Köszi a grafikonokat.
Pont ezért van nálam kivárás.
Majd beírom ha venni készülök, én is kíváncsi vagyok mások véleményére is.
De vigyázz a fórum tanácsokra-ötletekre, mert nem biztos h jó ha befojásol.-ez a saját tapasztalatom.
(Más idősík, más kereskedési mennyiség, más platform, más stílus, más tudás-tapasztalati szint.
Ami extra jó beszálló Neked az másnak más szempontból akár veszélyes. Vagy fordítva! )
Anno, amikor még azt se tudtam létezik a portfólió, egyedül a saját fejem után hoztam meg a döntéseket arannyal-bányászokkal kapcsolatban, és bizony jók voltak.
A hibáim inkább a hiányos(kezdetben mondhatnám zéró) tőzsdei tudás következménye volt.
Ám a hibáimból tanultam, a máséból nem 😉
Ez elég jól hangzik.
Mert marginálisan sem megy akkora minuszba :)
Így akár itt is bele lehetne venni 1/4 pozicióval, lejjebb pedig bővíteni.
Ha meg felmenne 1360-ra, mielőtt beesik az főnyeremény :)
ha már a grafikonok szóba kerültek, idelinkelném, hogy Jeffry Kennedy hogy látja. Most nála is két alternatíva létezik, s a közeljövőben fog kiderülni, hogy melyik lesz az igazi:
aranyra szoktak extrém hosszú (5 év, stb.) certiket is kiírni az Euwax-on
persze vannak rövidebbek is - így nem ütik ki a certidet, ha egy átmeneti ideig ellened megy a piac...
jók voltak, csak koraiak :PP
mondjuk olajat tényleg nagyon szeretem, jól kereskedhető, kellemes cucc, és mozgás is van benne, simán megy 3-4%-okat naponta.
én vettem egy fél konti aranyat, pont erre a visszatesztre spekizve:)
ráérek, nem sürgős.
van egy minimális eurhuf shortom, meg 2 konti (1 dax pont=0,2 eur) dax shortom, ez utóbbit hosszabb távon is megtartanám, minimum a 9750-es legutóbbi lokális aljig.
Valszeg ott kidobom az egyik kontit, a másik meg hadd fusson:)
sp-m most nincs, az olyan senkiföldjén mozog most.
A nagyon ügyestől még messze van, de a certis időszaktól már jobb :PPP
bizony.... pedig gondolkodtam is rajta pénteken, épp a csúcson, 1294-en, de úgy voltam vele, h 1300-on már járt, elég bika amúgy is, szóval a lokális csúcs előtt nem nyitok shortot.
Hát konkrétabbat nem tudok mint amit írtam az időponttal kapcsolatban. Az előbbi hsz-ben behatároltam h mi alapján fogok dönteni.
Hagy mit?
Sajnos nehéz életem van, a jelenlegi szolgaltatómnál csak és kizárólag a GDX elérhető, az is olyan kondícióval h tuti nem kötök náluk. Arany tartása viszont olcsó, itt aranyat fogok extrém óvatosan venni és bővítgetni. Vagy ha picit nagyobb tétellel aljat vadásztál, annyi előnye van h 0-24h-es tehát tudsz közeli stoppot alkalmazni.
(Bányászok meg kinyitnak valahol és szerencsés esetben neked kedvezően alakul, de ha nem....akkor kalkulálni kell h jó sok margin legyen mögötte.)
De keresek más szolgáltatót és aszerint h ott mi érhető el majd választok belőle. Majd beírom ha kinéztem valamelyiket.
Amit csak javasolni tudok az a GDXJ (junior bányász index) azok mennek a legjobban, nem igen tudsz mellé fogni mint esetleg az egyedi cégekkel.
Mások javasoltak cégeket, de nem tudok nyilatkozni mert nem néztem a mozgásuk jó ideje.
Amit nem írtam és elgondolkoztató, mármint Neked és másoknak is ajánlom figyelmébe h 2008-ban is bizony tudott az arany nyáron hihetetlen mélységbe esni. Pedig addigra már láthatóan gáz volt az indexekben. Ezért spekizek arra h hátha lesz olyan jó hozzánk és tréfás...😉 h ezt újra megcsinálja.
A bányászok viszont lényegesen olcsóbbak most mint akkor.
Valószínű érdemes azokból tartalékolni igen hosszú távra.
Tréderes topikban van egy Kopejka nick, hát képzeld van neki részvénye még 1989-ből....😉
Okos ember, nincs ugri-bugri lehet Ő a mi Omahai bölcsünk :)
Látom nagyon ügyesen kereskedsz.
Megtaláltad a saját stílusod, és tratégiád.
Azt nem tudom, most így nézve pénteken kellett volna :)
Nem viccen kívül nem merem shortolni, habár várom az esését.
De akkora csapkodások vannak benne, meg tüskék h kereskedhetetlen.
Kivárom azt a jól bevált módszert amit írtam.
Tudja fene h innen nem-e fordul és megcsinálja az 1360-at a nyári mélypont előtt. Persze lehet h már csak lefele megy, de nem tudom. Nem akarok kockáztatni.
Ha a long beszállót vadászom majd az biztonságosabb.
Be fogom írni, ha megveszem az első pozit, meg figyelem Pomperj hullámtani grafikonjait, és ami bevált még h van néhány bányász ha azok közül valamelyik csinál egy 8-10%-os kiugrást akkor ott lesz az arany nyári mélypontja. Néha ezek a cégek előbb törnek ki mint maga az arany.
"Egy biztos, ahol beszállsz annyi tőkével tedd amire nem raksz stoppot, csak tp-t. (Ezért most megköveznek néhányan de nem baj.)"
Én részemről nem hogy kövezni nem kövezlek, de magam is ezt csinálom:)
Nagyobb elmozdulás után szállok be visszatesztre, kisebb mennyiséggel. (Fontos, hogy nem trendfordulót, csak visszatesztet várva, mikor ez megvolt, nyerőben lezárom a pozit, és nem kockáztatom, hogy visszamenjen.) A mennyiség akkora, hogy időleges bukót simán lehessen finanszírozni.
A trédek 90%-ánál bejön.
A maradék 10% meg megy tovább, sosem fut nyerőbe. Ezeket visszatesztnél nullában vagy kisebb mínuszban kihajítom, itt sincs mérlegelés, hogy esetleg megy e tovább. Nem kockáztatok, mindig lesz újabb lehetőség.
Ahol rögtön látszik, h rosszul döntöttem, és láthatóan ellenem megy a pozi, általában azokat is kivágom mostanában. Ezt volt marha nehéz megtanulni, realizálni a buktát, de mostanában már nem csinálok ügyet belőle.:)
Aranyról mi a véleményed, mikor és hol lenne érdemes egy tartósabb shortra beszállni?
Nagyon köszönöm a részletes hozzászólásod és a véleményed. Megpróbálom jobban figyelemmel kísérni az aranyat, ezüstöt.
Sajnos amikor 2015. december végén, 2016. január elején írtad, hogy az arany elérte a mélypontját, nem szálltam be (mint ahogy mindent ezt is kihagytam). A legközelebbi jó lehetőséget viszont már nem kellene kihagynom.
silver&gold