Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 03. 04. 13:51
Előzmény: #67917  Sehmet
A professzor úrral vitasd meg!
Tőle indult az egész dilettantizmus.
Eisenburgprofesszor ma, 07:26 Előzmény: #67829  Shortelek #67831
Minden épeszű embernek a saját országa fontos, de te nem tudod megérteni.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 03. 04. 13:47
Előzmény: #67914  Sehmet
i.e. 1550 !!!
Mikor fogalmazták meg a  a montevideói hármas feltételt?
Vonatkozik az ókorra is?
Placi82 2025. 03. 04. 13:45
Előzmény: #67912  Dehogynincs
Hagyjátok már ezt a kurdisztant...
Meddig mentek vissza az idoben lassan?? Mikor 200 éve, hogy Mexiko állam 55%t lenyukllta azaz annnektalta magába az USA.. 55%at.!! Azaz kb 200% al növelte a területet az USA egy másik ország kárára..... És ti meg  időszámításunk elott 1550 as?!?!! évekkel jöttök??? .hagyjatok abba please.....:)) 
Sehmet
Sehmet 2025. 03. 04. 13:43
Előzmény: #67913  Dehogynincs

Nem azt írtam! A "saját ország" egy dilettáns meghatározás, amit időzőjelbe tettem, gondolva arra, hogy megérted a saját megfogalmazásodban írtakat. Amit írtam, mindjárt bemásolom, hogy az erdélyi magyaroknak van egy "saját országa", az az ország, ahol élnek. Ez természetesen Románia 1919-től. Ugyanakkor, mint nemzetnek van egy anyaországa, ami Magyarország. Sok erdélyinél már ez közjogilag is értelmezhető, mivel magyar állampolgárok is! De nem gondoltam, hogy ilyen részletesen el kell magyaráznom. Nem azért írtam, hogy én nekem ebből doktorim van, hanem azért, hogy egy kis sújt adjak annak, amit leírok. De akkor az idézet, amit írtam, és ami egyszerre több, általad feltett kérdésre a nemzetiséggel kapcsolatos választ is tartalmaz:
.
"Egy erdélyinek, Ukrajnában élő orosznak, vagy oroszországi ukránnak a "saját országa" az, ahol él. Ugyanakkor vagy egy anyaországa is, nevezetesen Magyarország az erdélyi magyaroknak, Ukrajna az oroszországi ukránoknak és Oroszország az ukrajnai oroszoknak."
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 03. 04. 13:43
Itt egy Brüsszelben élő erdélyi magyar véleménye a topic témájához tartozó Donbasszal
https://ujszo.com/kozelet/erdelyi-magyarok-farasszuk-a-vilagot
...
Lassan hat éve élek újra külföldön, a megállíthatatlan Brüsszelben. S mint minden más emigrált erdélyi magyarnak, az életem egyik mindennapi kihívása az identitásom elmagyarázása. Nekik természetes, hogy románnak néznek, nekem meg természetes, hogy magyarnak érzem magam. Maroknyian, ha tudják az erdélyi vagy a felvidéki magyarok sajátos helyzetének a részleteit – azok közül is, akik esetében talán munkájuk miatt ez fontos lenne. Alapfogalmakkal kell kezdeni minden beszélgetést, népességszámokkal, határokkal, térképpel, XX. századi történelemmel. Ha egyáltalán van értelme. Sokszor inkább megelégszem annyival, hogy magyar.
...
Orbán Putyin barátja, az erdélyi magyarok Orbán szatellitjei, ráadásul az euroatlanti szövetség egyik legfontosabb keleti bázisországának közepén: Romániában, nem is olyan messze Transznyisztriától vagy a Donbassztól. Románia stabilitása a NATO-nak kulcskérdés, az oroszokkal szimpatizáló magyar kormány romániai szatellitjei így akár biztonsági problémát is jelenthetnek – mondják. Románia a délkeleti bástya, ahhoz nem nyúlunk, stabilitása kulcs. Mostanság egy csónakban lenni ezzel a magyar kormánnyal – ledolgozhatatlan hátrány nemzetközi körökben.  A valóságban az erdélyi magyarok nyilván nem szeparatisták, és nem is oroszpártiak. Éppolyan nyugatorientáltak vagyunk, mint a magyarországi magyarok, s éppúgy nincsenek jó emlékeink az oroszokról, mint a pestieknek.
...
A szovjeteknek hasznosak voltunk, hisz az erdélyi kártyával lehetett sakkban tartani Románia besszarábiai igényeit. Mert ha a szovjeteknek akkor érdekükben állt volna minket áttenni a határon, semmi sem állíthatta volna meg őket. A hatalma meglett volna Sztálinnak még egy etnikai csoport száműzetéséhez. Ugyan ki szólhatott volna bele? Csehszlovákia és Románia meg biztosan partner lett volna ebben.
...
Ott született minden ismert felmenőm. Például az üknagyapám is, aki még osztrák–magyar útlevelet mutatott fel az Ellis Island-i immigrációs hivatalnoknak, amikor leszállt a gőzösről a múlt századfordulón. De miután visszajött Amerikából, rövid időn belül román állampolgár lett, Erdély elcsatolásával. A fia, dédnagyapám, előbb magyar állampolgárként a magyar hadseregben harcolt a románok ellen az I. világháborúban, majd huszonkét év múlva, a II. világháborúban őt s a fiát, a már román állampolgárnak született nagyapámat, a front mögé hurcolták munkatáborba, hogy a magyarok elleni harcot segítse (akarták vagy sem). Épp ezekben az években meg a másik nagyapámnak, aki ugyancsak román állampolgárnak született, volt egy ideig alkalma újra magyar állampolgár lenni a visszacsatolt Észak-Erdélyben, mielőtt aztán megint román lett. Ezután is mindenki román állampolgárnak született, szüleim is, én is, mégis magyaroknak éreztük magunkat, s érezzük ma is.
A cikk az Élet és Irodalom 2017. szeptember 8-i számában jelent meg.
Placi82 2025. 03. 04. 13:37
https://www.portfolio.hu/global/20250304/elvagta-donald-trump-ukrajna-tamogatasat-mi-lesz-most-az-ukran-hadsereggel-745281
Na akkor kis naiv, irányítható Leyen néni, most vegye rá az összes EU országot, hogy innentől 100 Mrd os  tételben, az Ukrajna 3 éve tartó lélegeztető gépet atvegye meg jó pár évre..... Közben mivel sikerül szembe menni az USA val, Z mester miatt (sztem nem éri meg) ezért tenyleg  bölcsebb saját lábra állni a katonai védelem szempontjából. Ezt  kiszamoltak már ez kb 4-5%GDP értékű felfegyverzesbe kerül évente a tagallamoknak. 
De mivel sokan nem szeretnek itt szamolni, se ész érveket meghalgatni, csak fújják ami ki van adva.... 😉
Ezért mivel alig találok az unioban 1% esetleg 2 %nal nagyobb növekedést elero tagállamot. Ergo - 4-5% fegyverkezesi költség, évente totális és brutális recesszio kb. azaz évente - 3% os GDP csökkenest eredmenyezne... 
Na ehhez jön, Kínaval szembeni magatartás... Az még - 1%,hisz az Európai és  német autogyaraktol az élelmiszer feldolgozó iparig, Kínaval való rossz viszony alsó hangon - 1% GDP veszteség. 
Nagyon finom lesz ez fiúk.....Komplett gazdasági válsag.. Gazdaságilag is. Jaaaa és orosz olcso nyersanyag örökre off...... 
Szóval olyan cirka - 3-5% GDPos éves  recesszional azaz válságba kerül  Európai Unió országai. Muszájbol. Pedig  csak hagyni kellene hogy a sokat szenvedett ukrán nép tartson választást, és ha egy békét akaró vezetőt akarnak akkor legyen meg az Úr és az Ukrán nép akarata......... Ugye? 
Mondjuk úgy minket komplett Europai Uniós polgarokat is megkerdezhetnenek, a demokrácia és a liberalizmus jegyében hogy akarjuk e a migraciot, ezt az agyament zolditest és a Z. Ukrán háború bármi áron való támogatását......?? NA?? Miért ne kérdezik meg?? Mert kit érdekel a nép akarata...    De hát a demokrácia azaz a nép uralma már csak egy letunt álom az EU ban 2014 óta... 
Kik választották is meg amúgy direkt ezeket az EU  vezetőket.????? 
Ki vannak akadva sokan hogy nálunk az államfőt nem a nép választja közvetlenül.... Csak az semmi politikai hatalommal nem bíró államfőt......
A komoly hatalmu EU vezetőit esetleg nem lehetne közvetlenül választani....???? 😉
Sehmet
Sehmet 2025. 03. 04. 13:35
Előzmény: #67912  Dehogynincs

Szerintem nem értetted azt, hogy Kurdisztán, mint terület már régóta létezik, de soha nem volt önálló, független állam. Ez ténykérdés, és mindenféle, hajánál előrángatott, másról szóló wikipédiás idézetek azt nem cáfolják, hogy Kurdisztán soha nem volt önálló független állam! Idő- és energiafecsérlés, hogy megpróbálod bizonyítani a lehetetlent! Nem azt írtam, hogy Kurdisztán nem létezik, hanem azt, hogy soha nem volt önálló független állam, csak egy, ilyen nevű terület. Olvasd vissza, talán sikerül most már az értelmezése annak, amit írtam! De még egyszer idemásolom, hogy mit írtam a #67884 számú hozzászólásomban:  
.
„Kurdisztánnak nevezik azt a területet, ahol a kurdok élnek, de az önálló, a montevideói hármas feltételnek (önálló, államhatárokkal rendelkező ország, a központi hatalom az államhatáron belül érvényesül és diplomácia kapcsolatokra képes, azaz a nemzetközösség elismeri önálló államként és diplomáciai kapcsolatokat vesz fel)”
.
"Az állam nemzetközi jogi fogalmát meghatározó montevideoi egyezmény alapján államnak azt az egységet nevezhetjük, amely állandó népességgel, meghatározott területtel és kormányzattal rendelkezik, emellett képes a más államokkal való kapcsolatfelvételre, tehát más államok elismerik."
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 03. 04. 13:28
Előzmény: #67906  Sehmet
Idézőjel nélkül azt állítod, hogy:
Egy erdélyinek, a saját országa az, ahol él.
Addig rendben van, hogy egy Erdélyben élő románnak Románia a saját országa.
De a kérdés így hangzik:
2. Egy felvidéki, erdélyi vagy kárpátaljai magyarnak mi a saját országa?
Olyan választ írj, amiben szerepel az erdélyi magyar!
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 03. 04. 13:20
Előzmény: #67907  Sehmet
Kurdisztán
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kurdiszt%C3%A1n?variant=zh-cn
Mitanni Birodalom    Bővebben: Mitanni
Mitanni i.e. 1550-ben jött létre. Hurrita törzsek lakták, akik korábban a Zagrosz hegységben éltek, majd nyugatra kezdtek vonulni. A hurrik indoeurópai eredetükből adódóan sok történész a kurdokkal hozza őket összehasonlításba. Az állam fővárosa: Vassukanni, a mai Kobani közelében található ősi kurd város szíriai Kurdisztánban. Vassukanni nevének kurd jelentése „jó forrás”.[5] Sok történész a kurd vonatkoztatás alapján mondja azt határozottan, hogy kurd állam volt az ókorban.[6] I.e. 1550 és i.e. 1450 között a legerősebb hadserege volt a térségben.
__ Sok történész a kurd vonatkoztatás alapján mondja azt határozottan, hogy kurd állam volt az ókorban _________
ronaldinyo
ronaldinyo 2025. 03. 04. 13:18
oriási a huhogás a médiákban-minden féknyuz már.
Placi82 2025. 03. 04. 13:15
Előzmény: #67850  Csakegyolvaso
Nocsak, ilyen magas neolibsi körökben mozogsz.? :)) Mikor lesz az újabb 300 méterről is célba találáló  őrült mesterlovesz akcioja?? Én sajnálnám Trumpot, mert  ez nem demokratikus mód, hisz  demokratikusan választotta meg az USA népe! Ez a demokrácia...Nem tudom értitek - e? de hát a neolibsik, mint anno a  100 éve   a bolsik egy alom, azonos típus..... Történelmileg igazolt...... 
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 03. 04. 13:14
Előzmény: #67903  szieszta
Pearl Harbor. Hawaii, az usa tagállama. usa területe.
Teljesen független attól, hogy ki fordította meg a második világháborút, amit az eredeti hozzászólásodban nem is taglaltál.
Sehmet
Sehmet 2025. 03. 04. 12:59
Előzmény: #67901  Dehogynincs

"1. Bár a kurd nép a negyedik legnagyobb etnikum a Közel-Keleten, a történelem nem volt kegyes hozzájuk, mivel a mai napig nincs önálló államuk."
.
https://mult-kor.hu/10-t
Sehmet
Sehmet 2025. 03. 04. 12:53
Szóval mikor és hol volt Kurdiszán önálló állam? Van valami bizonyíték is rá, vagy abszolút, megkérdőjelezhetetlen igazságként fogadjunk el egy valótlanságot, amit mással nem tudsz bizonyítani csak azzal, hogy "létezett"?
Sehmet
Sehmet 2025. 03. 04. 12:50
Hát, arról nem tehetek, hogy nem emlékszel mit írtál a #67870 számú hozzászólásodban! Abban írtad a "saját ország"-ot, és azért tettem idézőjelbe, mert téged idéztelek. Nehéz úgy vitát folytatni valakivel, ha elfelejti, hogy pár perce mit ír, és saját szavait a vitapartner "izzadmányának" minősíti. :-D
sztiv 2025. 03. 04. 12:47
Előzmény: #67904  Murdoch
A random orosz vagy nem mer mást mondani mert meg van félemlítve, vagy pedig nincs másról információja. Azért ne tegyünk úgy, mintha egy random orosz ugyanazon információs és egyéb szabadsággal rendelkezne mint pl. egy random ausztrál....
Murdoch 2025. 03. 04. 12:30
Előzmény: #67902  Dehogynincs
Ha most egy random oroszt megkérdezel, azt fogja mondani, hogy a nyugati agresszió miatt történt meg az, ami. Ezt már végtelenxer kitárgyaltuk, Maidan, usa fegyverszállítások, nato belebegtetés. Az oroszoknak természetes ez az egész, na de az EU-nak mi köze hozzá? Azt tudjuk, hogy az orosz hadsereg lassan Párizst is meg akarja szállni, ezeket a meséket hagyjuk. Az oroszoknak nem kell népszavazás, de az EU-ban ha nem vetted volna észre, akkor minden egyes szavazáson jelzik az aktuális elitnek, hogy nem kérik, hát szinte mindenhol kormányválság van. Csak ilyenkor jön a szélsőjobb, náci, oroszbarát párt kártya. Még pár év és az eu-ban is kőkemény változások lesznek, mert a mezei állampolgik egyre nagyobb része nem kér se a háborús bullshitből, se a félreértelmezett liberális maszlagokból.
Ott volt az isztambuli békejavaslat, most (már) Z. huszonötször aláírná, csak elkésett. Nagy támogatói lehetnek, hogy kőkeményen ragaszkodott a 91-es határokhoz, meg a nato-hoz, meg hogy az oroszokkal nem tárgyalunk. Rossz lóra tett, de hát ő mondta, hogy nem fuvar kell neki.
szieszta 2025. 03. 04. 12:28
Előzmény: #67838  Dehogynincs
Ezt úgy értettem, hogy a területükön nem volt rombolás, félelem.
Ezek a pici incidensek, amiket felsoroltál, az amcsiknak bizniszt hoztak, nem károkat.
A második világháborút meg a ruszkik fordították meg, az más kérdés, hogy besegítettek mások is.
Amcsiknak nem volt más választásuk, be kellett lépni, mert lehet az oroszok a nagy lendülettel egész Európát elfoglalták volna, nem álltak volna meg Berlinnél.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 03. 04. 12:13
Előzmény: #67898  Bobby111
Az orosz agresszió előtt béke volt, de a Krím annektálása előtt még "békébb" volt.
Te megadást és kapitulációt értesz békén.
A háború indításáról is kellett volna népszavazást kiírni Oroszországban?
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 03. 04. 12:04
Előzmény: #67884  Sehmet
Miért tetted időzőjelbe a saját országot?
Azt állítod, hogy Kurdisztán nem létezett? Továbbra is tartom, hogy létezett és azt is írtam.
A kérdést Eisenburgprofesszornak tettem föl.
Te ugattál bele a tudományos fokozataiddal és végül csak egy idézőjeles "saját országot" szenvedtél ki.

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek