Persze Zsolti igazad van, de azért szeretném hozzátenni, hogy a "lutri-faktor" itt nagy. Azaz, ha történeti alapon nézzük, akkor tényleg itt van/volt/lesz az esélye egy nagy omlásnak. Ha ez bejött volna 2017-re, akkor a Concorde alapjai most a legjobbak közt lennének, és örülhetnének a befektetők, hogy megvédték a pénzüket. TA, funda, történelem, ezt KELL nézniük. Persze lehetne a politikát, a pszichológiát (ez benne van a TA-ban?), is figyelembe venni. Tudja vki. ez mennyire szerepel a profi elemzők "iránymutató kiskönyvében"? Én megint a "vakmajom faktort" emelném ki. Csodálattal adózom pl Gyuripapa gondos elemzéseinek, sok munka van benne, intellektuálisan vonzó, de ahogy a Concordos fiuk sem teljesen hülyék, itt sem biztos, hogy bejön minden várakozás. Ha belegondolsz, az egyik legjobb befektetés lett volna (utólag) ha kriptovalutába fektetsz. Itt bejött a vakmajom effektus. De melyik alap merte ezt megtenni? Vagy pár napja cannabis rv-be, TDT, nagy tőkeáttéttel... Az ML papírokban benne van sok olyan kicsi (Mari néni, Béla bá), akik kevés háttérismerettel, vakmajom style követően léptek itt be. Aki időben tette, jól járt. Aki novemberben, hát nem tudjuk. Vakmajom... Nekem van ismerősöm, aki 1000 fölött vett Appenint Mikulás ralira... 40% bukóban szált ki, mert kellett a pénz még ebben az évben. Csak annyit hallott, hogy vmi. megy fel, se funda, se TA, még csak azt sem, hogy mi ez a cég. Vakmajom... Más ismerősöm időben lépett bitcoinba, fogalma sincs róla máig sem mi az a blockchain. Azóta a nyereség egy részéből már vett egy fullos Porschet. Vakmajom. Ne becsüljük le a véletlen és Fortuna istenaszzony szerepét! (Ha már autó, grati a Suzukidhoz! A modell nekem is tetszik.)
Értem a gondolataidat, de a közkéz arány az Opusban 23,3 %, a Konzumban 27 %. Az viszont nagyon jó meglátás, hogy a viszonylag kis arányú tőzsdén forgó részvény árának felhúzásával az egész cég értéke nő. Ez valószínűleg működni fog még 2-3 évig, ezt használhatjuk ki mi, kisbefektetők.
0 hatása van a külföldi nagy indexek vagy a hazai blue chipek korrekciójának a kispapírokra. Pont akkor fog megindulni az OPUS, amikor az OTP korrekciózik majd.
"Ami pedig a Mészáros-papírokat illeti, az a faék egyszerűségű gondolatmenet, hogy akkora hátszéllel, ami neki van, bukni biztos nem tud, akkor meg érdemes felszállni az általa vezetett vonatra, pont elég indok volt egy nem túl szofisztikált befektető részéről a beszállásra." ...én, mint "nem túl szofisztikált befektető", nagyjából pontosan ezzel a gondolatmenettel hétszereztem fél év alatt. Vajon melyik elemzőnek vagy alapkezelőnek sikerült ugyanez? Még mindig nem képesek felfogni a darwini alaptörvényt, miszerint az alkalmazkodni tudás a legértékesebb tulajdonsága egy élőlénynek.
Leírni bármit le lehet. Igaz a valóság gyakran köszönőviszonyban sincs a leírtakkal. Mostanra kialakult egy ellenzéki hangvételű újságírói kör az index.hu, 24.hu, G7, hvg kvartettből. Vannak ugyan néha jó meglátásaik, de alapvetően lebeszélést folytatnak az árfolyammal kapcsolatban. Körülbelül a Bitcoinhoz tudnám hasonlítani ezt, mivel ott is megy ezerrel a lebeszélés, aztán mégis 12 000-ről újra 17 000 közelében van az árfolyam. 43 ft/rv... Azért annál már többet termelnek a cégek bevételt... Közben a hitelekből is megy a ledolgozás. Idén a tavalyi felvásárlások eredményeképpen már egész évben az Opus/Konzum párosé ezen cégek éves nyeresége.
Most olvastam a Gaál Gellért cikket, és elég érdekesnek látom. Grafikonon ábrázolja a növekedési hit arányát a részvényáron belül. Ó ember! Technikailag krvára igazad van, alapból szart se érnek ezek a cégek. Biztos ezért nem kerestetek semmit egy olyan évben, ahol a vakmajom is röhögve dől hátra. Az Apple részvény mennyit ér? 175 dollárt? Vagy jobbat kérdezek: Az IphoneX mennyit ér? 379 ezret? Hogyne. Megveszik? Igen. Normálisak? Nem. És? Számít a véleményem? Nem. Jól fut a cég? Igen. Hülye aki belevett az elején?...
OPUS Global Nyrt.