Topiknyitó: DavidCamp 2025. 03. 22. 05:39

Hadiipar-nukleáris-urán és minden ami hozzá kapcsolódik  

Ide jöhetnek a hadiipari infok, érdekességek. Tanuljunk, informálódjunk egymástól.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Martinus
Martinus 2025. 11. 04. 11:10
Ránéztem a Rheinmettallra majd ránéztem Alíz posztjaira és eszembe jutott, (költői) kérdésként, hogy majd egyszer egy AFD győzelem esetén, fel fognak ugrani az atomenergia és urán részvények? Lehet még reneszánsza az atomenergiának egy estleges kormányváltás esetén Németországban? Most nem a politikai váltás esélyei és életszerűsége apropóján kérdezem, hanem csak elméleti szinten. Szerintetek? 
Borisz 2025. 11. 04. 10:15
Rheinmetall   november 6:   Q3
Valiz
Valiz 2025. 11. 04. 08:03
A tegnapi nap nem épp a nukleáris energia napja volt. Több cég is csúnya ütést kapott, főként az  UUUU és UEC. URNU 26,5-ön zárt. További bővítésre, bevásárlásra el kell kezdeni figyelni szerintem. 
Viszont van egy olyan érzésem, hogy nagyobb korrekció is lehet. - de ezt nem először érzem, és nem nagyon jött be mostanában.
Ezt ajánlom meghallgatásra, eléggé képben vannak a fiúk:
https://youtu.be/GCVB7BeP6VQ?si=JXRxmtJ0NWvAAaME
Valiz
Valiz 2025. 10. 29. 08:20
Előzmény: #394  Kapzsidözsi
Én is így gondolom. Gyűjtögetek, időnként adok el belőle, ha úgy látom, hogy olcsóbban lehe visszavenni, de egyértelmű az irány és a fontossága. Jelentős pozi kiépítése és tartása a  terv. 
ronaldinyo
ronaldinyo 2025. 10. 29. 03:08
Előzmény: #394  Kapzsidözsi
Igen nagyon jó van hova loni
Kapzsidözsi 2025. 10. 28. 20:55
Előzmény: #393  Valiz
Lesz még korrekció - akkor legyen erős a kezed és tudd, hogy az atomenergia egy hosszútávú nyerő és megkerülhetetlen iparág a világ jelen állásában.Mármint ha így gondolod, csak akkor persze. --- 
A drónharcokhoz. Várható hogy előbb utóbb valaki kifejleszt valamilyen hatékony elleneszközt.
https://www.portfolio.hu/global/20251028/bemutattak-a-fegyvert-amely-egy-csapasra-veget-vethet-a-dronok-aranykoranak-795912
Valiz
Valiz 2025. 10. 28. 15:02
Előzmény: #392  NUKE
Aug. 21.-én vásároltam be, sajnos keveset. URNU, NUKZ, NNE, SMR vétel volt. Nem sokat realizáltam belőle, és már vettem is hozzá. Most azt nem tudom mi a francért nem volt nekem jó az URNU 25-ön, és tegnap UUUU 18-on. GE Vernovát vettem viszont, az meg esik. hmmmm 
NUKE 2025. 10. 28. 14:57
Előzmény: #391  Valiz
Így jártam én is az összes pozimmal, vártam a korrekcióra most meg pislogok hogy ezt jól el... Pedig szép nagy pozijaim voltak jó mélyről. :)
Valiz
Valiz 2025. 10. 28. 12:57
Mit gondoltok lehet hinni egy nagyobb korrekcióban? Folyamatosan jönnek a hírek a szektor felfuttatásáról, ez megfogja az esést. Nem látom bele, hogy URNU pl. újra 20 € lehet.
Ha van is esés, nagyon gyorsan lezavarják, és újra elindul minden felfelé. 
Kapzsidözsi 2025. 10. 28. 11:11
Előzmény: #389  Valiz
Bizony, financial-ba már bemásoltam :https://www.portfolio.hu/befektetes/20251028/tortenelmi-atomenergia-beruhazas-indul-80-milliard-dollar-aramlik-a-nuklearis-szektorba-795724
Valiz
Valiz 2025. 10. 28. 11:02
Előzmény: #388  NUKE
A héccázát :-)
NUKE 2025. 10. 28. 10:58
Gratula aki tartott CCJ-t!
NUKE 2025. 10. 23. 09:31
Ha nem csak egy Trumpli agymenés, BWX, Oklo nagyot mehet.
NUKE 2025. 10. 23. 09:24
Rövid helyzetkép (kulcs)
  • Jelenleg az USA-ban nincs aktív MOX-gyártás — a MOX-t eddig Európában (pl. Orano/Melox) gyártották. (NRC hivatalos FAQ). nrc.gov
  • 2025 végén a DOE tervezi bejelenteni, mely cégek kapnak hozzáférést surplus plutóniumhoz — ez nagyban befolyásolja, ki tud/akar MOX-ot gyártani. Reuters
Kik a legvalószínűbb jelöltek (rövid lista + miért) 1) Orano (francia) — magas valószínűség
  • Miért: Orano üzemelteti a MELOX MOX-üzemet Franciaországban, hosszú tapasztalattal a MOX gyártásban, és aktív üzleti kapcsolatokkal az USA-ban (partnerségek, műszaki együttműködések). Már tárgyal és kötött megállapodásokat amerikai cégekkel az újrahasznosítás/anyagkezelés terén. Neutron Bytes+1
  • Szerep: valószínű partner/technológia-szállító, esetleg gyártó együttműködésben amerikai helyszínen.
2) BWX Technologies (BWXT) — közepes → magas valószínűség (ha stratégiai döntés)
  • Miért: BWXT jelentős amerikai nukleáris üzemanyag- és komponensgyártó, aktív a fejlett üzemanyagok és védelmi/reaktor-alkatrészek terén. Gyártói kapacitása és tapasztalata alkalmassá teheti MOX-szerű üzemanyag előállítására, különösen ha partnerségben a plutónium-konverziót végző létesítménnyel. (BWXT mint nukleáris üzemanyag-gyártó szereplő). | People Strong. Innovation Driven.+1
3) Global Nuclear Fuel (GNF) – (GE-Toshiba-Hitachi JV) / Westinghouse — közepes valószínűség
  • Miért: ezek a cégek már gyártanak kereskedelmi nukleáris üzemanyagot az USA-ban és rendelkeznek gyártási/engedélyezési tapasztalattal. MOX-specifikus tapasztalatuk kisebb, de technikai és szabályozási kapacitásuk megvan ahhoz, hogy partnerként (vagy alvállalkozóként) részt vegyenek MOX-ellátási láncban. World Nuclear és korábbi MOX-projektek dokumentációja szerint Global Nuclear Fuel (GNF) is egyszer készült MOX-licenceléssel foglalkozni az USA-ban. world-nuclear.org+1
4) Kormány / Savannah River Site (SRS) + korábbi MOX-projekt szereplők (pl. Shaw/AREVA/Orano konszern) — helyszínként magas szerep
  • Miért: A történeti MOX Fuel Fabrication Facility (MFFF) építése a Savannah River Site-on (Dél-Karolina) történt — a helyszín, infrastruktúra és biztonsági rendszer miatt a kormány/DOE által felügyelt SRS logikus helyszín egy MOX-gyártó létesítményhez, ha a program újraindul. Az eredeti MFFF projekt ugyan 2018 körül megszakadt, de a helyszín és infrastruktúra továbbra is releváns. nrc.gov+1
5) Új vagy startup szereplők (Oklo, Newcleo, stb.) — alacsonyabb valószínűség mint gyártók, de lehetséges felhasználók/partnerként
  • Miért: Ezek inkább reaktor-fejlesztők és üzemeltetők (felhasználók), nem primer MOX-gyártók. Lehetőség: ha a DOE alacsony költségen ad plutóniumot, egyes startupok partneri kapcsolatban beletalálhatnak az üzemanyag-konverzió vagy gyártás finanszírozásába, de maguknak a gyártó üzemek üzemeltetése valószínűleg túl nagy tőke/megfelelőségi kihívás számukra. (DOE bejelentések, piaci érdeklődés). Reuters+1
Milyen feltételek képezik a „ki tud MOX-ot gyártani” döntést?
  • Nyersanyaghoz (plutónium) hozzáférés — DOE 2025-ös surplus-felajánlása alapvető. A plutónium „átadása” olcsó lehet, de a konverzió és gyártás költségét a nyertesek viselik. Reuters
  • Feldolgozó / konverziós kapacitás — a fegyverminőségű plutóniumból ipari MOX-t készíteni speciális konverziós létesítményt igényel (biztonság, tisztítás, kémiai folyamatok). Orano/Melox tapasztalata itt döntő. info.ornl.gov+1
  • Szabályozói engedélyek (NRC/DOE/IAEA követelmények) — MOX-gyártás és a plutónium mozgatása szigorú engedélyezést igényel; az NRC dokumentumok és a korábbi MFFF-történet ezt jól mutatja. nrc.gov+1
  • Pénzügyi/tőkebiztosítás — MOX-gyártó üzem építése/üzemeltetése nagy fixköltség — ipari skála és állami partnerség sokat számít. world-nuclear.org+1
  • Rövid kockázati összegzés (miért nem lesz azonnal tömegtermelés)
    • Jelenleg nincs működő amerikai MOX-gyártó üzem. Átállás EU-szintű gyártásra/kapacitásra vagy új létesítmény építése időigényes és drága (engedélyezés + MPC&A rendszer + konverzió). nrc.gov+1
    • DOE döntése (2025) kritikus — ha a kormány olcsó plutónium-hozzáférést biztosít, ösztönzi a piaci szereplőket; a Reuters cikk szerint a döntés év végi bejelentése meglehetősen meghatározó lesz. Reuters
    Ajánlás — mit tegyél tovább, ha konkrét céget keresel vagy partnerséget akarsz?
  • Figyeld a DOE bejelentést (2025. dec. 31. körül) — ez megmutatja, kik kapnak/plauszibilis nyertesek. Reuters
  • Kapcsolatfelvétel Orano-val vagy amerikai leányvállalataival — ők a legkönnyebb „átjáró” MOX-technológiához (partneri modell). Neutron Bytes
  • Vizsgáld a Savannah River Site lehetőségeit — ha létesítményi/állami megközelítés érdekel, SRS történeti infrastruktúrája releváns. nrc.gov
  • Fontold meg gyártó-partner keresését (BWXT, Westinghouse, GNF) — ők rendelkeznek gyártási tapasztalattal, és ha megvan a konverziós partner, technikailag képesek lennének részt vállalni. | People Strong. Innovation Driven.+1
  • Források (legfontosabbak)
    • NRC — FAQ és backgrounder: „MOX fuel is not currently being produced in the U.S.”. nrc.gov+1
    • Reuters (2025) — DOE terve a surplus plutónium átadásáról; bejelentés várható 2025 végéig (mely cégek kapnak). Reuters
    • World-Nuclear / történeti anyagok a MOX MFFF-ről (Savannah River Site, Shaw AREVA/Orano). world-nuclear.org+1
    • Orano + SHINE együttműködés USA-ban (Orano tervei a USA-ban történő újrahasznosítás tárgyában). orano.group
    • BWXT / Westinghouse források: amerikai üzemanyag-gyártók, akik rendelkeznek ipari kapacitással (potenciális gyártói partnerek). | People Strong. Innovation Driven.+1
    Valiz
    Valiz 2025. 10. 22. 11:30
    URNU ma valószínűleg eléri a 25 USD-t. Én még nem bővítettem. Valakinek ötlet a korrekció mértékéről?
    Amit elkezdtem jobban figyelni: UUUU és GE Vernova. 
    Kapzsidözsi 2025. 10. 21. 16:47
    Ma szépen kapnak a nukleáris etf-ek. Van aki bővít már?
    Martinus
    Martinus 2025. 10. 21. 10:15
    Előzmény: #373  Valiz

Topik gazda

DavidCamp
    3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek