Topiknyitó: Armyllosz 2014. 01. 10. 11:36

ENEFI - THE BEST  

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boole 2016. 02. 10. 21:36
Előzmény: #6299  Törölt felhasználó
Azt nem tudom, hogy mi fog megvalósulni, de ezt kéne elérni. Én példákat írtam, nem azt, hogy kinek mi a végzettsége. Arra világítottam rá, hogy nagyon veszélyes a helyes sorrendtől eltérni.
Törölt felhasználó 2016. 02. 10. 21:13
Előzmény: #6298  Boole
Milyen érdekes ezt nem moderálták ki....)))))
Természetesen ez is egy vélemény amit én Tiszteletben tartok, de ha véletlenül nem ez a forgatókönyv valósul meg,majd akkor is írjál ide léágyszíves....
Akkor ezek szerint tőzsdézni csak egyetemmel lehet...Ezzel a gondolattal mér szereztél is egy pér szavazatot magadnak gondolom...))))
De természetesen nagyon sok igazság van a leírtakban....
Boole 2016. 02. 10. 20:58
Előzmény: #6297  szalatibi
Tisztelt Részvényesek!

Előre elnézést kérek, mert nagyon részletes és szájbarágós leszek, hogy mindenki megértse a miérteket. Csak a saját, független álláspontomat szeretném megosztani, ezért minden józanul gondolkodó Enefi részvényes figyelmét szeretném felhívni az alábbiakra.

Figyelmesen átolvastam az összes kommentet, legfőképpen muvezeto és estar_kotvenyes írásait. Ezekkel kapcsolatban az alábbi észrevételeket szeretném tenni.

1) Nem csak a kötvényesekből lett részvényesek, hanem a leátlagolók – meglévő részvényeik mellé vett újabb alacsonyabb áron vásárolt részvények, amelyekkel alacsonyabb átlagárat értek el –, a korábban sokkal magasabb áron részvényt vásárlók (akik kényszerűségből nem realizáltak óriási bukókat) érdekeit szem előtt tartva fejtem ki álláspontomat.
2) Ne gondolja senki sem, hogy aki véleményt oszt meg, az nem a maga jól felfogott érdekei alapján cselekszik. Lehet, hogy muvezeto pl. egy alacsonyan iskolázott részvényes, akinek fogalma sincs a pénzpiacokról, részvényekről, részvényesi értékteremtésről, és pl. 100-150 forint közötti áron vásárolt részvényt, mert olcsónak tekintette és azért erőlteti a mi pénzünkből a Társaság általi részvényvásárlást, mert arra gondol, hogy ez által majd felmegy a részvény ára 200-220 forintra és Ő már el is adta a részvényét, jót nevetve a kötvényesekből lett részvényeseken. Ezzel azt szeretném hangsúlyozni, hogy nem azonosak a részvényesek céljai. Ez a verzió csak annak lenne jó, aki nagyon olcsón vásárolt.
3) A kötvényesek az egyeztető tárgyalásokon azt gondolom, hogy a meglévő lehetőségekből kihozták a legjobbat (elkerülték a csődeseményt, a Társaság működik annak ellenére, hogy az ágazati nehézségek és a múlt eseményei is negatívan érintik a Társaság működését).
4) Először is tárjuk fel, hogy mi a jelenlegi probléma és haladjunk csak sorjában, mert a fórum egyes hozzászólói össze-vissza csaponganak, és sajnos tárgyi tévedésük van, amelyre az elgondolásukat alapozzák, ezzel teljesen félrevezetve (szándékosan vagy gondatlanul) a jó szándékú, de hozzá nem értő részvényeseket.
5) Az egyeztető tárgyalások után Soós úr olyan befolyást tudott megtartani a Társaság irányításában, amely lehetetlenné tette, hogy a részvényeket birtokló maradék tulajdonosi kör gyakorlatilag beleszóljon a társaság irányításába. Most Soós úr lemondott az igazgatósági tagságáról, de nem mondott le a leányvállalatokban betöltött befolyásáról. Ez azért nagy probléma, mert a központi vállalat de facto projektvállalat, amely egyelőre nem sok vizet zavar (a cél, hogy ez megváltozzon).
6) Tegyük fel, a folyamatban lévő lengyel operáció eladásából befolyik a zseton. Kérdem Én, mennyi és hová? Ezt jelenleg Soós Csaba és érdekkörén kívül senki nem tudja, csak gondolhatja. Jelenleg nem tudni, hogy milyen szerződést kötöttek. Az egyes tisztelt fórumozók hadat akarnak viselni egy jelenleg számunkra teljesen érdektelen 5%-ot meghaladó részvényes gazdasági társasággal szemben. Kérdem Én, minek?
7) A CRH Invest Kft. érdekkörét ugyan nem teljes magabiztossággal, de nagyjából be lehet határolni. Kérdem Én, miért is akarja valaki megakadályozni azt, hogy a fenti részvényes gazdasági társaság az 5. pont alapján a Társaság és a Társaság kapcsolt vállalkozásai számára megtiltsa az Enefi részvények vásárlását? Muvezeto azt írja, hogy „Ennek a pontnak a tartalma kisbefektetői szempontból elfogadhatatlan.” Szerintem muvezeto álláspontja elfogadhatatlan, hibás gondolatmeneten alapszik az alábbiak miatt.
8) A Társaságban van a részvényesek pénze, és egyes emberek meg akarják engedni, hogy azért mert állítólag könyv szerinti érték alatt forognak a részvények, ezért a társaság a mi pénzünket elköltse részvényekre. Nem hiszem, hogy azok, akik 2000 vagy 4000 forint/részvény áron vásárolták a papírokat (ez lehet magánszemély, kisnyugdíjas vagy alapkezelő is) azok nagyon örülnének annak, hogy pl. a részvényvásárlással 300 forintig felhúzzák az árakat, és pl. az összes részvényes kb. 20%-a kiszállhatna a papírokból. Vannak olyan helyzetek, amikor a könyv szerinti érték alatti Társaság általi részvények vétele valódi részvényesi értéket teremt, de ez jelen helyzetben pont az ellenkezőjét eredményezné (ha ezt megengednénk, akkor később már nem marad döntési lehetőség a részvényesek részére, így nem marad valós exit az összes részvényes számára). Egyébként Én is azt gondolom, hogy jelenleg könyv szerinti érték alatt forognak a részvények.
9) Szerintem sorrendben az alábbiakat szükséges megtenni annak érdekében, hogy mindenki tisztességesen, egyenlő feltételek mellett maga dönthesse el, hogy milyen áron, milyen körülmények között szállna ki a részvényekből (legalább is, hogy erre lehetőséget teremtsünk):
a/ meg kell akadályozni, így meg kell szavazni, hogy a Társaság és a Társaság kapcsolt vállalkozásai Enefi részvényeket vásároljanak (egyébként az is előfordulhatna, hogy Soós úr akár a saját részvényeit is megvásároltathatja és az átlagos részvénytulajdonos meg kimarad az ügyletből);
b/ el kell érni, hogy Soós Csaba a leányvállalatok felett az egyedüli befolyását elveszítse (a részvényesek többségének elhatározása és akarata szerint kell az irányítást gyakorolni), valamint meg kell akadályozni, hogy a lengyel operáció eladásából származó pénz illetéktelen kezekbe kerülhessen (a jelenlegi részvényesek egységes befolyási körén kívülre);
c/ az irányítás átvétele után meg kell vizsgálni a Társaság valós helyzetét, mert ezt Soós Csabán kívül a részvényesek jelenleg nem ismerhetik;
d/ a valós érték, és az esetleges lengyel operáció eladása után megismert rendelkezésre álló vagyon alapján, a részvényesek közgyűlésen döntsenek arról, hogy nyilvános aukción kívánják ajánlattétel útján felajánlani részvényeiket a Társaságnak, és ezzel akár az alacsonyabb bekerülési értéken vásárló részvényesek is dönthetnek az exit felöl, de ezzel reális és egyenlő lehetőséget teremtünk minden részvényes számára (a kötvényesből lett részvényes számára is).
e/ vagy a közgyűlésen úgy is dönthetnek a részvényesek, hogy a meglévő vagyonelemeket felhasználva átszervezik a Társaságot és ezzel arra törekednek, hogy a vállalati prosperitás útján való részvényesi értéket teremtenek, mert abban bíznak, hogy ezzel a részvények árazása jelentősen megemelkedik (a magasabb áron vásárolt részvényes pl. akár erre is törekedhet).

Nem mindenki van azonos pozícióban, azonos helyzetben, ezért nem szerencsés vakon megbízni ismeretlen emberekben. Azt javasolom, hogy aki teheti, jöjjön el a közgyűlésre és előtte egyeztessünk, de a meghatalmazásokkal óvatosan bánjanak. Csak olyan embernek adjanak meghatalmazást, akit már régóta ismernek és megfelelően tudja képviselni önöket.

Az egyeztető tárgyalásokról sokan ismerhetnek, mert vigkrisz, pálffy, proniferi mellett ültem és Én voltam, aki kiszámoltam, hogy mekkora kötvény-részvény konverzióra lenne szükség, és mennyit termelhet a Társaság a csődegyezség után, ezért érdemes megmenteni. 1994 óta tőzsdézem egy könyvvel a hátam mögött.

Az meg engem teljesen hidegen hagy, hogy kinek ki a szimpatikus, azért mert a közgyűlésen így vagy úgy szavazott, meg viselkedett. Nekem pl. Zsiday Viktor sem szimpatikus, de attól még jól végzi a dolgát. Amikor az Enefi közgyűlésen a saját részvényvásárlást akarta elérni, akkor is látszott, hogy mi a célja és nem hiszem, hogy érdekelte, ez mit jelent a többi részvényesnek.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!
szalatibi 2016. 02. 10. 19:48
Mi van azokkal a volt kötvényesekkel, akiknek lassan valami pénz kellene már, mert a család kinőtte a kéglit? Ők adják olcsón az srv-hez a muníciót és ezáltal növekszik a kitartók vagyona?
És mi van, ha a zotepe beáll 300-on kiszálni, mert attól tart, hogy a kicsik kifizetése után neki nem marad semmi? Mi van, ha követi a többi nagy is?
És mégis hány évre tervezzük a kiszállást, ha a cég csak olcsón szeret keveset venni?
cibule 2016. 02. 10. 18:19
Előzmény: #6295  Törölt felhasználó
egy néhány ezer itt is van ha kellek......
Törölt felhasználó 2016. 02. 10. 17:53
Előzmény: #6294  Boole
Elnézésedet kérem, küldtem, egy kicsit be vagyok havazva....Tudod nem régen kimoderálták az írásomat...még most kezdek Magamhoz térni.....
Boole 2016. 02. 10. 17:43
Előzmény: #6290  Törölt felhasználó
Nem küldesz telefonszámot?
Törölt felhasználó 2016. 02. 10. 17:40
Előzmény: #6292  tomi140
Tisztelt "tomi140"!

Nekem még egy hozzászólásomat sem töröltek, a kb 12-13 éves "pályafutásom" alatt amióta itt a fórumokon hozzászólásokat teszek közzé...
Természetesen inkább szakmai írásokat tettem közzé (P/E, EV/EBITDA) számolás, társaságok elemzése stb...
Most, hogy egy ügy érdekében fellépek, mindjárt ez van...Leírtam a véleményemet... Ennyire fején találtam a szöget??????????
tomi140
tomi140 2016. 02. 10. 17:22
Előzmény: #6286  Törölt felhasználó
nem látnék bele összeesküvést még. inkább lépj kapcsolatba a portfolióval hogy a szöveged mely része ütközött a forum szabályzattal.
exmnbs1 2016. 02. 10. 17:11
Előzmény: #6290  Törölt felhasználó
Elképzelhető hogy a Gyj-Re megy a bevásárlás?
Törölt felhasználó 2016. 02. 10. 17:09
Előzmény: #6287  exmnbs1
Még gyenge vagyok mindenhez, kellene az erősítés...
exmnbs1 2016. 02. 10. 17:08
Előzmény: #6277  exmnbs1
A kgy-Re kellhet a pakk a letéti igazoláshoz
Anno volt egy érdekes Rába kgy......
exmnbs1 2016. 02. 10. 17:04
Előzmény: #6285  Törölt felhasználó
Hal istennek csak a felhivasat
exmnbs1 2016. 02. 10. 17:03
Előzmény: #6283  Törölt felhasználó
Mikor mentek at külön csónakba?
Törölt felhasználó 2016. 02. 10. 17:03
Előzmény: #6283  Törölt felhasználó
A kételkedőknek is világossá vált, hogy nem egyszerű a helyzet...Jöjjenek azok a bejelentkezések!
Törölt felhasználó 2016. 02. 10. 17:03
Előzmény: #6280  tomi140
Művezetőt 10 év után kimoderáltatták....

Olyanok ellen próbált szervezkedni akikkel nem érdemes ujjat húzni.
Éljen a demokrácia! :(
exmnbs1 2016. 02. 10. 17:01
Előzmény: #6279  venedetta
Ez is egy info
Törölt felhasználó 2016. 02. 10. 17:00
Előzmény: #6280  tomi140
Akkor most már értitek mi a helyzet....
Törölt felhasználó 2016. 02. 10. 16:59
Törölt hozzászólás
exmnbs1 2016. 02. 10. 16:59
Előzmény: #6279  venedetta
Eredeti ott van.