Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 07. 25. 10:13

Áfaemelést fontolgat Gyurcsány  

"Az adórendszer átalakításának lehetőségeiről tanácskoznak a kormány érintett miniszterei és az MSZP-frakció, illetve munkacsoport vezetői. Mindezt szigorú titoktartása mellett teszik, ennek ellenére kiderült, hogy a differenciált áfaemelés lehetősége is szóba került, habár végleges forgatókönyvet még nem dolgoztak ki. A 4 százalékos szolidaritási adót viszont biztosan eltörlik - számolt be a Népszabadság."



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2008. 08. 02. 19:44
Előzmény: #98  Törölt felhasználó
#100
Tőzsdenyúl amúgy szerintem az elvtársaira gondolt, mert azok is maximálisan elkerülik az adózást, a miniszterelnökkel, meg a többivel az élen.

Mégsem szégyellik magukat.
tokos. 2008. 08. 02. 19:42
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
#99
Hát ennél bonyolultabb a dolog. Tavaly még esetleg szóba jöhetett volna ilyasmi, de jelenleg vezetőként műkszök, gyakorlom a munkáltatói jogokat, céges leveleket írgatok, stb. Ezt mondjuk Tokos. Kft. nehezen művelné, de biztosan nem akarná a kutya se beilleszteni a cég működési rendszerébe, keresnének valaki mást, aki nem akarja felforgatni a rendszert.
Törölt felhasználó 2008. 08. 02. 19:39
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
#98
tozsdenyul, nem szégyelljük magunkat. :)
Ez a rendszer annyira szar, hogyha bedől, azzal csak jó történik az országgal. Európai unikum, hogy egy adócsaló pénzügyminiszter lehet, máshol már a halvány gyanú esetén is elzavarnák a halál f.szár. Úgyhogy ne gyere nekem ezekkel a lányregényekkel.
Törölt felhasználó 2008. 08. 02. 19:36
Előzmény: #86  Tycoon
#97
próbáljátok már felfogni, hogy gazdasági társaságok között a munkaszerződés, mint olyan, fogalmilag kizárt. Ettől kezdve nem lehet fiktív sem. Pont.
prfecó 2008. 08. 02. 19:25
Előzmény: #93  Tycoon
#96
Alkalmazottként sokat , levonnak cégként, bt , kft ,egyéni vállalkozó kikerülsz a paplan bíztonsága alól és kiderül mennyit érsz.

Én már mindegyiket kipróbáltam jelenleg őstermelőnek legjobb lenni adószámmal , APEH visszatérítéssel ( kevés ktg) ill európai vállalkozónak a magyar törvények alá tartozol , de Apeh - csak EU Apeh ( EU adószámkell)egyetértésével vegzálhat. Kicsit drága , de lehet német rendszámtól elkezdve , amit csak könyvelőd fantáziája bír , (pl. munkábajárási költség havonta 250.000 forint , stb)

Tycoon 2008. 08. 02. 19:16
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
#95
Tőzsdenyúl,

igaz amit írsz, de megszokhattad volna ezt a hozzáállást. Én alkalmazott vagyok, sok lehetőségem nincs elkerülni. Ellenben dolgozom együtt cégvezetőkkel. Pl.: milliárdos forgalmú cég, ezalatt a kormány alatt kapta a megbízást a pletykák szerint legálisan egy elég speciális feladat ellátásra, amit az államnak végez.

Ennek ellenére mit hallok tőle is? Ezeknek fizetni egy fillért sem, hazaárulók, amit csak lehet optimalizálni, és szidja a kormányt kettő helyett is. Érdekes, az alkalmazottai dolgoznak csendben, pedig ők nem tudnak néhány százmilliót a világ másik felére menekíteni...
Törölt felhasználó 2008. 08. 02. 19:01
Előzmény: #93  Tycoon
#94
Klassz ez a topik. Kiemelkedő jövedelemmel rendelkező emberek szidják az országot, a lehetőségek hiánya miatt, szidják az adórendszert, miközben legálisan csökkentik a befizetett adójukat.
Az fel sem merül, hogy esetleg az adóoptimalizált jövedelmüket az ország javításába fektessék be, mondjuk egy nonprofit vállalkozás vagy alapítvány, esetleg adakozás formájában. Amit lehet, összeharácsolni, másnak semmit belőle.

Ja, és a szolidaritás alapú állami rendszerekkel is elégedetlenek vagyunk, mi, az átlagnál nagyobb jövedelmünk, bevételünk után az átlagnál kisebb arányú adót befizetők.

Gyarapítjuk a szlovák államkincstárat, és megindokoljuk azzal, hogy cigányt nem tartunk el.

Eltartanád a kórházat, iskolát, rendelőt is, nemcsak a hivatalnokokat. Azt a rendelőt, ahová a "fehér" Mari néni jár rendszeresen, gyógyszertámogatást igénybe vesz, megműtik. Azt az oktatást ami ingyen (vagy nem) oktatja általános és középiskolában, néha még az egyetemen is az embereket. Amit a szomszédod, a városbelid igénybe vesz. Amit igénybe vettél te is (általános iskola, középiskola) és igénybe fogsz garantáltan venni (rendelő, kórház).

De önző módon nem akarod visszafizetni azt a hitelt (mert az oktatás például az) amit kaptál. Vagy nem akarsz a saját országos jobbulásába, javításába befektetni. Inkább el. Mert itt megsarcolnad. Mondja a magát másokhoz viszonyítva szarrá kereső, tőzsdei befektető, aki ahol tud adót optimalizál.

Szégyelljétek magatokat, ha meg van hozzá állítólag a fene magas erkölcsi szint.
Tycoon 2008. 08. 02. 15:00
Előzmény: #91  Törölt felhasználó
#93
Ödön: Fábry-ra és a művészek 99%-ra igaz amit írsz (bár Fábry speciel ha jól tudom haknizik is, tehát nem csak a reteknek számláz), ugyanígy igaz a legtöbb biztonsági őrre, vagy például a számítógép üzemeltetőkre, ezek a szakmák ilyen-olyan okokból tipikusan a fiktív foglalkoztatás tökéletes példái tudnak lenni. Persze nem véletlen, hogy az egész világon a biztonsági emberek vagy az IT-sok outsource-olva vannak, ez azért nem ugyanaz, mintha egy titkárnőt vagy sofőrt veszel fel fiktíven, de sajna abszurdisztánban mindent lehet.

És mondom, attól, hogy Fábryt nem vágják meg, attól még John Doe-t kevesebbért is elmeszelik... :S

Persze abban igazad van, hogy ügyesen lehet intézni, csak oda kell ezekre a dolgokra figyelni, én sem azt mondtam, hogy lehetetlen cég keretein belül alkalmazottnak lenni, csak figyelni kell, és időt, energiát ölni bele, amivel nem árt számolni előre.
Törölt felhasználó 2008. 08. 02. 14:39
Előzmény: #91  Törölt felhasználó
#92
Ha egy bété vagy kft egyetlen megrendelőnek dolgozik, akkor célszerű másik cégnek is számlázni néha, hogy ne álljon meg a színlelt szerződés vádja.
Ha például "x" bt folyamatosan dolgozik "y" megrendelőnek, és "z" bt "W" megrendelőnek, akkor "x" és "z" bt néha helyet cserél egy számla erejéig :-)
Nem kell ehhez nagy ész.
Törölt felhasználó 2008. 08. 02. 14:35
Előzmény: #89  Tycoon
#91
"akik ezen idő alatt szinte alkalmazottként funkcionálnak"

Gondolod, hogy az rtl klubnak alkalmazottként dolgozik fábry? Kizártnak tartom, pedig az apeh torz megközelítése szerint rendesen megáll a csalás az összes médiasztárnál.
Törölt felhasználó 2008. 08. 02. 14:33
Előzmény: #89  Tycoon
#90
"és létezik is a fiktív munkaszerződés dolog KFT-nél BT-nél is"

Azt elhiszem. A fiktív szerződés nem a rendszeres munkavégzés alapján fogható meg, hanem a költségelszámoláson. Nehogy már ne teljesíthessen folyamatosan megbízást egy bt akár egyetlen megrendelőnek éveken át. Ott bukik meg a dolog, ha az adott teljesítés kapcsán mind a bt, mind a megrendelő költségel. Például a megrendelő kocsiját használja a bt, és ugyanezt a kilométert saját a kocsijára is elszámolja.
Tycoon 2008. 08. 02. 13:54
Előzmény: #87  Törölt felhasználó
#89
Tök Ödön: nemrég vágták meg az egyik ügyfelemet _PONT_ ilyen biztonsági őrös történet miatt. Persze, az egyenlők között is vannak egyenlőbbek, így az OTP-t nem fenyegeti ez a veszély, de sajnos van akit igen :S

Mivel jellemzően projekt cégeknek dolgozom (3-4 évre összeállnak, rengeteg a vállalkozó, akik ezen idő alatt szinte alkalmazottként funkcionálnak), ezért bizton állítom, hogy van ellenőrzés, és létezik is a fiktív munkaszerződés dolog KFT-nél BT-nél is, néha sikerül is ezt+azt bizonyítani. Persze valóban egyéni vállalkozók a legveszélyeztetettebbek, de utoljára pont egy BT-vel kekeckedtek, azt nem tudom, hogy mi lett a kimenetel sajna, mert közben átmentem másik projektre.
Törölt felhasználó 2008. 08. 02. 13:41
Előzmény: #86  Tycoon
#88
"és sokkal könnyebben elküldhetnek egy mezei szerződésbontással"

Olyan ember vállalkozzon, akinek keresett és eladható a tudása és a teljesítménye. Az elbocsátástól (okkal) rettegő alkalmazottaknak nem ajánlott az adóoptimalizálás.
Törölt felhasználó 2008. 08. 02. 13:38
Előzmény: #86  Tycoon
#87
"ÖNYP, NYESZ, és ezernyi egyéb megtakarítás"

Inkább az ezernyi egyéb, mint nyesz.
Az adóelkerülő alkatú emberek nem nyeszeznek :-)

"meg a fiktív munkaszerződést kockázatod"

Kft-nél és bt-nél eleve kizárt a fiktív munkaszerződés. Hülyén nézne ki, ha az otp-t őrző xy szekuriti céget fiktív munkaszerződéssel vádolnák, pedig lehet, hogy kizárólag az otp-nek dolgozik, senki másnak.
Tycoon 2008. 08. 02. 13:00
Előzmény: #85  BudFox
#86
már régen nem kell 3 milla egy KFT-hez (2007 szept 1 óta). 500ezer tőke kell hozzá (ebből valamennyi aport is lehet, tehát mondjuk egy notit bedobsz, vagy valami mást, amivel dolgozol és kész. Az illetékek, ügyvédi költség etc ha jól tudom 50 ezer alatt maradnak.

Viszont nincs szabadság (ha csak ki nem kötöd a szerződésben, de akkor meg a fiktív munkaszerződést kockázatod), nincs betegszabadság, nincs vékielégítés, és sokkal könnyebben elküldhetnek egy mezei szerződésbontással.

A nyugdíj és hasonló dolgokat nem számolom a hátrányok közé, mert okos ember ha alkalmazottból vállakozónak megy, akkor azért erre félrerak (ÖNYP, NYESZ, és ezernyi egyéb megtakarítás), aki meg olyan hülye, hogy aktív évei alatt csak kiveszi a pénzt a cégbőé, de magának sem spórol, az ne sírjon mikor nyugdíjas korában bajba kerül.
BudFox
BudFox 2008. 08. 02. 11:44
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
#85
és mennyibe kerül egy kft -t alapítani ? 3 millió ? nemtudom..de drága.
Törölt felhasználó 2008. 08. 02. 10:54
Előzmény: #83  tokos.
#84
Nem állom meg hogy bele ne ugassak :)

Eléggé tökösnek tűnsz nekem :D
Azt írtad hogy eléggé versenyképes és specifikált szaktudásod van, szal szerintem kivitelezhető...

Bemész a főnökhöz hogy jobb ajánlatod van ezért egyeztetnetek kellene a munkaviszonyodról.

Csinálj egy Kft-t és a továbbiakban alvállalkozóként dolgozol bérmunkát elvégezve.
A bevételt leköltségeled és kész.

Elbukod az alkalmazotakat védő összes előnyt ami azért nagy kényelem (ilyen olyan juttatások, végkielégítés), meg lesz gondod a céggel (könyvelő, ilyen olyan vizsgálatok lehetősége, adminisztráció), DE a bevételed 70-80-90%-át megtarthatod bőven.

Mérlegelj ;)
tokos. 2008. 08. 02. 09:30
Előzmény: #79  Törölt felhasználó
#83
Kérlek adj már tippet. Nekem egyszerűen nem megy az, hogy visszaszerezzem a lét, amit a munkáltató azonal az APEH-nek utal.

Semmiéle adókedvezményre nem vagyok jogosult az önkéntes pénztárakba fizetett pénzen kívül (100 ill. 130 eFt évente).

Hálás lennék valami épkézláb ötletért, sőt a harmadát felajánlom a visszaszerzett pénznek. Ez az én adómnál már nem rossz.
Törölt felhasználó 2008. 08. 01. 21:01
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
#82
Az elkerülők, no azok háborognak csak igazán!
Törölt felhasználó 2008. 08. 01. 17:36
Előzmény: #80  BudFox
#81
Gondolod, hogy vannak olyanok is, akik egyszerre elkerülnek és háborognak? :-))

Topik gazda

gazdi-bodri
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek