Topikgazda: tokos. 2009. 05. 11. 13:05

Miért éppen a távhő áfája csökken?  

Ugrás a cikkhez
Bár a hazai adófizetők és a villamos energia felhasználók már eddig is közvetlenül és közvetve mintegy 90-95 milliárd forinttal dotálták évente a távhőszolgáltatás rendszerét, a kedvezményes ÁFA kulcs bevezetésével újabb 10 milliárdos támogatásra...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=114816
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 05. 12. 11:02
.
Törölt felhasználó 2009. 05. 11. 16:12
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
ez így van! de hát érthető nem?
Törölt felhasználó 2009. 05. 11. 16:10
Előzmény: #1  portfolio
A "panelproli" nem egy kitalált kifejezés.

Ez a minimális áfacsökkentés pont ezt a réteget célozza meg.

Szavazatokra hajtanak. Semmi más nincs emögött.
Törölt felhasználó 2009. 05. 11. 16:04
Előzmény: #9  tokos.
jólvan... utólagos engedelmeddel én a földgáz szabad piaci árfolyamát néztem és ott 2008Q3 kezdetétől (sőt már korábbna 1 hónappal) lineárisan csökkent egészen 2 héttel ezelőttig kb...
tokos. 2009. 05. 11. 15:57
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Hát, apám, ha nem tudnám már régóta, hogy az a tipikus hívő szoci szavazó vagy, akinek, ha Ferkó megnyúzza elevenen az anyját, akkor is rájuk szavaz, ez alapján a beírásod alapján egyértelműen kiderülne, hogy a te éleslátásoddal más nem lehetsz.

Kicsit kukkants már rá arra a grafikonra, és olvasd le, hogy mi volt a gáz ára a betárolási időszakban, 2008Q2-Q3-ban, és mennyi volt ehhez képest az értékesítési ár, 2008Q4-2009Q1-ben.

Törölt felhasználó 2009. 05. 11. 15:49
Előzmény: #7  tokos.
"Hozzátartozik, ebben az időszakban az E.On az eladott gáz nagyrészét gáztárolókból fedezte, ahová lényegesen ocsóbb gázt tároltak be, még tavasz-nyár-ősz folyamán.
"

te múlt időben beszéltél, ami azt eredményezi, hogy lehetetlen , hogy a most télen kárult gázt tavaly olcsóbban tározták volna be....

az hogy idén télen mi lesz, azt még senki nem tudja, mert addig van még fél év... most valóban kurva olcsón tároznak.
tokos. 2009. 05. 11. 15:43
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Nem írtam, hogy a jelenleginél olcsóbban tudott volna feltölteni.

De hogy egy még te is megértsd a működést, az a következtőképpen zajlik:

A folyamat betárolással kezdődik. Ami gázt vesznek innen-onnan, azt betárolják a tározóba roszabb időkre. Ez a folyamat akkor van, mikor kevesebb gáz fogy, mert nem fűt a lakosság, vagyis tavasz vége, nyár, ősz kezdete. Aztán, amit betároltak, azt a fűtési szezonban elkezdik kitárolni, és eladják, nekünk, neked, nekem, birkáknak.

Mint írtam, a ciklus betárolással kezdődik, vagyis az a gáz, amit a legutóbbi télen tároltak ki, azt tavaly tavasz-nyár őszfolyamán tárolták be.

Most éppen nem nagyon kell fűteni, úgyhogy most megint betárolás zajlik, amit a következő télen fognak kitárolni, és eladni neked, nekem, birkáknak.

Ezek alapján majd gondold újra kérdést, aztán, ha még mindig látod értelmét, hogy feleslegesen megkérdezd, tegyed fel nyugodtan. Megpróbálom még érthetőbben elmagyarázni.
Törölt felhasználó 2009. 05. 11. 15:27
Előzmény: #4  tokos.
cask azt nem tudom, hogy honnan vetted, hogy a jelenleginél olcsóbban tudott tározókat feltölteni egy gázszolgáltató...
most hoyg az elmúlt 2 hét folyamán folyamatosan emelkedett a földgáz árolyama. most van még csak a 2004 es évi alsó szinteken az árfolyam. szóval az elmúlt 5 évben CSAK drágább földgázzal tudtak feltölteni... az elmúlt 1 évben folyamatosan csökkent az árfolyam, szóval ha korábban töltöttek fel, akkor csak drágábban tehették
jancsika 2009. 05. 11. 15:06
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Ez egy baromság már megint.

A sok támogatás, ÁFA csökkentés helyett, inkább a fogyasztásukat, és ezzel párhuzamosan az indokolatlan alapdíjat kellene csökkenteni nekik.

Azért piaci körülmények között pl a biogázt, alternatív fűtést használókat használókat most relative hátrány éri. Csak ez nem GVH hatáskör....
tokos. 2009. 05. 11. 15:02
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
"jobb lenne, ha nem csökkenne?"

Igen.

"mert te mondtad... a tározókban, még a korábban magasabb áron beszerzett gáz van... "

Nem, én azt mondtam, hogy alacsonyabb. Tudsz olvasni?

Törölt felhasználó 2009. 05. 11. 14:58
Előzmény: #2  tokos.
mert te mondtad... a tározókban, még a korábban magasabb áron beszerzett gáz van...

amúgy végre csökken valaminek az áfája, és máris: miért az? miért nem ez?

jobb lenne, ha nem csökkenne?
tokos. 2009. 05. 11. 13:53
Előzmény: #1  portfolio
Apróság, de az ilyen cikkek mindig rávilágítanak szegény \"sanyarú sorsú\" gázimportőreink \"viszontagságos helyzetére\".

A cikk végén az importárnál érdemes megnézni hogy mennyi is az annyi.

Az importár maximuma 3000 Ft/GJ, ami 34 MJ/m3-es átlagos fűtőértékkel számolva kb 89 Ft/m3-re jön ki.

Hogy mi mennyit fizetünk érte, az egy dolog, érdemes megnézni, hogy az importár egy egész rövidke ideig haladta meg a hatósági gázárat (ami valszeg a nagykereskedelmi gázár, mert mi fogyasztók ennél drágábban kapjuk).

Hozzátartozik, ebben az időszakban az E.On az eladott gáz nagyrészét gáztárolókból fedezte, ahová lényegesen ocsóbb gázt tároltak be, még tavasz-nyár-ősz folyamán.

Asszem elég sokunkat zavar, hogy a gázár csökkenés elég lassan indul meg felénk, az etalon nyugat európai országokban már rég megindult, ilyenkor mégsem az a fontos, hogy mi van nyugaton, ilyenkor pfabe van, aki szólni mer a bolsevik csökevény.

Ezek mellett szerintem sokunkat az is bánt hogy ez a csökkenés alig észrevehető a piaci gázárban bekövetkezett változáshoz képest. Miért? Miért nem feleződik meg az is, mint a piaci gázár?

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek