Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ehe
ehe 2023. 08. 23. 14:57
Előzmény: #11058  Aptiti46
A 10 evesbol igen, masfajta nincs, csak masodpiacon.
Viszont ha jol ertem szolgaltatonkent 25M, ezert lehet tobbszorozni nem tul nagy szamban ha tobbet ertekpapir szamlad van kulonfele helyeken, esetleg nyitsz a qtyadnak is ;).
Stayerke
Stayerke 2023. 08. 23. 14:57
Előzmény: #11057  VALacky
+++
Aptiti46 2023. 08. 23. 14:52

Most tényleg csak 25mió-t lehet venni a PMÁP-ból?
Ez fajtánként értendő?
VALacky 2023. 08. 23. 13:53
Ez egy teljesen felesleges bejegyzés lesz, mert ami tudja, az enélkül is tudja, aki nem , annak marad a szócséplés.
A jövőt nem ismeri senki, csak teóriákat állíthat fel, és ahhoz igazíthatja a terveit.
Én úgy látom, hogy a legtöbb esetben jól körvonalazható terveket tudok felállítani.
* Ha az állam nem, vagy csak részben teljesíti a kötelezettségeit: nem fizeti ki az állami szféra embereit, nem fizet kamatot, vagy kijelenti, hogy nem, vagy később fizeti ki a lejáró kötvényeket. Ezzel nem sok mindent lehet kezdeni, ilyen esetben a legkisebb gondja lesz az embernek, hogy a betett pénzét miképp kapja vissza, mert az ilyen komolyabb államcsődnél nem csak a fizetési fegyelem, hanem az ellátórendszerek és a közbiztonság is gondokat mutathat.
* Nem váltja vissza a hosszútávú kötvényeket, a másodpiacon sem lesz mozgás. Ezzel sem lehet semmit tenni, mert ez benne van a pakliban, akkor ki kell ülni az X évet. Nincs hatáskörünk ebben intézkedni. Ha ennek komolyabb jelei lesznek, akkor azonnal meg kell válni a kötvénytől. Erre sokan 2025 januári kamatfizetés környékén gondolnak, mert a jövő évi magas kamat után 2025-re sokkal kisebbet számítanak. Mert a jövő évi infláció kisebb lesz, sokkal - legalábbis ezt gondolják, persze nem tudni!. Kérdés, hogy ez valóban így lesz-e vagy esetleg magas marad és akkor más a meglévő konstrukció (picit több, mint inflációnyi kamat) miatt nem lesz egy eladási hullám. Ha jelentősen kisebb lesz az infláció, akkor a másra cserélem, kiveszem a pénzt stb. verzió reális veszélye lehet az állami költségvetésnek. Az inflációt most találgatni felesleges, majd félév után már látunk valamit, adding a kristálygömbből kiolvasott gondolatokkal nem érdemes foglalkozni. Ha nagyon kicsi lenne az infláció, és tartok a "nem visszaváltható" lehetőségtől, akkor már a kamat fizetési idő (25.jan) előtt kiszállok. Nem akarok tíz évre benne ragadni.
* A "nem lehet visszaváltani" 2024-es bevezetés lehetőség ellen szól, hogy abban a pillanatban a kamatokat kikapják januárban az emberek, pedig az 17-18%-os pénz, amit ha van bizalom, akkor nagyrészt visszaforgatják kötvénybe. Nagyobb esély adok a "nem válthatod vissza" scenáriónak a kamatfizetés, visszaforgatás után. Persze egy ilyen döntés nem csak szuper állampapír érinti, hanem az összes kamatát: ha nem biztos az ember, hogy előtte kiveheti, akkor nem teszi ilyenbe a kapott kamatot.
* A "kiveszem a nagy kamat után" téma jól kezelhető, ha a kamatfizetés (és akkor már tudott infláció mellett) környékén egy kedvezőbb, fél, vagy esetleg egy egész százalékkal kedvezőbb papírt dobnak a piacra. Azaz nem kényszerből kell állampapírban tartani, hanem mert megéri. Itt is kérdés, hogy más hasonló kockázatú befektetés mit hoz akkor, de ezt is csak akkor látni, ha ott leszünk.
* Rosszabb feltételekkel lehet visszaváltani. Ez benne van az ilyen magas kamatok mellett, és logikusan megléphető lépés lenne. De itt is vannak tervek. A megemelik a költséget az nem érték. Amikor azt meglépik, akkor már tudni fogunk számolni (lesz értéke). Ha a várható kamat mínusz a visszaváltási költség után maradó érték és az egyéb (pld. DKJ) kamata közti bónuszt kell ismerni: ha az megéri a plusz kockázatot (tovább romló visszaváltási feltétel, esetlegesen nem likvidé váló kötvények) akkor marad benne, ha ez a bónusz kicsi (nekem ez legalább 3%) akkor marad, ha nincs ilyen bónusz, akkor azonnal visszaváltom a rosszabb kondíciókkal is.
Verona 2023. 08. 23. 12:57
Előzmény: #11052  Madeinhungary

Én inkább a kockázatokra hívtam fel a figyelmet....
Ne haragudj, de a sz.pásra csak te fókuszálsz itt egyedül.....
ehe
ehe 2023. 08. 23. 12:57
Előzmény: #11050  Sakovi
Mikor és ki állította, hogy nem fizet?
A kérdés leginkább, hogy mit fog érni az akkori forint, ahogy azt a linkelt a bukott püspök barátodnál kicsit komolyabban vehető szakértő alerteli:
https://omny.fm/shows/portfolio-checklist/zsiday-a-l-pcs-n-mennek-fel-de-a-tizedikr-l-ugr-ln?t=10m45s
Törölt felhasználó 2023. 08. 23. 12:56
Előzmény: #11052  Madeinhungary
Jaj de kis hópihe vagy ilyenkor.
Máskor meg nagy arccal trollkodsz. 
Ciklusfüggő?
Amit Placi írt kétszer is, felidézve a múltbeli megnyilvánulásaid, arra elegánsan nem reagáltál. 
Verona 2023. 08. 23. 12:53
Előzmény: #11050  Sakovi

Egyedül vagy azzal itt, hogy fizet vagy nem fizet....
Az állam fizet, nincs olyan, hogy nem tudja kifizetni!
Pénzt nyomtat akármennyit, bármekkora kamatot ki tud fizetni saját devizában...
Csak az a nem mindegy, hogy mire lesz elég a kamat és mit fog érni a saját deviza....
Az sem mellékes, hogy a magas kamat miatt, mennyire csuklik össze a gazdaság... éppen ezt látjuk most....
Madeinhungary 2023. 08. 23. 12:52
Előzmény: #11036  Verona
Értem ne is aggódj. De hónapok óta azt olvasni, hogy úgyis meg lesznek sz.patva a pmáp-osok, meg úgyis megszívjátok, elég gusztustalan dolog. Plusz ezt meg is erősítetted, hogy ennek örülni fogsz, ha bejön. Hát, gratulálok...
Mehet 2023. 08. 23. 12:47
Előzmény: #11043  ehe
Értelek. Amiket felsoroltál én is megtettem azzal kapcsolatban ami a segítséget illeti. Részemről mára ennyi. Léptem.
Sakovi 2023. 08. 23. 12:46
A "fizet-nem fizet" majd az állam témakörben érdemes elolvasni az alábbi elemzést (ha még nem tetted meg). A szerző objektív-szubjektív álláspontja és szakértelme évek óta közismert: https://kiszamolo.hu/allampapirok-es-a-kozelgo-vilagvege/
Ennél jobban nehéz körülírni a jelenséget.
FR73 2023. 08. 23. 12:45
Előzmény: #11044  remi
Mindennek van kockázata, múlt héten csináltam egy kis összefoglalót, összehasonlítva más eszközökkel, gondolatébresztőnek.
Egyéni élethelyzettől és habitustól függ, hogy ki mit hogyan értékel, nincs rá általános megoldás. Ami nekem nem kockázatos, az lehet, hogy neked már az, és fordítva.
Mehet 2023. 08. 23. 12:42
Előzmény: #11044  remi
Nincs olyan üzlet amelyben nincs kockázat. Ebben is van de szerintem kicsi, mint ahogy a hozam is. Mindenkinek el kell dönteni, hogy tudja-e vállalni. 
Törölt felhasználó 2023. 08. 23. 12:41
Előzmény: #11045  ehe
Nekem az előbb sikerült egy bankkártyás tranzakció, de nagyon nehezen és egyelőre ismét a szünetelés hibaüzit dobálja.
Mehet 2023. 08. 23. 12:37
Előzmény: #11042  algopyrin
09.27-est tegnap este vettem...
ehe
ehe 2023. 08. 23. 12:32
Előzmény: #11042  algopyrin
Köszi, hogy szóltál, vettem én is.
Úgy látom a bankkártya viszont nem működik még mindig.
remi 2023. 08. 23. 12:28
Előzmény: #11039  FR73
Most akkor mégiscsak van kockázat? 
Más más vélemények vannak de sajnos a legpesszimistább lehetőségeknek is megvan a minimális esélye ….
ehe
ehe 2023. 08. 23. 12:27
Előzmény: #11035  Madeinhungary
Gondolom a trollkodáson kívül az égvilágon semmihez se értesz itt a fórumon legalábbis.
De kérdem én, ezt mégis minek?
Mi a rossebbnek kell összeugrasztani az embereket ahelyett, hogy közösen kitalálnánk minden szkenárióra a megfelelő válaszlépést?
Minek folyton azzal vádolni minket, hogy aki problémásnak látja a helyzetet, azt kélyes öröm fogja elönteni, ha bejön, amit jósolt.
Hát kvára nem.
És tudod miért?
Többek között azért, mert nekem vannak családtagjaim, barátaim, akik közel sem rendelkeznek olyan anyagi erőforrásokkal mint én, és bizony nekik még nehezebb idők jönnek majd, amit persze én részben igyekszem majd nekik könnyíteni, ettől még az Ő helyzetük ettől még csak fokozottan lesz rosszabb, hogy rászorulnak más segítségére.
Mint ahogy a rezsicsökkentés csökkentésénél is örömtüzek gyújtása helyett a számlámról kellett nem kevés pénzt utaljak, mert nem tudták fizetni, illetve abban is segítenem kellett, hogy fenntarthatóvá váljon a fűtésszámlájuk.
Ezt szerintem már ide is egyébként mintha leírtam volna, de elfér, hogy újra leírjam szerintem.
algopyrin 2023. 08. 23. 12:26
Előzmény: #11026  ehe
...én mondjuk ebben a pillanatban vettem 09.20-at.
(Érdekes lesz, amikor egyszerre jár majd le több mint 320 milliárd Ft...)
09.27 viszont tényleg nincs már.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek