A vevoit azt havonta konyvelik...ezt konnyen ellenorizheto a 2024 eves es 2025 felevesben..ott a fele...ez eddig is igy volt. Igy az oerativ eredmenyt ugy begolyasolja ahogy eddug is..a goodwill t meg akkor kell csokkenteni ha a cégertek tartosan a csokken a felvasarlasi arhoz visszonyitva....
Amikor a NEO konszolidációba került, bekerültek a mérlegbe az eszközei. Mivel a vételár jóval magasabb volt azonban, mint az eszközök, ezért további két "fiktív" tétel is bekerült a mérlegbe, ami ezt a különbözetet számvitelileg reprezentálja.
Ilyenkor tipikus eljárásként bekerült a goodwill, ez azóta is ott ül a mérlegben, a könyvvizsgáló minden évben elvégzi a tesztet, hogy kell-e értékvesztést elszámolni rá.
Kevésbé gyakori eljárásként azonban azonosítottak egy másik immateriális javat: "vevőkapcsolatok értéke". A NEO értékének nagy része nem ingatlanokból meg gépekből és árukészletekből ered, hanem a vevőikkel kötött hosszú távú szerződéseikből. Ez viszont, a goodwillel szemben, nem évente van értékvesztésre tesztelve, hanem folyamatosan van értékcsökkentve, évi 582 millió forint értékben. Ez az értékcsökkentés azt reprezentálja, hogy ezek a szerződések nem tartanak örökké, hanem folyamatosan kell dolgozni: lejáró szerződéseket kell újratárgyalni, megújítani, új ügyfeleket kell keresni
ahhoz, hogy szinten tudjon maradni a szerződésállomány.
És ezzel kapcsolatban keletkezik egy furcsa számviteli jelenség, kettős költségelés.
Az AKKO a felvásárlást követően nem kapitalizálja a szintentartó munkát, hanem költségeli. Így jön létre a kettős költség: a felvásárlás előtti szerződések pótlása egyszerre megjelenik az "adminisztratív és értékesítési ráfordítások" soron, és az "értékcsökkentés" soron. Ez a kettős költségelés addig fogja lefele nyomni az eredményt évi 582 millió forinttal, amíg a teljes vevőkapcsolatok értéke tétel el nem tűnik a mérlegből. Ezt érdemes kiszűrni az eredményből ahhoz, hogy a valós gazdasági teljesítményt láthassuk.
Ha az egyszeri tételeket kivesszük, akkor az éves EPS 40-45Ft valahol lenne 40M papírral, 60M-val meg 30Ft. De nyilván nem lesz, mivel az első féléve ezt elcseszte. Én 15-18Ft körül számolnék, a 186Ft körüli árfolyam ezért sem volt ördögtől való gondolat. A lényeg viszont az, hogy itt a management leszarja az AKKO-t, csak a Wingre és a NEO-ra koncentrálnak. Ne feledjük, hogy a Zrt-kben úgy bűvészkednek a számokkal ahogy akarnak.
Hát én annyira nem várom jelentést...lesz egy 12-13 forintos félév (Remélem) és akkor kijön az 5 FT-os EPS...legalábbis az avatatlan szemek ezt fogják látni...de ha még hozzá is adjuk amit hozzá kell, lesz egy 18-20 forintos EPS, erre tépni nem fogják...
A NAP-pal vigyáznék de a többi rendben lehet. Bár én szárazon tartom még az otp-re a puskaport, mert ha recesszió lesz, akkor szépen beeshet és ott jobb vétel is lehet még.
Sajnos Marlowe Urat felfuggesztették.Nem szabad bedölni a provokációnak.Erdemes hagyni a trollokat kibontakozni, nem foglalkozni velük tulságosan.Szavaik elárulják szándékukat.Nekem amilyen papirom nincs es nem is gondolkodom hogy legyen, oda nem irogatok be.
Én is nyertem főleg az elődjén az est medián többször. Deltán is de már kevésbé, tavaly-tavalyelőtt még tőkém 70 -80%-a benne volt, ma már csak 6-7%. Most készpénzben ajánlatos lenni ,aztán április végén sok mindent lehet majd venni 50 százalék bónusszal 😃😃
Ugyanez a sorminta mondjuk deltánál is. Megveszed 50-en aztán 1-2 hónap múlva eladod 70-80 körül az 1-2 napi speka felrántásban😃 Ez az akko , vagy mi ,tényleg nem tud ennyit!!
Akko fórum