy tavaly) profitot értél el. Mondjuk legyen ez 5.000 eHuf
Jelenleg van 1.200 db MOL-od 18.200-as beker áron.
Lemegy az árfolyama 17.000 Huf-ra
Tehát itt csinálsz egy önkötést, akkor realizálsz 18.200-17.000)x1.200 db= 1.440.e huf veszteséget. (5.000 - 1.440 = 3.560 eHuf)lesz az adóalapod 2012-re az 5.000 eHuf helyett.
Persze senki sem tudja , hogy holnap, vagy holnapután hol lesz az árfolyam, de így az évvégéhez közeledve célszerű meglépni, ha átviszed 2013-ra a poziciód.
Nem rövidtávú pozikra értendő, de aki rövidtávra tervez és mégis beragad, annak egy kis plusz pént jelenthet jövőre amit nem a nav-nak fizet be, hanem (legalább) még 1 évet forgathatja.
Pali,
Nem akarok beleokoskodni a dolgaidba, csak egy gondolatként említem, hogy lehetne optimalizálni/csökkenteni a 2012-es adódat. Talán nem is az egész pakkod, csak egy részét HIFO önkötéssel, akár nyitóban, vagy záróban, ha esetleg beker. árad alá megy jelentősebben az árfolyam.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.