Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tigus7313 2010. 12. 18. 13:22
Előzmény: #41242  Törölt felhasználó
1702,

az srv. kérdéssel egyetértek,
halomra kellene venniük.
csakhogy az anyavállalat tőkeszerkezete erre nem adott lehetőséget (csak szabad eredménytartalékból lehet venni)
de a technikai feltételek megoldása (szerintem meglehet) után elvárható lenne ilyen árfolyamon egy jelentős mennyiségű részvény megvétele (akár a mnypt-októl).

az opciós kijelentéssel nem értek egyet:
egyrészt annak megnyílása nem pl. valamilyen eredmény elérésétől, hanem a piaci ártól függ , amire azért nem a menedzsmentnek van a legnagyobb hatása.
javuló gazdálkodás és eredmény esetén is lehet a békka s.gge alatt (ismerős?).

másrészt a kitűzött piaci ár elérése esetén 25-40% kedvezménnyel megvehetik a részvényeket, vagyis nem ingyen odadobják nekik. (a cég jelentős bevételt realizál, pl. ezért is kellene venni az srv-t, mert nyereséggel lehetne átadni a menedzsmentnek)

azt gondolom tulajdonosi szempontból egyáltalán nem vészes ez az opció (akadnak ennél sokkal durvábbak a magyar tőzsdén).
tigus7313 2010. 12. 18. 13:04
Előzmény: #41242  Törölt felhasználó
1702,

Az árbevételszerkezet változást 2009-re írtam, mert ez az oka, az 5%-os növekedésnek.
Igen kifutott egy hároméves projekt, és nagyon jelentős visszaesését okozott, amit nem lehetett egyik pillanatról a másikra pótolni így a válságban.

viszont úgy érzem, Te az ötéves árbevétel tervre céloztál, akkor beszéljünk eről egy kicsit.

Az új stratégia szerint nem elsődleges az árbevétel.
Pintér István:" a válság után ugyanazokra a kérdésekre más válaszokat kell adni"

ugyanis semmi értelme az eszement árbevételnövelésnek, ha szétforgácsolja az erőforrásokat, és a magas tömegszámú sorozatoknak a fedezete is meglehetősen alacsony. (majd a egy esetleges válság letizedeli azt)

Az elsődleges az eredményesség (tegyük hozzá: végre)

A válság előtti 60 mrd-os árbevétel szinttel
1,1 mrd-os üzemi eredményt (hedge-dzsel korrigálva 2 mrd-ot),
4mrd-os EBIDTA-t (hedge-dzsel korrigálva 5 mrd), és
0-0,5 mrd nettó eredményt ért el a cég.

A mostani körülmények között 60 mrd árbevétel mellett:
4 mrd-os üzemi eredmény
6 mrd-os EBIDTA
és 3 mrd nettó eredmény várható.

és ez a LÉNYEG:
a nettó eredmény 0-ról 3 mrd-ra emelkedhet ugyanakkora árbevétel mellett (mert itt is változik az árbevételszerkezet, eltolódik a nagyobb hozzáadott értékű termékek felé)
syma72 2010. 12. 18. 12:39
Előzmény: #41277  tigus7313
Sziasztok!

Optimistábban látja a jövőt a MAN

link
tigus7313 2010. 12. 18. 12:21
Előzmény: #41274  Norbert75
Norbi,

Watsi régi motoros, nem pár db részvénnyel.
nem hiszem, hogy mindenkit leszólna, csak sajátos a humora:)
szerintem, csak az információkat tartalmazó hsz-kel foglalkozz, sokkal érdekesebb lesz a fórum, bár kevesebbet kell olvasni:))
Steelman 2010. 12. 18. 11:19
Előzmény: #41275  Capablanka
Hajrá ETO ! :)
Capablanka 2010. 12. 18. 11:08
Előzmény: #41274  Norbert75
várjuk az előbbre vivő hozzászólásokat...))
Norbert75 2010. 12. 18. 10:48
Előzmény: #41273  watson
Nagy arcod neked van,nem is kérdéses,várod a csodát a pár db részvényedel,igyekszel mindenkit leszolni,valoszinüleg ezét is nem irnak be már nagyon sokan.Lehet hogy én se fogok,mert itt nem a rábáról szol a forum,Mindenesetre ami biztos,én komoly kapcsolatban vagyok a rábával,felülről a harmadik emberel,szokok tárgyalni,ha lessz info én tudni fogom.Egyébként ugy döntötem,nem irok semmi infot ezentul,csak akkor irok be ha valami nagy ökörséget olvasok,Gondolom megértitek,isten veletek.
watson
watson 2010. 12. 17. 18:46
Előzmény: #41271  Norbert75
kisöreg, látom magadra vetted :))

Amúgy itt visszaolvasva mintha kicsit nagy lenne az arcod. Vigyázz nehogy beletojjon valaki! ;)

Törölt felhasználó 2010. 12. 17. 17:32
Előzmény: #41271  Norbert75
:))
Norbert75 2010. 12. 17. 17:27
Előzmény: #41270  watson
Igen én már nyertem a rábával nem is egyszer. És te kis okoska,neked mostanában mi éri meg,töbnek látszani mint ami vagy?
watson
watson 2010. 12. 17. 17:08
Előzmény: #41254  Norbert75
felénk ezt úgy mondanák, hogy:
"a hülyének is megéri," hát még neked ;))
kissat 2010. 12. 17. 17:01
Előzmény: #41266  Norbert75
"Örülök neki,hogy te annyira okos vagy,hogy pénz nélkül is meg tudsz élni"

Nem emlékszem, hogy ilyesmit írtam volna.

"Inkább a rábáról irjál valamit ha tudsz,mindenki jobban érbekelne."

Ez az én szövegem lenne.

Nem kell válaszolnod, elmentem.
Törölt felhasználó 2010. 12. 17. 16:56
Előzmény: #41264  Capablanka
A TA ilyen mnyp s eu-s eladósodottsági környezetben semmit sem ér.
De ír előtte kis magyarázatot ami szintén gyenge.
Sőt leminősítésről sem ír,ami megint csak fontos.
Capablanka 2010. 12. 17. 16:51
Előzmény: #41263  kissat
miért...igazad van...csak feleslegesnek tartottam leírni...
a Tanár Urat tényleg nem kellett volna szóba hozni..
Norbert75 2010. 12. 17. 16:50
Előzmény: #41259  kissat
Örülök neki,hogy te annyira okos vagy,hogy pénz nélkül is meg tudsz élni,valoszinüleg te vagy az egyetlen a földön,becsüld meg,de akkor mért tőzsdézel? Inkább a rábáról irjál valamit ha tudsz,mindenki jobban érbekelne.
Capablanka 2010. 12. 17. 16:50
Előzmény: #41262  Törölt felhasználó
nem
de emlékszem egy nagyon rossz helyes író nickre
csak nem tudom ki az..))
mindegy, biztos véletlen...
Capablanka 2010. 12. 17. 16:48
Előzmény: #41261  Törölt felhasználó
hogy érted?...egy TA olvasó tanuló elmélete
kissat 2010. 12. 17. 16:47
Előzmény: #41260  Törölt felhasználó
Üdv medve!