Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 08. 01. 18:45

Jézus visszajön!   

Ezt nézzétek meg!

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 12. 28. 21:08
Előzmény: #37  Zanza2
Nincs, szerintem az átlagnál kevesebbet foglalkoztam vele, az első csalódások távoltartottak :)
Ez persze az általános nyelvi modellekre vonatkozik, céleszközök vannak, elvileg jövőre nálunk is bevezetik, nem tudom ez mennyire fog érinteni azon túl hogy működjön.... 
Hogy mennyire lesz hasznos kiderül, vannak kétségeim, de meglátjuk.
Zanza2 2025. 12. 28. 18:43
Előzmény: #38  geza77
:-))
geza77
geza77 2025. 12. 28. 18:41
Előzmény: #22  Zanza2
Zanza2 2025. 12. 28. 18:31
Előzmény: #31  N0MAD
Tudtommal te infós vagy. Vannak tapasztalataid többféle AI-val? Szerinted melyik a legjobb?
offshort
offshort 2025. 12. 28. 18:22
Előzmény: #35  Zanza2
tultolták ezt az AI meg MI istenítést! (szándákosan nem írok hájpolást') 
kiváncsi vagyok ez mikor fog jelentkezni a tőzsdei árfolyamokban! :)) 
Zanza2 2025. 12. 28. 18:18
Előzmény: #33  tom122
Éppen ma futottam bele egy csúnya Google AI hallucinációba. Egy régi zenész (mindegy is most ki) valódi nevét kerestem a művészneve alapján. Pár nyilvánvaló tévedés után az utolsót kezdte mantrázni, és folyamatosan azt ismételgette minden újabb, átfogalmazott kérdésre. Beakadt. 
A chatgpt eltalálta - az valamivel pontosabb.
Szóval csak óvatosan, csúnya hallucinációkra képesek...
offshort
offshort 2025. 12. 28. 17:58
Előzmény: #32  tom122
"flavius josephus (zsidó történész): Az 1. század végén írt műveiben kétszer is utal Jézusra, többek között Jakabbal, „Jézus testvérével” kapcsolatban."  

-jakab említése nem bizonyíték, mert ki tudja hogy a testvére volt vagy sem?
-Flaviust írásait hamísították és erre viszont vannak tudományos tanulmányok!!
-tacitus a 2. század elajén mit tudhatott jezusról a két generáción átívelő szájhagyományokon kívűl? 
- a keresztény közösségek léte még nem bizonyítja jézus létezését!  
- a keresztre feszítés se tény, az akkori világban minden ötödik férfinak josua volt a neve, 
a romaiak leginkább egyszerü poznára szögelték az áldozataikat, 
a keresztre feszités valószinüleg csak a késöbbi fantázia szüleménye!
tom122 2025. 12. 28. 17:54
Előzmény: #31  N0MAD
A tapasztalatom szerint ez nem igaz,lehet manipulálni,és ezért nem feltétlenül ugyan azt fogja mindig mondani de nagy eltérések nincsenek,az eddigi tapasztalataim alapján.leginkább persze olyat kérdeztem eddig amiről van azért némi tapasztalatom nekem is.Mindenesetre egy politikai jellegű kérdést sem tettem föl neki eddig,mert ott biztossan kijönne sok hamis info is,meg alapból nem a fő érdeklődési köröm.De pl.,a tözsdei kereskedés TA alapján ahol van tapasztalatom ott pontos jó válaszokat adott,még ha nem is mindenben értettem vele egyet mindig :)Jogi eredeti kérdésekben is jó válaszokat adott,orvosi jellegüekben is,szóval szerintem nagyon is használható értelmes dolgokra.
tom122 2025. 12. 28. 17:41
Názáreti Jézus nagy valószínűséggel létező történelmi személy volt. Bár a 2025-ös évben is léteznek szkeptikus vélemények, a szakemberek (történészek, bibliakutatók, régészek) túlnyomó többsége – felekezeti meggyőződéstől függetlenül – elismeri Jézus historicitását a következő érvek alapján:1. Nem keresztény forrásokTöbb kortárs vagy közel kortárs római és zsidó forrás is említést tesz Jézusról, amelyek függetlenek a Bibliától:
  • Flavius Josephus (zsidó történész): Az 1. század végén írt műveiben kétszer is utal Jézusra, többek között Jakabbal, „Jézus testvérével” kapcsolatban.
  • Tacitus (római történész): A 2. század elején beszámol arról, hogy a keresztények nevüket egy bizonyos Krisztustól kapták, akit Pontius Pilatus végeztetett ki Tiberius uralkodása alatt.
  • Plinius (ifjabb): Római kormányzóként írt leveleiben említi a keresztények közösségeit és Krisztus tiszteletét. 
2. A tudományos konszenzus pontjaiA történészek szerint legalább két esemény nagy bizonyossággal kijelenthető Jézus életéből, amelyeket szinte minden kutató elfogad: 
  • Keresztelő János megkeresztelte őt.
  • Pontius Pilatus parancsára keresztre feszítették.
  • 3. Logikai érvekA kutatók gyakran alkalmazzák a „szégyen-kritériumot”: ha a keresztények csak kitalálták volna Jézust, nem egy olyan alakot alkottak volna meg, aki számára megalázó halállal (keresztre feszítéssel) ér véget az élete, mivel ez a korban a bukás jele volt. Összegzés: Míg Jézus isteni mivolta hitbéli kérdés, történelmi létezését a modern tudomány tényként kezeli, és az alakját övező mítoszelméleteket a tudományos élet peremére szorult nézeteknek tartják. 
    N0MAD 2025. 12. 28. 17:41
    Előzmény: #30  tom122
    Kicsit pontosítanálak:
    ebbe a válaszoló gépbe benne van az emberiség ismeret anyagának és tévismeret anyagának jelentős része :)És ez alapján válaszol, többnyire rosszul.
    tom122 2025. 12. 28. 17:37
    Előzmény: #29  offshort
    Igen de ebbe a válaszoló gépbe benne van az emberiség ismeret anyagának jelentős része :)És ez alapján válaszol.
    offshort
    offshort 2025. 12. 28. 17:34
    Előzmény: #28  tom122
    "Jézus létezésének a ténye viszont ezzel ellentétben már nem hitbeli tény, az a történészek számára elfogadott tény." 

erröl ha beraknál valami tanulmányt cikket, vagy hasonlót! 
    erre kértelek első körben is , de valamiért nem sikerült, 
    akkor sem, és ahogy elnézem most se! 
    ha már a történészek is elfogadták a létezésének a tényét, 
    akkor csak akad valami hiteles dokumentum! 
    (az AI-ra hivatkozást hagyd ki, az csak egy válaszolgatógép!) 
    tom122 2025. 12. 28. 17:20
    Előzmény: #27  offshort
    Úgy egyébként szüzen is teherbe lehet esni ha még nem tudtál róla,akkor most már tudod ezt is.De ha már Jézus,ott maga a tény,hogy Jézus létező személy volt az ami tudományossan elfogadott tény,ami a csodákat illeti arra vonatkozóan nincsen tudományos igazolás az hitbeli kérdés,van aki hisz benne van aki nem.Jézus létezésének a ténye viszont ezzel ellentétben már nem hitbeli tény,az a történészek számára elfogadott tény.
    offshort
    offshort 2025. 12. 28. 16:43
    Előzmény: #26  tom122
    a szomszád faluban a 16 éves zsanett is szüzen fogant! 
    (legalábbis ezt állítja) 
    lehet hogy jezus ezen a csatornán tér vissza, .... ujra, 
    habár kicsit elkésett az igéretéhez képest, ..... kb 2000 évet, 
    dehát nem lehet mindenki mindenható 
    :)) 
    tom122 2025. 12. 28. 06:51
    Előzmény: #24  offshort
    Google AI - nem szívesen vitatkozok vele valamivel nagyobb adatbázisból tud meríteni mint én.És külön választotta a tudományosan értékelhető dokumentumokkal igazolható részt az ezoterikustól vagy hit belitől.
    Angelo 2025. 12. 28. 01:45
    Előzmény: #22  Zanza2
    Szándékosan írtam külön. 
    offshort
    offshort 2025. 12. 27. 20:19
    Előzmény: #15  tom122
    "Jézus az ókor egyik legjobban dokumentált alakja, létezése hasonlóan biztos alapokon nyugszik, mint például Julius Caesaré." 

Nagy Sándor, J. Caesare létezéséről, régészeti leletek, leirások, dokumentumok árulkodnak! 

jézus létezéséről mi? 
    valami hivatkozást, vagy tanulmányt, ha dobnál! 
    offshort
    offshort 2025. 12. 27. 20:12
    Előzmény: #21  Angelo
    :))
    Zanza2 2025. 12. 27. 19:53
    Előzmény: #21  Angelo
    Nem hiszek neked.
    Jézus ismeri az igekötős igék helyesírását.
    Angelo 2025. 12. 27. 19:34

Vissza jöttem, itt vagyok! 
    (vita lezárva.)

Topik gazda

kormi77
    4 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek