Pletser Tamás, az Erste Bank részvényelemzője a MOL új stratégiájának meghirdetése, illetve a Slovnaft részesedés 67%-ra történő emelését követően kiadott értékelésében 8,748 Ft-os célárfolyam meghatározása mellett változatlanul vételre ajánlja a részvényt.
A szakértő kiemelt hangsúllyal szerepelteti értékelésében a stratégiában szereplő, organikus eredmény növelő képesség kiaknázását. Mint ismeretes a MOL éves szinten 175 m USD költségmegtakarítást kíván elérni 2005-re. A belső költség hatékonyság javításában már az elmúlt három évben is látványos eredményeket ért el a társaság.
Pletser Tamás előrejelzése alapján a MOL (jelenlegi HUF/USD árfolyam mellett) már elérheti vagy meghaladhatja az új stratégiában meghatározott 1 milliárd dolláros EBITDA-t. A 2002-es 40 mrd Ft-os előrejelzésből kiindulva a társaság a negyedik negyedévben 15 mrd Ft-os nettó veszteséget érhet el, melynek fő oka a létszámcsökkentésre megképzendő 100 millió dolláros céltartalék.
A 8,748 Ft-os célárfolyam (fair value) diszkontált cash flow modell alapján került meghatározásra (a fair value 1.5%-ot emelkedett a Slovnaft tranzakció és az új stratégia következtében).
Mutató alapú összehasonlításban; P/E-t alapul véve enyhe alulértékeltséget mutat a részvény, míg EV/EBITDA és P/Sales szinten enyhe felülértékeltség jelentkezik.
Ha jól emlékszem, az elmélet a részvényárat a jövőbeni nettó pénzáramlás jelenértékeként határozza meg. Mindig is kíváncsi voltam, hogy jönnek ki az elemzői célárfolyamok, így nekifogtam számítgatni. Az elkövetkezendő (csak!!) 30 évre éves szinten 50mdFt eredménnyel számolva, gázüzletág értékesítés nélkül közel 10500Ft részvényárat kaptam (vagyoni és eredményhatások eredőjeként). A gázüzlet értékesítése 13000Ft-os részvényértéket valószínűsít. És itt még nem számoltam a „növekedési lehetőségek jelenértékével” illetve az EU-prémiummal (ami az átlagos EU P/E és a Mo-i P/E hányadosa). Következtetés: 1. rosszul számoltam 2. türelme tlen vagyok 3. a közgazdasági elméletek teljes csődje 4. Kostolányi tőzsdepszichológiája kegyetlenül érvényesül (most hogy itt totyogunk 6930 körül)Vajon melyik?
Csak nehogy a kezükben robbanjon fel a tisztelt elemző uraknak, az általuk kevert elemzések. Annyira optimista mindegyik, hogy még baj is lehet belőle!
Törölt felhasználó2003. 10. 31. 15:52
Kedves vásárlóink! (Kedves Concorde! Kedves Takarék! Kedves Cashline! Kedves Erste!) . Felhívom szíves figyelmüket, hogy a tőzsdeüzletünk egy fél óra múlva bezár. Dél óta nem nagyon fogy a portéka. Nem hisztek saját céláraitokban, felminősítéseitekben ? Azt üzenem, hogy bízzatok magatokban! Kellemes vásárlást! . Üdv. zj
Törölt felhasználó2003. 10. 31. 11:29
Az „egyik kéz, másik kéz művelet” ellenére és főleg a sorozatos elemzői felértékelések és egyéb hírverések után, engem meglep az, hogy 13 mrd Ft-os vételi hullám (mindössze 24 óra alatt!) csak 5 %-ot tudott húzni a MOL árfolyamán. Bevallom, én eladói vákuumra számítottam 8.000-ig. (A dollárban, vagy euróban adott megbízások értékétől függően nem kizárt, hogy a mai délelőtti árfolyam emelkedést csak a Ft gyengülése generálta. A gyengülő forint viszont nem frankó, mert a Q2-nél is nagyobb pénzügyi veszteséget okozhat Q4-ben.) Üdv. zj
Törölt felhasználó2003. 10. 31. 09:12
Kedves Belaing, Még egy megjegyzés az előzőekhez: Fenntart om véleményemet, mely szerint a MOL valamennyi szegmensének gazdálkodására kiható korábbi jogszabályi környezet kedvezőbb volt a MOL számára, mint az új szabályozás. Az más kérdés, hogy a törvény betartásra kerül(t)-e. . Emléke ztetnék a 2002. évi történelmi rekordnak számító nyereségre. A magam részéről 2003. évre is kiváló eredményt várok, különösen a Q3 vonatkozásában. . Eh hez képest mi várható 2004-től? - Mínusz 30-40 mrd Ft a megemelt bányajáradék hatása a kitermelés szegmensben. (A bányajáradék kivetése során alkalmazott diszkrimináció miatt panasszal fordultam az Európai Bizottsághoz, és már szövegezem az Alkotmánybírósági beadványomat.) - Ha a törvényt ezúttal betartják, akkor plusz 25 mrd Ft eszközarányos nyereség keletkezhet a gázszegmensben. . A két hatás eredője, semmiképp sem nevezhető pozitívnak. Majd 2004-ben térjünk vissza a témára. . A fentiek ellenére a részvényeket 8.000 alatt továbbra is alulértékeltnek tartom. (Korábban tízezer közelébe tettem a reális árfolyamot.) Üdv. zj
Törölt felhasználó2003. 10. 31. 07:46
Kedves Belaing, Örülnék, ha meg tudnád cáfolni azt, amit írtam az egyik és a másik kézről. Üdv. zj
zelena! Ez azért már túlzás! Ennyire azért ne nézd hülyének a befektetőket akik ma 10 mrd Ft-ot költöttek 7000.-es szinten azon MOL-ra, amely - szerinted - ugyanolyan feltételekkel dolgozik, mint amikor 3500.-as szinten volt. Ja és mégegy: így nem beszél ember, aki poziban van! Szerintem egyetlen darab MOL részvényed van, amelyikkel a közgyűlésekre szoktál menni!
Kedves Janos. Teged idezve, nagyon talalo megjegyzesed "(Amit odaad az egyik kéz, elveszi a másik.)" a MOL jovo szempontjabol en ugy mondanam. Amit az egyik kez adni fog, azt a masik majd el veszi.Azt hiszem be kell latnunk, hogy meg nem jott el az ideje egy "jobbnak ". ES ez talan csak reszvenyesi szinten, minosegben ertem kevesbe jonak. Udv ;
Törölt felhasználó2003. 10. 30. 16:05
Kedves JPM, Úgy látom, hogy a júniusi gázellátási törvény és a mai gázárrendelet együttesen nem eredményeznek javulást a 2002. és 2003. évi szabályozási környezethez képest! (Amit odaad az egyik kéz, elveszi a másik.) Emlékeztetné k arra, hogy 2002-ben és 2003-ban a gázimport nullszaldós volt, illetve lesz. Mindemellett, a hazai kitermelés nyereségét 2002-ben egyáltalán nem, 2003-ban pedig csak augusztus közepétől vonják el többlet bányajáradék formájában. Előrelépésről csak a 2000/2001. évi, valószínűleg alkotmányellenes helyzethez képest lehet beszélni. A MOL-tól 2004. évben elvonásra kerülő többlet bányajáradék összege meghaladhatja a gázárrendelet által biztosított eszközarányos nyereség összegét. A kitermelés nélküli gázszegmens esetleges értékesítését követően pedig csak a többlet bányajáradék fizetési kötelezettség marad meg. Üdv. zj
Hogy roviden es konkretan erthetoen fejezzem ki magam; az eddigiekbol olvasva egyelore olyan is ki tunik a szovegekbol, hogy egy igazi(bb) gaz arrendeletet meg hianyolni fog a piac. De hat most csak veszik, kedves silco
Törölt felhasználó2003. 10. 30. 11:46
Üdv Fórumozók, arra szeretnék választ kapni, ki hogyan látja a közeljövőt. én abból indulok ki hogy jó pár évvel ezelőtt is rendszeresen voltak olyan hangok, miszerint év végére 89-ezerre megy fel az árfolyam, (persze képzett szakemberektől származtak), amiből aztán nemhogy semmi nem lett, hanem csak mélyrepülés. egyszer ű kérdésem, amire tippekket várnék: ez a piacliberalizáció hozhat-e emelkedést vagy sem, azaz nem áll-e fenn annak a veszélye hogy most sem tartós emelkedésre, hanem lassú csökkenésre számíthatunk - tehát ezt az átmeneti emelkedést nem érdemes kihasználni? Sco.
Törölt felhasználó2003. 10. 30. 11:13
A gázárrendeletben semmi olyat nem látok, ami indokolta volna a megjelentetés több hónapos késedelmét. (Gázellátási törvény elfogadásának időpontja: 2003. június 16.) Sajnos, már nem emlékszem, hogy honnan mentettem el az alábbi cikket. Talán a cikk rávilágít a késedelem egyik lehetséges okára. . Földgázpiac i nyitás januárban (IEF) 2003.10.22 06:57 . Az Ipari Energiafogyasztók Fóruma (IEF) szerint veszélyben van a földgázpiac január 1-jén esedékes nyitása, ám ezzel az aggodalommal sem a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), sem a Mol Rt. nem ért egyet. .A nagy ipari fogyasztók által létrehozott érdekvédelmi szervezet kedden közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben rámutat: a 2004. január 1-jei földgáz-szabadpiacra lépéshez a feljogosított fogyasztónak október 31-ig fel kellene mondaniuk a közüzemi szerződést, de ehhez hiányzik, illetve késik néhány lényeges feltétel. .Hiányzik például a szállítói vezeték szabad határkapacitásának és aukciójának meghirdetése, és a fogyasztók többségénél a földgáz kereskedői ajánlatok megjelenése. Az IEF szerint a Mol Rt. nem adta meg a Magyar Energia Hivatal (MEH) által az ideiglenes üzleti és kereskedelmi szabályzatban előírt szállítóvezetéki szabad határkapacitás értékét október 15-én, továbbá az általa rendezett földgáz nagyfogyasztói konferencián tett ígéret ellenére több nagyfogyasztó hiába kért ajánlatot, azt még nem kapta meg. Mindezekkel összefügg, hogy a gázszolgáltatók még nem adnak ajánlatot a fogyasztóknak. Ezen kívül egyes fogyasztóknál késik a nyilvántartásba vétel - állítja közleményében a szervezet. .Az IEF e problémák sürgős megoldására intézkedéseket sürget a szaktárcánál és a MEH-nél. .Hatvani György, a GKM energetikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: a szaktárca gondoskodott arról, hogy a piacnyitáshoz szükséges utolsó rendeletek is időben megjelenjenek. Már nyomdába került az árszabályozás elveit meghatározó rendelet, valamint a rendszerhasználati díjról szóló rendelet. Ezek az ünnep után jelennek meg. Ezt követően jogszabályi oldalról már nem lesz akadályozó tényező. .A helyettes államtitkár szerint a földgázpiac a tervezett, módon és időben nyílik meg, bár arra számítani lehet, hogy - mivel a piac szereplői számára teljesen új struktúráról van szó -, az áramszektorhoz hasonlóan lassan mozdul meg a piac. A nyitás mértéke alapvetően attól függ, hogy lesz-e elegendő kínálat - mutatott rá Hatvani György. .- A törekvés mindenesetre az, hogy tisztességes, jól működő piac jöjjön létre, amelynek hosszú távú árleszorító hatását a lakosság és a gazdaság is érzékelni fogja - tette hozzá a helyettes államtitkár. - A Mol Rt. szerint nincs veszélyben a januári földgázpiaci nyitás, amelynek a cég továbbra is elkötelezett híve - jelentette ki Lukács Bea, a társaság szóvivője. .Elmondta: a Mol kész biztosítani a jogszabályban számára előírt minden feltételt. Így megadta a MEH által előírt határidőig a szállítóvezetéki névleges kapacitásértékeket, publikálta is azokat valamennyi, a MEH által ismertetett lista szerinti potenciális szállítóvezeték-kapa citás lekötő számára. .Az IEF által kifogásolt kapacitásaukcióval kapcsolatban Lukács Bea elmondta: a kapacitáslekötés tekintetében eddig nem érkezett megkeresés a Mol Rt-hez. Eleget kívánnak tenni a gázellátási törvény által előírt nyilvántartási kötelezettségnek is, ám ilyen megkeresés sem érkezett a Molhoz. . Üdv. zj
Ha a piac esik a MOL még jobban esik, ha emelkedik, a MOL kevésbé. Melyik az a béta érték ami leírja ezt az állapotot? Másképp: a jövőnk ennyire szar avagy a jelenünk, esetleg mindkettő ?
Törölt felhasználó2003. 10. 28. 10:32
----- Original Message ----- From: János ZELENA To: HERNÁDI Zsolt Úr Cc: Dr. KUPA Mihály Úr Sent: Tuesday, October 28, 2003 10:23 AM Subject: a MOL Rt esetleges fúziója MOL Rt Igazgatósága Budapes t Hernádi Zsolt Úr Elnök-vezérigazga tó részére Kedves Hernádi Úr! Tisztában vagyok azzal, hogy a tulajdonomban lévő MOL-részvények cseréjéről, tőzsdén kívüli értékesítéséről a magyar jogszabályok értelmében szabadon dönthetek. Ugyanakko r, kérem a Tisztelt Igazgatóság szíves állásfoglalását abban a kérdésben, hogy a társaság kisebbségi részvényesei (beleértve saját személyemet) - az Igazgatósággal való előzetes egyeztetés nélkül - szabadon folytathatnak-e tárgyalásokat a MOL Rt más társaságokkal történő fúziójának lehetőségéről. Mielőbbi szíves válaszában bízva, Üdvözlettel: Zelena János, magánbefektető tel: 26-342-162
Törölt felhasználó2003. 10. 27. 13:32
Méghogy támadás az oligarchák ellen? Ez csak egy oligarcha mondhatja. Csak úgy kedvtelésből és időtöltésként vadászgatnának a hatóságok utánuk, úgymond „politikai semlegesítésre” törekedve? Vagy esetleg tényleg megállja helyét az állami vagyon kifosztása tétel? Nézzük csak : kb. 4mdUSD valamivel több mint 10 év alatt… Oroszországban … saját erőből… na, megvan? …elég irreális a kép, nem? … Valamennyien Abramovicsot kellett volna kövessék, végülis van elég futballklub Britanniában és ott mellesleg nem életveszélyes üzletembernek lenni. De tudjátok mi a jó az egész buliban? Hogy evvel eljátszották esélyüket a MOL-részesedés megszerzésében…legal ábbis remélem nem tévedek. És tudjátok mi a rossz a buliban? Hogy a nagy halak nem a mi site-unkat olvassák mielőtt meghozzák döntéseiket…
MOL: 8,748 Ft-os célárfolyam (Erste)
Ugrás a cikkhezA szakértő kiemelt hangsúllyal szerepelteti értékelésében a stratégiában szereplő, organikus eredmény növelő képesség kiaknázását. Mint ismeretes a MOL éves szinten 175 m USD költségmegtakarítást kíván elérni 2005-re. A belső költség hatékonyság javításában már az elmúlt három évben is látványos eredményeket ért el a társaság.
Pletser Tamás előrejelzése alapján a MOL (jelenlegi HUF/USD árfolyam mellett) már elérheti vagy meghaladhatja az új stratégiában meghatározott 1 milliárd dolláros EBITDA-t. A 2002-es 40 mrd Ft-os előrejelzésből kiindulva a társaság a negyedik negyedévben 15 mrd Ft-os nettó veszteséget érhet el, melynek fő oka a létszámcsökkentésre megképzendő 100 millió dolláros céltartalék.
A 8,748 Ft-os célárfolyam (fair value) diszkontált cash flow modell alapján került meghatározásra (a fair value 1.5%-ot emelkedett a Slovnaft tranzakció és az új stratégia következtében).
Mutató alapú összehasonlításban; P/E-t alapul véve enyhe alulértékeltséget mutat a részvény, míg EV/EBITDA és P/Sales szinten enyhe felülértékeltség jelentkezik.