Topiknyitó: Hathor 2016. 07. 20. 11:53

Kis papírok FEL!!  

Azért hoztam létre a kis papírok fel topikját, mert láthatóan a Magyargazdaság kilábal a gödörből, egy emelkedő pályára álltunk. Kis papírok is elkezdtek mozogni.

Én most semmiféle ajánlást nem teszek, nem mondok egy kis papírtsem most. Tőletek szeretném, ha összeszednétek kis papírokat a BÉTről, amik érdekesek lehetnek a jövőt tekintve. Igaz, hogy kockázatos eszközök ezen papírok, de extra nagy hozam lehetőség is van benne,mindazonáltal, hogy nagy veszteségetis elérhet az ember. JUó lenne megtalálni azon kis papírokat, amik a jövőben felfele mehetnek, rövid, vagy hosszútávon. Biztosan lesz több cég is ami túl van reorganizációs folyamatokon, új vezetőség jött, új tervek vannak. Gyüjtsük össze a lehetőségeket, ha mást is érdekel. Ha nem, akkor megy a topik a mélybe. Én remélem nem.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Hathor
Hathor 2016. 11. 09. 19:30
Előzmény: törölt hozzászólás
#600
Meglehet, annak is jó a chartja
BadSanta 2016. 11. 09. 19:01
Törölt hozzászólás
#599
Hathor
Hathor 2016. 11. 09. 18:52
Előzmény: #597  Metwolf
#598
Nincs más lehetősége.
Bux az Ázsiai -5%ra is pluszban zárt ATHnál.
Egyszerűen nincs más. Aki eladja a papírját egy konjunkturában, 8év lejtmenetet megvárva, abból fordulatot átélve, elinduló duplázás után, az egy hülye
Metwolf
Metwolf 2016. 11. 09. 18:37
Előzmény: #596  Hathor
#597
Szépen belevett valaki, de ezek még csak kóstolgatások, kellenek nagyobbak is ha 70 fölé akar kerülni ismét az árfolyam, persze ha a chartod szerint kitör fel akkor lesz egy szép rally megint!Várjuk!
Hathor
Hathor 2016. 11. 09. 18:27
Előzmény: #520  d_mode
#596
Látod nem szállt el az általad favorizált cig a héten.
Ma is esett 1.6%ot.
Mondtam Tapasznak már beszéltem róla miért van ez.
Nutex ennek ellenére emelkedett ma 4,7%ot.
Nagyobb partyt várok benne
Hathor
Hathor 2016. 11. 09. 17:14
Előzmény: #594  Hathor
#595
Ma jó nagyot estek nyitóban a piacok -2-5%os indexek. Aztán napközben visszajöttek nulla köré.
Nutex ezen a napon is tudott felülteljesíteni!
+4.76%os emelkedés!
Mehet 70es zónába

Trinvest is emelkedett ma 5%ot.
Nordtelekom is 5%ot!

Hajrá kis papírok!
Hathor
Hathor 2016. 11. 08. 08:49
Előzmény: #591  Metwolf
#594
"MEGKÉRDŐJELEZHETETLEN A MAGYAR MODELL SIKERE
ÉVEKET KÉSETT, DE MEGÉRKEZETT A FELMINŐSÍTÉS · A VERSENYKÉPESSÉG NÖVELÉSE A KÖVETKEZŐ LÉPÉS
Matolcsy György

Az új magyar gazdasági modell eredményeit – a Moody’s felminősítését követően – immár a nemzetközi hitelminősítők is teljeskörűen elismerik. Magyarország 2016-ban újra a befektetésre ajánlott országok között szerepel mindhárom nagy hitelminősítő intézet értékelésében. Az ide vezető úton a költségvetési és a monetáris politikában is jelentős fordulatra, gazdaságpolitikai irányváltásra volt szükség. Ez tette lehetővé a növekedési fordulatot, és markáns javulást eredményezett a legfontosabb gazdasági mutatók, valamint az ország kockázati megítélésének alakulásában.
A nagy nemzetközi hitelminősítők behozták lemaradásukat, és mára egyhangúlag elismerik a 2010 után végrehajtott gazdaságpolitikai fordulat sikerességét. A hitelminősítők már a világgazdasági válság előtt, 2006-ban elkezdték rontani Magyarország adósbesorolását. Már ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy 2002 után a költségvetés túlzott költekezése és a háztartások devizában történő eladósítása árán mesterségesen magasan tartott növekedés fenntarthatatlanná vált.
A kétezres években a magyar gazdaságot az általános egyensúlytalanság, az állam és a családok szintjén is megfigyelhető túlzott eladósodottság és az adósságból fenntartott, majd pedig kifulladó növekedés jellemezte. 2002 és 2008 között átlagosan 61 százalékos munkaerőpiaci aktivitás mellett a költségvetés átlagosan 6-7 százalékos hiányból finanszírozta a gazdaság mesterséges növekedését. Mindez azt eredményezte, hogy Magyarország már a 2004-es uniós csatlakozástól kezdve túlzottdeficit-eljárás alá került, ami nyilvánvalóvá tette, mennyire elhibázott a költségvetési politika.
Ugyanekkor a magas jegybanki alapkamat, valamint az erős forintárfolyam a háztartásokat is a devizahitelek csapdájába terelte. Ez később egyéni és nemzetgazdasági szinten is a legsúlyosabb következményekhez vezetett. A külső eladósodásra építő gazdasági növekedés már 2006 után kifulladt. 2009-ben, a válság kibontakozásának évében a gazdaság az előző esztendőhöz képest 6,6 százalékkal visszaesett, a munkanélküliségi ráta pedig rövid időn belül két számjegyűre emelkedett.
ÉVEKET KÉSTEK A HITELMINŐSÍTŐK
A növekedési fordulat elérése érdekében a költségvetési politikában Magyarországnak nem megszorításra, hanem olyan strukturális reformokra volt szüksége, amelyek nem hagyományos eszközökkel egészültek ki. A hitelminősítők ugyanakkor – a „régi recept”, azaz a megszorítási politikába vetett hitük miatt – ezt még nem ismerték fel, így 2011–12-ben is folytatták hazánk leminősítését. Valójában ekkor már a válságból való kilábalás és a megelőző évek hibás gazdaságpolitikájának teljes körű megreformálása zajlott, de ezt a gazdaságpolitikai fordulatot a hitelminősítők csak az elmúlt hónapokban kezdték nyilvánosan elismerni.
Azt, hogy a hitelminősítők indokolatlanul sokáig késtek, nemcsak az évek óta jelentősen javuló gazdasági mutatók bizonyítják, hanem a nemzetközi tőkepiacok egyértelmű reakciója is. Magyarországra már az elmúlt években is sikeres országként és befektetési célpontként tekintettek a befektetők. Különösen fontos, hogy az a kockázati felár és kamat, amit a magyar államadósság megújítása után fizetni kellett, folyamatosan csökkent, és ma már a lengyel értékeknél is kedvezőbb, holott néhány évvel ezelőtt a két ország kiindulóhelyzete egészen eltérő volt.
A befektetők mellett az elemzők is elismerték a magyar gazdaságpolitikai fordulatok sikerességét. A hitelminősítők mégis 2016-ban jutottak el odáig, hogy hazánkat újra befektetésre ajánlott országként tartsák számon, miközben ez szakmailag már réges-rég indokolt lett volna. De lássuk, honnan indultunk, és milyen lépések vezettek a mai eredményekig!
ELKERÜLTÜK AZ ÖRDÖGI KÖRT
A 2010-es csapdahelyzet ismeretében a gazdaságpolitika új döntéshozói számára a két legfontosabb feladat az egyensúly és a növekedés helyreállítása volt. Fontos hangsúlyozni, hogy míg korábban vagy az egyensúly, vagy a növekedés elérése jelentette a dilemmát, a magyar gazdaságnak egyszerre mindkettőre szüksége volt. Az egyensúlyt nem megszorításokkal, hanem növekedésbarát reformokkal kellett megvalósítani.
Csak ezzel lehetett elkerülni a görög válságkezelési kudarcot, amellyel kapcsolatban később a Nemzetközi Valutaalap is beismerte, hogy hibázott az országra rótt túlzott kiigazítási kényszer miatt. Görögország ördögi körbe került, hiszen a túl sok és túl nagy mértékű megszorítás visszavetette a gazdasági növekedést, így a csökkenő adóbevételek következtében végül mégis romlott a költségvetés egyensúlya, ami újabb és újabb megszorításokhoz vezetett.
Az új magyar gazdaságpolitika azonban nemcsak hazánk eladósodottságának tartós csökkentését tűzte ki célul, hanem a reálgazdaság dinamizálását is. Ezt a kettős törekvést kezdetben azért volt nehéz elfogadtatnunk, mert a nemzetközi szervezetek által kínált „étlapon” nem létezett megszorításoktól mentes, egyensúlyjavító, de egyúttal növekedésbarát megoldás. Így kénytelenek voltunk saját „menüt” összeállítani, amely új, innovatív intézkedéseket tartalmazott a hazai gazdaságpolitika autonómiája és a politikai stabilitás megőrzése mellett. Az olykor nem hagyományosnak számító intézkedések kulc­sszerepet játszottak annak a mozgástérnek a bővítésében, amelyre a közép-hosszabb távon ható, fenntartható növekedést biztosító strukturális reformok meghozatala érdekében szükség volt. A nem hagyományos reformoknak az egyensúly megteremtésén és a munkára ösztönzésen keresztül a növekedési kilátások javítását kellett elérniük. Ez vezethetett el a növekedési fordulathoz, amelyhez elengedhetetlen volt a fiskális és a monetáris politikai fordulat egyaránt.
ADÓSSÁGCSÖKKENTÉS: ÉLEN AZ UNIÓBAN
A költségvetési fordulat alapjait 2010 derekán egy 29 pontos akcióterv teremtette meg, amely arra volt elegendő, hogy a költségvetés hiánya a tervezett 7 százalékról 4,5 százalékra mérséklődhessen. A növekedési fordulatnak 2011-ben az első Széll Kálmán-terv adott újabb lendületet. Mivel korábban az adórendszer a munkavállalás ellen hatott, e téren mindenképpen gyökeres irányváltásra volt szükség. A magyar gazdaságpolitika alakítói számára egyértelmű volt, hogy az a leginkább növekedésbarát megoldás, ha az adórendszer a munkát terhelő adók helyett a fogyasztási adók irányába tolódik el. Magyarországon ez valósult meg a személyi jövedelemadó egykulcsossá alakításával, majd az adókulcs csökkentésével.
A költségvetés rendbetétele ugyanakkor további lépéseket is igényelt. Szükségessé vált a nagyobb teherbírású ágazatok (bankok, távközlési és energetikai cégek) fokozottabb bevonása a közteherviselésbe. A feketegazdaság mindeközben jelentősen visszaszorult, és az elmúlt évek gazdaságfehérítő intézkedéseinek következtében ma már úgy nő a költségvetés áfabevétele, hogy közben nemhogy nem emelkedik az áfakulcs, hanem egyre több alapvető termék került át a kedvezményes áfakulcs hatálya alá.
A felelős költségvetési politika lehetővé tette az államadósság finanszírozásának optimalizálását. A költségvetési egyensúlyt és a gazdasági növekedést egyaránt javító intézkedések hatására Magyarország 2013-ban kikerült a 9 évig fennálló túlzottdeficit-eljárás alól, és a költségvetés hiánya tartósan 3 százalék alá süllyedt. Ezzel összhangban az államadósság aránya 2011 után évről évre mérséklődött, 2015 végéig már összesen 6 százalékponttal. Az Európai Unióban ezen időszak alatt Magyarország volt képes egyedül csökkenteni minden évben az államadósságát.
A külső eladósodást felváltotta az államadósság stabilabb belföldi finanszírozása, ezen belül a lakossági állampapírok kaptak növekvő szerepet. Míg a devizában lévő államadósság aránya 2011-re 52 százalékra emelkedett, idénre ismét 30 százalék alá, a historikus mélypont közelébe süllyedt. Az egészségesebb adósságszerkezet kialakulásához a jegybank által 2014-ben indított Önfinanszírozási program is jelentős mértékben hozzájárult.
TÖRTÉNELMI JELENTŐSÉGŰ LÉPÉSEK
A 2013 után bekövetkező monetáris politikai fordulat során a Magyar Nemzeti Bank nemcsak az inflációs cél biztosításához járult hozzá, hanem széles körben támogatta a gazdaságot is. Az MNB új vezetése – szakítva a korábbi hibás működési modellel – kreatív, célzott eszközöket vezetett be, amelyek megfelelő választ jelentettek a kihívásokra.
A fordulat részeként történelmi mélypontra csökkentett alapkamat több módon is kedvező hatást gyakorol a magyar gazdaságra. A jegybank Monetáris Tanácsa összesen 610 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, amelynek köszönhetően az alapkamat historikusan alacsony szintre (0,9 százalék) került. A sikeres monetáris politikának köszönhetően – a korábbi évtizeddel ellentétben – napjainkban nem fenyeget a célértéket jelentősen meghaladó infláció. Az alapkamattal párhuzamosan a lakossági, vállalati hitelek kamatlábai is csökkentek, ezáltal olcsóbbá vált a hitelfelvétel és a törlesztés, ami segítette a gazdasági növekedést.
Másrészt az állampapírpiaci hozamok is mérséklődtek, amely jelentősen csökkentette az államadósság finanszírozási költségét. Csak ez a kamatmegtakarítás 2013 és 2018 között összesen mintegy 6 százalékponttal csökkenti a hiányt és a GDP-arányos államadósságot.
A mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása is a gazdaságpolitika alapvető céljának tekinthető, melyben az MNB, mandátumának megfelelően, aktív szerepet vállalt. A Magyar Nemzeti Bank által indított, hitelezést és növekedést támogató programok (növekedési hitelprogram, piaci hitelprogram) a kkv-k kedvező hitelhez jutását segítik elő, ami a gazdasági növekedésre is jótékony hatással van. Az elmúlt évek gazdasági növekedésének közel fele köszönhető a jegybanki programoknak.
Az MNB számos olyan lépést is végrehajtott az elmúlt években, amely a pénzügyi stabilitás elérését és a pénzügyi piacok hatékony működését szolgálta. A lakossági devizahitelek teljes körű kivezetésére a Magyar Nemzeti Bank új vezetése alatt került sor. A jegybank által lehetővé tett és segített forintosítás 2014 őszén a lehető legjobb időzítéssel történt meg, ugyanis nem sokkal később a svájci jegybank feladta az addig érvényben lévő árfolyamküszöböt, amit a svájci frank jelentős felértékelődése követett. Ha ez a devizahitelek forintosítása előtt történt volna meg, ma akár 70 százalékkal is magasabb lenne az ügyfelek törlesztőrészlete. A forintosítás révén hazánk egyik legnagyobb pénzügyi kockázata szűnt meg, ami történelmi jelentőséggel bíró lépésnek számít.
A MAGYAR PÉLDÁT KÖVETIK
2013-tól a fegyelmezett, felelős költségvetési politika és az innovatív monetáris politika korábban nem látott összhangot teremtett a gazdaságpolitika két ága között, ez az együttműködés pedig megteremtette a növekedési fordulat lehetőségét. Az egyensúly vagy növekedés közötti választás már nem dilemma. A költségvetés egyensúlyba került, az egyenleg évek óta a maastrichti hiánycélnál is jobban alakul. Mindez a reálgazdaság növekedése mellett valósult meg: az elmúlt három évben a magyar gazdaság átlagosan 3 százalékot meghaladó ütemben növekedett. Idén a munkanélküliségi ráta 5 százalék alá süllyedt. A növekvő reálbérek következtében a belföldi forrásokra támaszkodó fogyasztás a reálgazdasági növekedés egyik fő hajtóereje lett.
A megteremtett egyensúly és a növekedési fordulat után a versenyképesség további erősítését kell előtérbe helyeznünk. Ehhez elengedhetetlen, hogy csökkentsük a versenyt korlátozó akadályokat a gazdaságban. Lengyelország jó példával szolgálhat hazánk számára, ők ugyanis akkor (a kétezres évek elején) valósították meg a szükséges versenyképességi reformokat, amikor Magyarországon megkezdődött az eladósodásra építő, fenntarthatatlan növekedési modell működése. A lengyel gazdaság visszaesés nélkül jutott túl a válságon, a gazdaság dinamikus bővülése pedig azóta is töretlen. A versenyképesség átfogó, több területre kiterjedő javulásával Magyarország is hasonló eredményeket érhet el. A tartós felzárkózás biztosításához azonban a gazdaság összes szereplőjére szükség van.
A szerző a Magyar Nemzeti Bank elnöke"
Hathor
Hathor 2016. 11. 07. 21:51
Előzmény: #588  Konzumos
#593
:DD
Törölt felhasználó 2016. 11. 07. 20:53
Előzmény: #591  Metwolf
#592
Borzasztóan sok eladó lehet beszorulva ha ennyire nyomatni kell hogy vegyék!
Metwolf
Metwolf 2016. 11. 07. 20:42
Előzmény: #588  Konzumos
#591
Elég sokan randalíroznak itt ma este ahogy látom. Különösen az R00 félék és az Exek. Nem értik a múltat se a jelent se a jövőt. Legalább a Konzum fordult ma.
Hathor
Hathor 2016. 11. 07. 20:18
Előzmény: #587  exmnbs1
#590
Manci.
Ha meg nem jelentik, akkor szárnyal..
hol van a bejelentésed? november 07.
Ha lenne is csőd, akkor is.
Diverzifikáció.

2-2-2-2-2-2--2-2-2-2-2MFT.....
visonka ki, 2milla bukta. Konzum 6szorozás, maradt a négszerezés.
Nem érted?? Tényleg. Vízfestékkel?
Hathor
Hathor 2016. 11. 07. 20:16
Előzmény: #584  exmnbs1
#589
3.5millió részvény van összesen azzal együtt!!
Saját tőke 1.5MRD
Piaci kapitalizáció: 183MFT!

A 18MFTos KPS tőke emelés a megújulás része, a 2MRDig terjedő tőke emelés része.
Minek a KP a cégbe, ha csőd?
Nem érted? Magas? Lefessem?
Konzumos
Konzumos 2016. 11. 07. 20:13
Előzmény: #579  Metwolf
#588
konzumnő randalírozik?
exmnbs1 2016. 11. 07. 20:13
Előzmény: #583  Hathor
#587
és ha bejelentenék a feészámolást utána pár napon belül bye-bye Visonka a betről repül
exmnbs1 2016. 11. 07. 20:12
Előzmény: #583  Hathor
#586
így elmondtad mikor a felszámolás közelithet, mert ugyebár a csődegyezség nem jött össze???
exmnbs1 2016. 11. 07. 20:11
Előzmény: #583  Hathor
#585
ez természetesen nincs igy kamus
stock 33 hogy is mondta?

exmnbs1 2016. 11. 07. 20:10
Előzmény: #582  Hathor
#584
a 18m-nyi új rvt elfelejtetted?)))))
Hathor
Hathor 2016. 11. 07. 20:09
Előzmény: #578  exmnbs1
#583
Manci. Nem én reklámozom, csak elmondom.
Én abban is fogtam, amíg Te végig őrjöngted a topikot.
Fura, hogy te semmivel nem tudsz keresni. Elfuserált vagy
Hathor
Hathor 2016. 11. 07. 20:08
Előzmény: #579  Metwolf
#582
Nutex kresz tábla!
:)

link
exmnbs1 2016. 11. 07. 20:06
Előzmény: #579  Metwolf
#581
azt elfelejtette hogy azóta majdnem felezett

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek