Topiknyitó: FeherTibi 2023. 07. 27. 09:33

Külföldi tapasztalatok  

Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta szombat, 11:00
Előzmény: #871  slash

Szerintem ez mindenhol így van. Mindenki félti a helyét.
Nemrég  hivatalban voltam, ahol egy fiatalka kislány nem nagyon boldogult, így a tapasztalt, nyugdíj előtt álló matuzsálemtől kérdezett. Persze tanácsot nem kapott, csak azt, hol nézhet utána, had szenvedjen vele. Mivel még így sem ment, szólt  a főnökasszonynak, aki szól a nyanyának, az meg fél perc alatt megcsinálta. Na ugye, mekkora szükség van rá, nélkülözhetetlen.
Persze volt fordítva is, mikor az idősebb hölgy elém tolta a nyomtatványt, töltögessem ki a száz kvízkérdést. Mondom neki, a villanyóra számát nem tudom, segítsen. Mondja, azt pedig oda kell írni. Menjek haza ezért? Háááát!!!??? Legjobb, ha lefényképezi- kaptam  a választ. Ja, az van  a telefonomban....így szépen be tudtam írni. A banya mondja, hogy nem jó, mert a nyolcas helyett B van. Na akkor ha minden kívánságom teljesült volna, a néni már örömlányként melegedne a pokolban . Mondja, ő ezt látja a képernyőjén. Majdnem egy órát izzadtam ott, mire a nyomtatványról begépelgette a gépbe az adatokat.
Két nap múlva újra mentem, a másik bérlővel és egy kis hölgyikéhez kerültem. Egy mondatban elmondtam, mit akarok, elkérte az igazolványomat, meg a bérlőjét, aztán elém nyomta a tabletet, itt írjam alá. Ennyi??? Igen, a többi megy az email címemre.
De akkor mit csinált tegnap előtt a banya???? Eljátszotta, hogy itt ő az atyaúristen? Vagy még mindig azt hitte,  szociban vagyunk, mikor ő kezdett???
szieszta szombat, 10:35
Előzmény: #869  FeherTibi

Egyik ismerősöm egy osztrák gazdánál dolgozott egy szőlősben. A présházban volt neki kialakítva egy picike szoba, ott lakhatott a szezonban. Több, mint 20 évet dolgozott ott, most elérte  a nyugdíjkorhatárt. 
Azt nem tudom, ott hogy van, de  a gazda nem akarta elengedni, ezért nem írta alá az igazoló levelet. Gondolom osztrák nyugdíjat szeretett volna. Enélkül viszont esélye sincs....így magyar kisnyugdíjasként élheti fel az összekuporgatott vagyonkáját. Szerencséjére van mit, mert amíg ott dolgozott, egy perc szabadideje sem volt, hogy költekezzen. Sokszor még az ebédje is csak egy szendvics volt.
Nem azért akart nyugdíjba menni, mert elege volt, hanem már nem bírja. Egészsége nem az igazi, mindene fáj.
slash
slash szombat, 09:10
Angliában voltam gyakorlaton egy szoftver Security cégnél. Elején mindenki tök kedves a ott dolgozó  magyar csaj jó dumcsizások majd amikor kérdeztem hogy nem-e tudnának felvenni mindenki keresztbe tett. Ott rohadjanak meg. 
Vodafonelive
Vodafonelive szombat, 07:52
Olvastam egy reddit kommentet ahol 7-8 évvel ezelőtt kapott egy magyar dolgozó egy magyar munkáltatótól egy nagyon rossz szájízű levelet. Úgy gondolom létezhet olyan ami nem csak pozitív de akkor Te sikerrel jártál. 🙂
FeherTibi péntek, 10:55
Engem évekkel ezelőtt egy osztrák  munkahelyről próbaidő végén elküldtek, és egy szép ajánló levelet kaptam. A tartalma nem volt igaz, de jól esett :-)
FeherTibi péntek, 10:54
Törölt hozzászólás
Vodafonelive
Vodafonelive péntek, 09:29
Előzmény: #865  slash
Szerintem a mai világban már pont nem jó beragadni egy területre ha csak nem vagy vállalkozó/vezető aláírási tervezői-ellenőri szinten, mert ha váltani kell és nagyon speckó a tudásod akkor rosszul elsülhet minden. Pont a vegyes tervezői-üzemeltető tapasztalat miatt 2 irányba is tudok mozdulni 1 helyett. A CNC csak ma reggel jutott eszembe, ezen nem nagyon gondolkodtam de természetesen körbe fogok nézni ezen a területen is, akkor már 3 irányba tudok elmenni. Jól írod, kint cadmonkey melót keresnék elsősorban, aztán ki tudja melyik állás lesz érdekes! :)
Vodafonelive
Vodafonelive péntek, 09:25
Előzmény: #863  N0MAD

Ez inkább multi amit írsz, nem? Én itthon nem ezt tapasztaltam multinál, hanem minden elég gyorsan ment. 😅Németeknél, osztrákoknál (talán Svájcban is) kötelező ajánlólevelet írni.
Na hát ez itthon nem divat viszont mivel leépítettek annyi segítséget kaptam vezetőmtől, hogy írhattam egyet magamnak amit átnézett és javított benne. A németet sajnos csak google fordítóztam, mert kb. 2 órám volt rá.
Másik kommentedre, ha próbaidőn elküldenek, akkor is adnak ajánlólevelet nem tudod?
slash
slash péntek, 09:15
Előzmény: #864  slash
Egyvalamihez érts de ahhoz kurvára. 
slash
slash péntek, 09:13
Előzmény: #861  Vodafonelive
CNC eszterga állás nagyon jó. Válaszd azt . nehéz lesz és szenvedés de majd segítenek talán. Kisebb ócska rutin melók aztán nehezebb cuccok. Én is tanultam AutoCAd meg Cadkeyt bár másfelé mentem. 
Hagyd a szaros hajókat meg a kulimelót. Magadba fektess be. 
N0MAD péntek, 09:04
Előzmény: #862  N0MAD
Lehet hogy egy honapod a ceges szabályzattal etikai kodexel, belső oktatásokka megy el. 
Megvan az iskolai alapod, ők is tudják hogy nem megy minden rutinból, a többit felszedegeted.
Ne ugorj bele a mosogatásba mert belragadsz. És amiatt magyarázkodhatsz majd, ami lehet nagyobb probléma mint a rutintalanság. 
N0MAD péntek, 09:01
Előzmény: #861  Vodafonelive
Csak gondolkozási mankóként, de nem kell rám hallgatnod:
Lazulj el. Pályázd meg a menőbb állást, ha nagy lenne a kabát akkor vagy betanítanak, vagy más feladatot kapsz vagy legrosszabb esetben elküldenek de akkor is kerestél, tapasztaltál pár hónapot. És lesz referenciád, csak kell valamit mondanid miért jöttél el próbaidő alatt, lesz nyelvi rutinod, szedsz fel tudást, látni fogod mire kell gyúrnod. Az a mondás az uj jo ha egy honap alatt a ferfiwc-t megtalálja. 
Mosogatni akkor is tudsz ha minden kötél szakad. 
Vodafonelive
Vodafonelive péntek, 07:46
Előzmény: #860  EURHUF_goes_to_haven

Ez a hozzaszolas eleg vegyesfelvagott lesz, ertekelem amit leirtal es valaszoltal, mert hasznos!Volt lehetosegem par napja egy volt kollegaval beszelni akinek hajos tapasztalata volt es teljesen ledobbent, hogy a mosogatoi, takaritoi, mosodai munkakat nezem egy hajon az ertelmesebb munkak helyett.(pl tengereszmernoki)
En egeszen 2 evvel ezelottig tanultam de csak tavaly nyaron allamvizsgaztam. Aztan ertem mit irsz viszont tudom, hogy a tervezes nekem nehol mar tul magas szint, nem ertek hozza es igazabol negativ tapasztalatom van de nem tudnek kint masban elkezdeni dolgozni a nyelv miatt. Van egy cnc-gepkezeloi okj-m aminek van nemet nyelvu europass forditasa, viszont sohasem dolgoztam benne es sohasem dolgoztam gepiparban, hogy osszessegeben tudjam/lassam a piacot. Ok, egyetemen az egyik targyon kellett nc kodot irni egy beadandoban de ennyivel megallt a tudomany. Igazabol a legkisebb ellenallas fele kene menni most angollal.
Fu meg sohasem lizingeltem vagy hitelkartyasitottam el magam (csak amit a bank kotelezett nekem). De azert a mostani helyzet is mutatja, hogy valami aran tudtam sporolni, 2 hete meg irjak a cikkek, hogy valakinek 1 honap megtakaritas is necces, nemhogy 6-12 honap!
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 11:26
Előzmény: #859  Vodafonelive
Magunk között szólva, ha szeretnél élet minőségbeli lépcsőt (1 vagy akár 2-t) akkor felejtsd el ezt a 2k  bruttót, inkább szívd fel magad törtess, tervezz, tanulj, akkor hipp-hopp feljebb tudsz lépni 1-2 lépcsőt életszínvonalban, mintha még most fiatalon megragadsz ezen a szinten akkor később se lesz ambíciód (és lehetőséged) váltani. 
Az elején gatyamadzag szoros, és csak lassan kiengedni, felesleges lízinget és hitelt nem vegyél fel üsd a régebbieket, és ha azok megvannak és jól érzed magad, és van egy jó fizetésed akkor akár lakhatásra venni egy ingalant.. ez szerintem 5-10 éves tervbe benne kéne hogy legyen, közepes ambícióval. Nem bele vau, csak úgy hogy fiatal vagy és fél népszabadságnyi papírod van pocsékba menne az a sok tanulás, ha nem felelős pozícióba mennél (ez persze a te döntésed én csak mint kívülálló így látom).
Vodafonelive
Vodafonelive csütörtök, 10:53
Előzmény: #857  EURHUF_goes_to_haven
Az kemény, gratula. 🙏🏻
Ami oldalakat nézek.: karriere.at, ams.at, linkedin, indeed. Ahogy nézem ez Kununu, mintsem Kanunu, nem? (Németországi álláskereső).
A bruttó 2000€-val többet keresnék ott kint, mint itthon. Félretenni nem tudnék ennyi pénzből de ha már a hiteleimet elő törlesztgethetném belőle sokat számítani. Sajnos most a hiteleimet takaréklángra teszem, pedig kettőt előtörlesztésén gondolkodtam 2026-os tervben…
Vodafonelive
Vodafonelive csütörtök, 10:29
Előzmény: #856  slash
Lehet, hogy nem a legmérnökibb de több, mint 3 év tapasztalatom van benne és szívesen csinálom. Itthon amúgy is ebbe helyezkednék el ami nem NER cég. Lehet a “gondnok” csak 1 épületet kezel de itt többről van szó, ami a csövön kifér. Fejlesztéseket pedig valószínű nem a gondnok fog számolgatni akik többsége a számítógépet is nehezen kezeli. (Tapasztalat)
Az viszont tény, hogy jó ha benne van a zsebében az a rengeteg jó vállalkozó akiket tendereztetni lehet a munkára.
Tervezésben nincs jó tapasztalatom, kevésbé csinálnám, mert nagyon durván felelősségteljes munka ahol mindig aktívan az új dolgokat kell tanulnod.
Harmadik opció a kivitelezés, ott sokkal karakánabbnak, kiállással kellene rendelkeznem (még nem próbáltam).
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 10:09
Előzmény: #855  Vodafonelive
Én mikor kijöttem kértem bruttó 5 öt... 5% al alá, de megadták, és azóta kaptam még emeléseket. Kanunut nézd, és az alapján a közepe alatt ne adj be pályázatot.
Ha otthon leszek leinfózom statikus (tervező) ismerőst hogy náluk a rajzolók kb hogyé vannak. De tippre nettó 2 fölött kellenek hogy legyen , talán 2,5k. Azaz inkáb 4k bruttó.
2k bruttóból még albérletet is fizetni, meg régi hiteleid... azért az combos lenne... 
slash
slash csütörtök, 09:18
Előzmény: #855  Vodafonelive
A létesitmény üzemeltetés (magyarul: gondnok) egyrészt min 40 feletti kapcsolatokkal rendelkező embereknek valók akik csak kihívják a szakembereket. Értenek valamihez de igazából semmihez. 
Neked ez nem való. Fiatal vagy hozzá. 
Vodafonelive
Vodafonelive csütörtök, 06:10
Előzmény: #854  EURHUF_goes_to_haven
Ezért is érezném a szimpla és szigorúan rajzolói pályát reálisnak kint, ahol mindent elmondanak, nincsen felelősség és talán fel is vehetnének. Tervezésben nagyjából junior/pályakezdő szinten vagyok és lassan 6 éve nem is terveztem/számoltam (2019-ben csináltam utoljárra). Ha nagyon sok időt belefeccelek talán meg tudnám csinálni egy komplett családi ház épületgépész terveit gázellátás nélkül, mert azt mindig csak rajzoltam, sohasem számoltam.
Más területen jobban érezném magam, mint a létesítményüzemeltetés(facility management medior szint), viszont oda a legfontosabb a szóbeli kommunikáció megléte ami nincs, mert most kezdtem el barátkozni a némettel.
Különben néztem a béreket és br. 2000-2300€-ért vannak olyan junior tervezői állások Bécsben ahol felelősséget is kell vállalni, ami picit visszás, azért ez a minimálbér szint felelősséggel, szállodában takarítóként még többet is fizethetnek…
EURHUF_goes_to_haven szerda, 14:57
Előzmény: #853  Vodafonelive
Cége válogatja. Ahol vevővel kell beszélni, beszállítókkal tárgyalni, ott azért jobban elvárják, de sokszor jó az angol... papírt tőlem nem kértek, de lehet olyan cég ahol igen. 
Elvárni szerintem nem várják el, rengeteg a bevándorló, ha magabiztos vagy és beszélsz, és látják rajtad hogy akarsz az mindenképpen plussz pont. (persze van olyan ajtó amit nem nyit ki, de hát te se Mertz posztjára pályázol egyből...).
Amire inkább tippelnék, ha már épületgépészet, hogy ne csak az MSZ szabványokkal legyél képben, hanem a német IEC- DIN-t is kezd el megkedvelni, mert a bürokrácia melegágya itt minden....
Ha ott valamit eltolsz, az lehet drága, ha ködbérben kell javítani.
Szerintem állások itt specializáltabbak, nincs nagyon olyan hogy 1 ember csinál mindent, inkább  a nagy építkezéseken mindenre külön van ember. Villany, biztonságtechnika, IT, Légtechnika, Hűtés-Fűtés, statikus, és a többi. Lehet emiatt találsz keveset. Kérdés még hogy magánszektor vagy inkább ipari mert ott megint az elvárások mások amennyire tudom . Amit nagyon szeretnek, ha tudsz önállóan dolgozni, de ha kell tudsz segítséget kérni. De persze cége válogatja. 
Vodafonelive
Vodafonelive szerda, 12:36
Előzmény: #852  EURHUF_goes_to_haven
Köszi, az akcentust megszólják a németek? A németek elvárják a nyelvvizsgát vagy ez magadnak kell? Próbálok az A2 szintig eljutni de már most látom, hogy hosszú út elé nézek. :’)
Ha az osztrákok vagy németek látják a nyelvi próbálkozásod adnak időt a tanulásra? Hm, diplomám elvileg EU-snak minősül. Ha valaki osztrákban éves bért ír azt 14-el kell osztani?
Én voltam magyar céggel fél évet németben és emlékszem erre a lapra, amúgy sem vagyok megkeresztelve de másnak még jól jöhet.
Autóm nincs(még) de jogsim van.
Amúgy néztem indeed, linkedin és karrieren bécsi állásokat. (Épületgépészeseket) Nincs nagy választék. 20-30 darab van ami junior vagy alatta szint.
EURHUF_goes_to_haven szerda, 11:26
Előzmény: #851  Vodafonelive
Bocsi nem láttam a kérdést.
Én egyetem mellett (helyett :D) dolgoztam 5 évet ausztriában egy Sörsátrakat bérbeadó cégnél, ott rengeteget szedtem fel németből a legundorítóbb Burgenlandi akcentussal :D. 
Mikor a mostani cégem leányvállalatához kerültem nem tartottam magam csak talán B1 es szintre vagy talán A2... 
Angol mindig erős volt, ott nem volt gond a párbeszéddel soha, szaknyelvvel se. 
(Ebből van is vizsgám).
A magyar leánycégnél lehúztam 3 évet, és közben 2 megüresedő német pozira is pályáztam (cégen belül) elsőt nem kaptam meg, másodikat igen. Így keürltem ki, akkor már tudatossan jártam magántanárhoz, az kb B2 ig húzott fel.
Most itt járok 2 félév óta C1.2 nél járok, gondolkodok egy C1 es vizsgán talán jövőre.
Gyerekkoromban utáltam a német nyelvet, ellenérzéseket váltott ki, most már rádióból is mindent értek és hivatalos dokumentumok nagyrészét is . Nehéz dió, de az elhelyezkedés könyebb (nem kell vízum, meg pontok és a papírjaid EU-n belül elvileg sokkal könnyebben elfogadják "Anerkennung".).
Ausztriában törvényi 14 hónapra fizetnek, németországban össze-vissza, kérdés hogy a cég benne van e szakszerezetben IG Metal pl... és hogy milyen szerződést kapsz (Ausertariflich vagy Tarif vertrag elég nagy különbségek vannak.)
A német adórendszerre még érdemes figyelni, én évi 1x tanácsadóval csináltatom meg, házaspárnak 80€... első évben hozott vissza 2500€-t , tavaly és tavalyelőtt ráfizetés volt, idén megint + os.. 1800€... Figyelni kell milyen adókategóriát kérsz ...(egyedülállóként 1 es ott nincs gond). házaspárnak 4-4 vagy 3-5!! De én inkább javaslom a 4-4 et, hacsak nem vagy egy tőzsdei cápa aki úgy forgatja a vagyont hogy az látható hozamot hozzon..
Magyar rendszámmal tudtommal 3-6 hónap ameddig tűrnek (nem büntetnek) én 1 évig húztam 2 figyelmeztetést kaptam, utána kellett a német rendszám.
Bejelentkezéskor szigorúan Ateista! (hacsak nem akarsz havi 50€-t hogy autómatán lenyúzzanak rólad). Évi 600€ ... mégiscsak... 
Ha más kérdésed van keress nyugodtan, szívessen válaszolok. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 12. 14. 11:32
Előzmény: #839  EURHUF_goes_to_haven
Azt lehet tudni, hogy Ausztria vagy Németország felé vettétek előbb az irányt? Amikor ez megtörtént volt német nyelvtudás is vagy angol és mellette építettétek fel a németet? Már beszéltem nyelvtanárral, idén kezdeném el a német nyelvtanulását teljesen a nulláról. (amit 6,5 éve tanultam picit próbálom feleleveníteni, mert a füzeteim megvannak)
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 04. 08. 07:38
Előzmény: #847  unidentified user
Nincs semmi meglepo, velem is ez volt 19 evesen. Lehet kell egy kis ido aztan ujraprobalkozni, akkor hatha.
Goldstein17 2025. 03. 31. 11:06
Előzmény: #823  slash
5000 dollárból esetleg Kistarcsán lehet nagy lábon élni.
szieszta 2025. 03. 31. 07:10
Előzmény: #847  unidentified user

Ha hazaköltöznek, akkor sem járnak jobban, csak esetleg olcsóbban megélnek. Tőlünk valamikor busz hordta a fővárosba  a építő munkásokat, mindig a kisbolt előtt sorakoztak. Most semmi. A kicsi boltokban csend honol, van, aki délelőtt már ki sem nyit. Már nincs kint az ajtón, hogy alkalmazottat keresnek, megoldják családon belül.
A tulaj mondta, a január, február mindig gyenge szokott lenni, de már a március is ugyan ilyen volt.
Szerintem az infláció mostanra seperte ki a pénztárcákat. Eddig tartott a covid utáni  fellélegzés.
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 03. 14. 07:33
Előzmény: #844  EURHUF_goes_to_haven
Ha rákényszerítenek a környezetre menni fog szerintem.
Dokumentumok vadászata elég sok dologból tevődik össze és meglepően a 3-4-5-6 hónapos kapirgáláshoz képest 1,5 hónapja kezdtem el és majdnem megvagyok/leszek 2 hónap alatt!
Kell anyakönyvi kivonat, 3 darab mini szakdoga az elmúlt 5 éves munkámból, ennek megindoklásai mérnöki felsorolásokban, személyi igazolvány, nekem a TB papír ami igazolja az elmúlt 10 év jogviszonyait cégnévvel, full-time státusszal, összes diploma (4 db) szkennelve angolul, azok oklevélmellékletei (a tavalyi diplomámnak fél évig tartott a kiállítása, mert kiderült szakmérnökihez nem adnak aztán mégis), és ami nekem az utolsó az a referencia levelek vadászata, ami bízom benne március végéig meg lesz. Van egy volt munkahelyem akinél számítottam, hogy nem válaszol és keresztbe tesz de meglehet valahogyan kerülni ezt majd a tanácsadó elmondja. Aztán mehet a szakmaelismertetés, fordítás és indulhat a jelentkezés. 🤩
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 03. 14. 07:26
Előzmény: #843  EURHUF_goes_to_haven
Nem írtam Fire-t sehol.
De ha nagyon úgy van és semmit nem veszek akkor egy hónapban megtudom spórolni a nettó fizum 40%-t.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 03. 13. 07:13
Előzmény: #842  Vodafonelive
Angolllal szerintem nem lesz gond, "egyszerű" nyelv.. Én a némettel azért közdök mint a malac a jégen, de most járok C1 es kurzusra.. B2 vizsgám nincs, de a szintfelmérő alapján mondták, hogy mehetek a C1 be, vagy ha akarom a C1.2 be is, de azért az nagyobb lépcső (vizsgafelkészítő).
Nem tudom, hogy milyen dokumentumokra gondolsz, vízum meg ilyenekben nincs tapasztalatom én csak EU-n belül ingáztam / költöztem.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 03. 13. 07:11
Előzmény: #841  Vodafonelive
Ha Fire-t szeretnél (mindegy melyik variánst) akkor, pont azon lehet nagyon "nyerni", hogyha kiköltözés után nem egyből ülsz bele a lízungel 5 ös Bömbibe amíg még a próbaidőd sem járt le.
Mi is az elején igyekeztünk szerényen... Persze feleségem azért mondogatta, hogy nem ezért jött ki... de a 45. táska vagy a fene tudja hányadik cipő... szerintem felesleges. 
Fontos, hogy többet keress, mint amennyit költessz. Ha ehhez tanulni, kell vagy job-hopperkedni, vagy verni a tamtamot, hogy márpedig itt az ideje a fizetésemelésnek, és ne spúroskodjanak ám... 
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 01. 29. 07:10
Sok dolog történt de úgy gondolom ebben a kis országban, és örülök, hogy 1,5 évvel az előre eltervezett 2026.06 helyett észbe kaptam, mai nappal kezdem az ügyintézést, az első lépés megvan, stabil B2 nyelvvizsga eredmény (C1 nem ment tanulással). Most már csak a dokumentumok vadászata fog kelleni. Valakinek van tapasztalata B2 szinttel mennyire nehéz? Alig 1 hónapja voltam Amcsiban pl. nem éreztem nehéznek a kommunikációt.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 09. 06. 09:31
Előzmény: #839  EURHUF_goes_to_haven
Elvileg ha az embernek van 5 baratja akkor Te pont a kozepen allsz, medianja vagy. Valaki sikeresebb, tobb a penze a masik pedig kevesbe sikeres es kevesebb van. En kb. ezt latom akikkel beszelek. Vannak sikeresebbek, tobb loveval de kevesbe is.
Ha mar kulfold akkor meg kell adni a modjat, nem? :)

Topik gazda

FeherTibi
3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek