Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 03. 10. 16:36

Surányi György: súlyos növekedési áldozatokat hoz az euró gyors bevezetése  

Ugrás a cikkhez
Surányi György előadásában elsősorban az euró bevezetésének kritériumait elemezte. Éles kritikával szólt a maastrichti feltételekről, a Stabilitási és Növekedési Egyezményekről. Ezek a bent levő országokat és a csatlakozókat is inkább hátrányosan érintik a feltételek inkonzisztenciája miatt. Az euró gyors bevezetése súlyos növekedési áldozatokat hozna - vélte a CIB elnöke.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=38833
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2004. 03. 14. 08:20
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#20
Jó lenne ha valaki megtanítaná már az ázsiaiaknak, hogy az árfolyampolitika csak rövidtávú eszköz.
Ha ezt megtanúlják akkor lehet, hogy sikerül elkerülnie Európának azt a szégyent, hogy ezen eszköz segítcségével nem csak Japán hanem az összes többi ország is fejlettebbé válik mint Európa vezető hatalmai.
Törölt felhasználó 2004. 03. 13. 17:59
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
pont azert szoknak fuggetleseget, es a hosszutavu arstabilitas megteremtesenek/fenn tartasanak feladatat adni a jegybankoknak, hogy ne a rovidtavu politikai celok rangassak a monetaris politikat.
.
persze ehhez hiteles (=szakerto*megbizhat o) jegybanki-vezetes is kell...
.
hiteles monetaris politikat csinalni az euro-zonan kivul is lehetseges.
.
raadas ul az ecb monpolja termeszetszeruleg a nagy, fejlett tagorszagokra van szabva. a kicsi, fejletlenebb, de gyorsan novekvo periferianak ugyanez a monpol tul laza.
.
ezt mi ugy kerulhetnenk el optimalisan, ha nem eroltetett utemben csatlakoznank, hanem elobb vegrehajtva a szukseges strukturalis reformokat, mikozben hitelesseget felhalmozva egy stabil monpol altal. persze, a realitas az egy masik dolog.
Törölt felhasználó 2004. 03. 13. 02:21
#18
Az árfolyampolitika csak rövidtávú gazdaságpolitikai eszköz, a versenyképesség hosszú távú javítására a leértékelés alkalmatlan (beépül a bérvárakozásokba). Hosszú távon több belõle a kár, mint a haszon. Így nem lehet indokolt az sem, hogy maradjunk ki hosszú távon az eurózónából, mert az csak káros hatásokkal járna: nõne a bizonytalanság, fennmaradna a kockázati prémium, a tranzakciós költségek, stb.
Az árfolyam állandó rángatása persze a politikusoknak elõnyös, mert mindig politikát lehet belõle csinálni. Ha rosszul megy a szekér, akkor rá lehet fogni az árfolyamra, ha jön a választás akkor pedig látszatkonyjunktúrát lehet vele kreálni (persze csak rövid távút), stb. A gazdaságnak azonban ezek a játékok károsak.
erikom 2004. 03. 12. 17:32
#17
Az államháztartásunk hájassága vitathatatlan. Hogy milyen terhet jelent az eü jelenlegi, teljesen hűbéri jellegű rendszere, vagy általában a 800ezer állami-önkormányzati alkalmazott, arról ne feledkezzünk el. Fenntartásuk kidobott pénz, akár viszonylag kis kamatokkal terhelt kölcsönökből, akár gazdaságunk versenyképességét csökkentő elvonásokból származik. Az más kérdés, hogy a racionalizálást követő felesleges munkaerővel mit lehet kezdeni. E kérdések sajnos a politika területére esnek, de nem lenne szabad a napi politikai érdekek alapján kezelni őket.
Törölt felhasználó 2004. 03. 12. 13:57
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Ehhez az egesz fo cimhez, pedig volna egy, a velemenyemet teljesen erzekelteto kerdesem.Ez a kovetkezo ; NA ES MI AZ? Talan a mai "8 ora" napi munka ido helyett, es az azert kapott "atlag berert" helyett ,tobbet kell majd dolgozni es raadasul kevesebbert ? - ha mar az aldozatokrol beszelunk, azt jo is volna konkretabban.
Törölt felhasználó 2004. 03. 12. 13:41
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
Jo. OK. Biztosan vannak szamitasok amik ki mutathatnak nemi kis hatranyossagokat, kis vesztessegeket. De, hogy ilyan apro reszletekbe menoen fontoskodni, ervelni, mi tobb ellen ervelni, azt en is meg tudom csinalni meg barki mas , de egy Suranyi ha csinalja annak inkabb moso por szaga van mint penz szaga.
Az is biztos , hogy Allam adossag csokkeno kamatokkal , kevesebb Allam adossag.
Nem szeretnek Zelena urral vitaba szallni, bizonyara nem is fogok azon a teren, hogy kevesebb haj,egeszsegesebb elet.De ha a Magyar gazdasag kisse tul hajas is, arra mar meg sem volna erdemes ragaszkodni, hogy szep lassan, vagy gyorsan olyanna tegyuk mint az anorexiassa fajult koversegben szenvedoket.Bizonyar a meg lesz ennek is a maga lassu ervenyesulese az egeszsegesebb elet fele.
Udv; JP
Törölt felhasználó 2004. 03. 12. 12:59
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
JPMorgan,
.
en konkretan arra gondoltam, hogy ha 'mestersegesen' lenyomjuk az inflaciot, meg miegyebet, akkor az emu-csatlakozas utan az vissza fog jonni. es mar tartosabban, mivel nem lesz mivel leszoritani. ennek a koltsegei meg az mnb tanulmanyaban sincsenek megemlitve.
.
raadas ul ket (dinamikus) egyensulyt hasonlitunk ossze: emu, illetve azon kivul. de nem sokat beszelunk az uj egyensuly elereseig (ami nem a csatlakozas pillanataban azonnal kovetkezik be) tarto ut koltsegeirol. illetve arrol, hogy letezik-e ez az ut, es ha igen, mennyire kacifantos.
.
azt elhiszem, hogy nem bolcsek az orszag vezetoi (mivel az orszag lakossaga sem az...), de akkor is egy lassabb es bolcsebb csatlakozas lenne az optimalis.
.
na jo, valoszinuleg second bestkent megfontolando egy valamilyen emu-csatlakozas, ami limitalja gazdasagi elitunk mozgasteret a porcelanboltban. de azert...
.
az allamadossagos reszt nem ertem. kb az van, amit zj mond: kevesebb háj, egeszsegesebb elet.
Törölt felhasználó 2004. 03. 12. 12:19
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Kedves szabesz.
2.pont; igaz,igaz...igaz sok minden lehet,hogy gondok lehetnek az biztos, az elet korulmenyek soha sem lesznek fenekig tejfol, ugyhogy Suranyi se dicsekedhet, hogy mennyire nagy szamitast vegzett."Ha nem ez , akor majd az" alapon tobb mindent is ossze lehet sorolni. De hogy ezt egyoldaluva tenni, az mar inkabb masra kesztet gondolkodtatni.
3.po nt. EZ az ami ugymond nem letezhet.
4.pont. Allam adossag ide, vagy oda; valamibol kell finanszirozni, es ha raadasul kesobb konnyebb lehet alacsony kamatokkal vissza fizetni az csak meg jobb.
5.pont. egyetertek, de talan segithet az iskolai filozofiai ismeretek tul burjanoztatasahoz.
A mugy nem ellen velemenyt akartam itt rolad formalni.
Törölt felhasználó 2004. 03. 12. 11:46
#12
biztos van suranyinak ulespontja. miert pont neki ne lenne?
.
de ettol az meg igaz lehet, hogy az emu csatlakozas utan gondok lehetnek. pl tartosan emelkedik az inflacio, es/vagy nem jelentkezik a gdp novekedesi tobbletdinamika, amit most pedig mindenki keszpenznek vesz.
.
szoval, egy lassabb de bolcsebb konvergencia lenne az optimalis.
.
viszont az tenyleg furcsa, hogy valaki az allamadossag csokkenese ellen ervel.
.
ja, nem lehetne mar abbahagyni ezt a baromsagot, hogy 'neoliberalis-monet arista'? egyreszrol, maga a kifejezes onellentmondo, nem letezik ilyen kozgazdasagi aramlat. masreszrol, suranyi se nem neoliberalis, se nem monetarista.
Törölt felhasználó 2004. 03. 12. 10:39
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
Ja igen , ezt ki felejtettem az utolso mondatom utan.Akkor mar biztosan nem allitana ilyesmiket.
Törölt felhasználó 2004. 03. 12. 10:37
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#10
Az biztos, hogy mindenki a sajat maga kertjet szepitene. Mivel most az euro bevezetese van a temaban, a szempontok itt is csak a "kertekbol" aradnak. Smith hozza fuzesehez, sokat nem lehet mit hozza fuzni.De, hogy a nagy hiru, Suranyi ilyet kellett hogy allitson, szamomra semmi mas ertheto oka nincsen allitasanak,csakis az, hogy egy jegybank elnokbol egyszeru bankarra funkcinalodott vissza a teveknysegi kore. Nem hinnem en azt, hogy nem szivesen lenne ujra jegybank elnok , foleg ha a CIB jutalek mar szukebben folydogal majd.
Udv; JP
Törölt felhasználó 2004. 03. 12. 08:48
#9
Már helyesen írni sem tudok, bocs.
zj
Törölt felhasználó 2004. 03. 12. 08:46
#8
Gratulálok Smith észrevételéhez!
üdv. zj
Törölt felhasználó 2004. 03. 12. 08:26
#7
opposition:
apropo savanyu a szolo.. nincs egy hozzaszolasod ami nem a politikarol szolna. de rendben van, szolasszabadsag van, de akkor menjel olyan forumra ahol az embereket ez erdekli. szerintem itt senkit..
elgreco55 2004. 03. 11. 16:22
Előzmény: #3  opposition2002
#6
Opposition2002 !Te miért csúsztatsz, állandóan? Úgy látszik nehezen tanulsz ,de könnyen felejtesz!elgreco
Törölt felhasználó 2004. 03. 11. 12:58
Előzmény: #3  opposition2002
#5
Árnyalnám Opposition2002 hozzászólását azzal, hogy szerintem mindenkinek az üléspontja határozza meg az álláspontját. Mi történik a CIB-bel (és a többi külföldi tulajdonú bankkal) ha bevezetik az euro-t? Budapesti fiók lesz belőle.
Treasury nem kell. A szép nyereség is elolvad, ha a kamatszint nem 12%, hanem 3% lesz. A vállalati ügyfeleket átveszik az anyabankok. Mi marad? a lakossági és KKV ügyfelek, ami pedig a CIB-nél nem igazán van.
Szóval emiatt érthető, hogy Surányinak már nem sürgős az Euro bevezetés.
Törölt felhasználó 2004. 03. 11. 10:20
#4
Miért kell mindenben politikát keresni? Miért nem lehet elhinni arró a bankelnökről, akit az Euromany többször az év bankárának választott, hogy ért a szakmájához? Egy lapon nem lehet említeni Járaival, aki szégyent hozott Magyarországra és akit külföldön és belföldön is rosszindulatú, tehetségtelen politikai bábnak tekintenek. Lásd Bácskai professzor és több külföldi tekintélyes pénzügyi szaklap írásait.
opposition2002 2004. 03. 11. 09:34
Előzmény: #1  portfolio
#3
Surányi györgynek nagyon sok mindenben igaza van, tényleg nem kellene erőlteteni annyira az euró bevezetését, hiszen az valóban áldozatokkal járna a növekedési oldalon, és a belőle remélt többletnövekedés sem olyan biztos (a jelenlegi eurozónában is azt mondták, hogy évi 0,5-1% pontnyi többlet GDP növekedés fog származni az euró bevezétéséből, de ebből szemmel láthatólag nem lett semmi).
Van azonban Surányi véleményében egy meglepő kitétel:
"Ha a kiegyensúlyozott költségvetési politika megvalósulna, az 10-15 éven belül az államadósság eltűnéséhez vezetne. Ez a megtakarítási piacon súlyos válságot idézhetne elő."
Luxemburgban az államadósság kb 3(!)% körül van, szemben a maastrichti 60-nal, és nem tudok róla, hogy bármi féle megtakarítási válság lenne. A Surányi által képviselt neoliberális-monetar ista elképzelések szerint is az a jó, hogyha az államadósság kvázi nulla.
Érdekes, jegybankelnök korában mintha nem ez lett volna a véleménye Surányinak, szerintem most is csak a sértettség beszél belőle. Akkor azt mondta, hogy minél előbb vezessük be az eurót, mindenáron csökkentsük az államadósságot, egyébként a sávszélesítést is hivatalosan ő javasolta először, most meg azt is szídja.
A költségvetési egyensúly tekintetében könnyebb dolga volt, az előző kormány jóval felelősebb ktgvetési politikát folytatott, de akkor mégis folyton kritizálta a kormányt.
Ha a kedvencei basszák tönkre a gazdaságot, akkor az OK? Vagy csak savanyú a szőlő, hogy most nem ő a jegybankelnök ?
Törölt felhasználó 2004. 03. 10. 17:33
Előzmény: #1  portfolio
#2
Én személyesen is azt gondolom, hogy egy ország nem támaszkodhat tartósan külsõ eladósodásra, egy költségvetés, egy állam nem támaszkodhat tartósan hitelfelvételre, nem támaszkodhat tartósan deficitfinanszírozás ra. Ennek következtében pontosan azért került a magyar gazdaság olyan helyzetbe a '70-80-as években, és azért kerültünk válságos helyzetbe, mert 20-25 éven keresztül olyan gazdaságpolitika folyt, amely korlátlanul növelte az államháztartás kiadásait; amely korlátlan külföldi hitelfelvételekkel finanszírozta ezt; és amely tényleg súlyosan eladósította az országot. Pontosan ezeket a folyamatokat kellene megfordítani, pontosan ezért van szükség arra, hogy az államháztartás szigora, a monetáris politika szigora folyamatosan csökkentse a nemzeti össztermékhez képest az állam eladósodását, hogy a magángazdaság, a magángazdaság szereplõi levegõhöz jussanak, növekedni tudjanak, elõrelépni tudjanak.
Üdv. zj

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek