Ha jól értettem amit kommunkiáltak, akkor a korábbi, és esetleg drágább Ft hiteleket akaják lecserélni vállalati hitelre. Nekem logikus lenne, ha ennek a hitelnek jelentős része hitel kiváltásra fordítódna...
az áthidaló hitelnek az a lényege, hogy
- nem egy konkrét projekthez kötődik (nem áruhitel, mert veszünk egy új gépet), hanem a napi működést finanszírozzák belőle,
- nem feltétlen veszed teljes egészében igénybe, csak annyit hívsz le belőle, ami épp kell
- folyamatosan rendelkezésre áll, lehívsz belőle valamennyit, "visszafizetsz rá", és így tovább
olyan mint egy hitelkeret a bankszámlán. mintha ennyivel több pénz lenne a számládon,csak ezért a plusz "tőkéért" kamatot kell fizetned. amit lehívtál, az után komolyabbat, amit nem, arra csak rendelkezésreállásit.
mindez egy biztonság a cég részére, ha csúszik valaki 1 hetet a számla kifizetésével, akkor sincs fennakadás, nem kell rohangálni a bankokba hitelért. biztonság, ami egy kis pénzbe kerül.
hogy miért kell ez az rfv-nek? ki tudja...
valami elébe mennek? vagy korábbi, folyamatos likviditási problémák megoldására? valamire meglévő tőkét akarnak átcsoportosítani, kivonni, és ennek helyébe kerül a hitelkeret?
Nem feltétlenül egy új konkrét projektre kell gondolni. Általánosan is arról van szó hogy az RFV új struktúrában szeretné magát finanszíroztatni. Szerintem ez egy része ennek a folyamatnak.
Egy ilyen típusú hitel nem csak villanyszámlára való azért. Itt lehet gondolni egyéb folyó kiadásokra is. Lényegében egy likviditásjavító hitelről van szó.
Persze ennek a pozitív üzenete az, hogy gond lesz a likviditásukkal, vagyis kell a pénz valamire...
Viszont ebben az esetben nem csak erről lehet szó, tekintettel arra hogy nem kell nekik 600 millió FT a villanyszámlára és a fizetésekre. Tehát akkor ezt mégiscsak úgy értelmezhetjük, hogy valamilyen projekt v. beruházás előkészítésére, stb kell ez az összeg, illetve egy része?
ez egy bevett szokás a cégeknél, ahol a bevételek megszerzése csúszik a kiadásokhoz képest
pl. március végén számlát állít ki a szolgáltatásokról, de a pénzt onnantól számítva csak 30-45-60 nap múlva kapja meg.
viszont a munkavállalók fizetését, járulékokat, adókat sokkal hamarabb ki kell fizetni, még április első felében.
arra az időszakra, amíg befolyik a kintlévőség, a kiadásokat hitelből fedeui. ez az áthidaló hitel.
így nem fordulhat elő, hogy pl. a cég nem tudja kifizetni a villanyszámlát, ezért lekapcsolják az áramot, felszámolást indítanak ellene, stb., miközben van pénze, csak más ül rajta még pár hétig, hónapig.
erre a papírra eddig sem volt jellemző a nemzetközi környezet változása, görögök vagy egyéb blue papírok mozgása, itt csak a cég eredményei mérvadók,azok pedig mindenképpen pozitívak és a jövőkép is elég biztató,ma 6xxx felett
Az eredeti hír: link
Üdvözlendő szerintem, hogy nem sokkal a finanszírozási forma módosításáról szóló bejelentés után egy konkrét, ilyen nagy összegű megállapodásról olvashatunk.
...ahogy az is, hogy pár napja még minden komolyabb, 5700 körüli vételi ajánlatra érkezett eladó, ma meg - miközben szinte a teljes bux rózsaszínben úszott -, az 5900 körüli ajánlatokkal sem foglalkoztak az eladók.
Komolyabb tétel ma már csak 6000-nél, illetve picivel alatta volt.
Holnap átvisszük a 6k-t, remélem. - A "kinti" hangulat továbbra is jó, a görögök zavarhatnak be (ismét) egy kicsit.
Van még tartalék a papírban. Az első negyedéves jelentés nagyon jónak ígérkezik és a menedzsment előrejelzés is újabb támogatókat fog hozni a papírnak. Afelől pedig biztos vagyok, hogy az új menedzsment még az idén leszállít egy-két új projektet.
Az én év végi céláram továbbra is három hetes.
Törölt felhasználó2010. 04. 15. 10:18
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó2010. 04. 15. 10:12
Előzmény:
törölt hozzászólás
nézz rá a grafikonjára akármikor léptél be csak jól tudsz kiszállni és ez még most is érvényes
Törölt felhasználó2010. 04. 15. 10:06
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó2010. 04. 15. 10:01
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó2010. 04. 14. 21:43
Lehet RFV-re kötni határidős ügyletet. Többek között láthatjátok a Portfolion.hu-n az "árfolyamok" alatt a "határidő" fül alatt az összes határidős árfolyamot.
Többek között az RFV-t is. Cashline.nál pl lehet az RFv-re kötni ilyen ügyletet.
1 kontraktus (100 reszvény)= kb 140.000 Ft. Vagyis 140.000 Ft letétigénnyel tudsz 597.500 Ft értékű pakkot "vásárolni"
RFV 2009
Az alját nem látom egyenlőre, de én vettem az elmúlt napokban.
2010 előtt és 10000 alatt nem áll szándékomban megvállni tőle.
Ha csak.....