azért erről pont lemaradt, hogy a 200 napos mozgó átlag most készül letörni a 50 naposon. ami az álmos könyvek szerint nem túl jó jel :) de persze mééég nem törte le
nem értelek.....pénteken volt az átsúlyozás.....1,5m db záró kötéssel..... emelkedéssel átsúlyozás nem egyedi....mások is beléphettek, de azt nem mondhatjuk, hogy semmi köze.....már az is jó, hogy a hazai részvények alig változtak a kosárban ,kivéve a 4iG-t....ez is lehetett vételi felhajtó.....
mondom én, hogy semmi köze a CECE-hez. csak kihasználták az alkalmat. Minimálisan csökkent a MOL a CECe-ben. Itt meg nagy forgalommal nagyot emelkedett pénteken a záróban.
Egyébként, azt a tranzitdíj témához érdemes még átgondolni, hogy ez elsősorban a kormánynak fáj. A tranzit díj ugyebár tonnánként van számítva, a spread meg barell szinten. Szóval annyi spread biztosan marad (7,5 dollár), ami a MOL nyereségét hizlalja. A kormánynak nem lesz mit adóztatni, ha nem sikerül megállapodni az ukránokkal.
Törölt felhasználó2023. 09. 18. 12:38
szokásosan megy a paráztatás Mol urali olajvásárlásai kapcsán....láthatóan az EU-t nem hatja meg a horvát és UKR tranzit díj emelés, viszont így az alternatív olaj beszerzéseket sem követelheti.... másfél éve hallgatjuk, hogy ha nem jön olaj a barátság vezetéken akkor mi lesz a Mollal......de még mindig jön a nafta akadálytalanul....Orbán mindent elkövet, hogy a UKR tranzit díj ne emelkedjen?...a játszma elkezdődött, 24 termékre kiterjesztve behozatali tilalom.....hozzáteszem én nem vagyok híve az állandó konfrontációknak, jobb lenne megállapodni... kormány és a fidesz még élvezi is szerintem...
Szerintem a MOL idén már megfizette a sarcot, lássuk a többi cég is betesz-e hasonló mértékben! Ársapkával nem hiszem, hogy mernek újból próbálkozni. Ha igen, gyorsabb lesz a piac összeomlása, mert már nem fognak kivárni a külföldi érdekeltségű nagykerek. Nem hiszem, hogy ezt merik kockáztatni! De a kommunikáció is inkább arra történik már, hogy a magas üzemanyagárakról kik tehetnek (felelősség terelése). Piacellenes intézkedés biztosan lesz még, ez a lételemük. De nem feltétlenül kell az olajszektorban, mert ott van pl. a bankszektor, ami szép eredményeket tud felmutatni az elmúlt időszakban, hogy mást ne említsek. Szóba lehetne hozni persze a telekom szektort is, de ugye ott most nagy beruházás lett belengetve az adóterhek csökkentéséhez kötve.
Meg lehet nézni az olajszektort az elmúlt időszakban. Ez a világ minden tőzsdéjén pozitív hír az olajba fektetőknek és az olajvállalatoknak, kivéve Magyarországot és néhány hasonlóan sikeres gazdaságpolitikát folytató rezsimet. Nálunk lassan átcsap negatívba minden bullos olajjal kapcsolatos hír, mert eluralkodik egy újabb piacellenes intézkedéstől való rettegés. Én már lassan úgy vagyok vele, hogy csinálják csak, de akkor itt még 2030-ban is 10% feletti infláció lesz.
MOL tulajok normálisan