Amugy mondok neked egy hazai ingatlanpiacra vonatkozo dolgot. Gondolom erdekes lehet a szamodra. 😉. Azert terelte bele az MNB a hitleseket a fix vegig fix futamideju 3-4%os hitelekbe, mert tudtak hogy ilyen bekovetkezhet, ami.most van.. Es azert van fenntartva a valtozo kamatozasuaknak a kamatstop mert, ha ez nem lenne, akkor a mostani hitelkamatszintre atárazodott mar meglevo hitelek jelzalog tőke, es havi részlet tartozasok, olyan mertekben ugornanak.meg, hogy az anno CHF deviza hiteles story kutya f.sza.lenne hozza kepest. Ugy be vannak vedve a hitles tücskök, hogy arra nincsennek szavak sajnos. Erdekes módon, az EU sok tagallamaban nincsennek, ott nincs , ott valtozo kamatozasuak vannak. Ezert ott lesznek gebaszok a jelzaloghizetekkel hosszutavon szerintem. De ez egy masik hosszu mese.
Nem lesz szerintem kamatvágás. Sokaig, hosszu evekig velunk maradnak a magas kamatok a vilagban...Mert az inflaciot muszaj lesz a magas kamattal korbacsolni, hogy nehogy kitérjen a sávjaból. De nezd meg, a bankvalsagot is hogy megoldottak nemrég a kis lathatalan kezek aminek az eredoje es oka a gyorsan emelkedo kamatok okozta veszteseg a kotvenypiacon, az arfolyamokban. Abraka-dabra. Finoman jatszik, pengeti a FED a gazdasagi húrokat, s a tobbi jegybank is. A story a geopolitikai foldrenges szeru valtozasokban fog elbukni szerintem. Ez a tobb polusu rend ,nem volt a forgatokonyvben szerintem. Ez uj.😉
A FED konkretan lehetove tette maganak, es a vilag tobbi reszen, igy itthon is, azt a jegybanki monetaris eszkoztarat, stimultust, ami regen tiltott, es tilos finaszirozasi modnak minosult. Csak mar nem. A Bank of Japan jegybanktol lophatta szerintem az otletet a FED. Amolyan monetaris perpetuum mobile féle Csak ott van elcseszve a történet, hogy a nyugati ember, nem japan mentalitasu se fogyasztasban, se gondolkodasban,se megtakaritasban.. De amugy igazad van. Az engem.is meglepett, hogy a jegybankok korlatlanan veszteseget le tudnak nyelni, a real gazdasag helyett es akar negativ tőkével, nagy bukoval is mukodnek a vegtelensegig. Ez az abraka-dabra trükk!! Zseniális. Le a kalappal a FED elott meg foleg. Ok is unortodoxiaba nyomjak az ipart🤣
Tegnap jelentett a CPE. Kb a várt számokat hozta, 2 organikus dolláros negyedéves EPS, de volt egy rendkivüli tétel, 400 millió dollárt irtak le eladott eszközökre. A mégleg szerint 600 millió dollárral csökkent az állóeszközük értéke, ez az Eagle Ford i olajmező eladása lehetett főleg. És ennek leirták a 2/3át. Szép. Ennyit az olajosok kiváló book value - járól. Az operating cash flowjuk érdekes módon emelkedett Q1hez képest, de azért a biztonság kedvéért ezt is elverték mind fúrásba.
USA költségvetési hiánya a GDP 8%a. Ilyen erős keresletélinkités meg negativ reálkamat mellett mit vár az ember, jóhogy nincs recesszió és emelkednek a részvények.. A 130%os államadósság mellet meg a 4-5%os kamatok mellet jövő években jön a feketeleves. Persze lehet akkora meg már beindul az organikus növekedés megint és azért nem lesz recesszió. AMZN 10%os bevételnövekedés és szépen emelkedő EPS. Egyelőre az infláció és a költekezés kedvez a tőzsdének.
Amugy mar regen mondani akartam, csak akkor meg nem voltam biztos benne, es mar regen beszeltunk telon. Hogy szerintem teljesen felreértelmezed, a neolib.nagytőke célját , es akaratat, annak szandekara, hogy teljesen kiutni akarja, es elkerulni a kovetkezo 2008 as szintu kovetkezo recessziot,es valsagot, a gazdasagi szuksegszeru periodusban. Hisz a realvagyon szerzes, az elmult evszazodakban, pont a valsag ciklusokban abszolvalták, lásd akar termoteruletek, farmerok, foldbirtokos nemesseg, gyartulajdonosok vagy kis regionalis bankok etc, realeszkozok megszerzese eseten a multban tortenelmileg. Hisz egy jo kis dúló valsagban olyan realeszkozt szerezni a nagytőkenek, mint 2010 ben az MBVK n panel lakast szerezni( soha nem vettem arveresen semmit, mielott valaki...). Szoval gombokert, realeszkozoket, reszveny termeloeszkozok, ingatlanok. Sulyosabb, mas oka van ennek. Erintoleges koze van az altalad preferalt macskakovekhez:))
Nekem már az is megfordult a fejemben, hogy ezek foggal-körömmel, de valahogy kihúzzák a jövő évi választásokig recesszió nélkül. Ha kell, akkor újra pénzt osztanak, meg extrán tolják az állami beruházásokat ész nélkül az adósságplafon megemelése után bevonzott pénzből...
En mar erre rajottem, hogy a belso fogyasztas meg egy ideig, gazdasagi novekedest fog general az USA ban, de itthon is ,EU ban is, csak hat nincs ujabb nitro a motorba, szoval ez egy teljesen mas recesszio lesz mint a tobbi volt az 4lmult 200 evben. Teljesen mas, es egyben az utolso is.😉🤣
Hogy a FED nem szamolt volna azzal, hogy cirka 20-25 eves időtávon, az inflacio fel futhat, mint a hitelkihelywzesek futodeje?? Na ne. Ugyanmar. Ilyen.mértékű penzkinat mennyiségű bovites mellett? Mely nagysagrendekkel tulepte a gazdasagi GDP,GNI novekedeset?? Dehogynem szamoltak! Az itthoni jegybank.lehet nem.szamolt, csak kovette,es nezte mit csinalnak a nagyfiuk, (FED) ,es.elnevezte unortodoxianak. De ezt se hiszem mert jo szakemberek, koponyak vannak a jegybankban szvsz. Ugy generaltak jólétet , es soha nem.latott.prosperitast, egy 2008 utan gyengelkedo, es novekedes keptelen kornyezetben,( mert elertuk a noveked hatarat), hogy nincs ára, kovetkezmenye. Jobban mondva ugy gondoltak, hogy nem lesz😉.
Ebben az a baj, hogy ha ÉN felveszek hitelt, ÉN túlvállalom magam, ENGEM nem hagynak "csődbe menni", mert jegybank benyeli az ÉN általam termelt veszteségét a kereskedelmi banknak, amit majd MI (de inkább TI) fizetünk közösen (jegybank veszteségét). Nem tűnik egy fenntartható rendszernek.
Ha jovore kamatot vagnak, akkor back to square one, nem? Ujra lesznek olcso hitelek, poroghet a fogyasztas, jegybanki meglevo veszteseget elmaszatoljak azt kesz.
Pontosan. 😉. Ezert van eros belso fogyasztas az USA ban. Mert meg mindig sokan 3% alatt fizetik a diak hiteltol, kezdve a ceges, es beruhazsai hiteleket, es a jezaloghiteleket, mert fix hitelek. Az eros belso fogyasztas, hogy megmaradt az USA ban okozza az usa novekedeset, az elemzoket is naagyon meglepo modon, pedig a FED kamatemelesi gyors hajraja miatt, mar csokkeni kellett volna az USA novekedesnek, sot eros recesszionak bekovetkezni, ahogy a tortenelmi peldak tanitjak. Tovabba covid helikopter penzek, , etc miatt, meg mindig, hatassal van a gazdasagra, belso futest adva neki pluszban. Az itt a milliard dollaros kerdes, hogy ez az unortodox gazdasagpolitika alapjan, az egyre inkabb duzzado szamlat az USA jegybank allja majd. Mert ott is a jegybank adta a 0%kozeli kamaton a forrast, a kereskedelmi bankoknak a es a gazdasagnak. Olyan nitrokent katalizalta, amely csak lassan mulik el. Ott is a gazdasagot, es a hiteleseket bevedtek a sokk hatastol, mint nalunk, de nincs ingyen ebed, a veszteseg atalakul jegybanki veszteseggé, ami a regi 0% kozeli kamatszint es a mostani magas kamatszintek kozotti brutalisan nagy veszteseg evente keletkezik, ujra meg ujra .Tovabba a hosszu futamideju 0%1%2% jegybanki kotvenyek nagyon szep.kis arfolyam bukoban lehetnek most. Aztan majd csiribi csiriba honuszpokusz, eltuntetik valami konyveles technikaval, es ki se kell fizetni. Mivel a muktkori költői kerdesemre, hogy kimenti meg a jegybankokat , a valasz az hogy senki. Sajat magat menti meg, Munchausen barói effektusként :).
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.