Portfolio Portfolio
5
5
1
2017. október 02. | 08:31
#1

Megszületett a katalán népszavazás eredménye  

ugrás a cikkhez
Az elõzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon - jelentette be Jordi Turull katalán kormányszóvivõ hétfõn
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
2017. október 02. | 11:08
előzmény: #18  pitcairn2
#20
"és miután minden feltételnek megfelelnek azonnal fel is veszik őket..." Igen, ez az egyik lehetséges szcenárió, az EU vezetése elgondolkodik, "tényleg, milyen jó lenne, ha a jelenlegi EU régióinak szakadár törekvéseit azzal támogatnánk, hogy az anyaországból kiválást követően egyszerűsített eljárással taggá avatnánk őket." De a britekkel kapcsolatban mintha nem pont ezt látnánk. A spanyol kormány az önsorsrontás tankönyvi esetét prezentálta az elmúlt hetekben, de ez egy másik szál.
Törölt felhasználó
2017. október 02. | 11:01
előzmény: #16  elemes
#19
Na de még egyszer, ezeknek a kiválási próbalkozásoknak nemzeti önrendelkezési alapjai vannak. Mellesleg Budapest gazdasági teljesítménye sehol nem lenne a vidék nélkül, ezer okból sem. Gy-M-S megye pedig ha ki akarna válni, inkább Ausztriához csatlakozna.
2017. október 02. | 10:58
előzmény: #9  elemes
#18
"Ha kilépnek Spanyolországból, kérelmezniük kell a felvételüket az EU-ba." és miután minden feltételnek megfelelnek azonnal fel is veszik őket...
2017. október 02. | 10:56
előzmény: #16  elemes
#17
a szánalmas vidék kőkemény adóversenyt és szabályozási versenyt támasztana...
2017. október 02. | 10:51
előzmény: #14  Törölt felhasználó
#16
...de mondjuk GySM megye miért ne léphetne ki Magyarországból...? Vagy Pest megye és Budapest? A szánalmas vidék boldoguljon ahogy tud.
2017. október 02. | 10:50
előzmény: #10  Törölt felhasználó
#15
érdekes gondolat -- csak ugye első lépésben meg kéne születnie ennek a szabálynak (hogy a kiváló kisebbségek ügyében várhatóan zsigerből ellenséges anyaországoknak előre le kéne mondaniuk a vétójogukról, konszenzussal).
Törölt felhasználó
2017. október 02. | 10:41
előzmény: #12  bigyula
#14
Azért kicsit más lenne a leányzó fekvése, ha annak a megyének a lakosságának többsége nem magyar lenne. A cigányokkal ne gyere, mert ők töbsségben magyarnak vallják magujat, és eszük agában sincs kiválni.
2017. október 02. | 10:32
előzmény: #11  nemoland
#13
talán láttál már hivatalos eu állásfoglalást arról, hogy ami történt az franco?
2017. október 02. | 10:31
előzmény: #11  nemoland
#12
Mit szólnál hozzá (mit szólna Orbán), ha mondjuk valamelyik nyugati megyénk kitalálná, hogy önálló állam szeretne lenni? Tapsikolnál örömödben?
2017. október 02. | 10:26
előzmény: #4  _Bekre_Pal_
#11
nagyon jó példa ez a EU./brüssszel/juncker/merkel/macron féle Liberális Demokráciára + kettős mércére.... Mo. és Lengyelország ellen eljárást KELLl indítani eltérő jogi értelmezések miatt....de addig a spanyolok verhetik 4-5 millió márkéntgondolkodó nemzet szavazni akaró polgárait...az nem baj....az nem probléma....az demokratikus.... De vicces lesz látni, hogy fongak ezzel az Eu.-ban "kínlódni'...mert ugye a Spanyol alkotmányról vagy elismerik, hogy a spanyol alkotmány 'megbonthatatlan' és ezáltal ütközik az EU.-féle nemzeti önrendelkezési, autonómia...stb....stb... joggal.... avagy elismerik, hogy egy ország alkotmánya "megbonthatatlan", szent és sérthetetlen az EU. felől nézve... (akkor viszont mit cseszegetik MO.-t és a Lengyeleket....és ami az ő alkotmányukban benne van azt is tesség tiszteletben tartani...) ...avagy a "jogbiztonság és igazság +jogegyenlőség" EU. a spanyolokét tiszteletben tartja, de a magyarokét, lengyelekét nem ?! ;o)
Törölt felhasználó
2017. október 02. | 10:25
előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
Egyébként a sokat emlegetett dominószerű probléma, hogy akkor majd minden sajat országgal nem rendelkező európai nemzet ki akar majd válni, EU-s szemszögből nem lenne probléma, ha az EU ilyen esetekben alanyi jogon támogatná az azonnali EU csatlakozását a kivalt országoknak, az eredeti anyaország vétójogat ilyen esetre túlzott elfogultság miatt érvénytelenítve.
2017. október 02. | 10:23
előzmény: #5  pitcairn2
#9
Nincs olyan kidolgozott procedúra, hogy a spanyolokkal szakítanak és automatikusan újdonsült EU taggá válnak. Ezt a skót függetlenségi törekvések kapcsán már évekkel ezelőtt tisztázták a résztvevők. Ha kilépnek Spanyolországból, kérelmezniük kell a felvételüket az EU-ba. Katalónia szépsége, hogy kb a lakosság nemzetiségi megoszlása kb fele-fele arányban katalán és kasztíliaia. Egyelőre a közös ellenség, Soros György ... akarom mondani János Károly együtt tartja őket, de a kasztíliaiak már most elkezdték hangoztatni, hogy a katalánok nagyon előre tolják magukat és ez így nincs rendjén. Tehát a független Katalónia nemsokára tovább hasad. Katalónia kiválásával a megmaradt Spanyolország GDP-je majdnem a mostani magyarral kerül egy szintre, vagyis jelentősen megnő a kohéziós és egyéb alapokból nagy szeletet fognak kapni (és mivel a torta mérete adott, mi kapunk majd sokkal kevesebbet). Az egész felfordulásból azok jönnek ki jól, akik egy erős EU-val szemben nehezen tudják érvényesíteni saját érdekeiket. Számukra előnyös a feldarabolódás, mert külön-külön bármely tagállammal szemben diktáló pozícióba kerülnek.
Törölt felhasználó
2017. október 02. | 10:21
előzmény: #2  elemes
#8
Ez az ok és az okozat felcserélése. Ha Magyarország megszűnne önálló lennei, hozzácsapnánk mondjuk Romániához, akkor rá 50 évre már lehetne érvelni azzal, hogy a függetlenedés súlyos gazdasági nehézséget okozna, mert a magyar gazdaság ezer szálon kötődik Romániához (így van ez Székelyfölddel is amúgy).
2017. október 02. | 10:03
előzmény: #4  _Bekre_Pal_
#7
az önrendelkezési joguk ma is megvan :)
2017. október 02. | 09:06
előzmény: #2  elemes
#6
"orosz" propaganda = New York-i propaganda:)
2017. október 02. | 09:05
előzmény: #2  elemes
#5
ha valóban függetlenek akarnának lenni akkor az EU-ból is ki akarnának lépni, erről pedig szó sincs...
2017. október 02. | 08:36
előzmény: #2  elemes
#4
szerintem egyikünk se katalán (hacsak nem titkoltad el eddig), hagyjuk meg nekik az önrendelkezés jogát, amennyire tudom, nekik ez legalább olyan alapvető kérdés, mint magyar embernek trianon.
2017. október 02. | 08:36
előzmény: #2  elemes
#3
„Ha az a rendőrségi brutalitás, ami Katalóniában történt, a Közel-Keleten vagy valamelyik posztszovjet országban történt volna, akkor sokkal többen szólaltak volna fel ellene.” Nara Hodge „Gyáva a miniszterelnök, aki elárasztotta rendőrökkel a városunkat.” Ada Colau, Barcelona polgármestere„Nem voltam benne biztos, hogy Katalóniának függetlenednie kellene. Látva a spanyol kormány reakcióját, most már biztos vagyok benne, hogy igen.” Gal Hazor„Azt hiszem, a katalánok már nyertek is. A spanyolok válasza brutális, másrészt ostoba. Franco szelleme Barcelona utcáin.” Spela Novak„Az Európai Uniónak azonnal aktiválnia kellene a 7. cikkelyt, és legalább két évig fel kell függeszteni Spanyolország EU-tagságát.” Luke „A spanyol kormány jelenleg mesterkurzust tart abból, hogyan ne bánjunk az önrendelkezésükről szavazó nemzetekkel.” Ruth Wishart
2017. október 02. | 08:31
előzmény: #1  portfolio
#2
a függetlenséget NEM támogatók nyilván fostak elmenni szavazni ha megnézték a híradókat, nekik ez nem volt annyira fontos. egyébként az a vicces, hogy katalónia de facto most is független, saját kormány, saját pénzügyek, igen szoros beágyazottság az EU vérkeringésébe, szóval a spanyországból való kiválás számukra kb azt jelenti, hogy bezárkóznak egy benzinnel leöntött csőszkunyhóba és magukra gyújtják. az egyik szívemmel azt mondanám, hogy meg is érdemlik, a másikkal meg azt, hogy mindenkit be lehet hülyíteni, a britek is beszopták az orosz propagandát.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
5 5 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE