A Konzum Rt. jelenleg két fő tevékenységre koncentrál: az egyik az építőanyag-kereskedelem, a másik pedig az ingatlan-hasznosítás (a gépjármű-kereskedelmet leválasztották a csoportról). Az első, vagyis az építőanyag-kereskedelem terén főleg Nyugat-Dunántúlon rendelkezik kiemelkedő pozíciókkal, valamint Kecskemét környékén. Mintegy 30 TÜZÉP-telepen folyik kereskedelem.
..
A SZTORI:
..
Az építőanyag-kereskedelem az éles árverseny miatt jelenleg kevésbé jövedelmező, ezért a TÜZÉP telepeket racionalizálják: a kevésbé nyereségeseket bezárják, és AZ IPARTELEPKÉNT MŰKÖDTETHETŐ INGATLANOKAT ÉRTÉKESÍTIK. Több száz hektárnyi ilyen terület vár értékesítésre országszerte.
..
A Konzum LEGNAGYOBB ÉRTÉKE azonban mégsem ez, hanem a Pécs szívében található NÉGY SZINTES ÁRUHÁZ ÉS a hozzá kapcsolódó IRODAHÁZ (ezt nem birtokolja száz százalékban, de a tulajdonában nem lévő két irodaszintet meg szeretné vásárolni.)
..
A KONZUM ÁRUHÁZ FORGALMI ÉRTÉKE minimum 1,5, de reálisan inkább 2 milliárd forint (a mérlegben alig 500 millió forint könyv szerinti értéken tartják nyilván).
..
A gigantikus ingatlan hasznosítása: jelenleg 100%-ban bérbe van adva, az éves bérleti díj 2-300 millió forintos nagyságrendű.
Hamarosan egy bank költözhet az épület egy teljes szintjére: ingatlanpiaci pletykák szerint horribilis, 5500 Ft/négyzetméter körüli áron adják ki a pénzintézetnek.
..
A RÉSZVÉNY FAIR ÉRTÉKE az ingatlanvagyon alapján kb. 500-700 Ft, óvatos becslések szerint is.
..
De miért volt az árfolyam gyalázatosan alacsony?
..
Az ok a múltban keresendő. A társaság korábban szövetkezetként működött, rengeteg veszteséges üzletággal (bútorgyártástól a fémiparig mindennel foglalkozott). A folyamatosan erodálódó vagyont többször próbálták tőkeemelésekkel pótolgatni, ezért sok befektető (befektetési alapok, tőketársaságok) beszorultak a cégbe – befektetésüket gyakorlatilag leírták. Őket próbálta meg kivásárolni F. úr, a főtulajdonos, aki 90 forinton néhány felszámolás sorsára jutott alapból ki is szedett elég sok részvényt.
..
A főtulaj F. úr nem érdekelt a magas árfolyamban, azonban egyre kevésbé tudja megfékezni a piaci folyamatokat: alacsony áron történő eladásokkal fékezni próbálhatja az árfolyamot (bele-beleadogat), ám ekkor saját vagyonát tékozolja ötödáron. A piaci szereplők szívesen szívnak fel ilyen alacsony áron tőle papírokat – a jelenlegi árfolyamon két-három nagyobb spekuláns lenyelhetné a főtulajnál lévő 4 millió részvényt.
..
Gondoljuk csak meg: a Konzum jelenlegi kapitalizációja 750 millió Ft – kb. a négyszintes áruház alsó szintjéért lehetne ennyit kapni.
jelenleg a törvényes ár alatt zártunk.. lesz még itt le/felbeszélés, de a tényekkel nem árt tisztában lenni. Nem szeretnék ettől függetlenül senkit sem befolyásolni, csak azt tudom írni amit én várok, mint tulajdonos. /Néha elszalad velem a ló, de már dolgozom rajta :)
Nem sokkal, de erről meg kellene nézni egy gyártáskarekterisztikát. Másfelől: a megújuló energiákat hasznosító erűműveket is tervezni, gyártani, beruházni, használni kell, a meglévő foszilis enrgiákhoz képest. Töltőállomások, szervízek, bányák /réz, lithium, cobald / telepíteni, bővíteni kell Ezek mind "emberigényesek", amelyek várhatóan ellensúlyozzák a mérleg másik felét.
Visszatérve a fúzióra, két lehetőség van: 1 a törvény által előírt min. áron számolják be a rveket, akkor... 2. Fair érték alapján, vagy egy ahhoz közeli áron, hogy a "nagytulaj" apportálók - a kisbüfik érdeke maszlagot most felejtsük el- is jól járjanak.
Egyébként én 1,5 éve se értettem, miért nem vonják össze a két céget. Akkor gyorsan, könnyen kivitelezhető lett volna, nekünk kisbüfiknek is egyszerűbb lett volna. Ez most ilyen kényszermegoldásnak tűnik. Eszembe jutott az is, hogy a 4igbe kiszervezik a takinfot, appba az ingatlant. Akkor ezrk is változhatnak? Beolvasztják mindkettőt? Netán 4iget felvásárolják 90%ig aztán kiszorítják a kisbüfiket? Sok itt a kérdés és a változás.
Inkább nevezném a választási törvényt, a bírók, a civilek, a bevándorlók, a hajlékalanok, a volt trafikosok, a hajdani földbérlők, a gyülekezés, az LTP stb. elleni törvénykezést illetve a szisztematikus népbutítást annak.
Villamosörnök vagyok - eredetileg - 10+ tapasztalattal, van egy kis rálátásom a hazai energetikai rendszerre illetve tudom dekódolni a híreket, fejlesztéseket szakmai szemmel is :) Az elektromos autókat kik fogják gyártani? Miért lesznek az emberek munkanélküliek? Nem értem.
A fúzióval kapcsolatban értem én hogy összeolvad de lehet "felvásárlás is". Adózás szempontjából gondolom nem teljesen ugyanaz lenne a végeredmény. Érdekes, hogy kiadtak egy 400 oldalas tájékoztatót, amit egy hónapra rá meg is "cáfoltak" hivatalosan. Lesz még itt pár csavar a történetben én úgyérzem, illetve már számolgattam is az egyes lehetőségeket. Ezt megtartom magamnak, a "felbeszélő" szerepet is, mivel továbbra is tele vagyok részvénnyel /részben a lehetőségek miatt/, a többit majd ML aka PIAC eldönti :)
Szerintem nem értünk hozzá annyira, hogy ezt meg tudjuk ítélni. Annyi biztosnak tűnik, hogy a szélturbinák csak akkor forognak, ha fúj a szél, a naperőmű pedig csak akkor működik, ha süt a nap. És amiről még nem szabad megfeledkezni, az az, hogy az EU minden szakmaiságot mellőzve erőlteti az elektromos autózást. Ha valóban elterjednek a jövőben az elektromos autók, azok jelentősen növelni fogják az elektromos áram iránti igényt. Már ha meg fogja tudni venni az elektromos autót az a sok munkanélküli, aki az elektromos autók gyártására való átállás miatt veszíti el a munkahelyét és nem lesz ebből egy óriási gazdasági válság. (Lesz.)
Mert olcsóbb megvenni az áramot kintről, mint amennyiért ez valaha termelne. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy csak az állami támogatás miatt lenne olcsóbb a Paks2 miatt termelt àram. Vagyis két zsebből fizetünk, aminél az egyiket nagylelkűen elfelejtjük. Az olimpia szerencsére meghiúsult, ez van még vissza, hogy leálljon.
Paks 2 megepul ne legyen ketseged. Egyszerűen az ország addig nem tud atallni megfelelő mennyiségű megujulora Nem is értem miért hiszed hogy nem lesz megepitve...
Téves a következtetésed. Paks a hazai áramtermelés 40%-át adja, kb még 10 évig működhet. Ocsóbb lenne importálni az energiát a meglévő hálózaton keresztül az kétségtelen, mint többszörösen túlárazott projekttel építeni egyet. Stratégialiag még indokolná is a döntést, de ahogy a stadionépítés, kisvasút stb is a pénzről szól, úgy a mozgatórugó itt is a zsíros profit és politikai szívesség oroszország felé. Lehetne megújulókkal is biztosítani a szükséges kapacitást, de a kormány már gondoskodott arról pár törvénnyel, nehogy valakinek is eszébe jusson építeni pl szélerőművet, ami kiválthatná Paksot, illetve a belső kőrös kollégákon kívül is igyekszik ellehetetleníteni a napelemfarmok /nem háztaratási/ működését ill.telepítésését is.
KONZUM story
A társaság bemutatása, áttekintése
..
A Konzum Rt. jelenleg két fő tevékenységre koncentrál: az egyik az építőanyag-kereskedelem, a másik pedig az ingatlan-hasznosítás (a gépjármű-kereskedelmet leválasztották a csoportról). Az első, vagyis az építőanyag-kereskedelem terén főleg Nyugat-Dunántúlon rendelkezik kiemelkedő pozíciókkal, valamint Kecskemét környékén. Mintegy 30 TÜZÉP-telepen folyik kereskedelem.
..
A SZTORI:
..
Az építőanyag-kereskedelem az éles árverseny miatt jelenleg kevésbé jövedelmező, ezért a TÜZÉP telepeket racionalizálják: a kevésbé nyereségeseket bezárják, és AZ IPARTELEPKÉNT MŰKÖDTETHETŐ INGATLANOKAT ÉRTÉKESÍTIK. Több száz hektárnyi ilyen terület vár értékesítésre országszerte.
..
A Konzum LEGNAGYOBB ÉRTÉKE azonban mégsem ez, hanem a Pécs szívében található NÉGY SZINTES ÁRUHÁZ ÉS a hozzá kapcsolódó IRODAHÁZ (ezt nem birtokolja száz százalékban, de a tulajdonában nem lévő két irodaszintet meg szeretné vásárolni.)
..
A KONZUM ÁRUHÁZ FORGALMI ÉRTÉKE minimum 1,5, de reálisan inkább 2 milliárd forint (a mérlegben alig 500 millió forint könyv szerinti értéken tartják nyilván).
..
A gigantikus ingatlan hasznosítása: jelenleg 100%-ban bérbe van adva, az éves bérleti díj 2-300 millió forintos nagyságrendű.
Hamarosan egy bank költözhet az épület egy teljes szintjére: ingatlanpiaci pletykák szerint horribilis, 5500 Ft/négyzetméter körüli áron adják ki a pénzintézetnek.
..
A RÉSZVÉNY FAIR ÉRTÉKE az ingatlanvagyon alapján kb. 500-700 Ft, óvatos becslések szerint is.
..
De miért volt az árfolyam gyalázatosan alacsony?
..
Az ok a múltban keresendő. A társaság korábban szövetkezetként működött, rengeteg veszteséges üzletággal (bútorgyártástól a fémiparig mindennel foglalkozott). A folyamatosan erodálódó vagyont többször próbálták tőkeemelésekkel pótolgatni, ezért sok befektető (befektetési alapok, tőketársaságok) beszorultak a cégbe – befektetésüket gyakorlatilag leírták. Őket próbálta meg kivásárolni F. úr, a főtulajdonos, aki 90 forinton néhány felszámolás sorsára jutott alapból ki is szedett elég sok részvényt.
..
A főtulaj F. úr nem érdekelt a magas árfolyamban, azonban egyre kevésbé tudja megfékezni a piaci folyamatokat: alacsony áron történő eladásokkal fékezni próbálhatja az árfolyamot (bele-beleadogat), ám ekkor saját vagyonát tékozolja ötödáron. A piaci szereplők szívesen szívnak fel ilyen alacsony áron tőle papírokat – a jelenlegi árfolyamon két-három nagyobb spekuláns lenyelhetné a főtulajnál lévő 4 millió részvényt.
..
Gondoljuk csak meg: a Konzum jelenlegi kapitalizációja 750 millió Ft – kb. a négyszintes áruház alsó szintjéért lehetne ennyit kapni.