Topikgazda: matgab 2005. 06. 23. 15:30

Erősödő kamerás ellenőrzés a magyar autópályákon  

Ugrás a cikkhez
Az ÁAK Rt. a kezelésében lévő és folyamatosan bővülő autópálya-hálózat üzemeltetésével és fenntartásával párhuzamosan idén is több jelentős informatikai beruházást hajt végre.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=55615
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 16:54
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Sajna én sem tudom, hogy hogy működik a rendszer, pedig nagyon érdekelne.
Csak egy info: Az M7-esen az első fehérvári és a balatonvilágosi kihajtónál elég sokszor szoktak állni a matricacontrollosok, ezért aki arra megy az jobban teszi, ha vesz, mert elég drága a büntetés!!!
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 16:44
Előzmény: #7  matgab
matgab:
Nem vagyok szakmabeli, de a rendszámfelismerő rendszer már igen sok helyen működik az országban és a szoftver képes a kép alapján megtalálni a rendszámot és azon belül felismerni a karaktereket. A probléma a sebességgelés az időjárással lehet ha például szakadó hóban, ködben 180-al elhúzol a kamera előtt akkor nem tudom felismeri-e :)
Az infrakamera infravörös tartományban lát :), és ha például megvilágítják a rendszámtáblát egy infravörösfényforrás sal akkor a fehér és a fekete szín különböző visszaverődést okoz.
Egyébként fogalmam nincs hogy tényleg működik-e mivel nem ott dolgozom csak ezt hallottam.
www: a parkolójegyeket sem rakja el az ember, pedig éppen most kaptam 2002-es büntetésekről csekket, és nem érdekli őket ha nincs jegyem.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 15:45
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
ja, és pl. hogyan tudnám bizonyítani mondjuk fél év távlatában, hogy az adott napon volt érvényes matricám? A szélvédőről már lekapartam, és az igazolószelvény sincs már meg akkor...
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 15:44
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
szerintem is jelenleg csak a "leállításos" ellenőrzés esetén büntetnek. én sem hallottam még, hogy kamera felvétel alapján jött volna a csekk...
matgab 2005. 06. 24. 15:34
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Kedves keserobi,
az infrakamera az nem hőt lát?
A rendszámtáblán miért lenne hőkülönbség?
A fix kamera honnan tudja, hogy hol keresse a rendszámot, pl olyan autók esetében, ahol az nem rendes rendszám, csak fel van festve az autóra, mert ilyet is sokat lát az ember...?
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 13:27
Előzmény: #5  saru
Tudmoásom szerint ez jelenleg abban a fázisban van, mint annak idején a parkolós büntetések. Jogi oldala nem tisztázott ezért gyűlik a büntetés lista és ha tisztázva lesznek a kérdések akkor tömegesen küldik. Egyébként a rendszer bevezetése után kb. 1 évig műszaki problémák voltak de azok megoldódtak.
saru 2005. 06. 24. 13:16
és tudsz olyan esetet, akit már el is csíptek?, mert csak jómagam kb. 50 %-ban vettem/veszek matricát és eddig ugyan semmi sem történt, nemhogy bírságolás!
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 13:07
Előzmény: #2  matgab
matgab:
Amikor megveszed a matricát akkor a rendszámot regisztrálják egy központi adatbázisba. Amikor száguldozol az autópályán akkor a fix kamerák leolvassák a rendszámot (mint a Falcon rendszer) és elküldik a központba ahol megnézik be van-e regisztrálva és érvényes-e még, ha nem akkor megy a büntetés. Éjjel infraüzemmódban olvassa a rendszámot, hasonlóan rossz időjárásnál. A matrica azért kell mert akkor is ellenőrizni kell tudni ha nincs eszköz/kapcsolat a központi lekérdezéshez, ezenkívül kell az igazoló szelvény is amit a matric vásárlásakor adnak.
Robi
saru 2005. 06. 23. 16:54
jók a kérdések, érdekelne ezekre egy autópályás szakember válasza, ugyanis eleddig, a több éve tartott hasonló mérések eredményéről semmit nem hallani, csak remélni lehet, hogy ezek a berendezések nem hasonlatosak a "kalaómentes számítógépekhez" !
matgab 2005. 06. 23. 16:41
Előzmény: #1  portfolio
Hogy működnek ezek az ellenörző kamerák?
Ha a rendszámot olvassa le a kamera, akkor hogy látják éjjel?
Ha lézer olvassa le, azt hogy-hogy nem látom?
Honnan tudja a lézer, hogy hol a rendszám?
Ha rendszámot olvas, akkor minek a matrica? (mert gondolom az ellenörzők kézi gépei ugyanúgy le tudnák olvasni a rendszámot és ugyanazt az adatbázist is használhatnák?
Szóva l hogy működik?

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek