Topiknyitó: Portfolio 2015. 01. 31. 10:09

Hét kőkemény tévhit a görög gazdaságról  

Ugrás a cikkhez
Hét tévhit és igazság a görög gazdaságról című írásában meglehetősen kemény kritikával illeti a New Yorki Egyetem professzora azokat a nézeteket, amelyek a Sziriza programjának kiindulópontját képezik. A görög származású Nicholas Economides szerint...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=209584
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
jumbo2 2015. 02. 01. 18:29
Előzmény: #45  elemes
Nem hülye őt, sőt, játékot játszik, gyakorlatban alkalmazza azt, amit tanított az egyetemen:

“To believe that you can talk about Grexit and then contain the after-effects, takes a degree of unprecedented silliness,” said Mr Varoufakis.
jumbo2 2015. 02. 01. 16:54
Előzmény: #61  Peterbond
És Görögországban és a PIGs országokban éppen az ellenkezője történik. Nem infláció van, hanem defláció és így stagnáló reál GDP mellett 0 hiánnyal is nő a GDP arányos államadósság.

Ezt felejtette el a professzor, aki írta a vitaindító cikket. És ez egész Dél-európában probléma.
Peterbond 2015. 02. 01. 15:28
Előzmény: #59  jumbo2
Én értem hogy arányosan akarnak jobb mutatót elérni de az valójában nem csökkentés. Csak kissebb növekedés mint a gazdasági növekedés.

Így nagyon kis mértékben csökkenhet az adósság és kell hozzá egy tartós növekedés is.

Nálam alap hogyha valamit komolyan csökkenteni akarok akkor megtakarítást tervezek amit törlesztésre fordítok.
Én inkább hozzáállásbeli különbségként értem ezt hogy hogy tudnak akkor hiányt tervezni.
Ha hiányt tervez akkor ő nem akar adósságot csökkenteni csak reméli hogy majd ha 2-szer annyi lesz a GDP és az általa beterveztt hiány csak 1.8-szoros lesz. Szép is lesz 20 év alatt elérni 5-10%-pont csökkenést.

Bár már ez is teljesítmény lenne a legtöbb országtól tudom.
jumbo2 2015. 02. 01. 15:23
Előzmény: #59  jumbo2
Elírtam, új adósság 62 Ft.
jumbo2 2015. 02. 01. 15:22
Előzmény: #58  Peterbond
"Mondjuk ez mindig is érdekes volt számomra hogy aki csökkenteni akarja az adósságát egyáltalán hogyan tervezhet hiánnyal minden évre."

GDP arányos csökkenést akarnak általában elérni az országok.
Egyszerű példa:

100 Ft a GDP és 60 Ft az államadósság vagyis GDP arányosan 60%. Egy év múlva 5% inflációt és 0% reál GDP növekedést sikerül elérni és 2%-os hiányt vagyis 2ft.
Az új nominális GDP 105 Ft, adósság 61 Ft. Így a GDP arányos államadósság kb. 59%-ra csökken.

Peterbond 2015. 02. 01. 15:02
Előzmény: #55  _pampa
Amit majd újabb hitelekkel megújítanak. Nem ennyit kell kigazdálkodniuk évente. Csak vissza kéne nyerniük a bizalmat hogy legyen mivel kiváltani a hiteleket.

Ha elengedés lesz az szép és jó csak azután ki fog adni bármilyen görög kormánynak vagy banknak hitelt?

Szóval amikor elengeésről beszélnek én nem tudom utána mit várnak? hogy fognak újra hitelt kapni mint ha mi sem történt volna és indulnak nulláról?

Mert jelenleg sem akarják pozitívra tervezni a büdzsét.

Mondjuk ez mindig is érdekes volt számomra hogy aki csökkenteni akarja az adósságát egyáltalán hogyan tervezhet hiánnyal minden évre.
jumbo2 2015. 02. 01. 14:58
Előzmény: #56  elemes
Ez inkább politikai kérdés, ami persze fontos az EU-nak és az USA-nak is.

Gazdaságilag azonban nem nagy segítség lenne nekik Oroszország. Max. megvitathatják pár vodka és ouzo mellett, melyikük gazdasága van szarabb helyzetben.
elemes
elemes 2015. 02. 01. 14:54
Előzmény: #53  jumbo2
az a kérdés, hogy a görögök, akik egyébként is hajlamosak hibáztatni és pesztrát keresni, mennyire omolnak a csőd következményei elől inkább putyin karjaiba és ha ez megtörténik, mivel jár majd. mondjuk a NATO tagság ugrik.
_pampa 2015. 02. 01. 14:29
Előzmény: #54  jumbo2
"Esetleg azt fogják elérni, hogy a trojka hiteleinek kamatait csökkentik 0% közelébe és a futamidőt is meghosszabbíthatják 20 évre. "

Az kb. havi 1 MRD EURO 20 éven keresztül?

Nem egyszerű a görög helyzet.

szvsz
jumbo2 2015. 02. 01. 13:52
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
Az én tippem pedig az, hogy bármilyen fájdalmas is lesz a görög kormánynak, de meg fognak hátrálni és nem lesz adósságleírás.
Esetleg azt fogják elérni, hogy a trojka hiteleinek kamatait csökkentik 0% közelébe és a futamidőt is meghosszabbíthatják 20 évre.

Szerintem ez nagy eredmény lenne a részükről (gyakorlatilag nem kell törleszteniük), viszont nem ezt ígértek a választóiknak.
jumbo2 2015. 02. 01. 13:26
Előzmény: #52  elemes
Pontosan. Görögország esetében a következmény nagy valószínűséggel egy bankválság, ahol a betétek egy részét elvesztik a tulajok (az EKB nyilván felfüggeszti a hitelezést a görög központi bank felé). Mondjuk ha a görög központi bank szenved el veszteséget, akkor nem tudom, hogy mi van. A görög államnak kell jogilag feltőkésíteni vagy az EKB-nak.

Úgyhogy mindkét félnek van adu a kezében, érdekes lesz a tárgyalás.
elemes
elemes 2015. 02. 01. 13:04
Előzmény: #51  jumbo2
"Ha azt mondja, nem fizeti vissza, akkor az adósság elillant."

Így van - ám az adósnak szembe kell nézni a következményekkel. Ami esetleg rosszabb, mintha visszafizette volna. De néha kell ilyen, példát mutatni a felelőtlen adósok és felelőtlen hitelezőknek, különben elfelejtik.
jumbo2 2015. 02. 01. 13:00
Előzmény: #50  tommasi
Értjük mit mond, csak éppen eddig minden évben csökkent a nominális GDP. Majd most fordul a kocka?

"Az adós kezében pedig nincs semmilyen fegyver, ha egyszerűen úgy dönt, hogy nem fizet, attól még nem illan el az adósság. "
Ha azt mondja, nem fizeti vissza, akkor az adósság elillant. Vagy szerinted mit jelent az államcsőd?
tommasi 2015. 02. 01. 11:34
A kinövekedét gondolom arra érti a prof, hogy a jövőben, ha emelkedő pályára áll a gazdaság, akkor szép lassan ki tudnak jönni az IMF-es burokból, mert akkor már fenntarthatóvá válna a sztori, és a befektetői bizalom visszatérhetne.

Az adós kezében pedig nincs semmilyen fegyver, ha egyszerűen úgy dönt, hogy nem fizet, attól még nem illan el az adósság. Már az előző adósságelengedés is technikai csőd volt, ráadásul ott a befektetők egy jelentős mennyiséget elengedtek. Csak így csökkenhet le, hiszen ez egy szerződés. Ha nem fizetnek, majd fizet egy jövőbeni kormány. Persze lehet egy újabb elengedés is, de az nem hiszem, hogy a piaci befektetők részéről történik majd.

Egyszerűen nem értem, hogy miért Merkel bábukat égetnek, miért az EU az IMF vagy a németek a hibásak? A görögök hihetetlen mennyiségű pénzt (ingyenebédet) kaptak már eddig, és cserébe a többség ellenségesen viselkedik. Szerintem előbb vagy utóbb meg kell állítani ezt a kvázi zsarolást, amit csinálnak, muszáj lesz precedenst teremteni, különben például szegény szerencsétlen Viktor, hogy magyarázza el az itthoni EU elleneseknek, hogy mi meg itt nyögjük a kommunisták által felvett hiteleket?

A legszomorúbb az egészben, hogy már így is lehet, hogy visszafordíthatatlan a fertőzés, és széthullik az egész rendszer.
jumbo2 2015. 02. 01. 10:52
Előzmény: #48  _pampa
Üres frázisok. Lehet választani, dolgozunk keményen vagy szarul élünk. Magyarország többsége az utóbbi felé tendál sajnos.

Én a tanulásban és munkában hiszek.
_pampa 2015. 02. 01. 10:08
Előzmény: #47  jumbo2
Nincsen szükség ezekre.

Akinek az a "feltételezett" élet nem megfelelő az elköltözhet, ha lesz olyan ország amelyik befogadja.

Arról pedig hosszasan beszélgethetnénk, hogy mi az "élet".

Hajszolni a pénzt.....vagy a családunk, rokonaink, barátaink körében lenni.

szvsz
jumbo2 2015. 02. 01. 09:40
Előzmény: #46  pampa
Én nem szeretnék 30 évet visszamenni, akkor inkább irány Németország.
Globalizált világban élünk, amit írsz, az elavult.
Mit vársz, találjuk ki magunk a AIDS elleni gyógyszert vagy az okos telefont? Nem fog menni egyedül.
pampa 2015. 02. 01. 09:15
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
"Éppen az adósságleírás szükségessége miatt lesz grexit.

Nem engedik majd nekik el, elinflálni eurozónában nem tudják.
Muszáj lesz kilépniük és leírniuk az adósságot. Különben lassan erodálódnak a végtelenségig.

Utána euro nélkül, adósság nélkül akár talpra is állhatnak, mélypontok után, évek múlva akár még jó vétel is lehet az AEX.

Már most látszik, hogy ez lesz, szigorúan szvsz.
tozsdenyul

Egyetértek.
Más országoknak is valami hasonlót kellene kitalálniuk az adósság állomány "kinullázására".

Ameddig csak görgetik addig nem lesz fejlődés.

Vissza kell menni ha szükséges akár 30-70 évet az életszínvonalban.

Saját lábra állni és olyan beruházást,fejlesztést megvalósítani ami csak országon belül valósul meg.

Alaptörvénybe foglalni, hogy működésre,fejlesztésre NEM lehet hitelt felvenni a mindenkori kormányoknak!

Minden munkahelyteremtő beruházást pedig a belső megtakarításokból kell finanszírozni.

Egy teljesen új alapokra épülő rendszert kellene építeni.

szvsz
elemes
elemes 2015. 02. 01. 08:13
a nagyszerű pénzügyminiszter meg Gyurcsány szebb napjait idézi:

"Janisz Varufakisz kénytelen volt mentegetőzni egy félreérthető mondat miatt.

Péntek este azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy csak valami fordítási hiba miatt érthette mindenki úgy, hogy pénteken azt mondta az Athénba érkező Jeroen Dijsselbloem Eurócsoport-elnöknek hogy nem hajlandóak tárgyalni az EU, az IMF és az Európai Központi Bank képviselőiből álló testülettel."
elemes
elemes 2015. 02. 01. 07:40
Előzmény: #42  pf2
itt a teljes cikk

link

Így nyerik meg az oroszok Kelet-Ukrajnát
elemes
elemes 2015. 02. 01. 07:39
Előzmény: #42  pf2
Érdekes kérdés, hogy Putyinnak vajon elegendő-e ez a fajta passzív, rabszolga típusú alattvaló társadalom? Van egy új cikk az indexen Mariupolból írtak:

"kérdeztem a két munkást, hogy szerintük hogy ér véget ez a krízis, még tippelni sem tudtak. Az azonban érezhető volt, hogy inkább az oroszoktól várták a megoldást: 'Jó lenne a vámunió Oroszországgal. Nem tudom elképzelni, hogy az EU megvenné azokat a termékeket, amiket itt gyártunk.' - Felvetettem, hogy az eddigi modell mellett, miszerint rossz termékeket szállítanak igénytelen piacra, létezik egy másik: hogy jó termékeket gyártanak magasabb elvárású vevőnek. De ezen a ponton megakadt velük a beszélgetés.

szóval ez a hozzáállás nagyobb gátat jelent Ukrajna EU-csatlakozásában, mint az eltérő vasűti nyomtáv. de Putyinnak is nagy teher ez az örökség.
pf2 2015. 01. 31. 22:12
Előzmény: #36  elemes
oroszok gazdasága lassan kezd az összeomlás felé közelíteni . Ilyenkor veszik elő a háborús kártyát
1.) orosz forradalmárok-ukrán jelenlegi hidegháborút felerősítik melegháborúvá.

2.) új háborús feszültség Görögország
3.) próbálkoznak pl. a magyar kártyával is
4.) Cyprust egyébként lekötelezték már , de rájöttek ők nem érnek egy kalap szart , de előbb - utobb kiderül ez Magyarországról - Orbánról is
elemes
elemes 2015. 01. 31. 21:49
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
a magyarok jelenetős része lusta. Azt hiszik, hogy van ingyen ebéd.

(tényleg, majdnem ugyanott állunk, mint a görögök.)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek