Topiknyitó: Portfolio 2017. 09. 29. 10:42

Iszonyat, mi van az államkasszában  

Ugrás a cikkhez
A második negyedévben is többletes volt a kormányzati szektor, így az elsõ félévben már 270,5 milliárd forint volt a többlet, ami a GDP 1,5%-ának felel meg. Közben a kormány 2,4%-os hiányt tûzött ki az idei évre, vagyis hatalmas
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 01. 21:47
Előzmény: #108  Phylaxa
Persze, pl. a spanyolnátha, a pestis és még lehetne sorolni nagyobb krízisek voltak. A Toba vulkán kitörése kb. 65e évvel ez előtt meg pláne :) Viccet félretéve: sokak szerint okosabb dolog a pénznyomtatás, mint hagyni tartósan recesszióba süllyedni a gazdaságot. Tudnak az amcsik hitel ill. fogyasztás nélkül létezni? Nyilván nem :) A hitelhez viszont pénz is kell, stb. stb. Azt senki sem tudja, mit hoz ez a bizarr anticiklikusság, majd prociklikusság váltakozó "adagolása", de az ilyen deformált cuccokat le is lehet ereszteni. Szóval ha a jegybankok akkora nagy machinátorok, akkor kezelni is tudják a "teremtményüket". Legfeljebb addig nyomják ezt az egészet, amíg be nem indul az IoT-féle konjunktúra (lehet, hogy már el is kezdődött, csak eleinte lassúnak tűnik a tempó, mint ahogy az exponenciális fv. is nagyon lassan kúszik fel eleinte...)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 01. 21:36
Előzmény: #109  pitcairn2
Én meg sem grafikont, sem személyeskedő bullshitet nem tolok :)
pitcairn2 2017. 10. 01. 18:43
Előzmény: #105  upgrayeddAKS
inkább grafikonokat "tolok" mint személyeskedő bullshitet... PS. és ez nem is foglal sok helyet...
Phylaxa 2017. 10. 01. 18:38
Előzmény: #104  upgrayeddAKS
Hááát én nem szorítkoznék egy olyan mini válságra, melyre a fed pénznyomtatással egy évtizedig tolta a zsugát. Azért keményebb dolgok is történtek már a történelemben. De én reálisan próbálok optimista lenni és ezért itt be is fejezem. A történelem ismétli önmagát. Emberek vagyunk, sosem leszünk mások. :)
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 10. 01. 18:34
Előzmény: #85  Törölt felhasználó
A belépés a pályakezdőknek volt kötelező és nekik sem mindig. A hárommillió pénztártagból kétmillió önként lett manyupos. A Ratkó-gyerek Matolcsy teljesen önként lépett be. Mostanában éri el a nyugdíjkorhatárt és fizethetjük neki a teljes állami nyugdíjat, ahelyett, hogy csak a háromnegyedét fizetnénk. Matolcsy egyébként Gyurcsány legjobb tanítványa. lecserélte az öregedecskedő feleségét. Ő így konzervatív, így polgári, ilyennek szeretjük. A kötelezőségben mi a meglepő? Az állami nyugdíjrendszer is kötelező. Még a manyuposoknak is kötelező volt háromnegyedrészben. Ha egy csecsemő most beleszületik az Orbán-rezsimbe, akkor járulékfizető rabszolgának születik. Egész életében fizeti fogja a járulékokat és csak akkor mehet nyugdíjba, amikor eléri az állandóan emelkedő nyugdíjkorhatárt. Talán soha, mert jó eséllyel meghal korábban. Ha kinyílik a csipája, akkor kitántorog Európa boldogabbi felébe. Hatszázezer rabszolga már most is lerázta az itthoni járulékfizetés rabigáját.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 01. 18:33
Előzmény: #101  gazmber
Én sem írtam, hogy a vagyon arányában lenne 5%, de amúgy nagyvonalakban egyetértünk. Megj.: most 1-2% körüli az a befizetés-arányos költségmutató, holott mindegyik pénztárnak van vagy 10-20ezer tagja. A jobbak még így is üzemelnek (lehet, hogy veszteségesek, de ez azt is jelenti, hogy volt miből kibekkelniük, vannak/voltak tartalékaik, amit na tippelj, miből tudtak felhalmozni? Hát az 5%-okból...) Szóval lehetett volna az adminisztráción spórolni bőven, és az nem mentség, hogy a patkány komcsi kúrmányunknál 5% valóban az ideális állapothoz közeli lenne, amiről álmodni sem nagyon merünk.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 01. 18:28
Előzmény: #102  pitcairn2
Nem rögebb eszme nálam, mint nálad a grafikonok belinkelése :) Ma volt 3 hsz-om arany témában, amiben az egyiknél mint pozitív bef. lehetőséget ecseteltem. Nagyon rögeszmémnek tűnik az arany, miközben folyton tolod a grafikonjaidat, és én eddig soha nem emlegettem ezzel kaopcsolatban rögeszmét... szóval ha olyan alacsony a tolerancia-küszöböd, hogy 3 hsz. kiveri a biztosítékot, akkor mi a helyzet a konteós Youtube + grafikon linkelési szokásaiddal? Más szemében a szálkát ugyebár :) Amúgy nem engem zavar az arany árfolyamának a nyomott szinten tartása :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 01. 18:24
Előzmény: #100  Phylaxa
goto #97: "7,11%-os CAGR-ot értek el azok, akik a legszarabb időpontban vettek részvényeket, a 2007-es csúcs alkalmával. Tehát egy ritkán bekövetkező globális pü.-i krízis (GFC) sem vágta haza annyira a portfoliót, hogy 10 év alatt ne dolgozták volna le, miközben a legszarabb időpontot vették alapul a befektetés indítására." :)
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 10. 01. 15:03
Előzmény: #89  Phylaxa
Nem, ők elkúrták. Nem figyeltél a hivatalos álláspontra :)
pitcairn2 2017. 10. 01. 14:53
Előzmény: #98  upgrayeddAKS
ez az "aranybefektetés" nálad vmi rögeszme? csak azért kérdem mert olyan kommentre válaszoltál ezzel, amiben szó nem volt erről... és ez nem az első eset...
gazmber 2017. 10. 01. 14:37
Előzmény: #95  upgrayeddAKS
az a befizetett összegek! (nem a vagyon) 5% szinte elenyésző, ha azt nézzük, pl. 1./ hogy abból informatikát, felügyeleti díjakat, irodákat, embereket, vagyonkelezőket stb. kellett fizetni... 2./ a fülkés banditák az által kezelt bármilyen beruházás, közpénz, akármi esetén ha csak 5%-os '"alkotmányos" költséget tennének zsebre akkor sztem összetehetnénk a kezünket, hogy milyen 'fasza' minden !! szvsz ( pl. a lenyúlt ~3000 mrd hány százaléka tűnt el nyomtalanul?)
Phylaxa 2017. 10. 01. 14:37
Előzmény: #94  upgrayeddAKS
És azt képzeld el, hogy ez mindig így lesz és mindig így is volt. Kiszámíthatóan, évente szép hozamok. Ilyen az értékpapírpiac. Ja, hogy ha nem akkor meg majd lesz valahogy? :) Aki többet akar mint az állami nyugdíj (szélsőséges esetben az állami kajajegy, amikor nincs pénz), az fizessen be pluszban magánpénztárakba, fektessen be akármibe. Ennél jobb lehetőség nincs és nem is lesz soha.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 01. 14:05
Előzmény: #97  pitcairn2
Félig egyetértek, de csak félig. A valós piaci állapotokat egyes területeken annyira kell megközelíteni, amennyire csak lehet. Olyan ez, mint az abszolút 0 fok: nem tudod véges lépésben elérni, de meg lehet közelíteni. S lám, amikor megközelítették, akkor felfedezték a szupravezetőket. Ergo hasznos valamit megközelíteni úgy is, ha tudjuk, hogy 100%-os tökéletesség nem létezik. (De említhettem volna a hatásfokokat is: nem dobjuk ki az Otto-motort, csak mert vacak 25% körüli a hatásfoka.)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 01. 13:58
Előzmény: #96  pitcairn2
A MNYP-aknak még mindig megvan a lehetőségük, hogy a tőke egy részét aranyba fektessék. Btw.: 7,11%-os CAGR-ot értek el azok, akik a legszarabb időpontban vettek részvényeket, a 2007-es csúcs alkalmával. Tehát egy ritkán bekövetkező globális pü.-i krízis (GFC) sem vágta haza annyira a portfoliót, hogy 10 év alatt ne dolgozták volna le, miközben a legszarabb időpontot vették alapul a befektetés indítására. Ez amúgy érv az arany mellett is :) csak szólok. Szóval az sem tragédia, ha valaki aranyba meg ezüstbe fektetett, és most bukóban van, mert nekik ez az időszak volt a GFC. Ha léteznek még a piacon 3- ill. 5 évre szóló arany long warrantok, akkor én is fogok venni belőlük, amikor valami gebasz lesz. Addig azonban nem, pedig nekem elég szép köreim voltak benne még anno 2008-2010 között, igaz, nem sok. Szóval szerintem is lehet kereskedni az arannyal, érdekes instrumentum, az indexek shortolásánál okosabb dolognak is tartom az aranyba való befektetést. (Persze a sávtetőnél indexet shortolni nem hülyeség, egész jó a RRR, de amikor valakik csak úgy "most már tutira esnie kell" indoklással shortol, akkor az biztos úton jár a pü-i öngyilkosság felé. A fizikai aranyat vevőket ezért meg is értem, épp csak rohadtul drága "hobbi" az.)
pitcairn2 2017. 10. 01. 13:50
Előzmény: #95  upgrayeddAKS
és ezt mit változtat azon, hogy a mai "piacinak" hazudott rendszer lényegében piacparódia? azaz mindössze a tervgazdálkodás továbbfejlesztett változata... fals narratívára épülő álvitákkal... pl. ez a "magánnyugdíjpénztár" versus állami rendszer is az...
pitcairn2 2017. 10. 01. 13:47
Előzmény: #94  upgrayeddAKS
a "biztos" jövő "fundamentumai":) link
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 01. 13:28
Előzmény: #92  pitcairn2
2 dolog miatt volt kötelező: 1. kilobbizták maguknak a MNYP-ak 2. a sok idióta le se sz..ta volna, így csak az intelligensebbek lettek volna tagok, az meg nyilván nem 3 millió fő :) no és persze utána mégis tartották volna a markukat az állami nyugdíjért, így kb. semmi értelme nem lett volna a bevezetésének. Ergo 1. pont ide meg oda, a 2. pont miatt ez volt a logikus és pü.-leg prudens döntés. Inkább az volt a baj vele, hogy az 5% körüli költséghányadot is kilobbizták a MNYP-ak maguknak. Na azt nem lett volna szabad törvényileg megengedni, ill. az indulás néhány éve után drasztikusan csökkenteni kellett volna, akár több lépcsőben is. No meg persze komoly versenyre kellett volna késztetni az alapkezelők kiválasztása tekintetében a MNYP-akat, de ez a végére úgyis teljesült...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 01. 13:24
Előzmény: #93  pitcairn2
Bizony, bizony... még ha aranyba fektetnek, akkor fenntartható is lett volna, így akkor most csak kb. -40% lenne a hozama a MNYP-aknak 2010-2011 óta. Most meg be kell érnünk vacak +50-60%-os hozamokkal (már azoknak, akik maradtak) :) Totál gáz ez a MNYP, totál gáz... :)
pitcairn2 2017. 10. 01. 13:10
Előzmény: #81  -pny
ugyanúgy nem volt fenntartható mint az elődje ergo nem volt mit szétverni...
pitcairn2 2017. 10. 01. 13:09
"A belépés csak a pályakezdőknek volt kötelező" valódi piaci konstrukció, öngondoskodás esetén nincs olyan hogy "kötelező" belépés...
pitcairn2 2017. 10. 01. 13:09
"A belépés csak a pályakezdőknek volt kötelező" valódi piaci konstrukció, öngondoskodás esetén nincs olyan hogy "kötelező" belépés...
pitcairn2 2017. 10. 01. 13:08
Előzmény: #87  _Bekre_Pal_
a manyuppal kb. annyi volt a fő probléma, hogy a magántulajdon paródiája volt... persze az oligarchikus kollektivizmusra épülő modern nyugati világban a mai "piac" is csak piacparódia és a "kapitalizmus" is csak kapitalizmusparódia:)
Phylaxa 2017. 10. 01. 13:06
Előzmény: #87  _Bekre_Pal_
Tehát nem a kormány tőzsdézte el a manyupot, ami az állítás volt? A fenébe pedig azt hittem, hogy valamiről lemaradtam. :)
pitcairn2 2017. 10. 01. 13:05
Előzmény: #86  Dehogynincs
ezt a "kádár népe" izét "rákosi népe" szokta nyomni? :)
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 10. 01. 12:48
Előzmény: #56  Phylaxa
Nem akarhatsz öngólt lőni. Emlékeztetni szeretnélek, hogy a manyup beszántásakor volt a kleptokrácia szlogenje, hogy a manyupok eltőzsdézték a zemberek pénzét, ezért kell őket kivégezni.
Dehogynincs
Dehogynincs 2017. 10. 01. 09:05
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
"miből fizeted az állami nyugdíjat?" A felosztó-kirovó rendszer az állam pilótajátéka. Az állami nyugdíj nem magántulajdon és nem szerzett jog. Önkényesen adható és elvehető. Az államnak soha nem okozott gondot, hogy megfélemlítse Kádár népét. Példák több rezsimből: 1. Bajnaiék elvették a 13. havi nyugdíjat. A szocik adták (hitelből) és a szocik vették el. Orbánék sem állították vissza. 2. A szocik törvénybe iktatták, hogy fokozatosan fölemelik a nyugdíjkorhatárt 65 évre. A nőknek 55, a férfiaknak 60 év volt. Orbánék tartják magukat a szocik korhatáremeléséhez. Most tartanak 63 évnél. 3. A pénztártag Matolcsy megfenyegette a pénztártagokat vagyis hárommillió(!) magyar embert, ha maradnak manyupban, akkor kiiratkoznak az állami nyugdíjrendszerből. 100 ezren maradtak a magánpénztárakban és 2.9 millió hagyta magát kifosztani. Vagyis ha arányokat kérsz, mekkora is Kádár népe kis hazánkban, akkor a 30-ból 29 elég jó becslés. Ezek a megfélemlíthető alattvalók, akik az államtól várják, hogy gondoskodjék róluk. És van 1 a 30 között, aki öntudatos polgár. Vagy Bíbó megfogalmazása szerint demokrata. "Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni." link Így csavarták ki a kezemből a nyugdíjpénzt link Ha esetleg nem emlékeznénk: Matolcsy György, akkori nemzetgazdasági miniszter kijelentette, hogy aki továbbra is merészeli a nyugdíjjárulékai egynegyedét a pénztárba fizetni, az "kiiratkozik a nemzeti szolidaritás rendszeréből", és egy fillér állami nyugdíjat sem kap. link "aki a magánpénztári rendszerben marad, az a 24 százalékos befizetése után nem lesz jogosult az állami nyugdíjra, vagyis a nyugdíjbefizetéseinek 70 százalékát elveszíti" Így tűnt el a nyugdíjvagyon link A 3000 milliárd bevonása után (a II. negyedév végén) 78,5 százalékon állt a GDP-arányos államadósság, 2013 végén pedig 79 százalékon, vagyis a nyugdíjpénz besöprése után ismét nőtt az eladósodottság.
Törölt felhasználó 2017. 10. 01. 07:25
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
Elképesztően sok hibával számolsz:(( Érdemes lenne kicsit utánaolvasni. "Egyébként a manyuppal semmi gond, ha azonnal 70-80 százalék a nyugdíj csökkentés." Ezt hogy számoltad ki? A belépés csak a pályakezdőknek volt kötelező (30 év volt a belépés felső határa), a nyugdíjjárulék pedig 24+10 %. "Értem, de a mostani befizetés az most kell nyugdíjra" A fizetendő munkáltatói nyugdíjjárulékot a 1. Fidesz kormány (már az MNYP működése alatt, csökkentette. (24-ről 18 %-ra). Teljesen figyelmen kívül hagyod a Ratkó korszakot. Az MNYP kezdeti kifizetései, ha jól tudom, ehhez lettek időzítve.
Törölt felhasználó 2017. 10. 01. 01:49
Előzmény: #83  -pny
Hát 1....nem lehet a nyugdíjasoknak a csökkentést beadni annak ellenére, hogy több ország meglépte.....2 a manyup lóvé hiányzott az állami nyugdíjkasszából ....
-pny
-pny 2017. 10. 01. 00:25
Előzmény: #82  Törölt felhasználó
Oké, és miért nem ezt tették Orbánék és miért inkább kamuval lenyúlták a 3200 mrd-ot és szétverték a rendszert?
Törölt felhasználó 2017. 10. 01. 00:09
Előzmény: #81  -pny
Oké, ha csökkentik a nyugdíjat.
-pny
-pny 2017. 09. 30. 23:52
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
Egy nyugdíjrendszer átalakítás teljes átfutási ideje 40 év. Az MNYP rendszer egybefektetés volt a későbbi fenntarthatóbb jövő érdekében. A Fidesz tolvajoknak ezt sikerült szétvernie, pedig már 13 év felhalmozódott tőke volt benne, ami ma már 6-7000 mrd körül járna.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek