Topiknyitó: Portfolio 2010. 08. 08. 16:14

Oszkó: növeli a függőségünket a kormány gazdasági szabadságharca  

Ugrás a cikkhez
A jelenlegi kormány által folytatott, a gazdaságpolitikai függetlenségért vívott harc "mesterséges politikai hangulatkeltés" és nem a hangoztatott célját éri el, hanem éppen ellenkezőleg, még inkább kiszolgáltatottabbá és függőbbé teszi az országot...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=137015
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2010. 08. 09. 18:54
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
Pénznyelő,

Nem az én fejecskémből pattant ki a számítás, hogy 2012 végéig valószínűleg elég lesz az MNB valutatartaléka, ami jelenleg közel 34 mrd EUR, ha elköltik a négyet, akkor lesz kb 30.

A jövő évi törlesztés kb 4 mrd EUR (minden deviza együtt), a 2012-es magasabb, kb 5, így várhatóan, valutatartalkékokból eddig könnyen finanszírozható minden, a valutatartalék szintje visszaesik kb 20 mrd-re, ami válságmentes időszakban elég.

A gubanc 2013-ban jöhet, ha nem oldják meg addig a finanszírozást. Amire ugye nem azt mondták, hogy nincs szükség, csak azt, hogy megpróbálják kikerülni az IMF-et.

Ráadásul sehol sem állítottam, hogy mindegy, hogy elverünk-e x összeget.

Azt állítottam, hogy ha ezt a kb 4 mrd-t elverik most (Etalon Bajani-Oszkó páros terve szerint), akkor ezt jobb 280-as EUR-nál, mint 250-nél (állami szempontból), illetve azt, hogy a Ft-ra váltása várhatóan Ft erősödést fog kiváltani.

Illetve amiről én beszéltem, mint hozamszint csökkenés, az a következő fél év, amikor kevés állampapírt fognak kibocsátani.

Melyikben tévedtem?
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 18:51
Előzmény: #77  exley
Ezt nem értem, pont nekem írod?

Vicces vagy...
exley 2010. 08. 09. 18:19
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
Vitya nem is az IMF-nek intett be, hanem a szociknak-atv. Az imf valszeg érti, hogy a polgárosodok totális hatalomátvételre készülnek. Nyugi lessz hitel, nem kella szociknak sem rinyálni.
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 18:09
Előzmény: #68  gazmber
elhiheted, annak örülnék, ha nekem kellene a legtöbb adót fizetnem, és eszem-ágában se volna a csórók zsebében kutakodni...és ilyen fórumokon védeni a védhetetlent...szvsz

Ha hiszel másoknak, akkor nem, NEM lennél a legboldogabb ember akkor. Saját tapasztalatból azt mondhatom, hogy nem értem, miért kell elvenni (elvonni) félmilkás nagyságrendben ilyen-olyan jogcímek alatt az embertől, amikor mások egy kanyit sem tesznek be. Ez ma nálunk az IGAZSÁGOS KÖZteherviselés. Konkrétan az állam turkál az én zsebemben és nem én a "csórókéban".

Védhetetlen az, amikor egy ember egy szalmaszálat nem tesz keresztbe, hogy a saját és családja életét jobbá tegye és ráadásul mindig mindenkit szíd és felelőssé tesz, a "tettesen" kívül...
exley 2010. 08. 09. 18:02
Előzmény: #73  exley
Sorry, az olaj szökitök az orosz diselböl turboztak.
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 18:00
Előzmény: #59  Törölt felhasználó
Én vagyok az,aki miatt nap nap után meghazudtolod önmagad, mikor próbálsz figyelmen kívül hagyni. Én erre azt mondom görbe tükör, te pedig azt, amit csak szeretnél. A tényen egyik sem változtat...
exley 2010. 08. 09. 17:59
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
Nem baj,elmegy az IMF-bank, visszajön a "tank".
Legalább ujra lesz, benzin seft.
Mi mindig jól járunk, rajtunknem fog ki sem a banksem a tank.
gazmber 2010. 08. 09. 17:57
Előzmény: #64  tokos.
"az a tipikus bután bolsi hozzáállás", mint a világ legtöbb államában, ahol a progressziv adórendszert preferálják...nem pedig az itt tervezett ultraliberálist mely - azon túl, hogy a progresszivitást is - megszüntetnek még számos adókedvezményt, adójóváírást is.
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 17:51
na akkor írok egy nagy baromságot: növeli a függőségünket a kormány gazdasági szabadságharca
.. :)
szivacs
szivacs 2010. 08. 09. 17:42
Előzmény: #60  exley
Alcatrazba? Ennyire az amcsik se hülyék, hogy odavegyék őket!
5 perc alatt eladnák tizedáron és leszerződnének egy új építésére PPP-ben tízszeres áron! :-)
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 17:40
Előzmény: #66  tokos.
Ha elverjük a 4mrd-t, akkor a piacról kell majd a törlesztést finanszírozni. Másik esetben meg, ha annyira nincs szükség az IMF-re, akkor akár a tartalékban lévő részéből lehet fizetni a jövőre esedékes törlesztést (ha a piaci helyzet nem kedvező) és akkor a piacról csak a hiányt kell finanszírozni. Egyébként önmagában is fura állítás, hogy mibdegy ha elverünk x összeget, vagy nem.
gazmber 2010. 08. 09. 17:39
Előzmény: #64  tokos.
elhiheted, annak örülnék, ha nekem kellene a legtöbb adót fizetnem, és eszem-ágában se volna a csórók zsebében kutakodni...és ilyen fórumokon védeni a védhetetlent...szvsz
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 17:36
Előzmény: #66  tokos.
Már hogy ne lenne köze a hozamszintekhez, ha többet kell finanszírozni piacról...
tokos. 2010. 08. 09. 17:32
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
"1. Az rég rossz, ha az állam spekizni akar. "

Ez erkölcsi kérdés, te az üzlet jóságát vontad kétségbe, annak nincs köze ehhez.

2. A mostani árszinthez képest 30 Ft i skönnyen összejöhet. Legalábbis volt már példa a történelemben 250 Ft-os EURO-ra. Garancia természetesen nincs rá.

A hozamszintekhez alapvetően nem sok köze van, hogy elverik-e azt a kb 4 mrd EUR-t, vagy sem.

Ugyanakkor, ha nem bocsátanak ki állampapírt, illetve kevesebbet, az nem kizárt, hogy javítja a hozamszintet, hiszen a jobb kínálatokat tudják elfogadni az aukciókon...
gazmber 2010. 08. 09. 17:29
Előzmény: törölt hozzászólás
szokni kell ezt is, ha boldog-boldogtalan zugpálinkát fog már főzni...
...hétvégén az apósnál a pincesoron a sok izomagyú a terepjáróival már kézről-kézre hurcolta a főzőberendezést...-:)
tokos. 2010. 08. 09. 17:26
Előzmény: #53  gazmber
A te hozzáállásod az a tipikus bután bolsi hozzáállás.

Bár a saját elmondása szerint is az sofőrös-mercis ingyen kapja a kaját a suliban, vagyis még annyi adót sem fizet, mint ő, hiszen akkor neki is fizetnie kellene a zabáért, de ezt nem gondolja végig...

A többit nem elemzem, majd egyszer számold ki, hogy nettó befizető vagy-e egyáltalán, ha mindent beleveszel. Valszeg nem.

A KÖZteherviselésről egyébként mi jut eszedbe?

Ja, hogy fizessenek a gazdagok...
exley 2010. 08. 09. 16:20
Az ország illuminátusok azzaz illumináltak kezére kerölt. Rend csak akkor lessz, amikor Putyin Tábornok Marha vagonokba zárva, Szibériába viszi eztb diszes refom polgári bönbandát.
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 16:18
Hát akkor ne írj részegen. Mindenkinek jobb lesz úgy:)
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 16:15
Törölt hozzászólás
exley 2010. 08. 09. 16:11
Előzmény: #53  gazmber
Brősszel kirendeli a Haynaut csak azután lessz rend. A rebelliseket egytöl eggyig szaggatni kell vityát a lajtába...
Matolcskayt kuffsteinbe, Fletot bajnait az Alcatrazba, Az mszp-fidesz koaliciot a Ljubjanka térre.
A reformereket rabláncra, aztán lehuzatni veluk a vaskapuig a Budapest seta hajöt ahol árva gyerekek öóüdölnének.
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 16:08
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
A tükörre nem haragszom. És te nem is tükör vagy, hanem egy megkeseredett, sértett ember.
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 16:03
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
Nem gondolom, hogy bármi sértőt is írtam, kivéve ha van valóságalapja. Arról meg (ill. ellene) csak és kizárólag te tehetsz. Ugye nem haragszunk a tükörre csak azért, amit mutat?
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 15:56
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
Számtalanszor megkértelek rá: fejezd be a sértegetést. Csak ezért kár írnod.
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 15:54
Előzmény: #55  Törölt felhasználó
Nekem van szavam. Én így tanultam és így is élek. Ha meglesz a "nyerő tipp" tudni fogsz róla.

Nem tudom TE honnan jöttél, de azt hiszem sem arra, sem magadra nem kell büszkének lenned...
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 15:48
Előzmény: #52  tokos.
Nem, nem azokat sorolom, akiket felnyomtam, mert nincs sok ilyen, akikre nyomtam, azt megírtam ide. Vernyul tett egy ígéretet arra, ha kitalálom, leírja, hogy ki volt. Persze, így sose lesz vége a "játéknak", mert mindig azt írja, hogy nem, nyilván ezért fogalmazott így. Az eddig felsoroltakban tuti benne volt már a nyerő tipp is.
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 15:46
Előzmény: #48  tokos.
1. Az rég rossz, ha az állam spekizni akar.
2. Én a mostani hozamszintek és a törlesztéskori hozamok kérdéséről írtam. Még lehet, hogy nyerünk is 5-10 Ft-ot esetleg az árfolyamon (10 mrd eurónál ez ugye 50-100 milliárd Ft), na de mekkora bukó lesz a teljes adósságállományunkon 1-2%ponttal magasabb hozamszintek mellett? (megmondom 1% kb. 200 milliárd Ft/év)
gazmber 2010. 08. 09. 15:44
Előzmény: #29  tokos.
1.nem is igen fizetek szja-t
2. utakat használom, üzemanyagon, regisztrációs néven, stb.adózóm
3.igen
4.nincs ingyen ebéd, ellenben az osztályban 1 kézen meg tudom számolni ki fizet még a gyerek ebédjéért, ...de a "szociálisan ránkszorultak" gyerekét mercivel sofőr hordja suliba...
5.vagy mégse?

akik meg jócskán 5 milla felett keresnek annak van miből, fizessen csak adót...szvsz
tokos. 2010. 08. 09. 15:42
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
Őt is te nyomtad fel?
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 15:42
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
Te ne szójjá' hozzám!!!
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 15:38
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
drpsimon
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 15:32
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
Ja meg kéne kérdezni a kúrcsányt, hogy minek vette fő... Ja, igen emlékszem már. Az államcsődöt elkerülendő, tényleg.

Csak tudnám, hogy hogyan jutott el odáig az ország...?

Biztos a kúrmányának volt valami köze hozzá...
tokos. 2010. 08. 09. 15:29
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
Állítólag ez volt a terv már korábban is, még etalon Oszkóék eszelték ki. Persze változhat a dolog, lehet, hogy csúsztatják, amíg jól mennek az állampapírok, én is csak a sajtóból olvastam.

Amúgy nem biztos, hogy hülyeség, ha drágán adod el, az EUR-t és olcsón veszed majd vissza, csak ez egy kicsit olyan, mint a kutya vacsija...
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 15:29
Előzmény: #45  tokos.
Igen, valóban. Félreértettem a válaszod, én már a törlesztésre gondoltam.
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 15:25
Előzmény: #45  tokos.
Micsoda hülyeség is lenne ugye rekord alacsony Ft kamatok mellett finanszírozni magunkat, helyette verjük el a hitelt (amit ugye elleneztek, hogy egyáltalán felvettük), és majd fizessük vissza 1-2 éven belül drágán...
tokos. 2010. 08. 09. 15:21
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
Nem. A jelenlegi terv, hogy az év hátralévő részében kevesebb állampapírt bocsátanak ki, és helyette költik az IMF hitelt, ami az MNB valamelyik számláján pihen valszeg EUR-ban.

Ezt nyilván Ft-banfogják elverni, így konvertálni kell. Természetesen az összeg Ft-ban néhány száz mrd, tán 1000-mrd ről volt szó, de bizonytalan vagyok.
tokos. 2010. 08. 09. 15:15
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
"Annyit lehetett olvasni, hogy lesznek megyei kormányhivatalok. Hogy ez pontosan hogyan kapcsolódik az önkorikhoz és hatóságokhoz és milyen feladatokat és hogyan vesz át, nem tudom. De rosszul hangzik a centralizációs törekvés miatt, ráadásul nem a racionalizálás, leépítés felé, hanem ellenkezőleg, a bürokrácia bővítése irányába hat. "

Nem teljesen. Egy csomó párhuzamosság az önkormányzatok között, okmányirodák (a központi adatbázis a BM-nél pl. tök felesleges túl sok ebből), építési osztályok, stb.

Amit hallottam ilyesmiről szól, egy lesz megyénként. Elég is lesz első hallásra belőlük.

Hiába na, valakivel fel kell tölteni az 1 millió új üres álláshelyet :-).
Törölt felhasználó 2010. 08. 09. 15:12
Előzmény: #41  tokos.
Elméletileg, mikor azt a pár száz mrd-nyi EUR-t átváltják Ft-ra az az árfolyamot is befolyásolni fogja. De meg nem tudnám mondani, hogy mennyire, talán valamelyik tanult kollégám...

Rosszul fogalmaztál. Párszáz mrd HUF-ot fognak átváltani EUR-ra. Az árfolyam meg egy érdekes kérdés, tankönyv szerint gyengülnie kellene, a valóságban opciókkal azért szépen lehet ezt is kezelni...
tokos. 2010. 08. 09. 15:04
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
"Na látod. Ez a bajom. Feltehetném a kérdést, hogy akkor mégis mire szavaztál, de tudom, hogy az lesz a válasz, hogy mi ellen... "

Valóban, elsődlegesen a szocik ellen szavaztam.

Ha az MDF nem nyalja-falja össze magát a szocikkal, akkor oda szavaztam volna.

Ugyanakkor, ha a Fidesz bevette volna a választási igéreteibe a flat adót, meg az adójóváírás megszüntetését, akor rájuk szavaztam volna.
tokos. 2010. 08. 09. 15:00
Előzmény: #36  balage2
A hitel törlesztéséig sok idő van. Most egyelőre még költeni akarják a felvett hitelt, azt jobb gyengébb Ft-nál.

Elméletileg, mikor azt a pár száz mrd-nyi EUR-t átváltják Ft-ra az az árfolyamot is befolyásolni fogja. De meg nem tudnám mondani, hogy mennyire, talán valamelyik tanult kollégám...

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek