"Miért van egyáltalán létező, miért nincs sokkal inkább semmi?" ... :) Szerintem ezt nem ő vetette fel először, de mindegy, meg azért ez az utolsó nagy tudományos polihisztor dolog sem azért van, mert ő nagyobb zseni volt mint mondjuk Einstein, csak akkor még kisebb volt a tudományos ismeretanyag, így könnyebb volt több területen is elmélyedni (természetesen nagy koponya volt, nálam sokkal okosabb). Egyébként ebből a kérdésből sem következik isten léte, mivel az, hogy van valami, nem jár azzal, hogy ezt a valamit valakinek meg kellett teremteni. Ha elfogadjuk a dolgot igaznak és azt mondjuk, hogy a valami létéből szükségszerűen következik a teremtő léte is, akkor viszont úgy áll a helyzet, hogy a mivel a teremtő is valami, szükségszerűen léteznie kell a teremtő teremtőjének is, és így tovább.
Én is elelmélkedtem ezen a pont-dolgon, és amatőr módon a következőre jutottam. A pont egy elméleti fogalom, a valóságban nem létezik. Ha létezne, láthatónak kellene lennie, és ha látható, dimenziója van. Kiterjedése. És akkor már nem pont, hanem egy alakzat. Az alakzatot a végtelenségig le kell kicsinyíteni, hogy pontot kapjunk, kiterjedés nélkül, ami ugye képtelenség. Na ez olyan, mint Isten! A valóságban nem érzékeljük, de tudjuk, hogy valahogyan lennie kell. Talán ezt mondja Isten: én olyan vagyok, mint a pont, vagy a Pi. Nem láthatsz meg, nem határozhatsz meg (10-es számrendszerben legalább is biztosan nem, de szvsz. a többiben sem), de a felfoghatón túl léteznem KELL, mint a pontnak, és konkrét dimenziómnak is kell lennie, mint egységnyi sugarú kör kerületének! Jó, gtg, OK, tényleg hit, de aki hisz, az a legnagyobb tudás birtokában van.
Leibniz volt az utolsó, valódi tudományos léptékkel mérve is jelentős polihisztor. Persze a polihisztorság definíciója ugyanúgy vita tárgyát képezheti mint a matematikai pont, vagy az úgynevezett "evolúció" mibenléte. A te listád semmi mellett és semmi ellen nem bizonyíték... ;))
Nagy tudású emberek. De mi a legnagyobb tudás? Az, hogy Isten létezik, és Egy, és hogy fel fogunk támadni, el fogunk számolni a tetteinkkel, és e szerint jutunk a Paradicsomba, vagy a Pokolba. Nincs ennél nagyobb!
Látni fogjuk mi még 30 év múlva is a jó öreg Betelt! - mondjuk nekem nem ártana megérni, akor már elég hajlott korú leszek..:)) Én az olajat várom tovább le, várom is a short etf-jét 59-en péntek zárásig, de ez már nem nagyon fog összejönni. Középtávon olaj long lesz a menő, meg a mol - már Hernádit se akarják leültetni Horvátban.
Ma éjszaka rövid ideig látható volt az Orion csillagkép. Becslésem szerint a Betelgeuse láthatósága elérte az Orion öv csillagainak fényességét. Ez azt jelenti, hogy a 100 éves átlagos változását --- 0.9-1.4 magnitudó---- alulmúlta....... Jelenleg 1.6-1.7- re saccolom....... Támasz a fél-sugárnál lesz (300 millió km) Ha nem tartja meg, akkor decemberben nagy robbanás lesz......... Egyelőre short. :)
Leibniz (az utolsó nagy tudományos polihisztor) ezt tartotta a legfontosabb eszkatológiai kérdésnek:
"Miért van egyáltalán létező, miért nincs sokkal inkább semmi?" ... :)
(hiszen a semmi "jóval egyszerűbb" állapot volna a valaminél (lásd termodinamika II.) és amellett nem kellene bajlódnunk az egyre több és több nyitott kérdés megválaszolásával sem)...:))
A leibniz-i alapkérdés annyira megtetszett Martin Heideggernek, hogy a "Lét és idő" című filozófiai művét rögtön ennek a taglalásával kezdi... ;)
Pontosan ezért küldte el prófétáit, hogy megismertesse magát, mert az emberiség folyton félresiklott. Noé, Ábrahám, Mózes, Jézus, és utolsóként Mohamed, akit már más nem fog követni. És köztük persze sok kisebb hírhozó. Létünket természetesnek fogjuk fel, mint a levegőt. De hogy lehet, hogy az ember értelmes lény, ír, olvas, beszél, gondolkodik? Ezt semmilyen Nagy Bumm, vagy fejre esett meteorit, UV-sugárzás okozta genetikai mutáció, stb. nem eredményezheti. És az életet magát sem, a maga elképesztően bonyolult genetikájával. Ez csak teremtett lehet, ha jól belegondolunk.
nagyon ritka azon estek száma, amikor több hasznot hoz egy egyén számára, mint amennyi kárt okoz, de kétségtelen hogy léteznek ilyen példák, (pl ha jól tudom Gera Z. a hitgyüli segítségével szakított a drogos életvitelével)
mint már említettem, nincs sehol, semmi természetfeletti erő!, és nincs, nem létezik egyik vallás által "kreált isten" se! nem létezik "lélek" (csak kizárólag lelkiismeret, ami nem ugyanaz)! , és nem létezik túlvilág se! ezek mind az őskori elme ismerethiányos magyarázatai a miért-ekre! ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- "miért van földrengés, mitől tör ki a tűzhányó, miért van hóesés, miért van árvíz, mitől dörög borzasztó ijesztően az ég, mik azok az a villámok, miért nem mozog az a társ, aki tegnap még vadászott, hogyhogy a nagyhasú hosszúhajú társból egy sokkal kisebb hasonmásunk bujt elő egyik reggelre" ezek a kérdések (és még sok más) mindegyike felmerült az ös agyában is , viszont "tudományos" választ nem találhatott rá , ezért a fantázia, és "álomvilága" segitségével megalkotta , a "természetfeletti" magyarázatot, amiket akár szellemeknek, akár isteneknek nevezett el , egyik sem fedte a valóságot!
21. századi modern egyház - ez veszélyes, ez a Sátán sugalmazása. A sátán mindig apró lépésekkel operál, hogy ne legyen feltűnő. Egy kis reformocska itt, aztán ott, aztán még amott is, mert ugye modern a világ - amíg az eredeti tanítás súlyosan torzul. És sátán örül. Ezért nyilvánította ki Mohamed az újítás tilalmát: "Nem közülünk való, aki ebbe a mi ügyünkbe (iszlám) új dolgot visz". Ez a bida, az újítás tilalma. Ettől függetlenül a Biblia úgy jó, ahogy van. Ha nagyon "purist" akarok lenni, azt mondom, hogy a református verzió az igazi, mert csak az született Isten sugalmazására. Jézus eredeti üzenete is veszőfélben van: Csak Istenedet szolgáld, és tartsd meg a törvényt. Az imában ne restülj el. Szeretetről is beszélt, és ezt csűri-csavarja sátán egyre csak, mert innen már csak egy ugrás a love is love meg az MGBT+ meg a melegházasságnak kikiáltott ocsmányság... Én azért gyanítom, hogy ha Jézus ma hirtelen visszatérne, nagyon sok embernek nem tetszene, amit mondana.
Hagyjál már a Koránnal, az már végképp ...Négerek genomja ugyanaz mint Trumplié? Haj, bőr, stb.? Egyébként ha ránézel a genetikai kutatásokra, akkor láthatod, hogy Afrikában sokkal nagyobb a genetikai sokszínűség mint a világ többi részén (a többi részt az afrikaiaknak csak egy része népesítette be). A baktériumok azért tudnak jobban alkalmazkodni, mert sokkal rövidebb a ciklusuk, ha ők is csak 20 évesen szaporodnának, akkor semmivel sem tudnának jobban alkalmazkodni. Figyu, ezek a beírásaid pont arra jók, hogy még jobban megmosolyogják a hívő embereket, a tudományos eredmények kritizálása a lehető legrosszabb út, mond inkább azt, hogy volt evolúció, de azért mert isten így tervezte.
Bár jobban belegondolva, inkább az ószövetségből is csak a teremtést kéne kivenni, kár lenne a többiért, mert nagyon jó történetek, inkább ott azt hangsúlyoznám ki, hogy azoknak a nagy része nem pontos, mert utólag írták le hagyomány alapján, így inkább csak átvitt értelemben értendőek, amit komolyan kell venni az a jézusi tanítás. Jézus még egy olyan ateistának is mint én szimpatikus figura, a története meg zseniális, arra egyedül simán lehetne alapozni egy modern egyházat.
Sajnos így van, valóban Ő teremtette, be is vallja a Korán utolsó előtti rövid fejezetében, kb. így: "Mondd: én a hajnal uránál keresek menedéket / A gonosz elől, amit alkotott..." De azt is közölte Sátánnal (miután Sátán hogy úgy mondjam "átverte"), hogy jó, kísértsd csak az embereket, de nem lesz azok fölött hatalmad, akik hozzám menekülnek" Az alkalmazkodás nem evó, akkor a négerek genomja más lenne, mint Donald Trumpé. A baktériumok pedig híresen tudnak alkalmazkodni, őket ezzel a képességgel ruházta fel - ki is..? Ez önmagában nem evó.
Az ószövetséget valóban el kéne felejteni (bár a királyok könyvét én megtartanám, az nagyon jó történet, főleg Heller "Isten tudja" feldolgozásában), én a katolikus egyház helyében kizárólag Jézusra és az ő tanítására koncentrálnék és egy alapos modernizálást is végrehajtanék a liturgiában (kvázi át kéne vinni az egyházat a modern XXI. századba), plusz nem erőltetném ezt a mindenható, mindent látó dolgot, hanem arra helyezném a hangsúlyt, hogy "isten" önállóságot adott az embernek, tehát nem figyel állandóan, szabadon dönthetünk, nem kell állandóan imádkozni hozzá, stb. aztán majd csak a legvégén mér meg minket, hogy hogyan éltünk, de ha úgy, ahogy Jézus tanította, akkor üdvözülünk. Szerintem egy ilyen egyház talpon tudna maradni hosszabb távon is, főleg ha azt hangsúlyozza, hogy a jézusi tanítás a fontos (segíts felebarátodnak, stb.). A talpon maradás meg nagyon fontos lenne, mert sok embernek az egyház tud csak vigaszt és megnyugvást nyújtani. Pont van itt jobboldalon egy cikk az ateizmusról és vallásról, az a lényege, hogy azoknál van a legtöbb probléma, akik sem nem ateisták, sem nem nagyon vallásosak, egy modern katolikus egyház, ami tényleg a szeretetről szólna (és nem Semjének, meg Kövérek propagálnák) sokat tudna segíteni nekik.
Tudomány és Csillagászat