qwertz77

Regisztráció:
2000-10-20 11:49
Hozzászólások száma:
151
Utolsó hozzászólás:
2017-11-23 13:49
Pontok:
Tapasztalati: 4
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 4

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2017-11-23 13:49:35
mutat
Magyar euró: miért várnánk akár 2025-ig? #7
Meglássátok feleim ha elmúlik a választás, akkor hirtelen lesz ungarische ájró.
nagy FIDESZ sikertörténet lesz, csak most még nem adhatják fel a magas labdát a BALABBIK (vagy még JOBBIK  nem tudom hol tartanak éppen) pártnak.
Gyurka nem sokáig tudja féken tartani a forintot, a felértékelődés viszont óriási veszteség lenne az MNB-nek.
tehát igyekszik majd nyomott árfolyamon EUR-ra váltani... Ezzel a többség szív majd, ami az MNBnél és állambácsinál csapódik le: Így forint államadosságból kevesebb EUR adosság lesz, elinfálodik inkább az adósság.
Van persze pár probléma az ERM szabályokkal, de Gyurka majd kitalál pár unortodox trükköt nem kell félni.
2017-11-23 13:30:31
mutat
Óriásberuházás bolygathatja fel az agglomeráció lakásárait #2
Szeretem az ilyen "szagértőket".
Tehát a Megyeri híd (11es út)-10es főút közötti szakaszra várjuk az építési engedélyt, de csúszik (solymár első körös elutasítása miatt). jövőre lesz kivitelező, ha nagyon flottul megy minden, akkor 2022-re lesz meg ez a szakasz (amit ÉNYi szakaszként emelegetnek).
A nyugati szakaszra még nyoovonal sincs.
Nagy-Nagy szerencse esetén 2022-re talán építési engedélye lesz, és legkorábban 2025re készülhet el.
FELTÉVE HOGY LESZ RÁ PÉNZ
Ennyi alagút  nem két fillér, és rengeteg egyéb költséges probléma akad, itt Bp. közelében, drága és érzékeny területek vannak...
2017-11-23 10:45:35
mutat
Elon Musk megnyert egy õrült fogadást #2
Ellenben az újságírók már ott elbuknak, hogy fogalmuk sincs miről írnak.
A kapacitása 129 MWh, a teljesítménye az ami 100MW.
Amúgy jól mutat, hogy szélerőmű mellé teszik, de nem sok köze van hozzá.
Mivel a kapacitása -ami ugye 129MWh- igen kicsi (ez kb 1500db Tesla autó akkumulátora), ezzel érdemi tárolásra nem képes. Az ilyen telepek szerepe a rövidtávú szabályozásban fontos,  mivel a hagyományos erőművek nem képesek elég gyorsan követni változásokat, mióta jelentős megújuló kapacitás került a rendszerbe.
2017-09-22 10:53:21
mutat
Tippelj, hányan laknak ugyanott Magyarországon, ahol születtek? #7
Hát ez elég rossz statisztika értelmezés. Az látjuk-e, hogy a központi régióban mobilisabbak az emberek? Inkább azt látom, hogy ide költöznek. Születési hely szerint kéne nézni a statisztikát, akkor kiderülne, hogy aki keleten született az is mobilis, csak már nem ott lakik :-) Oda tényleg kevesebben költöznek, még ha szomszéd faluba költözést nézik. Az eleve nem tiszta, hogy ha valaki egy faluban lakik, de születési helye a szomszédos városi kórház, akkor az mindjár mobilisnak számít? Vagy a születéskori lakóhelyet figyelték? az nem mindegy. Másrészt Bp. azért elég sajátos, ezen belül is bőven lehet költözni nagyobb távolságra, mint ami két falu között van. Én most is Bp.en lakok, itt is születtem, de mostani a 9. lakcímem, 10 évig nem Bp.en laktam, de én itt nem vagyok mobilis :-)
2017-09-14 15:13:00
mutat
Ismét találkozhat Orbán és Putyin #2
Pont Szíjjártó mond ilyet? És az Európai Bíróság itéletét nem kell figyelembe venni? :-))))))))))) muhaha Aztán meg a csúszást behozni? Örülni lehet, ha tartják az ütemtervet, túl sok atomerőmű nem készült el mostanában az eredeti ütemtervben, nem hogy gyorsabban.
2017-09-08 13:19:22
mutat
PANNERGY #134229
A 9:05 ös cikket senki nem linkelte be? link Különösebb felhajtás nélkül. Persze a hőhasznosítás hiányában nem tudom mennyire rentábilis beruházás, bár ha az üvegházat is ilyen simán megépítik, akkor tényleg el kéne gondolkodni a Panny menedzsmentnek magán
2017-08-23 13:36:52
mutat
Extrém áramárak jöhetnek - Az elektromos autók jelentik a legnagyobb kérdést #2
De tényleg már, elolvassa a szerző a hírt, vagy csak gépel a vakvilágba? 1. fejezet: beépített kapacitások, 2. fejezet: termelés. A címben még ok, aztán a az 1. fejezeten belül mégis valahogy a termelésről kezd beszélni " ... 2050-ben az EU teljes villamos energia termelésének körülbelül 30 százalékát várhatóan a szélenergia fogja biztosítani." Helyesen, a beépített kapacitások 30%-át vizionálják szélenergiaként. A szélenergia esetén az alacsony árak okán hamar rá fognak jönni, hogy egyszerűbb lesz leszabályozni a szélerőműveket, mint eltárolni az általuk termelt áramot. Még akkor is olcsóbb, ha fizetnek a szélerőműveknek, azért, hogy nem termelnek. Ez a csak jogilag bonyolult művelet még várat kicsit magára, de pl. Németország és Dánia hamarosan kénytelen lesz erre az útra lépni
2017-08-18 12:44:50
mutat
FHB:Most vedd! #43913
Azért lehet tippelni, mi lehet az a minusz 1,3 mrd. bejelentett tranzakció csak egy van a jelentésben, mint mérlegzárás utáni esemény "A Budapest Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. részvényeit az FHB Kereskedel mi Bank Zrt. eladta. A tranzakció lezárását követően -2017. július 3 –az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. BIF részesedése nulla %-ra csökkent." Elvileg itt nyereséget kéne reálizálni, év végén még 1,2mrd ra teték a BIF 10%os pakkot. Ha a 600Ftos felvásárlási árat kapja meg az FHB is, akkor itt még nyereség is lehet, innen nem jöhet össze 1,3 mrd mínusz az biztos. Ott van a közös IT cég, aminek nagy részét már Lőri behúzta (ma Takarékinfo néven), de az csak 705m Ftal szerepelt év végén Ott van még a MATAK (közvetve Takbank) részesedés, de ha jól látom a homályos jelentésekben, az se elég nagy, hogy ekkora zakó legyen belőle. Valami nagyobb falat kell tehát, pl a Díjbeszedő csomag Kicsit homályos a dolog, de a felvásárláskor elég magas árat adtak érte, a 2014es jelentés szerint "Felvásárláskor keletkező goodwill Kifizetett ellenérték: 5 974 ebből: a felvásárlás során azonosítható nettó eszközök valós értéke: 791 Felvásárláskor keletkező goodwill 5 183" Ebből aztán már valamennyit visszaírtak korábban, de itt még bőven van tér egy combos veszteségre, ha olcsóért adják el. Ezzel a legnagyobb baj, hogy elég jó eredmény termelő, ha eladták, akkor nem csak az egyszeri veszteség, de az eredménytermelő hatás is megszűnik majd: 2016ban a DB Faktorház tulajdon arányos, 443millió forintos nyeresége javított az FHB eredményén Hamarosan ki kell derülnie majd.
2017-08-17 14:53:10
mutat
Paks 2: mi lenne, ha mégis inkább napenergiába fektetne Magyarország? #11
Szégyen gyalázat ez a cikk, ennyire hozzá nem értő írta :-((((((((((((((((((( Ad 1. a napenergiával nem az a gond, hogy éjjel nem süt a nap, hanem hogy télen nem süt. Éjaszaka eleve kevesebb áram szükséges, tehát jó kiegészítő lehet a nepelemes termelés. van továbbá tározós naperőmű, ami pár orával eltolhatja a termelését a napsütéhez képest. SZET vizes tároló akár napokra is megoldja a tárolást, ha a pénz nem számít akkor akumlátor is szóba jöhet. DE!!!!!!!!!!!!! nincs az a technológia jelenleg, ami az elektromos áramot eltárolná nyárról télire. max ha gázzá alakítjuk, a gázt tároljuk, majd a meglévő gzerőművek fel is tudnák használni. Ez sajnos kb 10%os véghatásfokot jelent jelenleg, szóval mégsem túl jó megoldás. A decemberi termelés idehaza kb 1/6-a a május júniusi csúcstermelésnek! Továbbá dilettantizms, hogy akkor termel a legtöbbet, amikor a klímák is mennek. A melegben a napelemek teljesítménye visszaesik, a termelési csúcs május végén június elején van. Ezek Magyarországra érvényes adatok, az egyenlítőhöz Afrikában, vagy a kaliforninai sivatagban kicsit más a felállás, ott éven belül egyenletesebb a termelés, valóban jelentősebb részt vehet a napenergia az áramtermelésből
2017-06-19 17:20:59
mutat
FHB:Most vedd! #41983
Na, ha a háttérben nem magasabb, hanem alacsonyabb mondjuk 1Ft névértékű részvények lennének, akkor szerinted hogy érvelnének a megajánlott mondjuk 402Ft-os árral szemben? (tekintsünk most el az egyéb minimum értékektől) Biztos objektíven helyeselnék, hogy darabszámmal kell osztani és nem szabad a névértéket figyelembe venni :-)
2017-05-25 14:09:00
mutat
Teljesen átszabják az adatvédelmet az unióban - Már csak egy év maradt #2
Kedves Portfólió! Próbáljatok meg helyes fogalmakat használni, legalább újságíróként ennyi felelősségetek van. Az adatvédelem a humán oldal: jogászok, bölcsészek, politikusok terepe. link Amiről itt van szó az adatbiztonság vagy IT biztonság, ez az ITsok ügye elsősorban. köszönet
2017-05-09 15:02:37
mutat
Budapestre jön Paks 2 orosz kivitelezõje #2
Na ennek a cikknek még 1x neki kéne állni, és újra megírni... "...3+ generációs, vagyis a legkorszerűbb technológiával működő erőművek építése. Ezeknek az egyik típusa az orosz fejlesztésű VVER, vagy nyomottvizes reaktor..." Egyrészt a 3+ nem a legkorszerűbb, hiszen már működik 4. generációs is, viszont a korszerűbbek még nem kiforrottak, ezért logikus, hogy ha most építünk, akkor az 3+ lesz, de sokan éppen ezt bírálják, hogy minek sietünk. Másrészt a jelenlegi paksi blokkok is VVER tipusúak, ez még a 3. generáció, tehát a VVER nem a 3+ -t jelenti, csak a nyomott vizest. Ezen belű mi 3+ kategóriás VVER-t szeretnénk építeni. "Jelenleg a világ több országában állnak építés alatt 3+ generációs blokkok, így az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában és Franciaországban, mindegyik az NIAEP-ASZE kivitelezésében." Tehát az USAban és Franciaországban építenek az oroszok reaktorokat? micsoda hírek! Én csak Westinghouse AP1000-eskről tudok, amik kivitelezés alatt állnak az USAba. Franciaország is vélhetőleg a saját nukleáris cégével épít reaktort.
2017-05-04 10:41:23
mutat
A kemény tél miatt csúsznak az építkezések? #2
Meg az is benne van, hogy a rohadtul egyszerűsített bejelentéssel is szívtunk egy éve (azóta ez rendeződött, már csak a naplóba kell feltölteni), most meg ugye a használatbavételi engedély helyett csak egy egyszerű hatósági bizonyítvány kellett csak. Na ez is tök egyszerű tényleg, február 15.én adtam be az igényt, április 24.én adták postára (bár egyébként kértem, hogy ne postázzák, bemegyek érte személyesen), tehát bő két hónap kellett hozzá, hiába olyan egyszerű, ezt is lehet baromi lassan csinálni :-(((( Na mindegy, most már megvan, így mi a 2. negyedévet fogjuk megnyomni, bár egyébként dec 30.án beköltöztünk, és február már tényleg kész volt minden nélkülözhetetlen és lezártuk a naplókat is, tehát jogilag kész volt , csak nem volt róla bizonyítványunk. Később nyilván ebbe is belerázódnak és gördülékenyebben megy majd, az is megpörgeti majd a statisztikát.
2017-04-27 17:02:58
mutat
FHB:Most vedd! #39491
"lehetnek fiókracionalizálások és -összevonások is a hatékonyabb működés érdekében" na akkor itt ortodox megszorítás politika jöhet, költségcsökkentés, létszámcsökkentés, fiókbezárás?
2017-03-09 09:31:01
mutat
Esküt tett az államtitkár: nem ugranak meg Paks 2 költségei #4
Ha van valami, amivel példálózhatnának, az az elektronikus útdíj bevezetése, na az tényleg sikertörténet volt, pedig ott is nagy fújjogás volt.
Ott kivételesen legalább hagyták a hozzáértőket dolgozni.
De ez egy kicsit komplexebb projekt sajnos...
2017-03-09 09:28:12
mutat
Esküt tett az államtitkár: nem ugranak meg Paks 2 költségei #2
Hát én alapból atom párti vagyok, de ezt a morbid kijelentést valahogy úgy tudom csak értelmezni, hogy majd az első blokknál elfogy a két blokkra szánt pénz és ezért \"nem fog\" itt sem megugrani a költség :-((((((
2017-01-17 14:06:27
mutat
Kitiltották a dízel autókat a norvég fővárosból #2
Lesz sok occsó importautó hamarosan :-)

Bár ha elolvasom a

link

cikket, akkor egy dízel BMW vagy Merga sokkal tisztább is lehet, mint egy pici benzines Smart for 2

Elég döbbenetes.
2017-01-10 13:46:51
mutat
PANNERGY #129795
Arról esett már szó, hogy a szokatlan hideg mennyire rontja a geotermikus hőértékesítés mennyiségét?
Sajnos technikai okokból ez nem kedvező időjárás
2016-10-15 08:57:20
mutat
Egy korszak véget ér: távozik Spéder Zoltán a bankszektorból #4
Én is hiányoltam a fekete zászlót a kiadóról, csak utólag vettem észre, hogy nem nekrológot olvastam :-)
2016-01-27 08:29:32
mutat
Szomorú igazság: egy petákot sem tudsz keresni a CSOK-őrületen #4

Miért ne lehetne keresni a CSOK boom-on?
Munkaerő hiány van az építőiparban, el lehet menni dolgozni :-)

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE