Topiknyitó: Portfolio 2010. 10. 19. 21:52

Orbán: szeretnénk, ha már az idén vissza lehetne lépni az állami nyugdíjrendszerbe  

Ugrás a cikkhez
A kormány azt szeretné, ha már az idén vissza lehetne lépni a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd este az RTL Klub híradójában. A műsorban a kormányfő szavait ismertetve elhangzott: azon is...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=140167
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
morci 2010. 10. 25. 11:37
#760
Kedves Otter és Ardenk !
Most beszéltem a magánnyugdíjpénztárral, amelynek tagja vagyok.
A következőt mondták TELEFONON:
- Ha nyugdíjbavonulás előtt meghalok, a kedvezményezett ugyanúgy rendelkezhet a pénzről, mint én magam, tehát kérheti egy összegben vagy életjáradékként (nem tisztáztam mindent, lehet, hogy el kell érnie a nyugdíjkorhatárt..)
- Nyugdíjmegállapítás: az állam megállapítja az ő általa fizetett részt (azt a bizonyos 75%-ot),
a pénztár pedig egy havi járadékot. (A korhatárhoz közeledve meg tudják mondani, hogy ez kb. mennyi lesz, eddig még gyakorlatilag mindenki kikérte egy összegben.)
- !! Ha az egyéni számlán lévő pénz a havi járadékok fizetésével elfogy, a járulékfizetés megszűnik.
- Ha viszont a nyugdíjas meghal és a magánnyugdíjpénztári számláján még van pénz, a kedvezményezett rendelkezhet a maradékról, kérheti egy összegben vagy akár járadékként.
Eszerint igenis örökölhető a magánnyugdíjpénztári számlán lévő pénz.
Ha valakinek van erről hiteles, ÍRÁSOS forrása, kérem, tegye közkinccsé, mert ugye a telefonbeszélgetés elszáll...
Otter, honnan veszed, amit írtál:
"Azt ugye tudod, hogy a MNYP-i megtakarítás csak addig örökölhető, ha nyugdíjazásod előtt meghalsz?!"
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:36
Előzmény: #756  watson
#759
Állami nyugdíjrendszer 2x akkora nyugdíjat fizet másfélszer annyi nyuggernek mint amennyit érdemelnének.
rigatibi 2010. 10. 25. 11:35
Előzmény: #754  Törölt felhasználó
#758
Csak az a baj hogy a bankok és biztosítók eltőzsdézik a pénzemet.

Mennyit keres egy MNYP-s átlagdolgozó?

Én tartom el az öltönyével együtt.
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:34
Előzmény: #754  Törölt felhasználó
#757
Az elmúlt 100 évben 4x-5x lenullázódtak vagy újraosztották a vagyonokat. I.-II világháború, hiperinfláció 20-as években ill.1946-ban, 45-utáni államosítások
watson
watson 2010. 10. 25. 11:33
Előzmény: #744  Törölt felhasználó
#756
OTTER wazze ez nagyon gyenge érv volt:
"mi van akkor, ha a befektetés értéke ... esetleg csak év ~0,6%-os (átlagos) reálhozamot teljesít"

Neked negatív dolog az ha valami reálhozamot biztosít???
Hol van ehhez képest az állami...
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:32
Előzmény: #752  Törölt felhasználó
#755
Igen, így van.

"az állam a magánpénztáraknál jobb hozamokat tud majd elérni az értékpapírok kezelésével, ..."

A fenti mondat valószínűleg csak annyira igaz amennyire az is igaz, hogy a MNYP tagok 40-50 százaléka úgyis vissza akar lépni az államiba.

Selmeczi G. szerintem megint lejáratja magát és elveszti a hitelességét újra. Úgy látszik, hogy a hiteltelen politikusok néha feltámadnak utolsó hitelvesztésük után néhány évvel.
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:29
Előzmény: #749  Törölt felhasználó
#754
A MNYP éppen azért jó, mert csak a saját befizetésedből élsz nyugdíjas korodban. Nyilván vannak világgazdasági ciklusok, néha kevesebb a hozam, néha több, de nem vész el, nem lopja el az állam. A PSZÁF meg őrködik afelett, hogy ne lopják el, ne játsszák el a bankok vagy a biztosítók.
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:28
Előzmény: #749  Törölt felhasználó
#753
Nocsak, Surányi jelenkezett a Fideszbe???
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:26
Előzmény: #712  Törölt felhasználó
#752
"az állam a magánpénztáraknál jobb hozamokat tud majd elérni az értékpapírok kezelésével, ..."

Akkor tehát az állam is nyugdíjtőzsdézni fog. Kétségtelenül széles lehetőségei vannak a bennfentes kereskedelem és az árfolyammanipuláció terén, de reméljük, nem így akarja majd bemutatni a jobb eredményeket. Egyébként meg, ha már az MNYP tagok 40-50 százaléka szerintük úgyis vissza akar lépni az államiba az ezervalahányszázmilliárdos tőkéjével, végképp nem értem, mi szükség van a 14 havi járulék ellopására.
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:26
Előzmény: #736  Törölt felhasználó
#751
Nem rég még ezt írtad:
"Én sem várom el senkitől, hogy eltartson. Ezért választottam a MNYP-at."

Szóval mégis elvárod (hiszen a nyugdajad ngyobb része onnan jön majd!), mert befizetted a járulékod nagyobb részét oda...
Az igény természetesen jogos, csak akkor ne mondjuk "kéremszépen" azt, hogy "én sem várom el senkitől, hogy eltartson"...

Azaz ha fizet az ember akkor jár neki valami, mindegy, hogy állami vagy magán nyugdíjrenszerről is legyen szó...
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:25
Előzmény: #745  Törölt felhasználó
#750
Köszi, a részletekkel tényleg nem vagyok tisztában.
De akkor ezek szerint örökölhető a járadékos szakaszban is, majd, ha oda jutok, akkor garanciaidős életjáradékra váltom a tőkét.

Tehát nem tévedtem nagyot, nem?
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:24
Előzmény: #743  Törölt felhasználó
#749

"Épp te vagy az élő példája annak, hogy mégoly' magasan kvalifikált szakemberek között is akad, aki "lemaradt" a mnyp-be való átlépésről, pedig nekik személyesen, ill. össztársadalmi szinten az ő gyerekeiknek és unokáiknak egyértelműen könnyebb lenne az életük, ha a szüleik generációjáról nem nekik kellene gondoskodniuk 100%-ban, mert legalább 25%-nyi részben már lenne magánmegtakarításuk is nyugdíjas korukra" újra: "Ami a nyugdíjpénztári öngondoskodást illeti: sem a felosztó-kirovó rendszer, sem a tőkefedezeti rendszer nem kezeli megfelelően az elöregedés problémáját és nem képes megőrizni a nyugdíjak reálértékét.

A Ratkó-generáció befizet a tőkefedezeti rendszerbe, túlkereslet alakul ki az eszközök iránt, harminc év múlva azonban a befizetők száma csökken, és így a kereslet is visszaesik. Így amit ma megtakarítunk, harminc év múlva sokkal kisebb hozadékot jelent. A reálgazdaság erős zsugorodása azt jelenti, hogy egyetlen állam vagy nyugdíjrendszer sem adhat garanciát a nyugdíjak reálértékének megőrzésére. Így az első tisztázandó pont: a nyugdíj értéke mindig a reálgazdaság aktuális teljesítményétől függ. "- mondta Surányi György.
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:24
Előzmény: #728  Törölt felhasználó
#748
nem tudom ... ez nekem megint egy általánosításnak hat .. ha a gumigyár káros anyogakat bocsát ki, akkor azért nem legföbbkép
a gumigyár a felelős, hanem a hatóságok akik vagy rosszul vagy nem megfelelő hatásfokkal ellenőriznek . Ugyanez a helyzet a timföld gyárral és az egyéb vállalatok üzemeivel is ..

Nyilvánvalónak tartom , hogy mielőtt ide vagy máshova telepítenek egy gyárat/üzemet , előzetesen mindeféle megfelelési kritériumoknak meg kell felelniük ( ez pedig állami szintű ) csak ezután kezdhetnek el működni , a folyamatos mindenféle időszakonkénti ellenőrzések mellett . Ha gáz van , akkor innentől nagyobb a felelőssége az ellenőrzéseknek - és innen kell hiba esetén a cuccot elsősorban megközelíteni ( és korántsem egy pacákot kiemelni a sorból és kinevezni az egészért hibásnak)
tokos. 2010. 10. 25. 11:24
Előzmény: #743  Törölt felhasználó
#747
"azt nem lehet egy önkéntes pénztár LEHETŐSÉGÉVEL pár év alatt visszafordítani. Ahhoz újabb 50 év kellene,"

Miért, ki mondta, hogy nem öngondoskodhatsz önyp-vel 50 éven keresztül.

Ráaádsul az valóban öngondoskodás, a te pénzedből megy, a te jövődre.

Az mnyp- mivel rengeteg adóbevétel kellett a fenntartásához, másik adójából megy, nem a te jövedelmedből. Nem öngondoskodás, ha nem lenyúlás, ha úgy nézem.

"Épp te vagy az élő példája annak, hogy mégoly' magasan kvalifikált szakemberek között is akad, aki "lemaradt" a mnyp-be való átlépésről,"

Nem ez a hülyeségre példa...

"Szomorú, hogy nem látod be... :("

Akira, mint már párszor írtam, én nem szüntettem volna meg. Észreveszem, hogy vannak hátrányai a döntésnek. Ugyanakkor nem vagyok annyira vak, hogy ne vegyem észre az érem másik oldalát is.
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:22
Előzmény: #745  Törölt felhasználó
#746
...de ennek is vannak ám hátulütői, ne feledjük azt sem megemlíteni, mert a végén még úgy tűnik, hogy "akkor minden rendben"!!!
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:18
Előzmény: #735  Törölt felhasználó
#745
ardenk,

"Nem tudtam, hogy csak akkor örökli a gyerek, ha még nyugdíjas korom előtt meghalok."

nem, nem csak akkor örökölhető. A járadékos szakaszban is örökölhető, feltéve, ha garanciaidős életjáradékra váltod a tőkét. A garanciaidő épp azt jelenti, hogy a járadék a halál esetén öröklődik a garanciaidő végéig.

Tényleg kellene némi felvilágosíttó oktatás a tőkefedezeti nyugdíjrendszerről, meg az életjáradék-tipusokról... :)
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:15
Előzmény: #735  Törölt felhasználó
#744
Ja, ha az ember álmai befektetését látja valamiben, akkor azt akkor is jónak mondja, ha az valójában piramisjáték...

Így ha az ember azt álmodja, hogy a MNYP-i befektetések reálértéken megtízszereződnek mire nyugdíjba megy, akkor valóban olyan befektetés, amit nem szabad veszni hagyni! De mi van akkor, ha a befektetés értéke a felére esik mire nyugdíjba megy, vagy esetleg csak év ~0,6%-os (átlagos) reálhozamot teljesít, ahogyan eddig tette...
Ez persze egyéni kockázat és spekuláció, amíg meg nem valósul, aztkövetően összetársadalmi probléma, amit kezelni kell, vagy hagyni éhenhalni az "öngondoskodókat"!!!
Törölt felhasználó 2010. 10. 25. 11:15
Előzmény: #692  tokos.
#743
tokos,

"Erre az önyp is alkalmas. "

Nem, nem alkalmas! Ha egy társadalomból 50 év alatt kiirtották az öngondoskodásra való hajlandóságot, azt nem lehet egy önkéntes pénztár LEHETŐSÉGÉVEL pár év alatt visszafordítani. Ahhoz újabb 50 év kellene, de akkor még csak beindulna, újabb 40 év kellene ahhoz, hogy föl is épüljön a tartalék.

Épp te vagy az élő példája annak, hogy mégoly' magasan kvalifikált szakemberek között is akad, aki "lemaradt" a mnyp-be való átlépésről, pedig nekik személyesen, ill. össztársadalmi szinten az ő gyerekeiknek és unokáiknak egyértelműen könnyebb lenne az életük, ha a szüleik generációjáról nem nekik kellene gondoskodniuk 100%-ban, mert legalább 25%-nyi részben már lenne magánmegtakarításuk is nyugdíjas korukra...

Pont te mondod, hogy elég az önkéntes? Baromira nem elég. Még így, kötelező jelleggel sem elég hatékony, mert mint mindig mindennek, még annak is vannak ellenzői, hogy a jövő generációnak könnyebb legyen...

Szomorú, hogy nem látod be... :(
tokos. 2010. 10. 25. 11:13
Előzmény: törölt hozzászólás
#742
Csendes.

Jól gondolom, hogy akkor jön elő a személyeskedés, mikor elfogynak az érvek?
tokos. 2010. 10. 25. 11:11
Előzmény: #738  watson
#741
Amikor EHO jó dolog volt, tökéletesen egyetértek vele, ráadásul, ha megnézed azoknak a programját, akikre szavaztál, ők visszahozták volna...

Amikor EHO volt, a EU járulékom 3% volt. Nemrég még 7, most ugyan csak 6,. de üres a TB kassza.

"Hol foltoztak meglévő lukat szerinted??? "

Hát szerinted miért kellett idén már bankadó? Íg yis alig teljesül a hiány.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók