Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Ja és ki tudja mi az a fundamentum ami miatt 5000 dollár felé megy megint az arany ára, ezüst is rallizik ? Kíváncsiságból valaki? Eseteleg?😉 (Amíg nem jön újra a jó öreg COMEX) ....
Pontosan erről van szó!!! szállítási kényszer mellett viszont a tőkeáttételes shortok feszültséget a BULLION bankok részéről kihagytad a bejegyzésedben mint másik fontos tényezőt. Jól mondom?
Amikor kényszerfeltételekben gondolkodunk, érdemes rögzíteni a legfontosabbat: a piacnak működnie kell. Ha a fizikai szállítás akadályokba ütközik, a tőkeáttételt csökkentik - bármilyen mértékig. 2008-ban megtanultuk. Ez az implicit szabályrendszer része.
Amikor a CME ilyen drasztikusan és 1 hónap alatt háromszor is túráztatja a marginokat, az szinte soha nem a kisbefektetők védelméről szól, Soha!!!! hanem a RENDSZER szintu szereplők Bullion bankok kimentesérol. Például JP, BofA, etc.... Ezt láttad decembwrben amikor a FED MBS ekert cserébe hatalmas kényszer likviditast adott a "Rendszerbe". Ez volt az ok. Nézz utána légyszíves 2s érteni fogod. . Decemberi Repók mennyisége és mértéket nézd . Csak december 29 én 75 milliárd dollár, és előtte is szinte majdnemn naponta 10-20milliard dollárok sürgős likviditadkent. Mondjam tovább? :) Ok okozat... És akkor engem oktatnak ki, na ne vicceljunk kérem. Persze hogy megsertodok. Gondolom megerted.
Miért nem jöttel hamarabb.....? :) Hasznos eszmecseret folytatahatnank. Amugy a hetenoldalazast vártam jövő hétre ezt a felpattanast, és utána többit. Most ujratervezes, analizalas van. Most újra keteselyesvlett minden, megint számoljhatok. Valoszinusegegeket szuksegszerusegeket kereshetek 2 napig+a geopolitikai eroviszonyok ujtaterkepeuese isblassan hetente változnak. Az Eurus ereje hol jobban fúj hol meg mintha szélcsend lenne.....
"" Ha a margin kovetelmenyek az egyetlen oka, hogy nem szall el a vegtelenbe az ezust ara, akkor most miert emelkedik? Hirtelen megis mindenkinek megvan a margin kovetelmeny?"" "Na látod ha erre se tudod a választ akkor nem érted a RENDSZER mukodeset. Komolyan mondom. A válasz amúgy 3 szó lenne. . Ui:kis lelkedet akkor az miért nem zavarják, hogy az 10 éve fujodo NDX lufi an a margin 6-8%. Míg az ezustnel a margin 16% felett van.
gyakorlatilag ellehetetlenítik folyamatosan a spekulatív long pozíciókat a nemesfémekben, miközben az indexekben hagyják " valakik" futni a brutális tőkeáttételt.!!!! A 7BIG az emelkedhet spekulatívan a világűrig is? Az nem baj ugye??? 🤣 Na hagyjál innentől. Köszönöm. ((Talán elnézést kellett volna kérned, azzal kezdeni , és utána írnod))
Teljesen igazad van nagyon sok pontban, pl hogy valoban van ilyen riziko analizis es on the fly margin kovetelmeny valtoztatas, COVID-nal is megtortent, sokszor pechesen jon ki. Ettol fuggetlenul a masik oldal is igaz, hany hamis konyvelest, csalast, stb-t lattunk. Ahol penz van es erdekek ott nagyon komoly csalasok, manipulaciok tortennek, rengeteg dolgot lattam a 15-20 eves tozsde karrierem alatt, olyanokat amiket elotte el sem tudtam kepzelni. Ha meg a pszichologiajara vagy kivancsi miert csalnak, hazudnak, lopnak akar magukat tisztessegesnek tarto emberek, akkor ezt a konyvet ajanlom: Predictably Irrational Book by Dan Ariely... Szovai igen, eloszor en is mindig probalom fundamentalis, technikai, logikus, jogszabalyi, algo, stb alapon megmagyarazni a dolgokat, de sajnos sokszor bejon a masik kep is (emberi kapzsisag, fraud) es persze azt se hagyjuk le, hogy millio valtozo van amirol nem tudunk, de most kicsit megvedve Placi-t a manipulaciot sem szabad kizarni, pl olvassatok utana spoofignak, egy rendszeres technika amit alkalmaznak es milliardokat keresnek vele, majd pennyket fizetnek vissza nagy szereplok es ez csak EGY a millio manipulacios technika kozul...
Azt vegkepp nem ertem, hogy miert nem errol irsz, hogy mi a problemad azzal, ahogyan en latom az ezust jovojet. Mert szerinem erre valo a forum, hogy megosszuk a gondolatainkat, ezekre mas tudjon reflektalni. "En szemely szerint ebben a pillanatban arra szamitok, hogy az ar itt fog valahol stabilizalodni, legalabb nehany honapra. Kina bezar. Marad a felelem, hogy Kina nem fog szallitani. Marad a felelem, hogy a Samsung felvasarol mindent. Az indiaiak veszik tovabb, mert mar eddig is mennyit nyertek a fizikai et-zuston, kulonben is ki tudja mi lesz a szomszedokkal (Paki es KIna). Nem tudnak uj banyat nyitni es jelentosen novelni a banyaszatai mennyiseget. Viszont az ujrahasznositas be fog robbanni. Szerintem az ezust evokeszleteket mar nagyban olvasztjak sok helyen." A Kina bezar alatt az ujevi bezarast gondoltam.
Egyszer-ketszer mar ezt is leirtam. En nem tartom jonak rendszer biztonsagi szempontbol, hogy valaki a penzenek a 10x tudja felvenni pozicionak. Pedig ez van/volt a hataridos piacon. Ha beraksz 10k USD-t egy szamlara es felveszel 100 k$ ertekben poziciot, akkor eleg egy 10% mozgas ellentetesen es a teljes toked ugrott. Es ha ezeknek a szereploknek ki kell szallnia a poziciobol, mert a tozsde megemeli a margint 10-20%-al, akkor szalljon is ki, mert messze tultolta a pozicio meretezest, fel sem lett volna szabad venni akkora poziciot. Ha igazad lenne, akkor mar ma sem tudna senki ezustot venni, sot mar decemberben megleptek volna. Ha a margin kovetelmenyek az egyetlen oka, hogy nem szall el a vegtelenbe az ezust ara, akkor most miert emelkedik? Hirtelen megis mindenkinek megvan a margin kovetelmeny? Tobb tenyt, kevesebb mellebeszedet. Ennyit kertem. A sertodekeny 6 eves beirasok kimaradtak az elozoben a felsorolasbol, hogy mire nem kivancsi itt senki.
De bizony én voltam. :)). Előre megjosolok dolgokat az anomáliak alapján. Én oldalazas vártam volna most a héten és utána lett volna az hogy kiszamolomn jövőt annak fuggvenyeben hogy pattan mint most vagy 4500$ körül vagy alatt tartják akar így akár úgy. Mechanikai vagy egyéb leszabalyozassal. En írtam a papír arany és ezüst arany és a fizikai arany és ezüst osszefuggeseirol amúgy. . A baj az hogy úgy felhuztam Mrsomm gyerek beirasan, hogy megfogadtam, kilepekna a forumbol és nem írok. Utolsó csepp volt..... Erre most jelenik meg ez a Mal22 is aki szerintem magasabb szintű forumokra irkálhat, és nagyon ertjuk egymást. Itt vagy te is és Randomly is, meg még néhányan akikkel szót értenek, és nem azok akik Dunning Kruger effektusban szenvedve osszeskuves elméleteznek, szemük előtt lévő dolgokat... Mert nem látnak át a szöveten...... Na most mit csináljak.? :)
Korábban nem te írtad, hogy ha hagynák elszállni, akkor a pénznyomtatás kontrollját elveszítenék? Ezek miatt azt gondolom nem ez volt az utolsó ilyen akció. Kína próbálja bedönteni a nyugatot ezért felárat kínál a nemesfémekre, miközben ők maguk is számtalan strukturális gonddal küzdenek.
Halvány gőzöm sincs hogy ki vagy. De végre egy ember aki nem csak néz, hanem lat is. Ellentétben Mrsommal, aki úgy oktat ki hogy nem is eléri osszefuggeseiben a RENDSZERT. Rövid az emberek memóriája. Multkor az arany túl gyors növekedése miatta a ávatkkozott be a COMEX?? pentek este reggelre és azonall életbe is lepett szabály,?? Kényszer likvifalasok eladások tomegei történtek meg ennek kovetkezzm3nyekent 120 dolllar öl 72 dollár a esett az ezüst. Arany dettó. Mi is volt az indok??? Az hogy túl gyorsan emelkedik az arany /ezüst és így tul volatililis.Ezert mechanikailag belenyultak!!!!! Ezért leszabalyozztak a letéti tokekovetelmenyek drasztikus emelelsevel. Ha tudnék most 10 + adnék neked. Végre egy ember aki érti hogy mi van körülötte, és érti rendszert is ... Ki vagy és hol voltál eddig? :)
Ez btw nem rally az en szememben, csak a hirtelen panik sell utan visszakorrigalunk mean avg-hez, szerintem itt azert mennek a felretajekoztatasok rendesen, meglatjuk kinek lesz igaza... En szemelyszerint ahogy kezdetektol irok, a nagy 20-30-40-50%-os nem fundamentumon hanem leirt mechanizmusok miatt (margin callok, margin kovetelmenyek emelkedese, most mas kerdes miert, mert lehetne a volatilitas miatt amivel ervelnek, de lattunk mar karon varjut azaz GME-nel HOOD-nal rendesen ment a buy gomb letiltasa :D)... Szoval a lenyeg, hogy gratula annak aki vett a nagy eseskor ;) es nem eladott, gratula annak is aki evekkel ezelott a hype, momentum elott vett, mert kielemezte es tudott profitot realizalni.
2008 óta nem láthattunk ilyen jelentős ugrást dollárban kifejezve. Egyre nagyobb rali van kibontakozóban a nemesfémek piacán, az arany már 6 százalékos pluszban van. Ez 278 dolláros ugrást jelent a jegyzésben - a Reuters adatbázisa szerint 2008 óta nem láthattunk ilyen jelentős ugrást dollárban kifejezve. https://www.portfolio.hu/percrol-percre/815336/2008-ota-nem-volt-ilyen-az-aranynal-1014782
Elsősorban a második negyedéves gyorsjelentési szezon friss számai és az amerikai kamatpálya alakulásával kapcsolatos várakozások befolyásolják a tőzsdei hangulatot. A befektetők többek között a nemesfémekre figyelhetnek ma is: pénteken hatalmas zuhanást láthattunk az aranynál és az ezüstnél is, tegnap is nagyon szélesek voltak a kilengések és a megnövekedett volatilitás vélhetően velünk marad még egy darabig. Ami a konkrét tőzsdei kilátásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban telt a nap, Európában is emelkedés jöhet a tőzsdéken. https://www.portfolio.hu/uzlet/20260203/oveket-becsatolni-mutatjuk-mi-tortenik-ma-az-arannyal-es-az-ezusttel-815336
Én meg 16:50-kor vettem vissza amiket eladtam, most nagy az öröm. És inkább felfelé megyünk mint lefelé ... na de majd az usa megmondja ... aranyból vettem 049-et na az szépen viszi a pénzt. :-)
Ja és Mr Somm a a WSJ és a Barrons cikkeinek lekes olvasgatasa és bemasolasa nem pótolja a rendszerszintu gondolkodást, a rendszer megértését, és a mozgatorugokat a jelenlegi geopolitikai helyzetben bizony az arany ezüst CoMEX ra LMBA bullionok intezkedeseire , és még 100 másik dologra van és volt hatása egyszerre. Azt a keppsseget ha valaki atlat felsejlő szoveten, azt te osszeskuvesnek hivod, úgy hogy nem ellenorzod le tény alapuan és gondolkodsz el rajta, az tényleg a te bajod. Ez olyan mint a globális történelem, ahol minden mindennel összefügg. Ergo vagy osszefuggeseiben rendszerszintuen képes vagy megerteni vagy nem megy és tippelgetsz, és lelkesen olvasod a mainstream sajtó cikkeket és linkelgeted.... Azt is kell persze csak az még pajtás édes kevés... 😉 Na szevasz.
Ezüst
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)