Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 10. 27. 15:29

Gazdasági folyamatok  

A blogon sokan olvastátok, amiket írtam, ezért gondoltam ebben a topikban folytatom.

Akinek nincsen ÉRTELMES mondanivalója, az ne írjon ide.

Köszi.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
togyozo 2008. 10. 30. 00:48
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
Szerintem a bankrendszernek tök mindegy a konstrukció típusa, a lényeg, hogy legyen likviditás az FX swap piacon.
Az meg hogy az EKB elfogad-e állampapírt az MNB-től (ezért lobizzik(ott) Gyúrcsány) a mai nappal tárgytalanná vált, mert idén úgyse lesz több kibocsátás, 3 hónap múlva meg remélhetőleg már visszatér a likviditás az állampapír piacra, és akkor nem lesz szükség erre.
Törölt felhasználó 2008. 10. 30. 00:44
Előzmény: #66  togyozo
"Tudomásom szerint a goldmannak alig volt veszteségleírása. "
Te hol élsz? Az összes broker dealer megszűnt létezni. A Goldman éppen rendes bankká vedlik át. Tuti, hogy tele van szar eszközökkel, amiből a FED fogja kimenteni.

Ebben az írásban keresd meg a level III eszközeinek nagyságát:

link

De van ezer más bajuk is, az biztos.
togyozo 2008. 10. 30. 00:41
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
""1) az olaj és élelmiszerár sokkok kifutottak, illetve ezeknek a termékeknek csökken az ára, így több cash marad másra "
De akkor defláció lesz, nem?"

MO-on a tartós iparcikkek ára évek óta csökken. Mégsincs defláció. Mintahogy jelenleg nálunk is csökkenek az élelmiszer vagy a benzinárak. És nincsen defláció. Csak dezinfláció. A deflációról a szolgáltatás árak fognak dönteni

"Ha több lesz a lakásomon a hitel, mint a lakás értéke, akkor elköltözöm és a bankra hagyom az egészet. Bérelek egy másik házat, sokkal jobban jövök ki, ha a különbség már nagy.
Prime hitelesek milliói fogják ezt tenni, ha nem tesznek valamit sürgősen."

Pár kérdés:
1) ki fogja bérbeadni a lakását olyan embernek aki előtte nem teljesítette a fizetési kötelezettségét. Mert ilyen esetben fennáll az veszélye, hogy majd nekem sem fizet, azt max 3-6 hónap múlva továbáll

2) Ha ezt nagyon sokan akarják majd csinálni, akkor a bérlati díjak is felmennek ám és máris nem éri majd meg odamenni

3) végső soron a bank csinálhatja ilyen esetbe azt, hogy rászáll a tulajdonjog és a csávókám visszabérli tőle a kecót, és akkor nem hiteltörlesztést fizet hanem bérleti díjat. Mert egyébként hol van annyi szabad bérelhető kecó az országban, hogy ezt tömegével csinálhassák az emberek?

4) az állam is beszállhat enyhíteni az adósok terhét, mint az tudomásom szerint tervbe is van véve
Törölt felhasználó 2008. 10. 30. 00:37
Előzmény: #68  Törölt felhasználó
akira, megértetted, hogy hosszútávot írtam?
Egyébként a tőzsde most is abszolút tükrözi, hogy a gazdaság óriási ütemben hanyatlik. Ennyi.
Törölt felhasználó 2008. 10. 30. 00:34
Előzmény: #75  Törölt felhasználó
A FED és EKB közötti swap line egy USD-EUR deviza csere egy meghatározott időre (30, 60 nap azt hiszem). Na én ilyet hiányolok. Ilyenről szó sem volt soha.
Törölt felhasználó 2008. 10. 30. 00:29
Előzmény: #72  togyozo
Kevered a 2 dolgot.
Az fx swap likviditást az MNB adja. Olvasd el figyelmesen a szöveget, átverés.
Viszont van egy másik ügylet az MNB és az EKB között, ez a repo ügylet az 5 mrd EUR-ról. Ez viszont nincsen részletezve és nincsen benne, hogy magyar állampapírt is elfogad az EKB. Mivel nem fogad el. De nem is devizacserés swap line.

Szóval swap lineról még ígéret sem volt. Kevered az fx swap-pel, de az is országon belüli.
togyozo 2008. 10. 30. 00:28
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
Hát akkor a Goldmannál nagyon ügyesen játszanak a számokkal. a játéknak meg végülis csak az a tétje, hogy bukik-e a bankod vagy nem. Akira azért ne komolytalankodjunk már.
Törölt felhasználó 2008. 10. 30. 00:26
Előzmény: #63  togyozo
Az USA ingatlanpiac problémáival nem vagy tisztában. Olvass utána, aztán rá fogsz jönni, mekkora a baj.

Kezdődött a subprime hitelek bedőlésével, ezután most kezdődött/zajlik az ARM hitelek bedőlése (ez nem subprime), aztán jön a prime hitelek bedőlése.

Te sem értetted meg a kérdésemet és az USA-ban kezdődő ingalan tsunami egyik fő problémáját.

Ha több lesz a lakásomon a hitel, mint a lakás értéke, akkor elköltözöm és a bankra hagyom az egészet. Bérelek egy másik házat, sokkal jobban jövök ki, ha a különbség már nagy.
Prime hitelesek milliói fogják ezt tenni, ha nem tesznek valamit sürgősen. De óriáasi összegekről van szó.

"1) az olaj és élelmiszerár sokkok kifutottak, illetve ezeknek a termékeknek csökken az ára, így több cash marad másra "
De akkor defláció lesz, nem?
togyozo 2008. 10. 30. 00:25
Előzmény: #71  Törölt felhasználó
Hát nem tudom neked ez a szöveg miről árulkodik, de ebből nekem az derül ki, hogy ez az 5 mrd EUR az FX swap piac likviditását hivatott biztosítani

"2008. október 10-én a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új nyíltpiaci eszközt jelentett be a hazai FX-swap piac likviditásának elősegítése érdekében. A mai napon az MNB és az Európai Központi Bank (EKB) közös megállapodást tesznek közzé, amelyben az MNB eurolikviditást nyújtó eszközének támogatásáról határoztak.
Az MNB és az EKB között létrejött, repóműveletekről szóló megállapodás lehetőséget biztosít az MNB számára 5 milliárd euro értékhatárig eurohitel felvételére, ezzel támogatást biztosítva az MNB műveleteihez.
Az MNB FX-swap műveleteiről részletes információ az MNB honlapján érhető el"
Törölt felhasználó 2008. 10. 30. 00:16
Az 5 mrd nem swap line, mert az deviza csere lenne, hanem repo. Viszont nincsen benne a hírben, miyen állampapírt fogad el az EKB cserébe. Úgy olvastam, Gyurcsány lobbizik a forintért.

Vagyis amit belinkeltél az nem swap line és valószínűleg nem működik jelenleg.
Törölt felhasználó 2008. 10. 30. 00:04
Előzmény: #67  Törölt felhasználó
Az OTP más tészta. Kis ország nagy sumák. Az összes önkormányzat és állami cég hitelezője, ahogy régen mondták a te pénzedből.
Akkor egy államcsőd közeli ország hitelezője, miért lenne gazdaságos.
Az összes eredménye, amit nyilvánosságra hoz hazugság, mint a magyar költségvetés.
Törölt felhasználó 2008. 10. 30. 00:04
Előzmény: #66  togyozo
togyozo,

lehet, hogy a goldman tényleg megtudta időben a tutit, de a leírások is csak játék a számokkal, nem hiszek nekik... :(
Törölt felhasználó 2008. 10. 30. 00:01
Előzmény: #67  Törölt felhasználó
"Az őrült volatilitás címkét tudnának ráragasztani az amerikai részvénypiacokra. Míg a zárás előtt fél órával úgy tűnt ismét elindul a hegymenet, az indexek gondoltak egyet és esésbe kezdtek. Teljes kiszámíthatatlanság uralja a piacokat, a hangulat percről percre fordul, jelenleg a holnapi GDP adatok előtti óvatosság dominálhat a tengerentúlon. "

Ez ám a tényleges gazdasági teljesítmény tükre... Úgye?

:)))))))))))))))

Szerintem ez vicc.... kabaré az egész pénzpiac! Vagy tényleg ilyen rugalmasan változik a gazdaság állapota...? :)))
Törölt felhasználó 2008. 10. 29. 23:57
Előzmény: #65  Törölt felhasználó
0523,
van abban valami, amit mondasz, de a két gondolat tök ellentmond egymásnak.

A tisztán pénzpiaci gondolkodás valóban tévút, a tényleges gazdasági teljesítményben hiszek, nem a számokkal való játétékban.

A pézpiacot azonban sokkal inkább befolyásolja pszichológia, mint a tényleges gazdasági teljesítmények.

Nehogymá' bárki bemesélje nekem, hogy a zotpé tényleges gazdasági teljesíténye két nap alatt ekkorát változott.... :)
togyozo 2008. 10. 29. 23:54
Előzmény: #52  Törölt felhasználó
"Greenspam a napokban ismerte be, mekkorát hibázott.
És Paulsontól? A Goldman főnökeként egyik központi figurája a válság kialakításának. "

Én már korábban is mondtam, hogy a Greenspam fejéről leverik majd a koronát, mert ebben bizony vastagon benne volt. De jelenleg Bernanke a governor, ő hozza a döntéseket nem a Greenspam.

Tudomásom szerint a goldmannak alig volt veszteségleírása. Szóval lehet ez a paulson mégsem olyan hülyegyerek.
Törölt felhasználó 2008. 10. 29. 23:38
Elfelejtitek, hogy a gazdasági teljesítmények befolyásolják a pénzpiacokat, és nem fordítva.
Ebbe beleértem a mezőgazdaságot is.
A csak pénzpiaci gondolkodás tévút. Mint a jelenlegi helyzet mutatja.
togyozo 2008. 10. 29. 23:34
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
"A válasz töke egyszerű: otthagynám a banknak és kiköltöznék. USA-ban ezt minden konzekvencia nélkül megteheted. "

És hova költözöl? a híd alá?
Egyébként meg ezt bármikor megteheted, ehhez nem kell válság.
togyozo 2008. 10. 29. 23:25
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
Drop!

A banki hitelportfoliók romlását nem az okozza, ha mondjuk egy 80%-os LTV-n kihelyezett hitel mögött álló ingatlan értéke esik mondjuk 50%-kal, így a hitel fedezettsége ugye alig több, mint 60%-ra csökken. A hitelportfolió akkor romlik, ha a hiteleid elkezdenek tömegesen bedőlni. a subprime hitelek sem azért lettek problémásak mert esett az ingatlanok értéke, hanem mert elkezdtek bedőlni (mivelhogy ugye olyan embereknek adták akik egyébként nem hitelképesek), viszont a prime piacon egyelőre nincs ezzel probléma. Ha a Fed a vállaltoknak nyújtott likiditás nyújtással elejét tudja venni annak, hogy a vállalatok a finanszírozási nehézségek miatt csődbe menjenek, azzal elég sokat segít hogy elejét vegye a prime hitelek körében a bedőléseknek. És van még másik két dolog ami segíti az amcsi háztartásokat:
1) az olaj és élelmiszerár sokkok kifutottak, illetve ezeknek a termékeknek csökken az ára, így több cash marad másra
2) van egy automatikus stabilizátor a rendszerben, mégpedig a vagyonadó, ami az ingatlan értékétől függ. Ha csökken az ingatlanod értéke így az adóterhelésed is csökken. És az USA-ban ez az adó azért érzékelhető mértékű.
3) végső esetben az állam is segíthet, mintahogy tudomásom szerint a 700 mrd-os csomag tartalmaz a lakosság megsegítésére vonatkozó tételeket is

Másrészt ha az állam részesedést szerez a bankokban, akkor a bankközi piacon is olyan mintha az állammal trade-lnél, szóval ha végre nekilátnak a 700 mrd-os csomag végrehajtásának, akkor a partnerkockázatoknak a bankközi meg az állampapír piacon illene elindulniuk a kiegyenlítődés felé.

Én eddig ami híreket láttam, és több banki ismerősömmel is beszéltem erről, de mindenki úgy tudja, hogy a subprime piac kb. 1000 mrd dollár értékű. 600 mrd-ot már leírtak a bankok, szóval a 700 mrd-nak elégnek kell lennie.

Az MNB-EKB swapról:

az egyezség már rég megkötetett:
link
és
link

Másrészt azért az 5 milliárd euró egyáltalán nem kevés, és azért ott van mellé még az MNB 17 milliárd devizatartaléka is

Másrészt az IMF segítségre nem a likviditás problémák miatt volt szükség, azt az EKB is meg tudja oldani. Az IMF segítség azért kellett, hogy MO nehogy bedőljön az ellene indított spekulációs támadásba. Nem véletlenül tolt utána még rá az EU 7-8 mrd-ot az IMF keretre, mert ezzel akarták nyilvánvalóvá tenni a spekiknek, hogy húzzanak innen, vagy le lesznek gyalulva.
Törölt felhasználó 2008. 10. 29. 22:32
Rengeteg ostobaságot olvastam ma az IMF segítségről.

Miért kellett nekünk IMF segítség?

A világ nagy része pontosan ugyanazzal a problémával küzd, amivel mi. A különbség csupán annyi, hogy a többség nem EUR és CHF, hanem USD hiányban szenved. Többek között az eurozóna, Svájc, Anglia is.
A FED megoldotta a helyzetet és megakadályozta, hogy a világ valutái drasztikusan értékelõdjenek le a dollárral szemben: swap line-okat nyitott, amin keresztül tömi az USD-t a világ (mától már) 14 országába. Ingyen és bérmentve.

Nekünk pontosan ilyen swap line-ra lett volna szükségünk az ECB-tõl.
EU tagok vagyunk vagy talán nem?

A múlt héten volt szó 5 mrd-os EUR swap line-ról az ECB és MNB között, de ez édes kevés és szerintem nem is jött létre.
Helyette kitömtek minket hitelekkel.

Szóval kedves MSZP-SZDSZ. Ha már ilyen helyzetbe hoztátok az országot, akkor nem lettetek volna képesek megállapodni Swap Line létrehozásáról az ECB és MNB között?
Csak mi maradunk ki a világon a swap line hálózatból Pakisztánnal és Ukrajnával együtt?

Bravó Feri. Tedd tönkre az országot, ahogy eddig tetted.
Törölt felhasználó 2008. 10. 29. 15:58
Előzmény: #60  Törölt felhasználó
úgy hallottam, USA-ban elég nehéz létezni, ha nem adtad vissza a hiteled.

Topik gazda

drop_
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek