Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
Ha hazaköltöznek, akkor sem járnak jobban, csak esetleg olcsóbban megélnek. Tőlünk valamikor busz hordta a fővárosba a építő munkásokat, mindig a kisbolt előtt sorakoztak. Most semmi. A kicsi boltokban csend honol, van, aki délelőtt már ki sem nyit. Már nincs kint az ajtón, hogy alkalmazottat keresnek, megoldják családon belül. A tulaj mondta, a január, február mindig gyenge szokott lenni, de már a március is ugyan ilyen volt. Szerintem az infláció mostanra seperte ki a pénztárcákat. Eddig tartott a covid utáni fellélegzés.
Ha rákényszerítenek a környezetre menni fog szerintem. Dokumentumok vadászata elég sok dologból tevődik össze és meglepően a 3-4-5-6 hónapos kapirgáláshoz képest 1,5 hónapja kezdtem el és majdnem megvagyok/leszek 2 hónap alatt! Kell anyakönyvi kivonat, 3 darab mini szakdoga az elmúlt 5 éves munkámból, ennek megindoklásai mérnöki felsorolásokban, személyi igazolvány, nekem a TB papír ami igazolja az elmúlt 10 év jogviszonyait cégnévvel, full-time státusszal, összes diploma (4 db) szkennelve angolul, azok oklevélmellékletei (a tavalyi diplomámnak fél évig tartott a kiállítása, mert kiderült szakmérnökihez nem adnak aztán mégis), és ami nekem az utolsó az a referencia levelek vadászata, ami bízom benne március végéig meg lesz. Van egy volt munkahelyem akinél számítottam, hogy nem válaszol és keresztbe tesz de meglehet valahogyan kerülni ezt majd a tanácsadó elmondja. Aztán mehet a szakmaelismertetés, fordítás és indulhat a jelentkezés. 🤩
Angolllal szerintem nem lesz gond, "egyszerű" nyelv.. Én a némettel azért közdök mint a malac a jégen, de most járok C1 es kurzusra.. B2 vizsgám nincs, de a szintfelmérő alapján mondták, hogy mehetek a C1 be, vagy ha akarom a C1.2 be is, de azért az nagyobb lépcső (vizsgafelkészítő). Nem tudom, hogy milyen dokumentumokra gondolsz, vízum meg ilyenekben nincs tapasztalatom én csak EU-n belül ingáztam / költöztem.
Ha Fire-t szeretnél (mindegy melyik variánst) akkor, pont azon lehet nagyon "nyerni", hogyha kiköltözés után nem egyből ülsz bele a lízungel 5 ös Bömbibe amíg még a próbaidőd sem járt le. Mi is az elején igyekeztünk szerényen... Persze feleségem azért mondogatta, hogy nem ezért jött ki... de a 45. táska vagy a fene tudja hányadik cipő... szerintem felesleges. Fontos, hogy többet keress, mint amennyit költessz. Ha ehhez tanulni, kell vagy job-hopperkedni, vagy verni a tamtamot, hogy márpedig itt az ideje a fizetésemelésnek, és ne spúroskodjanak ám...
Sok dolog történt de úgy gondolom ebben a kis országban, és örülök, hogy 1,5 évvel az előre eltervezett 2026.06 helyett észbe kaptam, mai nappal kezdem az ügyintézést, az első lépés megvan, stabil B2 nyelvvizsga eredmény (C1 nem ment tanulással). Most már csak a dokumentumok vadászata fog kelleni. Valakinek van tapasztalata B2 szinttel mennyire nehéz? Alig 1 hónapja voltam Amcsiban pl. nem éreztem nehéznek a kommunikációt.
Elvileg ha az embernek van 5 baratja akkor Te pont a kozepen allsz, medianja vagy. Valaki sikeresebb, tobb a penze a masik pedig kevesbe sikeres es kevesebb van. En kb. ezt latom akikkel beszelek. Vannak sikeresebbek, tobb loveval de kevesbe is. Ha mar kulfold akkor meg kell adni a modjat, nem? :)
Az élet nem fair, mindenkinek magának kell kikaparni a gesztenyét. Szerintem. Bennem is van egy bizonyos fokú "irigység", nagyon rossz tulajdonságom, de óhatatlan hasonlítom magam a környezetemben levőkhöz, ismerősökhöz. Anélkül hogy figyelembe venném, azt hogy ők milyen családi háttért, támogatást kaptak, örököltek, hiába 1 szülő úgy tudták forgatni a pénzt, hogy abból lett. Én sem panaszkodhatom, mert kaptam a szüleimtől egy hatalmas fél családi házat szuper lokációban magyarországon, az állagán sajnos még van mit javítani . Illetve ki kellett fizetni egy tesót. De nincs okom panaszra, sikerült úgy szerveznem az életem, hogy mostmár ha akarom ki tudnám fizetni, de egyelőre hagyom inflálódni (kinőni a hitelt). Illetve feleségemmel már azon gondolkodunk, hogy mit lenne jó venni. Bódei tó partján valahol, vagy legalábbis part menti településen, esetleg Zürcihi tó, csak az a rohadt svájci akcentus... a hideg kiráz tőle... ha a Fűrész karaktere úgy beszélt volna akkor lehetett volna még félelmetesebb... Én továbbra is úgy látom, hogy magyarországon ha nincs olyan szülői nagyszülői támogatás ami alapból a 8-9-10 . percentilisbe repít akkor a lehetőségek erősen korlátozódnak, mert lehet hogy nem tud elmenni olyan egyetemre tanulni, mert messze van drága stb... A nyelvtudás nagyon nagy plussz még + jó szakmba vagy egy használható diploma. Utána már minden az egyénen múlik. Akinek nem kell fizetni hitelt és kiköltözés után tud jó munkát találni annak azért bőven tud félre tenni, hogy pár év után legyen egy önereje ha épp arra tartja Úri/hölgyi gusztusa. Vagy FIRE (előnyugdíjjazás) és Carpe FCKN diem...
Tudod örök mondás, nem a zselye kicsi a pofátok nagy :D ez esetben az Edináké... Azért éjszakánként 300 .. az nem épp olcsó Ha meg 1 főre akkor meg kifejezetten krva drága.
Szerintem a Gombos Edinának van pénze és nem a férjének, de mindegy is. És nem Amerikába ment férjhez. Ezt a másik nőt csak azért raktam fel, mert le van nézve a mexikói. Igen, de nézzünk már magunkra is, mert mi is bőven lenn vagyunk a mexikóiakkal egy szinten.
Imádom ezeket a nőket akik jól mentek férjhez az USA-ban! Gombos Edina és társai. Így könnyű.. Férj hazahoz havi ötezer dollárt úgy könnyű otthon lenni meg utazgatni szállodákban lakni stb. Gombos Edina azt mondta a múltkor egy 300euros szállásra hogy olcsó. Értem.
Azért azt is vegyük figyelembe, hogy a magyar és mexikói szint kb. ugyanaz a szint a másik szintről nézve, de persze vannak jómódú mexikóiak és magyarok is. De az átlag magyar és mexikói az teljesen egyforma. Fekete, cigány és mexikói is van orvos, ügyvéd, rendőr, bíró, stb.
Külföldi tapasztalatok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.