[...]Ehhez biomasszahőerőműveket építenénk, amikkel kiváltanánk a jelenlegi gázkazánokat, amelyek a téli csúcsfogyasztás idején fedezik a felhasználást. A tervezett két biomassza-erőmű révén évente 500-600 millió forintot spórolhatunk a hődíjon, amit megint csak átadunk a fogyasztóknak. Egy-egy ilyen erőmű körülbelül két és fél milliárd forintba kerül, és 46 ezer tonna biomassza kell az üzemeltetéséhez évente. [...] Ha minden jól megy, május elején kiírjuk a kiviteli tervek elkészítésére a közbeszerzési eljárást. link
Én ugyan nem szoktam Blikket olvasni, de ha tényleg ilyet írtak, akkor gratula a jósnőnek, akit foglalkoztatnak!
Az, hogy pár hónappal később dupla áron forogtak a részvények, mint a márciusi minimum, nyilván nem azért van, mert ennyi idő alatt a cég helyzete annyit változott volna. Az meg, hogy azóta megint több, mint duplája nyilván nagy részben betudható annak a sok nyitott short állommánynak, amit a mélypont környékén nyitottak, meg még utána is egy darabig a kétkedők.
30-40%?
Értem én...
Tudod min döbbentem én le 2008. nyarán? A Blikk írta valamelyik cikkében, hogy az OTP részvényzuhé alja 2009. március 6-án lesz, 1232 Ft-nál. Ennek ellenére az általad felemlegetett alapszerű képződmények 2008 nyarán úgy vették a papírokat 7000Ft körül, mintha ingyen adnák. Igazából mai napig nem tudom, hogy miért...
Apropó, nincs meg az a szám, amiben a 2010-es és 2011-es tőzsdei forgalmakat, napi max és min értékeket írták meg? Pár hete véletlenül abba csomagoltam az uzsonnámat.
Félretéve az iróniát, Te is nagyon jól tudod, hogy nincs előre megírva, mi lesz holnap.
Feltételezem, hogy pl. Te se nagyon érted mi történ 2007. II és III negyedévében, mirefel ment felfele a tőzsde, amikor már sorra jöttek az aggasztó hírek. Ilyen a tőzsde. Vannak, akik 20-ra még lapot kérnek.
Ki gondolta volna, hogy Dubai csődje nem elég a trendfordulóhoz... Most a görögök csődjére várunk, nemsokára meglesz. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e a trendfordulóhoz. Ezt azok döntik el, akik pár nagyságrenddel nagyobb pénzeken ülnek, mint én. Ők tudják, hogy meddig fújják a lufit, és mikor lesz a soron következő korrekcióból árfolyamfeleződés.
Persze ezeknél vannak sokkal egyértelműbb dolgok is, vissza lehet olvasni, hogy miről írtam a tőkeemelés környékén, milyen mozgások várhatóak az RFV körül.
Visszatérve egy kicsit az alapkezelős megjegyzésedhez: nem csak venni kell, el is kell tudni adni. Márpedig egy ilyen papír likviditása a pánikban drasztikusan zuhan...
Én 4700 körül kiszálltam. Ne sajnálj, azóta forogtam EURHUF certifikátban, rábában, otp-ben, stb. Április elején még egy gspark rallyt is elindítottam (pedig az ilyen papírszerüségeket kerülöm), hogy másnap 7% haszonnal kiszálljak belőle.
Csak az EURHUF certim 2x annyit hozott, mint amennyit azóta az RFV-ben csücsülve elérhettem volna. 3 nap alatt...
Emlékezzünk, az RFV december közepén (amikor te már azt hangoztattad, hogy lassan jön a zuhi, és még csak azért nem, mert az alapok jó évet akarnak zárni) a 4000-4500-as sávban mozgott, most pedig az 5500-6000-es sávban van. Ez azért nem egy day-trades bizonytalansága, hogy a 4550-es csúcsú papírt eladja 4500-on a biztonság kedvéért, mert nehéz eltalálni a tetejét, ahogy te mondod. Itt azért van 30-40 % az alacsonyabb alaphoz képest, ami mondjuk 3,5 hónap alatt egy alapkezelőnek nagyon szép haszon önmagában is.
Ezt én megértettem, de ez kb. olyan, mintha azt írnád, hogy az elkövetkezendő hónapokban fog esni eső, de valószínűleg lesz napsütés is. Ha meteorológus lennél, akkor legfeljebb április 1-én vagy december 31-én lehetnél mosolygós egy ilyen időjárásjelentéssel.
mint írtam, nem könnyű eltalálni a tetejét... :)
lásd pl. rába. volt olyan, aki 1000-en dobta, és bánkódott miatta.
más meg kiüli, mert 1100-on még vette.
Hát, én meg gyakorlatilag 1700 óta, csak közben eladtam párat a jegyzés előtt, aztán újra jegyeztem. Azért aki kapzsi, annak tud remegni a keze bármennyi legyen is a haszon.
Hmmmm, én 3000 óta benne vagyok és most van az amikor már nem tud megremegni a kezem...ha pedig igen, akkor inkább azért, hogy mennyit vegyek még... :)
nem fog itt semmi sem feleződni szerintem egy jó darabig.
Azért a mosolyjelekkel lehet kicsit visszafogottabban is bánni. Emlékeim szerint lassan 4 hónapja mondtad, hogy az OTP 2 hét alatt feleződni fog, az RFV-t pedig jegyzési ár alatt lehet majd venni. Ha most lesz egy 10-20 %-os korrekció, akkor majd jössz ezekkel a mosolyokkal, hogy ugye, hogy te megmondtad?
A másik az EU. Volt élet előtte is, főleg nekünk, lesz utána is, ha úgy alakul. Az RFV részvényeseket nem nagyon érdekelte a görög helyzet, ha észrevetted. Néhány embernek lehet, hogy megremegett a keze, de ez érthető, ha mondjuk 3000 óta benne van.
Azért érdemes hátrébb kell lépni kettőt, és ránézni a nagy összességre.
A BUX magasabban van, mint amikor a válság elkezdődött (csak az azt követő MOL sztori húzta magasabbra)... Ez ugye már önmagában egy jó vicc. Persze tudom, kicsi piac, könnyebb vele eljátszadozni, kicsit lufit fújni.
Azóta összejött -6-8% GDP növekedés. Görögök csődközelben. Ha nem mentik meg őket, akkor az EU nagy xarba kerül, ha megmentik, akkor valamivel kisebbe.
Görögöket szorosan követik a portugálok, írek, spanyolok, olaszok...
Hanyadik "megmentés" után jelenti be Németország, hogy köszöni szépen, de ő ebből az EUból nem kér...
Még jó, hogy ezeken az extrém magas szinteken sokan a short belépőt keresik.:)
Persze nehéz eltalálni a csúcsot...
short vs. long
A long esetében sokan gondolkodnak úgy, hogy ha esik, akkor kiülöm.... A short-ot lényegesen könnnebben, hamarabb zárják, ha rossz irányba indul.
A chart-okat is kicsit messzebről kell vizsgálni. Meg lehet nézni, hogy melyik a meredekebb szakasz, az eső vagy az emelkedő... Sokan papolnak arról, hogy a "stabil emelkedés a jó, mert az mennyivel biztosabb alapot ad". :) Az ilyen stabil emelkedéseket szakadékok szokták követni. Vajon miért? :)
Na ezt sem értem....ez volt a legjobb pillanat az eladásra ha 1-200 darab papír akár száz vagy annál is több forinttal csökkenti az árat???
Szóval sokat kell még tanulnia egyeseknek. Ennél nagyobb tételek is álltak bent ne is olyan rég a vevői oldalon, sokkal az az ár fölött mint ahol most teljesült...
Nekem az tetszik amikor egy vevő vagy eladó megvárja a sorát, és akár 1000 darabot is tud venni anélkül, hogy az árfolyammal különösebben kic@eszne...
Én hetekig gyűjtögettem az induló pakkomat, és kb egy árban meg is tudtam venni az egészet. Megtehettem volna hogy piacon veszek de azzal kic@esztem volna saját magammal, ahogyan most a másik irányba tett magával ez az eladó.. :(
Teljesen igazad van, és igazából csak játék volt. De már többször bejött. Az eredmény? mindig 1-el többet vettem vissza. Ennyi. Ja, és természetesen meglévő papírral játszottam. És az is igaz, hogy volt, hogy lemaradtam egy rendesebb emelkedésről :) Ezért merek csak 50 db-al játszani... A többi az "le van kötve". mint a bankbetétek...
Barátom, keresem a logikát de nincs meg...Nézted az RFV-nek a grafikonját? És úgy vélted, itt a vissza nem térő alkalom egy shortra..
Szóval shortoltam már sokat más papírt, de az RFV-t nem nagyon merném...és nem azért mert ez nem tud lefelé menni, hanem mert nem egy speki papír és pedig inkább a fundamentumok után megy akkor indokolatlan egy árfolyam csökkenés. Persze itt is el lehet kapni egy hullámot, de aki ezt ki tudja számolni az nagy koponya...
Egy lényeges különbség van a short és a long között.
Ha shortban ülsz és rossz irányba indul el akkor esélyes, hogy ha nem is soha de akár 10 évet is várnod kell a nullás kiszállásra.
Ha pedig longaban történik meg ugyanez akkor jóval nagyobb eséllyel leszel nullán sokkal hamarabb.
Hogy ez mind miért van? Mert ha 30 év részvényárfolyamait megnézed (vagy a maximumot egy adott papírnál) akkor az estetek többségében egy emelkedő trendet lehet látni (persze kis hullámokkal).
Példa...aki OTP-t shortolt 3500 nál 1 éve mikor lesz nullán? Vagy aki 2 éve OTP-t longolt 6000ren?
SZVSZ én nem shortolnék egy nem speki papírt, mert könnyen megégetheted magadat. Ha meg igen akkor valami info alapján és nem 50 papírral.. :)
Csak idő kérdése volt a szint megütése. Lássuk mit kezd vele elsőre.
Törölt felhasználó2010. 04. 16. 12:58
Előzmény:
törölt hozzászólás
6005
Cég Aj. Vétel
2010.04.16. 12:53:57
1 1 245 db 6 005 Ft
1 1 150 db 5 900 Ft
1 1 43 db 5 875 Ft
1 1 34 db 5 860 Ft
1 1 10 db 5 855 Ft
Eladás Cég Aj.
2010.04.16. 12:57:04
6 015 Ft 30 db 1 1
6 020 Ft 50 db 1 1
6 025 Ft 272 db 1 1
6 030 Ft 175 db 1 1
6 040 Ft 395 db 2 3
Napi min: 5 875 Ft Napi max: 6 005 Ft
Nyitó: 5 970 Ft Előző záró: 5 950 Ft
Utolsó kötés: 6 005 Ft, 255 db (2010.04.16. 12:53:28)
Összforgalom: 34 kötés, 2 695 db, 16 125 314 Ft
RFV 2009
Az alját nem látom egyenlőre, de én vettem az elmúlt napokban.
2010 előtt és 10000 alatt nem áll szándékomban megvállni tőle.
Ha csak.....