Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 01. 15. 11:20

Kérjük, ötleteikkel segítsék a Pénzügyminisztériumo t! - a hívás ingyenes  

Ugrás a cikkhez
A mai napon déli 12 órától él a Pénzügyminisztérium ingyenesen hívható telefonszáma, amelyen az állampolgárok elmondhatják ötleteiket, elgondolásaikat a költségvetési kiadáscsökkentéssel kapcsolatban.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=6&i=36886
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 16. 16:16
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2004. 01. 25. 13:39
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
Kicsit rendszer filozófiai irányt vett a dolog...
De amire reagálni akarok:
"Nem egy olyan félmillió feletti fizetésü kollegám volt, aki már huszadika körül fizetési elölegért nyavalygott.) Ezek után a gyerekvállalási döntésnél tudat alatt azt vizsgálja meg, hogy le kell-e mondania az eddigi életszínvonalról"
R ossz a szöveg. Mert az eddigi életszinvonalról mindenképpen le kell mondjon, mert a félmilliós fizujához képest állambácsi 25-e nem oldja meg a gyerekkérdést. Amúgy sem az államnak szüli a gyereket, hanem magának. Akkor miért várja az államtól az anyagi részét?
"Ez nagyon rossz szokás, de nem hiszem,
hogy könnyü lenne változtatni rajta, mert alapvetö emberi jellemvonásokon alapul."
Itt a lényeg. Rossz szokás. De nem alapvető emberi jellemvonás, inkább a szoc. blokk társadalmi, kúltúrális örökségéből adódik. Az emberek megszokták, hogy (legalábbis szövegben) állambácsi mindig mindenben kisegít. Ne tegye. Nem neki kell megoldani az életemet, hanem nekem. Ha önhibámon kívül nem tudom, segítsen. De akkor se élni segítsen, hanem abban, hogy magam élhessek. Ha meg nem önhibámon kívül történt, akkor ez van, így jártam.
Ezeknek az elveknek és ennek a hozzáállásnak kéne fokozatosan érvényesülni. Ehhez kell, hogy az állam szoc. ellátórendszere is folyamatosan ebbe az irányba menjen el. Ezért tartottam jónak pl. a gyermekek utáni adókedvezmény rendszerét.
Törölt felhasználó 2004. 01. 25. 13:23
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
> tanár fiatal pár, aki fejenként 100-200-at keres
Már ha van állása. :-) Egyébként sem így müködik a dolog. Az emberek nagy része nem képes takarékoskodni, mindig azon a maximális életszínvonalon él, amit el tud érni. Ez pedig a keresete + a felvehetö hitel maximuma. (Nem egy olyan félmillió feletti fizetésü kollegám volt, aki már huszadika körül fizetési elölegért nyavalygott.) Ezek után a gyerekvállalási döntésnél tudat alatt azt vizsgálja meg, hogy le kell-e mondania az eddigi életszínvonalról, vagy az állam kompenzálja neki a gyereket. Ez nagyon rossz szokás, de nem hiszem, hogy könnyü lenne változtatni rajta, mert alapvetö emberi jellemvonásokon alapul.
Ha bizonyos jövedelem felett meghúzol határokat, akkor mindenki igyekezni fog úgy beállítani a jövedelmét, hogy ez alá essen.
Tudom, hogy csak a szám jár, de jó megoldást én sem tudok. Szerintem a kapitalista rendszer jelenlegi formájában nem lesz már sokáig életképes. Nem csak az állandó lufifújási kényszer miatt, hanem, mert nem tudja kezelni azt a problémát, hogy a technika fejlödésével egyre kevesebb emberi munkaeröre van szükség. Jelenleg részben szerencsén múlik, hogy hogyan választják ki azt a csoportot aki dolgozhat, és azt, aki segélyböl él. A heti munkaidö csökkentése gyenge próbálkozás ennek megoldására, de elöbb-utóbb szükség lesz valamilyen drasztikus megoldásra, pl., hogy mindenki 1 évet dolgozik, 1-et pihen és a pihenöidejében a "váltótársa" termeli meg az ö jólétéhez szükséges GDP-t is. Szóval valamiféle "szociálkapitalizmu s" lesz ennek a vége szvsz.
Törölt felhasználó 2004. 01. 24. 18:17
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
"Az alanyi szoc. juttatások megszüntetése még több szegény családban született, iskolázatlan embert eredményezne, mert a középosztály kevesebb gyereket vállalna."
Ugyan már. Ez igaz volt 10 éve, most már kevésbé. Az a diplomás mérnök/közgazdász/st b de akár tanár fiatal pár, aki fejenként 100-200-at keres, semmit nem segít rajtuk az az állami 25000Ft. Egyébként is. Attól függ, hol húzza meg az ember a jövedelemhatárokat. Egyébként a legszegényebbeknek járó szoc. támogatás mellett visszaállítanám a gyermekek után járó adókedvezményt is. (ez is adómorál javító). Ha ügyesen választja meg az ember a jövedelemhatárokat, akkor ezzel a kettővel leginkább a szegény és a főleg közszférában dolgozó középrétegeken (akik fizetnek adót) segítene a legtöbbet. Bizonyos jövedelem felett pedig adókedvezmény sem járna. És akkor csak annak járna, akinek kell.
És ezt kellene bevezetni a lakástámogatásra is, ott aztán pláne figyelembevéve a gyerekek számát.
Így az alsó rétegnek szoc. tám. jut, a középrétegnek adókedvezmény, felül meg semmi. Jövedelemhatárok mondjuk (nettó): 0-40, 40-100, 100 felett semmi nem jár.
Azon is elgondolkoznék, hogy 0 bevallott jövedelemnél a pótlék egyáltalán nem jár, vagy csak a fele
(estleg lehet ezt finomítani úgy, hogy ha valaki fél évnél hosszabb ideje munkanélküli és támogatott átképzésen sem vett részt akkor igaz ez - ösztönözve a munkára és a csak munka mellett vállalt gyerekre, a hosszú távon 0 jövedelmet vagy veszteséget "produkáló" egyéni vállakozó esetében hasonló helyzet).
Amúgy elgondolkoznék a családi adózás bevezethetőségén is.
Törölt felhasználó 2004. 01. 24. 14:10
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
Lehet, hogy nyereség szempontjából ezek csak látványintézkedések, de adózási morál szempontjából nem lenne utolsó. Most az ember azt látja, hogy a politikusok a gazdasági lobbival karöltve szétlopják a befizetett adóját, így erkölcsileg igazolva érzi az adófizetés kijátszására törekvö stiklijeit.
Az adóhivatali terrorral meg lehet próbálkozni, de a némethez hasonló bulldog-adóhivatalt felépíteni nem egyszerü és sokba is kerül. Nem beszélve arról, hogy a német sokkal fegyelmezettebb nép, a magyar egyböl azon törné a fejét, hogy hogy lehet az új rendszert is kijátszani.
Az alanyi szoc. juttatások megszüntetése még több szegény családban született, iskolázatlan embert eredményezne, mert a középosztály kevesebb gyereket vállalna.
Törölt felhasználó 2004. 01. 24. 14:00
Ha meg akarják adóztatni a tözsdei nyereséget, nem lenne logikus az is, hogy a veszteség után adókedvezményt vehessek igénybe? Ha már egyszer vállalom a magasabb kockázatot...
Törölt felhasználó 2004. 01. 24. 09:24
Előzmény: #39  prfecó
Na figyeljetek! Szerintem sok kicsi sokra megy. Aki a milliókat nem becsüli a pénzkezelésnél, az ne nyúljon a milliárdokhoz se.
Miért nem veszik vissza Gyurcsánytól az állami ingatlanokat és adják neki bérbe, ha kell neki?
Miért kell havi 4-5 milliókat kifizetni müsorvezetőknek az adófizetők pénzén, amikor az MTV nézettségi szintje töredéke a kereskedelmiéknek? Miért nem valósitható meg mindez olcsóbban???
Miért kell a képviselőknek havonta kiadni 500 ezret lakhatásért és utazásért, amikor a legtöbb vonattal és villamossal jár?
Miért kell milliárdokat költeni arra, hogy a nagyfizetésüek vehessenek digitális fényképezőgépeket a mi pénzünkből? És miért kell ezt sikernek nevezni?
Miért kellett a mobiltender 10 milliárdért, csak hogy a kormánytagok nyugodtan mobilozhassanak?
... .
és még sorolhatnám,szerinte m még a délelőtt összejönne a 150 milliárd és mehetnék pénzügyminiszternek is....
prfecó 2004. 01. 23. 19:46
Reméhetőleg szerencsénk lesz és egy szinvonalas vetélkedő müsort fog vezetni,amely kenterbe veri a sok-sok agyament valóságshowt. A jó öreg Dirk meg nem fog büszkélkedni a csatornája bevételével,miközben szemérmetlenül alkudozik az ORTT- vel afizetendő pénzről.Esetleg a német producerek is rájönnek minden szart itt sem lehet eladni.
Törölt felhasználó 2004. 01. 23. 19:06
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
kishal, Peti, alain és a többiek!
Egész egyszerűen nem hiszem el, hogy ez a topic létezik, vagy pontosabban, hogy ilyen formában létezik. Azt gondoltam (naív vagyok), hogy egy színvonalas gazdasági, tőzsdei szaklap olvasói, pláne forum hozzászólói nagyobb rálátással és szakértelemmel rendelkeznek. De az a demagóg ötletáradat, hogy ne fizessünk a képviselőknek, meg vegyük el a milliárdosok pénzét, egészen egyszerűen döbbenetesek. Azt gondoltam eddig, hogy ez a fajta gondolkodás valahol a tanyasi, aluliskolázott szint - Mari néni, Józsi bácsi - jellemzője. Így most már elképzelni se tudom, hogy azokban a fejekben mi zajlik:) Hogy gondolhatja bárki is komolyan, hogy az idézett lépésekkel
- megoldódik az ikerdeficit,
- megnövekszik a versenyképességünk,
- visszaáll a gazdaságpolitika és így Magyarorszég hitelképessége,
- exportvezérelt fenntartható növekedési pályára áll a gazdaság, stb.?
De a konkért 120 mrd-os költségvetési megtakarításhoz is hogy jönnek ezek?
Én pl. befagyasztanám a közszféra béreit 2 évre, de minimum az ideire, a minimálbérrel együtt. Megszüntetnék egy sor alanyi jogon járó szoc. juttatást (jövedelemfüggővé tenném). A lakástámogatási rendszert is tovább szigorítanám (pl. jövedelemfüggővé tenném azt is). Az adózási fegyelem növeléséért szirogítanám az eljárásokat, növelném (jelentősen - és más területen is) a büntetési tételeket, amúgy az adókat folyamatosan csökkenteném (kidolgoznék egy több éves fokozatos adócsökkentési programot, hogy ez tervezhető és folyamatos legyen). Folytatnám a nyugdíjrendszer átalakítasát (tovább növelve a magánnyugdíjpénztára k súlyát). Fűnyíró elv alapján az egészségügyet leszámítva mindenhonnan elnyesném a költségvetés 1%-át. Az M5-os visszaállamosítását elhalasztanám (1, 2 évre). Mol, Ricsi kibocsátást megnyomnám. A jegybankkal pedig leülnék tárgyalni, ha 265 alatt stabilizálódik a Ft, rögtön nyessenek a kamatokon 250bp-ot. És fél éven beül mégegyszer ugyanez, ha minden oké.
Meg egy csomó hosszútávú dolog (pl. egészségügy)
A köztévénél meg én is rendetraknék az tuti. Én annak a lehetőségét is megvizsgálnám, hogy nem lehetne-e valahogy kereskedelmi szerűvé tenni. Privatizálni, olyan konstrukcióval, hogy egy sor közszolgálati feladatot el kéne lásson, ebben lenne állami segítség is, a többi tekintetében pedig gazdálkodjon profitorientált cégként.
Törölt felhasználó 2004. 01. 23. 17:35
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
Nyilván csak olyan műsort érdemes indítani, amit várhatóan sokan néznek majd!
Az általad említett személyek nem szórakoztató műsorokat vezett(n)ek, hanem jóval szűkebb kör érdeklődésére számottartó poltikai, közéleti műsorokat. A híradók nézettségi adatait nem ismerem, de én az MTV-jét szerettem mindig is a legjobban.
Frideriku sz, ha saját műfaját vinné tovább, könnyedén versenyezhetne bármelyik konkurens show műsorral. Vágó viszont egy újraindított "Mindent vagy semmit!"-tel, vagy egy akármilyen színvonalas műveltségi vetélkedővel több millió nézőt tudna a képernyő elé ültetni. A milliomos volt az első a nézettségi listákon, nem utolsó sorban a műsorvezető személye miatt. Valahol olvastam, hogy a milliomos ötletgazdája szerint Vágó vezeti legjobban a műsort a világon! Egy ilyen kvalitású emberbe érdemes befektetni, ha jó műsorötletük van a számára, busásan behozza az árát. A konkurensek meg csak járassák le magukat tovább, és így a két ellentétes irányú folyamat során talán visszaszokik a jó nép a közszolgálati TV-re, és az a megnövekedett reklámbevételekből képes lesz eltartani magát!
Törölt felhasználó 2004. 01. 23. 17:18
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Ja,lehetne egy módositott vetélkedő müsor is "Legyen ön is milliomos, én már az vagyok" cimmel :-)
De komolyan, megpróbálták a Friderikuszt, a Jusztot,a Vitrayt, a Pálffyt telitömni pénzzel, hátha fellenditik az MTV-t. Nem sikerült,csak emészti a pénzünket. Az adófizetők pénzét. Az ország bajban van! Kiürült a kassza. Nincs erre pénz most ! Ne dobálják az adófizetők pénzét !!
Törölt felhasználó 2004. 01. 23. 17:04
Na erre már rá merném mondani, hogy jó beruházás, (nem a forma1-es állami pénzre), mert a Vágó hihetetlenül népszerű (szerintem méltán, én nagyon sokra tartom), és hatalmas nézettséget biztosíthat az MTV-nek, ha pl beteszik főműsoridőben a VV borzadály mellé, az RTL csődbe megy! :)) Ez vicc volt, de nagyon jó taktikai érzékkel lépték meg ezt a lépést - ha nincs vetélkedő műsorra kizárólagos szerződése az RTL-lel, akkor indítanak valami jó kis quizshow-t, és dőlni fog a reklámbevétel. Most hogy az idióta RTL levette a milliomost, ez hihetetlenül jó lépés volt az MTV-től, én is javasoltam egyébként, bár nem biztos, hogy maguktól nem jutott eszükbe! :))
De van egy olyan félelemem, hogy nem vetélkedőt fog vezetni, hanem valami kultúr műsort, és akkor nem lesz meg a kellő számú néző...
matgab 2004. 01. 23. 16:45
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Engem is vegyenek fel! Sokkal olcsóbban is odamegyek semmit tenni!
matgab
Törölt felhasználó 2004. 01. 23. 16:39
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Megvan az első takarékossági intézkedés!! A pénzügyi gondokkal küzködő és állami pénzekért siró MTV-vel kezdik:
Vágó Istvánt évi 48 millióért szerződtette az MTV.
Nem tudom,ezt az ötletet ki mondhatta a PM vonalra,talán maga Vágó...?
Törölt felhasználó 2004. 01. 17. 18:06
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Ja igen meg valami. Lottek a BUX 10 ezer pontjanak.
Törölt felhasználó 2004. 01. 17. 18:04
Előzmény: #30  Törölt felhasználó

Kulfoldi toke kimenekitese ? - Ez egy ujabb javaslat?
Törölt felhasználó 2004. 01. 17. 17:56
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Kedves Döme! A "Drasztikusan beesett a forint..." valahogy igy cimu topicban ,egyik hozza szolasomban burkoltan ,de erre gondoltam en is. De hat nem akartam en a falra festeni az ördögöt. Sot valaki mar ebben a topicban is betett ezzel a javaslattal. Na hat ettol tartottam en is, de mostmar jobban fogom tenni.
Törölt felhasználó 2004. 01. 17. 12:28
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Reszkessenek a tőzsdézők!
Zara József (?) az adószakértők egyesületének elnöke a tőzsdei üzletek esetében a nyereségadó ismételt bevezetését javasolja a kormánynak 2005-től...
Kiszámol ta hogy ez mekkora bevétel???
Szép jövő...
Törölt felhasználó 2004. 01. 17. 11:09
A képviselõk számát leredukálni kb. 50-60 fõre. Minisztériumok számát csökkenteni, csakúgy mint az államtitkárokét, államtitkár-helyette sekét, osztályvezetõkét. A bérüket csökkenteni felére, majd befagyasztani legalább 5 évre (úgysem a fizetésükbõl élnek).
Törölt felhasználó 2004. 01. 17. 09:44
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Pedig tényleg igaz,hogy mi itt pár hozzászólásban többet tettünk elméletben, mint a kormány másfél év alatt. Azon túl,hogy mindenki szemét szúrják a sok milliós állami fizetések,végkielégi tések, lopások,stb...igen,e zeket meg kell szüntetni,DE szükséges lenne a jövőről is gondoskodni!
Fejlődő gazdaság vagyunk? Hát vegyünk példát arról az államról, amely hatalmas fejlődést vitt véghez,de ne a mostani állapotáról vegyünk példát,hanem arról, amikor még fejlődött. Nagy különbség.
USA-ban hogy épitették az utakat, vasutakat? Tán külföldi cégekkel méregdrágán? Lófütyit! Rabokkal. Felépült? Müködik? Na ja!
Itt a lehetőség: a rabok úgyis egymást birizgálják folyton, hát adjunk nekik munkát. Oda kell őket állitani leláncolva néhány fegyveres őr kiséretében és hadd dolgozzanak. Természetesen az alapanyagot is a rabokkal állitanák elő.
Bokros úgyis az olcsó munkaerőért kesereg : hát itt van !!
Igy nem lenne úthasználati dij, meg százmilliárdért állami visszavásárlás (közröhej).
Igy lehetne gyorsan és olcsón épiteni :
-utakat
-vasutat
-b érlakásokat a fiataloknak (inkább,mint hogy életük végéig eladósodjanak a méregdrága hitellel)
Emberek,té nyleg a 24.órában vagyunk! Ne új és újabb hiteleket vegyen fel az ország, hanem a saját meglévő lehetőségekkel gazdálkodjon okosabban! A szemérmességet meg az ombuccmannt pedig felejtsék el egy jó időre !
Törölt felhasználó 2004. 01. 16. 19:29
Előzmény: #1  portfolio
Egyszerü! A gazdaságról le kellene fejteni a fékeket, preferálni kellene a hazai produktomokat a multik előre törését lassitani kell a középvállalkozók előnyére a vállalkozói adót és a közterheket pont a felére igy a foglalkoztatás megugrana mivel a mostani közterhek áráért dupla létszámot alkalmaznék én is. Dupla létszám mellet több a termelés az adó stb. vagyis költhetünk annyit amennyit most nem. mivel most nincs ösztönző életkép a 24. órában vagyunk fel kellene már ébredni. Üdv Jeno
igy ez várhatólag
Törölt felhasználó 2004. 01. 16. 19:20
Azért tartjuk õket,hogy agyaljanak, nehogy már még ezt is mi találjuk ki !
Vagy, ha mégis a népet ötleteltetik, mi a szarért veszik fel a pénzt ?!
jancsika 2004. 01. 16. 18:39
Előzmény: #18  jancsika
Cégeladásoknál kötelező APEH átfogo ellenőrzés, dokumentumokkal, (ezért az APEH még pénzt is szedhetne) és akkor nincs Kaya Ibrahim - FIDESZ, és KIMENET kft - MSZP. Ezt persze sosem merik megtenni, mert a legnagyobb gyárosok ők maguk.
Törölt felhasználó 2004. 01. 16. 16:23
Előzmény: #20  brand
A lehetetlen meg valositasa ; ezek kozott tobbe-kevesbe a Magyar Fejlesztesi Bank bezarasa. Mennyi vesztesseget is csinalt a Tavaly ? Valahol olvastam de mar nem emlekszem rs, sajnos.
Törölt felhasználó 2004. 01. 16. 11:05
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Újabb ötlet: Sulinet Expressz megszüntetése
Törölt felhasználó 2004. 01. 16. 10:06
Az országgyülés megszüntetése. Királyság visszaállítása, városállamok létrehozása. :-)
Ha ez nem menne, a képviselök számának redukálása. Úgyis mindig együtt szavaznak, elég lenne most 3 MSZP-s meg 2 Fideszes. A Parlament felszabaduló részéböl hajléktalanszálló építése.

Topik gazda

Laurion
Laurion
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek