Topiknyitó: Portfolio 2017. 10. 02. 08:31

Megszületett a katalán népszavazás eredménye  

Ugrás a cikkhez
Az elõzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon - jelentette be Jordi Turull katalán kormányszóvivõ hétfõn
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2017. 10. 02. 11:08
Előzmény: #18  pitcairn2
#20
"és miután minden feltételnek megfelelnek azonnal fel is veszik őket..." Igen, ez az egyik lehetséges szcenárió, az EU vezetése elgondolkodik, "tényleg, milyen jó lenne, ha a jelenlegi EU régióinak szakadár törekvéseit azzal támogatnánk, hogy az anyaországból kiválást követően egyszerűsített eljárással taggá avatnánk őket." De a britekkel kapcsolatban mintha nem pont ezt látnánk. A spanyol kormány az önsorsrontás tankönyvi esetét prezentálta az elmúlt hetekben, de ez egy másik szál.
Törölt felhasználó 2017. 10. 02. 11:01
Előzmény: #16  elemes
#19
Na de még egyszer, ezeknek a kiválási próbalkozásoknak nemzeti önrendelkezési alapjai vannak. Mellesleg Budapest gazdasági teljesítménye sehol nem lenne a vidék nélkül, ezer okból sem. Gy-M-S megye pedig ha ki akarna válni, inkább Ausztriához csatlakozna.
pitcairn2 2017. 10. 02. 10:58
Előzmény: #9  elemes
#18
"Ha kilépnek Spanyolországból, kérelmezniük kell a felvételüket az EU-ba." és miután minden feltételnek megfelelnek azonnal fel is veszik őket...
pitcairn2 2017. 10. 02. 10:56
Előzmény: #16  elemes
#17
a szánalmas vidék kőkemény adóversenyt és szabályozási versenyt támasztana...
elemes
elemes 2017. 10. 02. 10:51
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#16
...de mondjuk GySM megye miért ne léphetne ki Magyarországból...? Vagy Pest megye és Budapest? A szánalmas vidék boldoguljon ahogy tud.
elemes
elemes 2017. 10. 02. 10:50
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#15
érdekes gondolat -- csak ugye első lépésben meg kéne születnie ennek a szabálynak (hogy a kiváló kisebbségek ügyében várhatóan zsigerből ellenséges anyaországoknak előre le kéne mondaniuk a vétójogukról, konszenzussal).
Törölt felhasználó 2017. 10. 02. 10:41
Előzmény: #12  bigyula
#14
Azért kicsit más lenne a leányzó fekvése, ha annak a megyének a lakosságának többsége nem magyar lenne. A cigányokkal ne gyere, mert ők töbsségben magyarnak vallják magujat, és eszük agában sincs kiválni.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 10. 02. 10:32
Előzmény: #11  nemoland
#13
talán láttál már hivatalos eu állásfoglalást arról, hogy ami történt az franco?
bigyula 2017. 10. 02. 10:31
Előzmény: #11  nemoland
#12
Mit szólnál hozzá (mit szólna Orbán), ha mondjuk valamelyik nyugati megyénk kitalálná, hogy önálló állam szeretne lenni? Tapsikolnál örömödben?
nemoland 2017. 10. 02. 10:26
Előzmény: #4  _Bekre_Pal_
#11
nagyon jó példa ez a EU./brüssszel/juncker/merkel/macron féle Liberális Demokráciára + kettős mércére.... Mo. és Lengyelország ellen eljárást KELLl indítani eltérő jogi értelmezések miatt....de addig a spanyolok verhetik 4-5 millió márkéntgondolkodó nemzet szavazni akaró polgárait...az nem baj....az nem probléma....az demokratikus.... De vicces lesz látni, hogy fongak ezzel az Eu.-ban "kínlódni'...mert ugye a Spanyol alkotmányról vagy elismerik, hogy a spanyol alkotmány 'megbonthatatlan' és ezáltal ütközik az EU.-féle nemzeti önrendelkezési, autonómia...stb....stb... joggal.... avagy elismerik, hogy egy ország alkotmánya "megbonthatatlan", szent és sérthetetlen az EU. felől nézve... (akkor viszont mit cseszegetik MO.-t és a Lengyeleket....és ami az ő alkotmányukban benne van azt is tesség tiszteletben tartani...) ...avagy a "jogbiztonság és igazság +jogegyenlőség" EU. a spanyolokét tiszteletben tartja, de a magyarokét, lengyelekét nem ?! ;o)
Törölt felhasználó 2017. 10. 02. 10:25
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
Egyébként a sokat emlegetett dominószerű probléma, hogy akkor majd minden sajat országgal nem rendelkező európai nemzet ki akar majd válni, EU-s szemszögből nem lenne probléma, ha az EU ilyen esetekben alanyi jogon támogatná az azonnali EU csatlakozását a kivalt országoknak, az eredeti anyaország vétójogat ilyen esetre túlzott elfogultság miatt érvénytelenítve.
elemes
elemes 2017. 10. 02. 10:23
Előzmény: #5  pitcairn2
#9
Nincs olyan kidolgozott procedúra, hogy a spanyolokkal szakítanak és automatikusan újdonsült EU taggá válnak. Ezt a skót függetlenségi törekvések kapcsán már évekkel ezelőtt tisztázták a résztvevők. Ha kilépnek Spanyolországból, kérelmezniük kell a felvételüket az EU-ba. Katalónia szépsége, hogy kb a lakosság nemzetiségi megoszlása kb fele-fele arányban katalán és kasztíliaia. Egyelőre a közös ellenség, Soros György ... akarom mondani János Károly együtt tartja őket, de a kasztíliaiak már most elkezdték hangoztatni, hogy a katalánok nagyon előre tolják magukat és ez így nincs rendjén. Tehát a független Katalónia nemsokára tovább hasad. Katalónia kiválásával a megmaradt Spanyolország GDP-je majdnem a mostani magyarral kerül egy szintre, vagyis jelentősen megnő a kohéziós és egyéb alapokból nagy szeletet fognak kapni (és mivel a torta mérete adott, mi kapunk majd sokkal kevesebbet). Az egész felfordulásból azok jönnek ki jól, akik egy erős EU-val szemben nehezen tudják érvényesíteni saját érdekeiket. Számukra előnyös a feldarabolódás, mert külön-külön bármely tagállammal szemben diktáló pozícióba kerülnek.
Törölt felhasználó 2017. 10. 02. 10:21
Előzmény: #2  elemes
#8
Ez az ok és az okozat felcserélése. Ha Magyarország megszűnne önálló lennei, hozzácsapnánk mondjuk Romániához, akkor rá 50 évre már lehetne érvelni azzal, hogy a függetlenedés súlyos gazdasági nehézséget okozna, mert a magyar gazdaság ezer szálon kötődik Romániához (így van ez Székelyfölddel is amúgy).
elemes
elemes 2017. 10. 02. 10:03
Előzmény: #4  _Bekre_Pal_
#7
az önrendelkezési joguk ma is megvan :)
pitcairn2 2017. 10. 02. 09:06
Előzmény: #2  elemes
#6
"orosz" propaganda = New York-i propaganda:)
pitcairn2 2017. 10. 02. 09:05
Előzmény: #2  elemes
#5
ha valóban függetlenek akarnának lenni akkor az EU-ból is ki akarnának lépni, erről pedig szó sincs...
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 10. 02. 08:36
Előzmény: #2  elemes
#4
szerintem egyikünk se katalán (hacsak nem titkoltad el eddig), hagyjuk meg nekik az önrendelkezés jogát, amennyire tudom, nekik ez legalább olyan alapvető kérdés, mint magyar embernek trianon.
madxa 2017. 10. 02. 08:36
Előzmény: #2  elemes
#3
„Ha az a rendőrségi brutalitás, ami Katalóniában történt, a Közel-Keleten vagy valamelyik posztszovjet országban történt volna, akkor sokkal többen szólaltak volna fel ellene.” Nara Hodge „Gyáva a miniszterelnök, aki elárasztotta rendőrökkel a városunkat.” Ada Colau, Barcelona polgármestere„Nem voltam benne biztos, hogy Katalóniának függetlenednie kellene. Látva a spanyol kormány reakcióját, most már biztos vagyok benne, hogy igen.” Gal Hazor„Azt hiszem, a katalánok már nyertek is. A spanyolok válasza brutális, másrészt ostoba. Franco szelleme Barcelona utcáin.” Spela Novak„Az Európai Uniónak azonnal aktiválnia kellene a 7. cikkelyt, és legalább két évig fel kell függeszteni Spanyolország EU-tagságát.” Luke „A spanyol kormány jelenleg mesterkurzust tart abból, hogyan ne bánjunk az önrendelkezésükről szavazó nemzetekkel.” Ruth Wishart
elemes
elemes 2017. 10. 02. 08:31
Előzmény: #1  portfolio
#2
a függetlenséget NEM támogatók nyilván fostak elmenni szavazni ha megnézték a híradókat, nekik ez nem volt annyira fontos. egyébként az a vicces, hogy katalónia de facto most is független, saját kormány, saját pénzügyek, igen szoros beágyazottság az EU vérkeringésébe, szóval a spanyországból való kiválás számukra kb azt jelenti, hogy bezárkóznak egy benzinnel leöntött csőszkunyhóba és magukra gyújtják. az egyik szívemmel azt mondanám, hogy meg is érdemlik, a másikkal meg azt, hogy mindenkit be lehet hülyíteni, a britek is beszopták az orosz propagandát.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek