tegnap este irogattam "a modositott eredmény kb 90- 95 mrd lesz aminek a 70 %-a 63.0-66,5 mrd
(ha megpróbálnak még szokásos 15 mrd srv-t aukciózni, az oszti: 50 huf"
Szerintem Rékasiéknek is ennyi jött ki (kb. 50%), a szokásos understatement (kétszámjegyűnek a 10-20 %-t szokás hívni) révén abban bízhatnak, hogy a DT nem tud számolni és ennyivel nagyobb bónuszt kapnak.:) Ami bíztató még, hogy nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon alulértékelt a papír (Orbán-fóbia) és a kötvényhozamok is jönnek le, így az osztalékhozam egyre szebbnek fog látszani.
a lenti linken betett pf elemezgetésből (az 50 %-ról jutott eszembe): "A módosított nettó eredmény (a társaság részvényeseire
jutó eredmény), ami az osztalékfizetés alapját adja a teljes pénzügyi év
zárását követően, 30 milliárd forint volt 2023 harmadik negyedévében,
és 67.8 milliárd forint 2023 első kilenc hónapjában. A kilenc havi eredmény 48 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos időszak értékét."
Hát ez az, nehezen jön ki a matek úgy, hogy ne legyen 50 ft körüli osztalék és mi lenne akkor, ha 90 mrd lesz az eredmény, 70% a kifizetés és nem lesz srv......, kb. 65 ft oszti 😁 Persze igazad van, valószínűtlen, hogy duplázzák az osztalékot.
Náluka a racionalitás éveken keresztül abban merült ki, hogy minnél kevebbet költsenek srv-re meg osztalékra. Ha többet költöttek volna srv-re most 80 % felett lehetnének minimális költséggel, tehát elég hülyén csinálták. Idén megugrott az osztalék az srv-kez képest, ilyen árfolyamemelkedés mellet ez lenne a logikus a későbbiekben is.
Miért ne lenne SRV, ha eddig hittek benne? Igen, most magasabb az árfolyam, kisebb diszkonttal tudja venni. Legalább is most. Kérdés elérjük-e a viszonyítási pontot. Én arra tippelnék, hogy racionálisak. Hacsak nincs az legnagyobb tulajdonostársnak extra finanszírozási igénye, akkor lesz SRV - persze lehet azt nem ebből az osztiból akarják fedezni. :) Én biztos örülnék, ha nem lenne SRV, de annak is örülök, hogy eddig volt.
Mtelekom