Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Ami jönni fog, jobb, ha nem is nézel a számlára. Szar látni, mikor negyedére olvad a virtuális egyenleg. Belépsz, gyorsan katt a tőzsdei kereskedés gombra, vétel bevitel, aztán kilépés... Ez jót tesz nehéz időkben az idegrendszernek.
Humi köszöni. Humi projekciója hasonló technikai alapon. Még egy fel kör valószínű (60%), aztán irány a mély űr. Kajli-man meg megint vásárolhat egy adagot majd.
Ami élőlény van a földön, ha megteheti, mindegyik pazarol. Még a növények is dorbézolnak, ha van elég víz, ha nincs, a kukoricának is összecsavarodik a levele. Nem csak apolitikusok pazarolnak. Ha jól tudom, hívő ember vagy, nézd meg a papokat. Micsoda gazdagságban és jólétben éltek. Mert megengedhették maguknak, annak ellenére, hogy mást prédikáltak. Ez mindig is így volt, jólét a jó és minden a jóra törekszik. Te is szívesen leküldsz egy sütit, pedig ellennél nélküle. :-)
Ha ettől jobban érzed magad, elárulom hogy autómata csepegtető öntöző rendszere volt a cserepeseknek is, csak én ezt nem tudtam tavasszal beprogramozni újra :)))
Szerintem nem kell azt gondolni h az emberek 99%-a pazarolt mert hogy olcso volt a rezsi... ha kevesebbet futottek akkor viszont megolcsobb volt. Ingyen sosem volt.... A merhetetlen zabalas az ókori orgiák óta divat, de ha meg nem zabalnak az emberek akkor kevessebb allatot tenyesztenek kevesebb elelmiszert gyartanak kevesebb genezis mutragyat ad el Bige, adott evben X miliard ft kieses lett volna es ha ez igy folytatodott volna akkor nem kerult volna be a top 100 leggazdagabba. Mindenkire kell gondolni kukker... 🤣🤣🤣
"Összegezve: egyetértek, kellene egy rendes sokk, másképp nem tanul senki semmiből." Igaz a pazarlás és a mértékletesség és az észszerűtlenség. Hagyta magát az emberiség ide vezetni, mert micsoda a fogyasztói társadalom? A nevében benne van, hogy "fogyasszon" mindenből lehetőleg mindnél többet. Így energiából is, hadd szóljon! :) Az emberiség hagyta magát ostobán, sajnos. De azért álságos azt hallani a vezetőktől most, hogy "hát takarékoskodjanak így meg úgy" szöveget nyomni, mikor a politikájuk meg a mérhetetlen "zabálás" politikája volt a gazdasággal és így a társadalommal is, nem is beszélve arról, hogy talán az 1%-a a politikusoknak, akik nem a megalomán életvitelben - és így a minden megzabálásban - tobzódnának. Tehát: igazság van a életvitelbe. De. A politikusok finoman szólva is fogják csak be a szájukat a kérdésben, mert eddig másban voltak érdekeltek.
Persze, a válság is kell. De van egy ennél sokkal hosszabb távú megoldás is: a pazarlás oka, hogy az ár nem tükrözi a valós társadalmi költséget. Pl. a benzin árába nincs beépítve a karbonizáció káros következménye (klímaprobléma, későbbi öntözés, kártevők, mezőgazdasági probléma, stb.). De ugyanez minden termékre. A mai piaci ár a valódi társadalmi ár töredéke. Magyarán sokkal többet fogyasztanak az emberek, mert olcsó a termék. Aki megveszi annak olcsó, de mások meg fizetik meg ezt az árat. Ezt hívják a közgazdaságtanban externális költségnek. És még csak próbálkozást sem látok ennek beépítésére az árakba. Pedig közgazdaságilag nincs olyan ember, aki ennek hasznosságát tagadná. Még a totál neoliberális iskolák is elismerik. Csak a prolik nem szeretik, meg a poltikusok. Na meg aztán egyelőre a nagytőke sem akarja. De talán ők előbb fel fogják fogni, hogy a családok által felhalmozott vagyonka lófaszt sem ér a Rotchildoknak, ha megsülnek az unokák, meg az élelmiszerhiány miatt a prolik rakétákkal lövik az unokákat...
Erről ugyanazt gondolom, mint az ennivaló kidobálásáról. Emlékszem, volt egy ismerősöm, aki nem éppen Budáról indult, de gyógyszergyári igazgató/üzemvezető lett. Elmentünk hozzájuk vendégségbe, az egész házban mindenütt égett a villany. Én szokás szerint lekapcsoltam, ők pedig újra fel, és mondták, hogy nem kell lekapcsolni, mert ő most már megengedheti magának... Kérdeztem, hogy milyen benefitje származik belőle? Mondtam neki, értem én, de nem kell gyertyafény mellett élnie, azzal, hogy lekapcsolja, amikor nem kell. Erre azt válaszolta, hogy igazam van, és ugyanúgy égett tovább a villany. Az emberek azt hiszik, hogy ez a jólét megélésnek a módja.
+++ Ezt ma írtam egy másik topikba, a szárazság és a másodfokú vízkorlátozás miatt: Mindentől független, a vidéki tapasztalataim után sokkal takarékosabb lettem. Nem engedtem le a fürdő vizem, részben felhasználtam takarításhoz, a maradékhoz pedig meleg vizet engedtem, majd így fürœdtem újra. Nem volt koszos a vizem! Régen ezt el sem tudtam volna képzelni, ma sem azért teszem mert pézt spórolok, avagy ne tudnám kifizetni. Másképp tekintek a tiszta vízre, vagy bármire ami még használható, ujra hasznosítható. A gyümölcs, zöldség mosáskor is felfogom a vizet, majd ezt viszem ki a cserepes virágra. Nincs gyerekem, de van egy következő generáció, no és nem csupán miénk embereké a föld! Vannak rajtunk kívül is élőlények. Tegnap egy sörös palackot dobtam be a kocsiba, elhajították a bolt parkolójába. Nem a kettő forint értéke miatt hajoltam le érte a fájós derekammal. A boltosok is összesöprik a parkolót, majd kidobják a szemétbe. 1millió év alatt sem bomlik le..... . Kíváncsi lennék, ha bárki látta h kiöntöm a sörös palackból a maradékot, majd beteszem a kocsiba....., mit gondolhattak ?!
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen