Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 05. 09. 10:58

KONZUM story  

A Konzum-story



A társaság bemutatása, áttekintése

..



A Konzum Rt. jelenleg két fő tevékenységre koncentrál: az egyik az építőanyag-kereskedelem, a másik pedig az ingatlan-hasznosítás (a gépjármű-kereskedelmet leválasztották a csoportról). Az első, vagyis az építőanyag-kereskedelem terén főleg Nyugat-Dunántúlon rendelkezik kiemelkedő pozíciókkal, valamint Kecskemét környékén. Mintegy 30 TÜZÉP-telepen folyik kereskedelem.

..



A SZTORI:

..

Az építőanyag-kereskedelem az éles árverseny miatt jelenleg kevésbé jövedelmező, ezért a TÜZÉP telepeket racionalizálják: a kevésbé nyereségeseket bezárják, és AZ IPARTELEPKÉNT MŰKÖDTETHETŐ INGATLANOKAT ÉRTÉKESÍTIK. Több száz hektárnyi ilyen terület vár értékesítésre országszerte.

..



A Konzum LEGNAGYOBB ÉRTÉKE azonban mégsem ez, hanem a Pécs szívében található NÉGY SZINTES ÁRUHÁZ ÉS a hozzá kapcsolódó IRODAHÁZ (ezt nem birtokolja száz százalékban, de a tulajdonában nem lévő két irodaszintet meg szeretné vásárolni.)

..



A KONZUM ÁRUHÁZ FORGALMI ÉRTÉKE minimum 1,5, de reálisan inkább 2 milliárd forint (a mérlegben alig 500 millió forint könyv szerinti értéken tartják nyilván).

..



A gigantikus ingatlan hasznosítása: jelenleg 100%-ban bérbe van adva, az éves bérleti díj 2-300 millió forintos nagyságrendű.

Hamarosan egy bank költözhet az épület egy teljes szintjére: ingatlanpiaci pletykák szerint horribilis, 5500 Ft/négyzetméter körüli áron adják ki a pénzintézetnek.

..



A RÉSZVÉNY FAIR ÉRTÉKE az ingatlanvagyon alapján kb. 500-700 Ft, óvatos becslések szerint is.

..



De miért volt az árfolyam gyalázatosan alacsony?

..



Az ok a múltban keresendő. A társaság korábban szövetkezetként működött, rengeteg veszteséges üzletággal (bútorgyártástól a fémiparig mindennel foglalkozott). A folyamatosan erodálódó vagyont többször próbálták tőkeemelésekkel pótolgatni, ezért sok befektető (befektetési alapok, tőketársaságok) beszorultak a cégbe – befektetésüket gyakorlatilag leírták. Őket próbálta meg kivásárolni F. úr, a főtulajdonos, aki 90 forinton néhány felszámolás sorsára jutott alapból ki is szedett elég sok részvényt.

..



A főtulaj F. úr nem érdekelt a magas árfolyamban, azonban egyre kevésbé tudja megfékezni a piaci folyamatokat: alacsony áron történő eladásokkal fékezni próbálhatja az árfolyamot (bele-beleadogat), ám ekkor saját vagyonát tékozolja ötödáron. A piaci szereplők szívesen szívnak fel ilyen alacsony áron tőle papírokat – a jelenlegi árfolyamon két-három nagyobb spekuláns lenyelhetné a főtulajnál lévő 4 millió részvényt.

..



Gondoljuk csak meg: a Konzum jelenlegi kapitalizációja 750 millió Ft – kb. a négyszintes áruház alsó szintjéért lehetne ennyit kapni.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Seismic
Seismic 2018. 10. 20. 14:42
Előzmény: #75073  Donqatto
#75080
Eddig mindenki felfelé várta lefelé ment..most kezdenek páran érezhetően pesszimisták lenni, akkor merre megyünk?
Nekem is vegyes érzéseim vannak, mert kezdtem azt hinni, hogy a cég már fundásan jól áll és ez lassan tükröződni fog az árfolyamban és kikerül a "spekulatív" kategóriából: erre bejelentették a fúziót. 
Másrészről a béten láthatóan azok a papírok emelkednek, amibe story van és nem tőke, tehát akár pozitívan is fel leht fogni a változást.
A jó hír az hogy tudom, hogy kb.mennyi a min. ár a rvnek az esetleges beszámításnál, ha közben nem trükköznek számvitelileg, a rossz az hogy a bizonytalanság mindig extrém volatilitást okoz.
Seismic
Seismic 2018. 10. 20. 14:29
#75079
Alapítsuk meg a Konzum Őrst! Várom minden kedves kispajtás jelentkezését! Mi legyen a zászlónkra írva? :)
_Macika_
_Macika_ 2018. 10. 20. 14:29
#75078
opuszum  YTD: -32.29%
konsum  YTD: -24.58%
ohnetatto 2018. 10. 20. 14:23
Előzmény: #75074  tokugawa_ieyasu
#75077
ez is egy jó meglátás: ). Azért azt gondolom hogy nem eshetünk már sokat. LEgfeljebb lemegyünk még mint legutóbb is a 240-es szintre de nem tudom elképzelni hogy innen ne forduljunk megint. Igen bevallom engem is idegesít ami az árfolyam mozgását illetik. Volt egy gyorsjelentés, volt egy split, volt egy konferencia bejelentéssel.Nem úgy sikerült az október ahogy vártuk. Valljuk be nem gondoltuk volna hogy a fenti történések után ezen a szinten lesz az árfolyam. De mivan hogy az elkövetkezendő két hónap teljes fordulatot hoz? Én ebben bízom. A fúzióról az a véleményem hogy messze van még. Addig lesznek még bejelentések, pontosítások ezzel kapcsolatosan. Osztom Andaxin véleményét abban hogy ez a fúziós lépés a részükről azt erősíti hogy tényleg szeretnének kilépni nemzetközi porondra és hogy egy ütős holdingot hozzanak létre. Bevonzva a nagy bübiket. Mert nem jött be amit vártak eddig a befektetők részéről, nem lettek vonzóbbak ezek a papírok. Ez is tény. Ezt a Prezentációban is elismerik. De pont ezért változtatnak a stratégián és én ezt értékelem. Az hogy most a konzis vagy az opis befektetők járnak jobban? Fene se tudja. Ezt nem lehet most számszerűsíteni. Én mint befektető igenis  értékelem az önkritikát hogy bevallották, az előző stratégia nem jött be. Ezért akkor csináljuk másképp. Fúziót akarnak. Ez van. Az hogy most ennyire adják az MLpapírokat? Ennek ellenére is? Igen lehet találgatni miért. Senki nm tudja mi lesz hogy lesz.  De ez a folymat nem tart örökké. Fordulni fogunk és reményeim szerint nem is olyan sokár lesz olyan aki itt fog bosszankodni hogy miért nem szállt be 250-es szinteken most.  ÉN  most ülök ezen a hajón. Valaki akkor fog ráülni amikor 320 forint lesz az árfolyam reményeim szerint  vagy amikor 350. Keressenek ők is sokat. Én kivárom mi lesz. Nem gondolom hogy rossz hajón ülök nem gondolom hogy rossz üzeletet csinálok ezzel a holdinggal. Abba meg most nem menjünk bele hogy mi értelme egy ekkora vállalatot csinálni. MEgvan ennek is az oka. EGy gazdasági válságot vagy egyéb körülményeket is sokkal jobban átvészel egy ilyen vállalti struktúra. De ezzel kapcsolatoan vannak itt okosabbak is akik ezt megerősítik.  
tokugawa_ieyasu
tokugawa_ieyasu 2018. 10. 20. 14:23
Előzmény: #75075  kimpaa
#75076
"Púp az egész Magyarország hátán."
Szerinted ezeket a pszichopatákat érdekli ez, miközben a kórházban nincs wc papír, ők meg kastélyokban élnek?
Lehet lopni. Ennyi. De bár lenne igazad :))
kimpaa
kimpaa 2018. 10. 20. 14:14
Előzmény: #75064  tokugawa_ieyasu
#75075
Paks2 sosem fog megépülni. A hitelpénznél feltüntették, hogy nem csak az atomerőműre lehet költeni. Szerintem 2014-ben ez még egy vésztartalék volt a különféle manővereikhez, ha rosszul sülne el s nem lenne pénz a nemzetközi hitelpiacokon. Azóta változott a helyzet s minden kötelezően lehívott pénzt, azonnal kiváltják más hitellel, mert van olcsóbb. 
Az erőműhöz rengeteg engedély hiányzik, a finnek meg most pedzegetik, hogy ez a típusú erőmű ami ott is itt is épülne, nem éppen felel meg az elvárásoknak. Pár lépéssel előttünk vannak, érdemes őket figyelni, hogy hogy alakul a történetük.
Púp az egész Magyarország hátán. 
tokugawa_ieyasu
tokugawa_ieyasu 2018. 10. 20. 13:51
Előzmény: #75073  Donqatto
#75074
Akkor ez csak jó, mert olcsóbban lehet venni.
Donqatto
Donqatto 2018. 10. 20. 13:49
Előzmény: #75072  ohnetatto
#75073
A baj az hogy egyre kevesebben vagyunk akik hisznek benne, pedig nagyot fog szólni
ohnetatto 2018. 10. 20. 13:37
Előzmény: #75071  andaxin
#75072
Korrekt meglátás. Hasonlóan gondolom én is. Ha nem hinnék a cégben akkor nem vettem volna tegnap is.
andaxin 2018. 10. 20. 13:20
#75071
Szerintem JG abban kellően őszinte volt, hogy amíg korábban azt gondolták, hogy jobb a két cég külön, az elmúlt hónapokban világossá tették a számukra a nemzetközi befektetői fórumokon, hogy 1 milliárd eurós saját tőke a limit. Ezt egyértelműen kimondta az interjúban. Megváltozott a szitu és ami 1 éve jónak tűnt, az a jövő miatt most nem jó. Ez minden cégnél előfordul, ez részemről teljesen ok.
Azt is kimondta, hogy mind telkom, mind pénzügyi téren konkrétan folyamatban vannak a tárgyalások. Becsomagolta amennyire kellett, de azért kimondta. És azt is meglebegtették, hogy telkó esetén nem csak a nemzeti, hanem a regionális csomag is szóba jöhet (azaz lehet, hogy az egészet megveszik Petr Kellnertől), ami főleg ütős lenne. Márpedig azért ehhez zsozsó kell, ahhoz meg befektető kell és nemzetközi. Viszont utána jön két ilyen jelentős tétel a csoportba. Ha az árfolyamra nézek, feláll a szőr a hátamon és ideges leszek. Ha a lehetőségre, akkor ez nekem azt mondja, hogy március végéig úgy bővítsem a pakkom, ahogy csak bírom.
Reálisan az lesz a jó ML-nek, ha alacsonyan van az árfolyam vagy ha magasan? Mikor adnak több pénzt a befektetők (ez egy összetett kérdés, nem fekete-fehér)? De gondolom azért hozza be a családi ékszereket a házipénztárral ML, mert valami extranagyot akarnak építeni. És tudom, hogy kisemberként nekünk a milliárdos vagyon óriási. De az ő saját ligájukban nem számítanak gazdagnak - még. És ezen láthatóan változtatni akarnak...
Az viszont kifejezetten zavar, hogy ilyen volatilitása van a papírnak, erre jobban oda kellene figyelni.
Donqatto
Donqatto 2018. 10. 20. 13:12
Előzmény: #75069  Törölt felhasználó
#75070
Ez igaz, én is így látom, csak miért kellett az ellenkezőjét kommunikálni
Törölt felhasználó 2018. 10. 20. 13:05
Előzmény: #75068  Donqatto
#75069
Nem hiszem, hogy bármelyik cég részvényesei is megszívnák az átváltást. Együttesen pedig valóban nagyobb potenciál van a cégben, mint külön-külön.
Donqatto
Donqatto 2018. 10. 20. 13:00
Előzmény: #75065  magyi76
#75068
A befektetők nem tudják értelmezni, ami nem is csoda
Törölt felhasználó 2018. 10. 20. 13:00
Előzmény: #75026  slrd
#75067
Ha arról beszélünk, hogy a telekommunikáció mekkora üzlet, akkor nem árt megnézni a Magyar Telekom árfolyamának alakulását vagy figyelembe venni a Digi terjeszkedését, ami fillérekért nyújt szolgáltatásokat és leveri az árakat.
De nem ez a legnagyobb problémám vele, a fiúk az élet minden területén bebizonyították már, hogy meg tudják lejtetni maguk felé a pályát, a birka népnek nem számít. Az a gondom, hogy mint Jászai mondta, a jövőben is szeretnének részvényekkel fizetni. Ami nekünk, kisrészvényeseknek nem jó. Sokkal szívesebben látnék egy kevésbé ambíciózus, de finanszírozható növekedést.
andaxin 2018. 10. 20. 12:59
Előzmény: #75065  magyi76
#75066
Szerintem a brókerek szórakoztak. 
magyi76
magyi76 2018. 10. 20. 12:54
#75065
Nekem ugy tunik jpobb kimaradni a Meszi papirokbol ameg nem tortenik meg az egyesites mert addig szinte zsakbamacska a 2 papir, legalabb is a piac nem lelkesedett az osszevonas hirere az utobbi 2 napban...
tokugawa_ieyasu
tokugawa_ieyasu 2018. 10. 20. 12:40
Előzmény: #75063  tokugawa_ieyasu
#75064
Viszont így nem maradunk ki a paks2 mutyikból.
tokugawa_ieyasu
tokugawa_ieyasu 2018. 10. 20. 12:39
Előzmény: #75061  zsoltee77
#75063
Hát, igen, ez találó.
Donqatto
Donqatto 2018. 10. 20. 12:30
Előzmény: #75061  zsoltee77
#75062
Ott a pont
zsoltee77
zsoltee77 2018. 10. 20. 12:23
Előzmény: #75048  pomperj
#75061
Kiszámolom majd pajtás. :)
Mindenesetre meg kell mondjam, hogy eddig se voltam túl optimista, most még annyira sem. Nem véletlenül vettem Konzumot opus helyett és most úgy érzem magam, mint a kábeltv csomagnál, hiába kell nekem csak a hbo, natgeo, discovery, jár hozzá a nóta tv meg az usaura tv is. :))

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek