Hernádi ezt így konkrétan sosem mondta, legfeljebb azt, hogy jelenleg X arányban csak az orosz olaj jó. A közgyűlésen egészen konkrétan elhangzott, hogy 2-4 év és 5-700m USD az átállás költsége.
Két hónapos cikk, nem vagyok vegyészmérnök így a döntést sem tudom alátámasztani, hogy kinek van igaza: Pletsernek, g7 cikkben szereplő mérnöknek vagy Hernádinak és a Mol szakembereinek!
".....a mérnők állította,....." Ez így úgy hangzik, mintha Ő lenne a tótumfactum. Én 3 féle verziót hallottam, de biztos van még pár. 1. Hernádi: (sarkítva) Csak az urali olaj jó a MOL finomítóiba. Semmilyen más. Pár év és rengeteg pénz egy új finomító építése. 2. Az Energetikei szakértő, number one: hát persze, hogy tud más olajat is finomítani a MOL, csak a profit miatt tollja ezt a narratívát H.Zsolt. Ugyebár az ural olaj egy keverék olaj, amit más olajfajtákból is ki lehet keverni, keverő állomást kellene építeni. 3. Az Energetikai szakértő number two: Természetesen nem csak az urali kevert olajat tudják feldolgozni a MOL finomítói, hanem más beszerzésből származó olajfajtákat is. Az igaz, hogy a legoptimálisabban az urali olajat tudja finomítani. Megfelelő arányban lesz gázolaj, benzin, petróleum , pakura stb. Ha Brent tipusút dolgoznak fel akkor az arányok eltolódnak és így nem lesz olyan gazdaságos. A laikus ezek után döntse el, hogy melyik a frankó? Valszeg mindegyikben van igazság.
Szerintem a Lengyel ügyet kipipálhatjuk, minden politikus tette a dolgát, Lengyel kormány viszont a megkötött szerződést támogatja paradox módon pont azzal érvelve, hogy csak így lehet erős olajtársasága mely véglegesen le tud válni az orosz olajról! Magyar kormánynak sikerül egy megfelelő kompromisszumot kötnie az euval akkor meg végképp nem marad muníció a lengyel ellenzék kezében.
Értem én a shortos törekvéseket, de azért az új finomító szükségességét ecsetelni ráadásul kizárólag a Mol tőkéjéből már elnézést kérek, de nagyon irreális nézőpont. Mol folyamatosan betartja a karbantartási fázisokat -most éppen augusztusra eltolva az igen nagy kereslet okán - , megújulás és karbonsemlegesség sem egy új finomító felé hat. Sorry, kicsit kiakadtam, támogatom a szólás szabadságát,de azért ez már tényleg túlzás. Miközben pomperj TA elemzéseit örömmel olvasom.
Én nem tudom, hogy ez a belinkelt piacesprofit hír írója honnan szerzi az infóit, de hogy hiteles gazdasági portálokon sehol máshol nem lehet megtalálni ezt az abszolute nem mellékes hírt, hogy : "A lengyel szenátus elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a magyar olajtársaság nem tudja megvenni a Lotos 417 benzinkútját, amelyről januárban írtak alá szerződést." Mivel ez politikialig is erős hír, tuti hogy a vezető portálokon és nem csak magyar nyelvüeken ott lenne. De nincs. Én legalábbis nem találtam. Szerintem ez hír kb. annyit ér, mikor valaki arra a kérdésre, hogy : Hol hallottad? Azt válaszolja: Az interneten olvastam.
Azt, hogy nem az embargós hír mozgatja a piacot, legfeljebb itthon. Korrekcióznak az olajosok, talán az olaj is (azt még meglátjuk, nekem megfejthetetlen).
Ne riogass, a hivatalos közlés szerint 500-700 millió dollár és nem 5-10mrd dollár az átalakítás költsége melynek idő intervalluma sem mellékes ....2-4 év így a kiadás is eloszlik évekre....talán az idő távlaton lehet vitatkozni, de az összeg nagyságán aligha. Ehez képest volt itt is téma egy cikk,melyben a mérnők állította, hogy nem kell semmilyen átalakítás a finomítókban. Új finomítóra biztosan nincs szükség,de ha lenne akkor sem a Mol költségén!!!
Eddig arról volt szó, hogy 5-700m USD költséggel lehet átállni. Nem gondolom, hogy akkor valós alternatíva 10-15x-ös költséggel új finomítót építeni ami talán sose térül meg.
Kozeptavra megiscsak van egy fontos problema MOL szamara: kell egy uj (vagy felujitott) olajfinomito, ami fel tud dolgozni mas olajat is, mint az Orosz. Egy ideig lehet kilogni, lehet felmentest kapni. De minden egy olajfinomito projekt mellett szol. Annak a koltsege valahol 5-10 Mrd$ savban van, es nyilvanvaloan meg kell csinalni az evtizedben. HA MOL net profitja 1.5-2.0 Mrd$/ev, akkor egy ilyen projekt (a banki hitelek mellett is) jo sokat elvisz majd MOL evtizedes profitjabol. Nagyjabol a felerol beszelunk. Nem tudom, hogy a piac ezt az esemenyt mikortol kezdi majd bearazni. De a hatasa elobbutobb megjon.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.