A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
sztem semmi nem lesz sajnos. Csak valami uniós irányelvnek akarnak megfelelni és ezért vezetik ki. Innentől kezdve gondolom majd az Államkincstár lesz a letétkezelő és szépen rohad majd tovább a számlákon...
Úgy tudom, hogy vagyoni értéket testesítenek meg a kárpótlási jegyek (vagyonjegy), amiért törvény szerint az állam köteles lenne valamilyen vagyont felajánlani a beváltásukhoz. Ezt már több mint 20 éve halogatja, sőt talán több is. A kárpótlási jegy értéke 174%-on van (ez a maximum, amit elérhetett: névérték + kamatok), a beváltásnál ezen az értéken kell figyelembe venni. Ez nem egy cég, ami csődbe megy. A beváltására van állami kötelezettségvállalás, csak a határidejére nincs nincs kötelezettség. Azt gondolom most megmozdult valami, talán rendeződik a kp jegy helyzete ...
Nem tudom mi lesz. Ilyet még nem csináltam, de mivel a kárpótlási jegy nem tartozik a tőkepiaci törvény hatálya alá, így még azt sem tudom megmondani, hogy kell-e kivezetésnél kötelező vételi ajánlatot tenni, úgy mint a részvények esetében...
passzolok. Ötletem sincs. Olyan, mint amikor becsődöl egy tőzsdei cég? Mert akkor gyorsan dobni kell! Ha viszont van valami tervük a jegyekkel akkor érdemes venni még. Nyilván nem fogják előre beharangozni, mert akkor elszáll az ára.
A Kormány 1382/2024. (XII. 9.) Korm. határozataegyes értékpapírokkal kapcsolatos intézkedésekrőlA Kormány1. egyetért – az Európai Unión belüli értékpapír-kiegyenlítés javításáról és a központi értéktárakról, valamint 98/26/EKés a 2014/65/EU irányelv, valamint a 236/2012/EU rendelet módosításáról szóló 909/2014/EU európai parlamenti éstanácsi rendeletnek való megfelelés érdekében – a kárpótlási jegyek tőzsdéről való kivezetésével;2. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az 1. pontban foglaltakvégrehajtása érdekében;Felelős: nemzetgazdasági miniszterHatáridő: 2024. december 31.3. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogya Magyar Állam és az ERSTE Bank Hungary Rt. között 2004. július 22. napján létrejött megbízási, valamintszámlavezetési és letétkezelési szerződések megszüntetésre kerüljenek.Felelős: nemzetgazdasági miniszterHatáridő: a 2. pontban foglaltak végrehajtását követően azonnalOrbán Viktor s. k.,miniszterelnök
jelentős állami vagyon eldása zajlik jelenleg is. Az MNV továbbra sem teszi lehetővé az állami vagyon megvételekor kárpótlási jegyek felhasználását, noha a kárpótlási törvény és egy korábbi bírósági ítélet is kimondja, hogy a kárpótlási jegyek felhasználására az államnak lehetőséget kell biztosítani. (A bírósági álláspont szerint az állam nem kötelezhető privatizációra, de ha privatizál, a jegyek felhasználásái lehetőségét biztosítani kell.) Az MNV egy korábbi újságírói kérdésre meglehetősen aggályos választ adott, hogy miért nem fogadja be a kárpótlási jegyet az állami vagyonelemek eladásakor. https://g7.hu/vallalat/20241017/szalloda-kastely-iskola-korhaz-oszi-kiarusitast-tart-milliardos-ingatlanokbol-az-allam/
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509