Topiknyitó: Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 10:15

Rendkívüli olajadót vetne ki Obama az USA-ban már 150 forintba kerül egy liter benzin.  

Komolyan mondom eszem fasz.m megáll ki vannak akadva hogy kb 150Ft egy liter benzin ott az autók is fele enyibe kerülnek. link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
martin36
martin36 2008. 05. 05. 09:57
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
Nem vagyok közlekedése mérnök,sem szakember,minden bizonnyal igazad van.Én csak azt mondom,amit látok.Pl azt,h épül a metro,olyan szakaszokat,amin itthon 2 évig bíbelődnek,durván másfél hónap alatt túlvannak.Vezető nélküli metroszerelvények,földalatt,és út feletti közlekedtetéssel,ebben én nem a negatívumot látom.
Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 09:48
Előzmény: #35  martin36
martin,

Sajnos az a nagy tévedés, hogy az olcsó benzin, az úthálózat - és minden más - rohamos fejlesztése nem fogja megoldani a dugókat, csak állandósítani fogja.

Egy optimális mennyiségű út felett teljesen felesleges, sőt káros új utakat építeni, mert olyan forgalmat generál, amely már nem hasznos, sőt, káros.

Nézd meg az amerikai nagyvárosokat! 6-8-10 sávos autópályák vannak, mégis állandósultak a dugók.

Tömegek közlekedését nem lehet egyéni közlekedési eszközökkel megoldani, csak tömegközlekedéssel. És nem utólag, hanem arra építve. Utólag mindig macerásabb tömegközlekedést fejleszteni és arra szoktatni az embereket, mint előre gondolkodni.

Dubai éppen ezért nagyon nehéz helyzetben van, mert alig van hely a tömegközlekedési hálózat utólagos fejlesztésére.

Képzeld csak el, mi lenne Londonnal, vagy Párizzsal, tömegközlekedés nélkül!
martin36
martin36 2008. 05. 05. 09:39
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Akira,nem fényezem,nekem ez a meglátásom.Való igaz,a dugó nagy probléma,de az is igaz,h irdatlan méretű úthálózatfejlesztéssel válaszolnak-válaszolhatnak erre.Nem célom más elé állítani,én sok egyszerű ötletet,okosságot látok-láttam ott,emellett mint mindenhol,ott is vannak problémák.
Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 09:31
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Akira igazad van.
Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 09:30
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
krizinger,

Az arányok jónak tűnnek, nekem azonban 10-20 centtel sikerül mindig drágábban tankolni, mint amennyi a táblázatban szerepel.

Az adók pedig valóban magasak, de szvsz még mindig nem annyira magasak, mint amennyire szükséges lenne a benzinfogyasztás csökkenéséhez. (Ugye nem kell megindokolnom, hogy ez kinek és miért lenne fontos?)

Az persze megintcsak igaz, hogy az üzemanyag jövedéki adójából származó állami bevételeket nem elszórniuk kellene a politikusainknak (ide értve az eu politikusait is), hanem az alternatív, CO2 kibocsájtástól mentes, tiszta energiatermelés kutatásába kellene fektetnie minden fillérjét.

Kizárólag az olajiparnak (és fogyasztóinak) van a világon elegendő forrása arra, hogy néhány évtized alatt versenyképessé tegyük a tiszta energiát...
Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 09:18
Előzmény: #15  martin36
martin,

Azért én ne fényezném ennyre Dubai-t...

Nekem is "volt szerencsém" ott lenni, párszor ott nyaraltam, de az átgondolatlan, minél többet, minél nagyobbat fejlesztés mára teléjesen élhetetlenné tette a várost. Állandóak a dugók, alig lehet eljutni valahová.

Én ugyan nem sokat bolyongtam az országban, egy helyben süttettem a hasamat, de már 3 évvel ezelőtt is az volt az érzésem, hogy katasztrófa, ami ott történik.
Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 09:16
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
Táblázat benzin árak márciusi nem sok változott . link
Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 09:13
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Akira nem érzem úgy hogy belerondítottál meg neked különben is szabad lenne. Országonként változik a benzinár úgy hogy nem mindegy hogy hol tankolsz Európán belül . Nálunk az egyik legmagasabb az adó minden téren félre értések elkerülése érdekében nem a legmagasabb csak magas.
Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 09:07
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
krizinger,

Bocs, ha úgy érzed, "belerondítottam" a topicodba, nem volt szándékomban.

A 400 Ft egyszerű számtan. Leguóbb pl. 1,55 euroért tankoltam. 260X1,55=403. Az 1,40-1,50 Euro-s üzemanyag tehát közelebb van a 400 Ft-hoz, mint a 300-hoz. De 250-es euro-nál is több lesz, mint 350 Ft, az is közelebb van a 400-hoz... :)

Obamával egyébként ezügyben egyetértek, valóban szükség van a fosszilis üzemanyagok különadójára az USA-ban is, mint ahogy Európában is van jövedéki adó. Csak így nehezebb lesz választást nyernie... :(

Nyugat-európában is azért drágább az üzemanyag, mert magasabb az adótartalma mint nálunk (bár nálunk is magasabb, mint pl. Ukrajnában...)

Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 08:58
Előzmény: #27  prfecó
fél liter????????
prfecó 2008. 05. 05. 08:58
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
a fenéba , má nálunk is 150 Ft-ba kerül a benzin???????))

nem kéne taxis lázadás:-)))
Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 08:57
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
A legviccesebbek számomra azok a rendszeres híradások, amelyek fölhívják az autósok figyelmét, hogy szerdától csökken (vagy nő) a benzin ára 3-5 Ft-tal, ezért el ne menj addig (addig menj) tankolni!

Hírt azért, mert lehet 150-200 Ft-ot spórolni egyetlen tank benzinen? Autósoknak? Akiknek havi sok 10 vagy 100 ezer forontba kerül az, hogy autózhatnak?
Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 08:55
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Nem nyavalygásra nyitottam a topikot csak érdekes ,amúgy honnan veszed ezt a 400 forintot?
Törölt felhasználó 2008. 05. 05. 08:52
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
Nyugat-európában pedig 1,4-1,5 Euro, amely már közelebb van a 400 Ft-hoz, mint a 300-hoz.... :(

Mégis, egyre többen enged(het)ik meg maguknak, hogy kocsival járjanak, a hybrid Prius pedig nem Európában, hanem az USA-ban lett divat.

Ameddig egyre többen járnak autóval és egyre több üzemanyag fogy Európában, és ameddig az autógyártók nem kizárólag 3 literes fogyasztású autókat fognak fejleszteni, az emberek pedig nem csakis ilyeneket vásárolni, addig teljességgel nevetségesnek tartom a benzináron való sírás-rívást... :)

Érdekes, a gyalog és kerékpárral járók nem nyavajognak ennyit, hogy drága a benzin... :)))))
Törölt felhasználó 2008. 05. 03. 09:15
Előzmény: #22  oxylant
Az USA a világ GDP-jének a 25%-át adja, de közben a benzin ára ott már-már szinte elviselhetetlen 150 ft....:-)) nálunk meg 300 ft....
oxylant
oxylant 2008. 05. 03. 05:47
Előzmény: #21  martin36
martin36
martin36 2008. 04. 26. 11:56
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Ez így van.!Rég elmultak az a globuszkonzerves idők,amikor anélkül életveszély volt külföldre indulni.Sokat járok kelek mindenfelé,de jóformán egy reklámszatyorral is elindulhatok itthonról,egyszerűen egy fogkrémet sem szabad itthon venni,mert szinte bárhol bármi olcsóbb a világban,mint itthon.
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 11:55
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Na sziasztok megyek.
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 11:54
Előzmény: #17  martin36
Martin nem tudjuk magunkat ösze hasonlítani velük én még nem voltam kint de vannak ott rokonaim ők már voltak itt és csodálkoztak hogy itt hogy lehet megélni ilyen árak mellet.
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 11:51
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Probálok jobb adatot találni az Usa olajtermelésére de nem találok lényeg hogy nem tudja elátni magát saját forrásból.
martin36
martin36 2008. 04. 26. 11:50
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Na mindegy,bennem akkor is ezt az érzést kelltette,amikor elolvastam a hírt.Éltem kint egy kis ideig,és én azt láttam,h a legtrutyibb munkával is meg lehetett keresni a gondtalan hétköznapokhoz való elég pénzt.Az átlag amcsi nem is akart ennél többet,melo után azonna a beach,röpi,bótba be-kaja bepakolva,tv.A benzinköltség egyszerüen jelentéktelen volt!És ez viszonylag kisváros,ahol tényleg nem volt tömegközlekedés.Nagyvárosban van.Igen,és mégegyszer mondom,ez a leggyengébb minimálbérből élőknél is így volt,kb havi ezer dolcsi fizuval.Namost akkor mégis mit sirhat az,aki átlagemberként keres mondjuk 5 ezret,a valóban rengeteg jómóduról meg már nem is beszélve...
Ezek futottak át az agyamon,amikor az első reakcióim jelentkeztek a cikk után.
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 11:45
Előzmény: #15  martin36
Igen Usa kb 7-8 % termelki magának a többit veszi illetve szerzi. Most valóban durva a helyzett de most nagy hangulat keltés is van ez írányban jogos nen jogos nem tudom eldőnteni. Tény rengeteg adót fizetűnk csak túl kevesen túl mnagy az állam més túl sok a segélyből élő.
martin36
martin36 2008. 04. 26. 11:38
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Felerősödő jelenség sajnos,semmit sem modok,ha azt mondom,h nagyon nem jól van ez így.De mióta az eszemet tudom,mindig is így volt,bár ilyen szarságra nem emlékszem mint a mostani,még a 90-es évek közepén sem,amikor azt mondják,igencsak a csőd szélén álltunk.De a közhangulat akkor is ezerszer jobb volt,mint a mostani.
Usa is olajtermelő....:-)
Dubai-t amúgy azért is említettemmert van szerencsém odajárni,felüdít a környezet az itthoni után mindig(60 ft-os benzin,nulla adó,nyugalom,rend,szervezettség,biztonság)
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 11:35
Előzmény: #13  martin36
Dubai olajtermelő ország én speciel nem álmodoztam 60 forintos benzinről. Martin de a környezetünk be egy olyan országot mondj ahol ekkora adók vannak és ekkora sz@r van mint nálunk. Az állam kezéből ki folyik a pénz és ez nem mostani jelenség. : (
martin36
martin36 2008. 04. 26. 11:27
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Egész Európában ennyi vagy több a benzin.Ebből sosem fogunk kitörni,amikor a környezet is támogatja a lerablást.Hiszen még azt sem követjük le a környezetből,ahol jelentősen kevesebb az adó,miért pont ezt törölnék el?Álomvilág sajnos.MInt pl a dubai 60 ft-os benzin.
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 11:18
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Gepida jól látod a dolgot. Én speciel azért vagyok felháborodva mert büntető adók vannak nálunk és mégse juttunk előre csak hátra.
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 11:08
Előzmény: #9  martin36
Nálunk ez a topik azért jöhetet létre, mert az állam lehúzza a tulajokat. Náluk muszáj a kocsi mert nincs ilyen tömegközlekedés és nekünk felfoghatatlanok a távolságok.

Nem védem őket.

Mi miért vagyunk felháborodva? Mert az amcsik sírnak? Nem !! Miért nem azért tüntettünk, nyitunk topikot, hogy az állam lerabolja az autótulajdonosokat? Nálunk is lehetne 150 ft a benzin, de nem annyi.
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 11:03
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Aki nem hisz nekem valamilyenokból az olvasson a szemének csak hisz vannak ásványkincseink. Magyar urán ami Ausztrál link réz és cink mellett ólmot, molibdént, ezüstöt, is tartalmaz a Recski bánya link link aranybánya Füzérradvány térségében link
martin36
martin36 2008. 04. 26. 11:01
Előzmény: #8  atesz11
Kocsikázhatnak napi 200 km-t is,a benzinár a keresetükhöz viszonyítva nevetséges.Arányosítva a mi jövedelmünkhöz és árainkhoz,kb olyan60-70 ft/liter.
Felháborító,h ezen még sipákolnak.
atesz11 2008. 04. 26. 10:49
Előzmény: #7  pirosasz
Találnak valamit,de egyből külföldi fölözi le a hasznot!A MÁV-ba pumpálták a pénzt hosszú évekig,mégis veszteséges!Annyi lóvéból már a teljes Makói beruházást megcsinálhatták volna,sőt!
pirosasz 2008. 04. 26. 10:42
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
"Hát igen,szar,hogy semilyen ásványkincsünk nincs!Ja de találtak földgázt Makónál,de az meg túl mélyen van."

És az sem a miénk, hanem Kanadáé...
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 10:42
Előzmény: #4  atesz11
Atesz tévedés olajunk is van rezet, uránt is bányásznak és majd szenet is fognak újra de mindent bagóért eladtunk mert egy hivatalnok szerint aki pecsétel értéktelen kitermelhetetlen. Ezért nagyon kevés pénzért külföldi kezekbe vándoroltak a jogok és lám már rögtön érték és termelik ki.
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 10:39
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Na igen. De ott az autó munkaeszköz. A tömegközlekedés, ilyen szinten mint nálunk és Európában, nincs kifejlődve. Családtagonként egy kocsi természetes. Napi 10-20-... mérföldeket simán autóznak a munkahelyre. Az olaj a gazdaságuk egyik alappillére.

Nálunk meg az állam fejősteheneknek használja az autósokat. Ha így folytatódik lassan luxus lesz a kocsi fenntartása és használata.
atesz11 2008. 04. 26. 10:38
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Hát igen,szar,hogy semilyen ásványkincsünk nincs!Ja de találtak földgázt Makónál,de az meg túl mélyen van.
Törölt felhasználó 2008. 04. 26. 10:32
Előzmény: #2  martin36
Martin szerintem felháboritó hogy mi dupla áron veszünk szinte mindent a sok adó miatt, mégse tudunk előre jutni csak hátra kormányoktól fügetlenül.
martin36
martin36 2008. 04. 26. 10:30
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
Röhej,hogy sírnak,megindokolnom is felesleges.

Topik gazda

krizinger
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek