Topiknyitó: Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 09:38

LPG autógáz ára  

Valaki megtudja mondani hogy az autógáz ára miből is tevődik pontosan össze és hogy annak emelkedését mik befolyásolják? Az autóm gázosításán gondolkodom és tudnom kéne hogy a jövőben csak a benzin emelkedik vagy követi az LPG is, illetve hogy a mostanában olyan sokat emlegetett lakossági gáz ár emelés van-e valami hatással az autógáz árára (gondolom nincs). Előre is köszönöm a segítségeteket.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 19:39
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Ja és még egy adalék, ha nem zavarok.
Úgy másfél éve voltam kint Svájcban kocsival, képzelheted, mindenhová gázzal mentem, és vicc az egészben, hogy végig szinte gázzal, bár sajnos sógoréknál és Svájcban csupán olyan 20 kút van, de azért simán elboldogultam.
Németország ehhez képest kész kánaán, vicc az egészben, hogy itthon a magyarszki még mindig ott tart, hogy tönkreteszi a motort, meg hogy felrobban az autó meg büdös, stb.....
:-----))))))
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 19:34
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Hi!

Ha gondolod én szívesen segítek a kérdésben.
Lassan 7 éve, hogy autógázt használok.
Az elmúlt években már amennyire vissza tudok emlékezni, a gáz ára a 135 és 170 között mozgott.
Jellemző, mikor a benzint nagyobb mértékben emelik, a gáz ára is lassan de kullog egy picit felfele.
Viszont mindezektől függetlenül én tavaly emlékszem egy esetre mikor az elmúlt 5 évben először tankoltam tele az autót benzinnel mert 220Ft volt literje, hm.. nem semmi most meg ugye lassan 330, szóval a gáz akkor 140 körül volt.
De azóta azért vaskos a különbözet, 170-330, szinte dupla.
Ja és ez itt van Kecskeméten, Csongrád megyében még olcsóbb. Néha szoktam Szegeden járni havonta egyszer jellemzően ott 10Ft-val olcsóbb a nafta mint nálunk.
Az autógáz ára azért nem olyan borsos, mivel nincs rajta annyi jövedéki adó, továbbá sok európai tagállam vállalta, hogy hosszú időre alacsony adótartalomon tartják a gázt.

tokos. 2010. 03. 10. 19:19
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Azt nem vitatom, hogy lényegesen olcsóbb, mindössze annyit akarok mondani, hogy nem a litert kell összehasonlítani a literrel, mert az nem ugyanaz.
tokos. 2010. 03. 10. 19:16
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
A fogyasztás sokmindentől függhet, egy biztos, a PB sűrűsége, amit belenyomsz, 0.55 körül vab, a benziné meg 0.7 felett.

Az autó meg nem a litertől megy, hanem a tömegtől.
Persze az, hogy mennyit eszik mástól is függ, pl mennyivel esett a teljesítménye a szerlés során...
Amúgy a gázolajosok is részben azért esznek kevesebbet, mint a benzinesek, mert a gázolaj sűrűsége még nagyobb, vagyis több anyagot veszel 1 literben...
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 19:10
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
úgy értem 30000km-t!!!!
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 19:08
Előzmény: #9  tokos.
hááát... ebben nem értünk egyet.... nekem benyából bekajált 8-10l -t attól függően h hogyan jártam vele, gázból 10l-nél többet nem evett eddig (kop kop kop) de ha úgy is lenne:

8l benzin (320ft/l)=2650/100km

8(x1.20l)azaz 9,6l LPG (165ft/l) = 1584ft/100km
tehát 1000km en kb 10eFt-ot takarítasz meg (ha az árak aránya nem változik)
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 19:02
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
bocsi h csak most írok, de el is felejtettem ezt a topikot.... nos...nekem Ignisem van és Zavoli rendszer van benne (hengerenkénti injektoros). a másikat nem ismerem..a szűrőcserére nekem 30000-et mondtak, és megcsinálja a beszerelő pár ezerért, eddig úgy gondolom, h jól döntöttem.....
tokos. 2010. 03. 10. 15:17
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Ahogy számolgattam, most már alig van különbség, nem éri meg fejtegetni.
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 15:02
Jó az autógáz. Nekem évekig az volt. Csak annak éri meg aki sokat használja az autót! Mostmár bevallhatom hogy a palackos gázt fejtettem át mindig az autóba. Úgy még olcsób! Viszont vizsgáztatásnál szivatás van. Nem tudom hogy hivják ezt mostanság,de csak nagy vizsgáztató helyeken lehet elintézni. Mozaik utca stb.
tokos. 2010. 03. 10. 14:31
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Az lehet, hogy literre olcsobb, de azert a verda sem annyit fogyaszt belole, egy 20 szazalekot nyugodtan hozza lehet szamolni a fogyasztasahoz.
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 11:41
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Neked milyen rendszer van bent? Én Ac Stag-on vagy Zavolin gondolkodom és itt csináltatnám link
Azt mondták a két rendszer között nem sok különbség van. Olvastam hogy finomszűrőket 20000 km-ként cserélni kell, de erről mit tudsz ilyen esetben vissza a szervizbe és szűrő csere. Köszi válaszod.
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 11:37
Előzmény: #4  ujonc
Köszi szépen az infokat. Ahol csináltatom azt mondják ők adnak róla papírt és egy évem van a vizsgáztatásra, ameddig amúgy is van rajta műszaki.
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 11:18
hali! én febr elején gázosítottam el az autómat 220kHUF volt de már februárban mentem 2700km-t. 165-ért tankolok, kb 20ekm alatt térül meg. egyébként szokták a gázt is emelni, de lnyegesen ritkábban mint a benzint és 2-5ft-tal....
ujonc 2010. 03. 10. 11:15
-ban , -ban
ujonc 2010. 03. 10. 11:13
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Szia!
Követi!
Persze, hogy követi, ők sem hülyék!
És telente amikor nyagyobb a gázfogyasztás akkor is feljebb szokott menni. Nekem volt!
Kalkuláld bele, hogy a zöldkártyát a gáz beszerelése után nem akár hol csináltadhatod meg. Szerintem hosszú távon megéri. Viszont amikor beszerelteted ne spórolj, vedd meg a leg korszerűbbet. Ha "visszalő" szétcseszhet valamit a katalizátorba vagy az elektronikába, na az nem két forint.
Ja és tíz évente nyomáspróbáztatni kell a tartályt (ki tartja meg mostanság ennyi ideig az autóját?).
Ha berakatod újra kell vizsgáztatni, így érdemes a vizsga elött berakatni.
Ha sokat mész megtérül.
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 10:09
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Köszi az linket már olvastam korábban is, de sajna friss infot nem találtam autógáz ár alakulásáról. Fel teszem ott is a kérdésem, de ha itt van még valakinek valami érdemi infoja vagy véleménye, ötlete azt szívesen fogadom.
Törölt felhasználó 2010. 03. 10. 09:42
Előzmény: #1  Törölt felhasználó

Topik gazda

Szumi
3 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek