Köszi Ádám, Nagyon hasznos amit írsz, mert segít megérteni, hogy miben kell fejlődjünk. Pár gondolat: 1, Prémium: Egyetértek, de ami árnyalja a képet, hogy van a vagyonkezelésen túl egy oktatási tevékenységünk, ami az eredménykimutatásban megjelenik, de a cég mérlegében nem. Ez azt jelenti, hogy ahogy az oktatás skálázódik, úgy lesz egyre nagyobb a különbség a book value és a reális teljes cégérték között. A dilemma az, hogy book value jól tükrözi a befektetési tevékenységet, de minden mást nem. Ilyen szempontból szerintem idővel az IFRS szerinti EPS lesz érdekesebb, mert abban mind a befektetési tevékenység értékteremtése, mind az oktatási tevékenység értékteremtése együtt látszik. 2, A portfóliócégek kapcsán teljesen értem, amit megfogalmazol, ebben igyekszünk fejlődni és többet megmutatni. Ezzel kapcsolatban hamarosan kitaláljuk, hogy hogyan és amint elkészülünk, közzé fogjuk tenni. Üdv, Balogh Petya
Egy rövidnek indult, de végül nem rövid feedback részvényesként és a tegnapi befektetői klub résztvevőjeként: Én leegyszerűsítve a következőképpen gondolkodom az STRT-ről: Az alulértékelt magyar startup szcénában látok növekedési lehetőséget, azt elemzem, hogy miért jó nekem az STRT-be fektetni azzal szemben, hogy közvetlenül a startupokba fektetnék. Az előnyöket jól kidomborítjátok: Nagyon sok időbe telik rendesen felkészülni az egyes startupokból még technológiában tapasztalt embernek is, és mivel nem egész nap ezt csinálom, szinte biztos, hogy nem is tudnám olyan jól csinálni mint ti. Említitek a nagy méretű portfólió miatti kockázatcsökkenést is. Ez is egy nagy előny, bár én ezt kevésbé tartom fontosnak: Szerintem sokan vagyunk, akiknek már eleve nagyon diverzifikált a portfóliója, ezért én szívesen teszek a portfóliómba akár kockázatos elemeket is ha nagy a várható értéke. Nincs annyi tőkém, hogy akkora portfólióm legyen mint nektek, tehát annyira nem tudom porlasztani a kockázatot, viszont kevesebb elemmel tudok diverzifikálni, mert sok kevéssé korreláló assetem van, míg az STRT portfóliójában ezért viszonylag erősen korreláló assetek vannak. A hátrányok a következők lehetnek: - A mindenkori prémium. Ez az STRT esetén egyébként teljesen korrekt, jelenleg a portfolio.hu szerint a market kapitalizáció kb. 5 milliard forint, az STRT oldalán pedig leolvasható a mérlegfőösszeg, ami 3.8 milliard forint, ami egy 30%-os prémium: leegyszerűsítve ennyivel fizetek többet, mintha közvetlenül a portfóliócégekbe fektetnék. Ha hozzávesszük, hogy a market kapitalizáció borzasztóan kis forgalom melletti aktuális árfolyamon lett megállapítva, és inkább a nagyobb volumenű tranzakciók átlagárfolyamát nézzük, mint amiken pl. a zárt körű tőkebevonások folytak, a premium még a 30% is kisebb, teljesen elfogadható. - A másik, nagyobb hátrány, hogy nagyon keveset lehet tudni a portfólióról. Van amit nagy nehezen össze lehet róluk kaparni, van amit lehetetlen. Nekem nem teljesen világos, hogy miért nem lehet erről többet nyilvánosságra hozni, számomra az STRT értékét ez nagyban növelné. Az ideális az lenne, ha könnyen böngészhető formában az összes portfóliócégről elérhetőek lennének az STRT oldalán a következő adatok: - Hány %-a van a portfóliócégnek az STRT tulaljdonában. (+hitel, SAFE stb...) - Mikor, milyen értékelésen lettek ezek megvéve, mikor milyen értékelésen voltak exitek. Az ideális az lenne, a mások általi befektetések tranzakcióit is lehetne látni - A cégek alapvető pénzügyi adatai: kb. elég lenne már az árbevétel is. - És a legfontosabb: a metodikátok szerinti értékelés: konkrétan az adott cég milyen szabályok alapján mennyire van értékelve. Ha valamiért az individuális cégekkel kapcsolatos adatokat nem akarnátok nyilvánosságra hozni, a semminél még a szektoronkénti aggregált adatok is többet segítenének: hány százalék van bekerülési értéken értékelve, hány százalék revenue szorzóval becsülve, szektoronként átlagosan mekkora revenue szorzó van alkalmazva. Mekkora az átlag revenue növekedés mondjuk szektoronként. Ezek nélkül csak simán vakon bízunk bennetek, amit meg is teszünk bizonyos mértékig, :) de több transzparencia sokat segítene a cég értékét jobban becsülni, és még többet fektetni az STRT-be. Az ilyenfajta elemzés különösen fontossá válik majd, ha picit érettebb fázisba kerülnek a portfóliócégek, és már jobban lehet számok alapján értékelni gut feeling helyett.
Ha szereted a pénzügyeket, akkor nyilván az éves beszámoló és mellékletei is könnyen csúsznak. Ha kevésbé szereted, akkor az évértékelő első 13 oldala az érthetőbb. Ha pedig egyetlen ábrát néznél csak meg, akkor szerintem az IFRS alapú Eredménykimutatás a legizgibb, az évértékelő 11-es oldalán.
Kedves Leendő vagy Jövőbeni Részvényesünk! 2024 a STRT Holding első teljes üzleti éve volt a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán. Az időszak az építkezésről szólt, ami alatt olyan utat jártunk be, melyre méltán vagyunk büszkék:
Túl vagyunk a 100. befektetésen, az ország egyik legaktívabb kockázati tőke befektetője lettünk,
A Kürt Akadémia oktatási üzletágának megvásárlásával jelentősen skáláztuk, valamint tematikában is bővítettük oktatási tevékenységünket,
Év végével nagyvállalati igényekre szabott innovatív tanácsadó üzletágat indítottunk,
Jövőbeni terveink megvalósítása érdekében meghirdetjük 2025-ös zártkörű tőkebevonásunkat.
A fenti témák bemutatása érdekében sok szeretettel meghívjuk a STRT Holding Befektetői Klub eseményére. A STRT Befektetői Klub programja: Az innovációs szektor helyzete - gazdasági körülmények vs. üzleti lehetőségek előadó: Balogh Petya, vezérigazgató A STRT Holding 2024. évi beszámolója (auditált, előzetes adatok) előadó: Nagy István, pénzügyi igazgató, Langmár Péter, befektetési igazgató, Balogh-Mázi Mária, oktatásért felelős vezető A STRT Holding 2025. évi zártkörű tőkebevonás előadó: Balogh Petya, vezérigazgató Társbefektető szerepe és szemlélete a hazai startup szektorban előadó:
Csillag Péter (HunBAN) Anyagi függetlenség és startup befektetésekelőadó: Bognár Balázs (Fire Hungary) Az előadásokat követően a résztvevőket állófogadásra hívjuk. Időpont: 2025. március 18. (kedd) 18:00 órától Helyszín: STRT Holding, Bp II. Kerület, Lövőház u 39. II. emelet. Részvételi szándékát, kérjük (a teremkapacitási tervezés miatt is) jelezze ezen a linken. Oktatótermünk kapacitását meghaladó létszámú érdeklődő esetén újabb időpontot tűzünk ki a közeljövőben.
Aktuális trendek: 2021-22 brutális csúcs volt kockázati tőkebefektetésben globálisan, az olcsó, COVID utáni piacserkentésre szánt pénznyomtatás miatt elszálltak az értékelések és a befektetések volumene. Ez 2022 közepén futott ki és tört meg, 2023 jelentős csökkenés volt 2022-höz képest, 2024 pedig enyhébb korrekció még 2023-hoz képest is. 2024 eddigi adatok alapján a derbi előtti szint fölött van kicsivel, azaz a 2019-2020 körüli volument hozza. Európában kicsit kisebb volt az elszállás, mint USA-ban, így kisebb volt a korrekció is. Közép-Kelet-Európában alig volt post-COVID derby, így kisebb volt a lassítás. Magyarországon nem volt derby, de 2022 végével kifutott az EU-s és állami támogatással működő kockázati tőke nagyja, így szinte teljes vákuum alakult ki a piacon.Mindez számokban: Észtországban a derby alatt 2100€ / capita volt a kockázati tőke beruházás per fő, ez 915€-ra esett. Magyarország a csúcson 40€/capita volt, ez tavaly 5-7€/capita lett, attól függően, hogy kinek a számait vesszük. Azaz a százada alatt. Ez a vákuum amúgy segít nekünk az egyik oldalról, mert többet ér a pénzünk, kisebb a verseny, alacsonyabbak a befektetéskori cégértékek, mint a régióban. Azaz olcsóbban lehet beszállni.Amit szintén látunk, hogy az állami befektetők (pl Hiventures) és EU-s pénzes befektetők (S3 alapok) helyét elkezdte átvenni a magántőke, több lett az aktív angyalbefektető. De még mindig roppant kevés. Várakozások: A hazai tőkehiány részben enyhült kicsit, idén év elejével indultak el inkubátorok, akik kisebb összegeket (30-50m) tudnak befektetni, így az első-második körös tőkebevonások meg tudnak valósulni, több cég tud elindulni. A későbbi fázisban is indultak új alapok (Impact Ventures, Lead, Portfolion, OUVC) de még mindig kevés. Mi nagyon sok új befektetést végeztünk az utóbbi 2 évben, 49 új céggel bővült a portfóliónk 2023 eleje óta. Ezeknek a cégeknek mostanában esedékes a következő körös tőkebevonása. Ahogy ezek megvalósulnak, úgy tudjuk az ő értéküket jobban kimutatni a portfóliónkban.
Aki ismer, tudja, hogy elég kritikus vagyok, mindig azzal aki ott ül, aki épp hatalmon van. Azzal vagyok elégedetlen, aki tehetne többet, akinek - innen nézve - lehetősége lenne rá. Cégvezetőként azonban a fontos az, hogy nem érdekel a politika, nem érdekel a NER, a piacnak dolgozunk. A kicsi témánk jelentős szereplőjeként viszont igyekszünk nyitottan állni a mindenkori állami innovációs törekvésekhez. Így aktívan részt veszünk a szakmai egyeztetéseken, jó viszonyt ápolunk azokkal a szakmai szervezetekkel, akik tenni akarnak és tudnak, pl NKFIH, NIÜ.
Korábban írtad, hogy igény esetén megosztanád a gondolataid a jövőbeli trendekről. Ezt szívesen venném, ha ebben a témában kifejtenéd, hogyan látod a dolgokat.
Adásba csak az izgalmas része kerül. Mi a stúdióban sokkal többet beszélünk a vállalkozóval, akár 1-2 órát is, ebből lesz jellemzően 8 perc a tévében. Amikor olyat kérdezünk, ami nekünk hasznos és fontos, de a nézőnek unalmas lenne, az nem kerül be. De azért nekünk csak kell a döntéshez. És persze az, hogy ott kezet fogunk, még nem feltétlenül jelenti, hogy végül üzlet is lesz, mert annyi minden kiderülhet az átvilágítás és tárgyalások alatt. De arra jó azért, hogy érdekes csapatokat itt is megismerek, és közülük is kerülnek be sikeres befektetések a STRT portfólióba.
Ez egy nagyon fontos kérdéskör. Miért sok kicsi és miért nem néhány nagy befektetést végzünk? Amerikában többtízezer ilyen jellegű befektetés adatait elemezve, pl. Monte Carlo szimulációval véletlenszerű portfóliókat képezve a következőkre jutottak: 1, Az angyalbefektetések átlagban hosszútávon jó profitot hoznak (22-26% évesített hozam, dollárban) 2, Az átlag angyalbefektető pénzt bukik 3, A portfólió minősége mellett a legfontosabb szempont a mérete. Egy kis portfóliónak sokkal nagyobb az esélye, hogy minden pénzt elbukik, egy nagyobb portfóliónak sokkal nagyobb az esélye a jó hozamra. 4, Az, hogy kicsi legyen a portfólió szintű bukás esélye, nagy portfóliót, 40+ céget igényel 5, A nagyon nagy 100+ és 1000+ elemmel is tovább nőtt a várható hozam. 6, A kutatások azt is kimutatták, hogy minél korábbi a befektetés, annál nagyobb az átlagos hozama, de annál nagyobb a szórás is, azaz annél nagyobb az individuális rizikó, így még nagyobb portfóliónál stabilizálódik csak a várható hozam. Az ilyen jellegű befektetés nagyon rizikós, teljesen illikvid, nagy szakértelmet igényel, és nagyobb portfólióban tud stabilizálódni a hozama. Persze sok szar cég együtt nem ér semmit, de ha van elég jó cég, akkor megéri inkább kisebb összeget tenni több cégbe, mint többet egy cégbe. Ez viszont ellentmond a piacon szokásos VC (venture capital fund) és PE (private equity fund) működésének. Ezért ők jellemzően későbbi fázisban, fix végű alapból, kevés befektetést végeznek, nagyobb kontroll és nagyobb egy cégre fordított költségek mellett. Ebben innoválunk mi, egy újfajta finanszírozási struktúrával és portfólió management stratégiával, ami reményeink szerint lehetővé teszi a nagy számosságú, kis ticketes, korai fázisú befektetések hatékony végzését és kezelését.
Azt nem értem h miért ilyen szétszórt a szerkezet az strt-nél? Vagyis ezt is értem mert az ilyen tipusu cégek ilyenek. 100 cégből mondjuk 30 kuka, 15 összejön exitelve lesz, 55 meg stagnál ez egy fikció volt, arányokat nem tudok. Nem lenne jobb a nagyobb kockázatvallalo hajlandóság és a nagyobb részesedés? Igaz valahol csak x % ot lehet venni. Érteni értem h mit miért csináltok.
Ilyenkor egyébként a teljes párbeszéd és tárgyalás adásba kerül, vagy vannak olyan kulisszák/szakmai érvek/időkérések, amik kamerán kívül hangoz(hat)nak csak el? Milyen gyakran szoktak jeleneteket újraforgatni? 😃
Hát TV-t én sem nézek, csak emiatt van otthon TV antenna. Maga a formátum amúgy egész jó, és értelmes cégek is rendszeresen kerülnek elénk. És persze nagyon jó marketing 😄
Főleg, hogy ott bőven nem telt még le az a bizonyos "10-15 év", és amikor a pénzügyi beszámolóikat néztem, továbbra is veszteségesek, ezért sem értettem a korai kilépést...
STRT Holding
https://www.portfolio.hu/uzlet/20230308/tozsdere-keszul-a-strt-holding-601632