Topiknyitó: tigus7313 2011. 01. 10. 09:48

magánnyugdíjpénztárban maradóknak  

Ezt a topikot azért gondoltam létrehozni, hogy aki gondolkodik a maradáson, könnyebben tudjon olvasgatni, mert az ilyen típusú topikok előbb-utóbb átváltanak közgazdasági vitafórummá, amiben már elsikkad a lényeg, és sok lesz a ha…



Először is furcsa nekem, hogy 12 év elteltével kezdenénk vitatkozni egy rendszerről, hiszen eddig senki nem emelte fel a szavát, hogy milyen káros és rossz. Azt látni lehet, hogy a FIDESZ sem ezért tette most. Az előzmények, a kapkodás, az átgondolatlanság egyértelműen erre mutat, az hogy most mindenféle fedősztorit, illetve UTÓLAGOS okot (pl. államadósság) kitalálnak kicsit parasztvakításnak tűnik.



Ráadásul a nyugdíj téma pont egy hosszútávú kérdés, ahol 15-20 év felkészülés szükséges, ha változtatni akarunk, vagyis a rendszert nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni egy bizonyos társadalmi csoport súlyos érdeksérelme nélkül.

1998-ban ez a folyamat indult el a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében, vagyis a nyugdíjjárulékok bizonyos részének magánszámlára helyezése fejében a jövőben (15 év múlva – ebből telt el 12 év) az államnak kevesebb nyugdíjat kell fizetnie, ezáltal csökkentve az akkori költségvetésekre nehezedő kötelezettségeket.



Az, hogy a rendszer szabályozása hogy alakult, a hozamok a szabályok miatt mekkorák, ennek megvitatása már NEM KÉPEZNÉ e topik tartalmát, mert szorosan nem kapcsolódik hozzá. A hibás kormányzati döntéseket lehet bírálni, de azok nem érintik a magánnyugdíjpénztári reform alapelvét.

Mint ahogy az sem, hogy a rendszer bevezetésével keletkező költségvetési lyukat 12 év alatt semelyik kormány nem foltozta be, nem tett lépéseket ennek érdekében, vagyis újból a kormányzati döntéseket kritizálnánk a mi lett volna ha kérdésekkel. (nem függhet ettől az alapelv megítélése, és soha nem is támadták ezért)

Az sem lehet indok, hogy mostanra derült ki milyen terheket jelent a rendszer, hiszen egyértelműen mérhető, kalkulálható volt a költségvetési bevétel kiesésé mértéke, ez nem zavarta a 98-tól kormányzó FIDESZ és az utána következő szoci kormányokat sem.



Így ennek feszegetésének sincs sok értelme, és mivel a 12 év alatt a rendszer nem kapott kézzelfogható, publikus kritikát semelyik politikai oldalról hihettük azt, hogy teljesen elfogadott és örök. Ezáltal és ennek hatására alakítottuk ki életberendezkedésünket, életvitelünket, hoztunk bizonyos döntéseket. (emiatt lett volna fontos, hogy ennek folytatására tényleges lehetőséget adott volna az állam)

12 évet haladtunk egy úton, amiről szűk két hónap alatt eldöntik, hogy mégsem jó, az ismert okok alapján, minősíthetetlen feltételeket és döntési helyzetet adva az állampolgároknak.



igen van elkeseredettség bennem ezt látva – talán hiányzik:

a szakmai, társadalmi egyeztetés,

a nem kapkodó és improvizáló törvénykezés,

a megfelelő felkészülési idő meghagyása,

a tanulmányok,

a tényleges és fair döntési lehetőség a szabad választásra,

a változtatás jövőbeni hatásainak pontos és teljeskörű (ennyi idő alatt ez is lehetetlen) felmérése,

a hosszabbtávú gondolkodás a költségvetés tervezésében,

a kiadás-bevételi oldal figyelembevételével, azon elv, hogy ha a kiadás csökkentés lehetőséget ad, csökkentsük a bevételeket,

a kormányzati stílus és kommunikáció stb.



egyszóval e topik nem közgazdasági vitafórum lenne,



aki ellene van (így hirtelen a semmiből) az mnypt. rendszernek ne olvassa, nyugodtan kerülje el, hiszen nem térítés a célja a topiknak.

aki esetleg ingadózik, elolvashatja, de ne ez alapján döntsön, hanem saját meggyőződése alapján, hiszen a döntése következményét csakis ő viseli majd.



Ha szükséges volt a topik létrejötte az jó, ha meg nem, eltűnik ez is a süllyesztőben:).
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
zsolo71 2011. 01. 12. 17:25
Előzmény: #131  Törölt felhasználó
#160
Azért belegondoltatok a sztoriba?

Mondjál le önként és dalolva a mnyp-i megtakarításról (... mert különben nem leszel jogosult az állami 75%-ra) --> azzal magyarázva, hogy az államkötvényeket
bevonva (megsemmisítve, tehát az állam nem adósod többé) csökkenthető az államadósság.
Ezt szerették volna elérni az EU-nál. Ezzel az eredeti cél teljesítve.

A havi befolyó 24%-os "nyugdíjadó" szabadon felhasználható,és ha nem változik, akkor 2012-töl adót nem lehet nyugdíjra felhasználni.
Mivel adóról van szó, aki az államiba visszamegy , az sem szerez további jogosultságot.
Ezzel akár tehermentesítve lesz az állami rendszer.

A fennmaradó befektetési jegyeket nagyobb csomagokban értékesítenék, majd valamilyen jővőben meghozott szabályozás szerint.
Kisbüfik nem (a nagy csomagok miatt) , hanem csak intézmények fognak hozzájutni, (ki tudja még milyen kritériumnak kell megfelelnie), s valószínű, hogy
pár évig nem adhatják el. Viszont eszközként fel tudják mutatni, talán. Gondolom én.

A részvényeket pedig eladnák a kisbüfiknek (100 milliárdot persze nem tudnának felszívni, ezt mutatja a CIG 10 milliárdos kibocsájtása 20 %-os diszkonton).
" ha piaci áron lehet jegyezni, akkor ennek mi értelme lenne, hiszen a nagy papírokhoz a tőzsdén is könnyen hozzá lehet jutni.
Másfelől, ha valamiféle diszkontot alkalmaznak a jegyzéskor, akkor vajon ki fizeti vagy írja le az ebből adódó vagyonvesztést?"
--> Nekem ebből az jön le, hogy vagy nincs elgondolás arról, hogy mi fog történni ezzel a csomaggal,
vagy pedig továbbgondolom , és ez a lehetőség merül fel bennem:

Egy kis részét felkínálják a piaci áron. Aki mohóságában egy kis haszon reményében és/vagy "nemzeti hozzájárulás" cimén ("álcáján") venni akar belőle , az adakozhat az államnak.

Tehát egyrészt lemondasz a jövőbeni nyugdíjad alapjáról, amikor áttérsz az államiba (az államkötvény államadósságot csökkent,tegyük fel hogy ez még elfogadható ,
ezért most csak beszéljünk a részvény szeletről) majd pénzt adsz ki valamire( felkínált részvénycsomag) ami a tied volt, és önként lemondtál róla.
És örülsz majd mint majom a farkának, ha profitot realizálsz rajta, ami után leadózol 16%-t.
Azért ez már a vicc kategória.

De nézzük a részvénycsomag nagyobb részét ami az állami kézbe kerül:
Ha rosszmájú lennék, azt mondanám:
Ki lehet egy részét utalni jelképes összegért, pl annak aki hűen, (gondolkodás nélkül?) szolgálja az államot.

A fennmaradó rész? Na ebből lehet osztogatni. Lehet árfolyamot karbantartani. Pl árfolyamot leszoritani: aki a rendszeren kívül van, annak a portfolió értékét csökkenteni, aki pedig benn van, a portfolio értékcsökkenését
további kiutalással kiigazitani.

De ne legyek olyan rosszindulatú:

Ha annyira korrekt a kormány: vonja be az állampapírokat azoktól akik arra önként felhatalmazzák (adósságcsökkentés,ezzel teljesítve az EU-s célt ),és ne nyúljon a részvénycsomaghoz, és a
befektetési jegyekhez. HAGGYJA MEG A PÓGÁRNÁL. NE AKARJA ÚJRAELOSZTANI. NE AKARJA ÚJRA MEGVETETNI.

Megmarad a tisztán részvény , vagy bef jegy alapú KOCKÁZATOSNAK tartott mny pénztár.
( És milyen furcsa: értékpapírok között a legkevésbé kockázatosnak tartott mnyp által kezelt állampapirok megszűnnek.)

Most akkor lehet mutogatni , hogy ki csinál tőzsdét a nyugdíjpénztári megtakarításokból.
bet4more 2011. 01. 12. 17:25
Előzmény: #158  tigus7313
#159
Az mar valami. Bar 30.000 is meg csak 1% lenne...

En bizom egy kis (nagy) hajraban, hatha...
tigus7313 2011. 01. 12. 17:11
Előzmény: #157  bet4more
#158
január 11: 10349 fő

ilyen ütemben továbbra is 25.000 fő körülre jöhet ki.
bet4more 2011. 01. 12. 17:07
Előzmény: #156  David78
#157
Na, ez nagy igazsag. Hiaba bizonyitja be utolag valaki ennek jogtalansagat, ha addigra mar reg elkoltottek a penzt...

Azt furcsalom, hogy MOST, mikor me'g nem lenne keso, nincs senki, aki ezt komolyabban felhozta volna. Ezek szerint barmilyen torvenyt lehet hozni, pl. olyat is, hogy minden ferfi neve Andrasra valtozik ("kilep az eredeti nevebol" automatikusan!), hacsak nem nyilatkozik arrol, hogy szeretne' megtartani a sajat nevet. Vicces...

De igaz, akarmilyen abszurd is ez a visszalepteto torveny, jobb, ha most nyiltakozik, aki nem szeretne' a feneketlen zsakba dobni hagyni a nyugdijas eveire gyujtott penzet.
David78 2011. 01. 12. 16:57
Előzmény: #153  bet4more
#156
Ha kiürítették az mnyp számládat, akkor már hiába filozófálsz ilyen kérdéseken...
Elköltik a világon többet olyan pluszos büdzsé nem lesz magyarországon, amiből visszaadhatnák....
bet4more 2011. 01. 12. 16:46
Előzmény: #153  bet4more
#155
Biztos, ami biztos, alairtam a MNYP-ben maradasi nyilatkozatot, fuggetlenul attol, amit #153-ban boncolgattam...

Igy legalabb 2xesen is maradok :)
tigus7313 2011. 01. 12. 16:39
Előzmény: #152  jumbo2
#154
ha bemész, és aláírod:)
bet4more 2011. 01. 12. 16:28
#153
Van egy tema, ami anno rogton szoget utott a fejembe, de nem igazan latok errol semmit. Arrol van szo, hogy jogilad ervenyes-e az, hogy vkinek ugy szunik meg a jogviszonya a MNYP-vel, hogy errol sajat maga nyilatkozna. Jogilag ervenyes formula ez a torveny altali jogviszony megszunes?

Nekem ez nagyon fura...
Amikor kotelezove tettek munkakezdok szamara a MNYP-be valo belepest, akkor szinten hoztak errol egy torvenyt, de ettol me'g a munkakezdo nem lett automatikusan tagja egy MNYP-nak. Szepen ala kellett irnia a belepesi nyilatkozatot, ezaltal jott letre a jogviszony.

Kilepesi nyilatkozat nelkul ez most megszunhet...? Szerintem nem...

Es ha ez igaz, akkor azok IS MNYP tagok maradnak, akik most jan.31-ig errol nem nyilatkoznak.

Velemeny?
jumbo2 2011. 01. 12. 16:28
Előzmény: #146  tigus7313
#152
Akkor mondj egy példát, ahol a lehetetlen lehetségesé válik :)
jumbo2 2011. 01. 12. 16:27
Előzmény: #141  Oszo
#151
Igen, tudom, de ezt hittem, a 6+2% nem fedezi az EÜ kiadásokat.

Egy kicsit utána számolva azonban úgy tűnik, fedezik.

Vagyis a 24% tisztán nyugdíjra megy.
cyb6
cyb6 2011. 01. 12. 16:24
Előzmény: #149  Törölt felhasználó
#150
nem kell a cégnek tönkremenni, mondhatják azt, hogy ilyen piaci környezetben, ilyen törvények mellett (saját ktg-jeiket asszem 5%ról kötelesek 1%ra szorítani, hogy egyéb nyomásról ne is beszéljünk) nekik nem éri meg ez az üzletág és csók. aki maradt, az kap még egy kis gondolkodási időt.

és még egy szempont, ez viszont az ellenérvek oldaláról:
inaktív lakosság nő, aktív csökken. ki lesz a szavazóbázis? a nyugdíjas! kit nem fognak beszopatni? a nyugdíjast!

további jó gondolkodást!
Törölt felhasználó 2011. 01. 12. 16:18
Előzmény: #144  cyb6
#149
Szerény véleményem szerint biztosan lesznek olyan kisebb NYP-k, melyeknek ez az egyetlen üzletáguk és sajnos be fogják adni a kulcsot.
De a nagyok, úgy mint Aegon, OTP, Allianz stb. nem csak ezen az egy szálon függnek, hatalmas cégek, nem fognak ettől tönkremenni.
A kicsik, akik nem tudnak fennmaradni, beleolvadnak a nagyokba. A nagyhal megeszi a kishalat, bár ez most kényszeretetés lesz ! :-))))
cyb6
cyb6 2011. 01. 12. 16:17
Előzmény: #146  tigus7313
#148
ez nem olyan rossz

link
Törölt felhasználó 2011. 01. 12. 16:16
Előzmény: #145  tigus7313
#147
Szia Tigus ! :-)

A gond az, hogy én olyan szinten nem bízom a magyar központi ellátó-rendszerben, hogy sokkal nagyobb esélyt látok arra, hogy az omlik össze, mint hogy a számlakezelőm tönkremegy.
Én ezt is átgondoltam, nem csak azt, hogy majd milyen jó lesz, ha az állam gondoskodik rólam. Szerintem nem fog. De ez csak az én véleményem, ami nem feltétlenül képviseli az objektív igazságot. :-)
tigus7313 2011. 01. 12. 16:14
Előzmény: #134  jumbo2
#146
természetesen nem jelenthető ki:)

nem veszed figyelembe a kiinduló pontot: mennyi idő van még a nyugdíjig?
mennyi a számlaegyenleg?
mennyi a szolgálati idő?

függvényében.
tigus7313 2011. 01. 12. 16:12
Előzmény: #142  Törölt felhasználó
#145
így van.

talán csak akkor kerülhetsz vissza az államiba, ha tönkre megy az nypt-ad.
cyb6
cyb6 2011. 01. 12. 16:11
Előzmény: #140  willywin1
#144
egyetlen lehetőség, ha a MNYP-d megszűnik (pl. 2000 tag alatt automatikusan, vagy beadja a kulcsot egyéb okok miatt) ekkor választhatod az államit, meg egy másik pénztárat is.
Törölt felhasználó 2011. 01. 12. 16:09
#143
Törölt felhasználó 2011. 01. 12. 16:08
Előzmény: #140  willywin1
#142
NEM !

Sajnos ez a válasz.
El kell döntened 2011 január 31-ig, hogy mész vagy maradsz.
A döntésed végleges, azaz ha maradsz a NYP-ba, akkor bezárul az állami nyugdíjkassza előtted. Véglegesen.
Ha viszont most az államit választod, nem táncikálhatsz vissza a nyugdíjpénztárba.

Ez benne a fifika ! :-)
Oszo 2011. 01. 12. 16:08
Előzmény: #139  jumbo2
#141
A 24+10 %-on kívűl még 2+6%-ot fizetünk, az az egészségbiztosítás.
Egyébként meg: És szerinted nem rohadt gáz, hogy a kormányunk belerángat egy csomó embert a visszalépésbe olyan érvekkel, ami aztán nem is marad igaz?
Miféle szélhámos tempó ez?

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók